Akupunktúra, akupresszúra

Akupunktúra Akupresszúra


Akupunktúra

Az akupunktúra eredete
Az akupunktúra olyan terápiás módszer, amelynek során vékony tűket szúrnak a bőrfelszín bizonyos pontjaiba annak érdekében, hogy helyreállítsák a szervezet működésének harmóniáját. Az akupunktúra egy ősi kínai gyógymód, a hagyományos kínai orvoslás egyik ága. Az akupunktúra csak része a keleti orvoslásnak. A kínai orvosok alkalmaztak még gyógynövénykészítményeket, masszázst, moxibuszciót, köpölyözést a gyógykezelésben, sőt sebészeti beavatkozásokat is végeztek. Pontos időbeni eredetét nem lehet meghatározni, de az tény, hogy az i.e. 10.000– 4.000 év körüli időkből származó hegyes köveket (ú.n. pien–eket) már valószínűleg ilyen beavatkozásokra használták. A hagyomány szerint ezekben az ősi időkben kő–, csont– és bambusztűket használtak, ezeket váltották fel a fémtűk, melyek aranyból és ezüstből készültek. Manapság rozsdamentes acélötvözetből készült tűket használunk, ezüst vagy réz nyéllel. Az i.e. 3. századból származik az egyik legősibb orvosi könyv: a Sárga Császár Belgyógyászati Könyve (Huang Ti Nei Ching), mely máig kiindulási alapként szolgál a keleti orvoslással foglalkozók számára. A mű foglalkozik a kínai medicina alapteóriáival (az öt elem tannal, yin és yang viszonyával), meglepően pontos leírást ad az anatómiai viszonyokról (többek közt a vérkeringésről – 2000 évvel Harvey előtt!), kérdés – felelet formájában próbál választ adni különböző klinikai tünetekre, foglalkozik a helyes légzéstechnikával, masszázzsal, moxibuszcióval. A könyv második része a Ling Shu ("Az akupunktúra") leírja a meridián rendszert (az akupunktúrás csatornák rendszerét), foglalkozik a szúrástechnikával és a tűk fajtáival.
12 főmeridiánt különböztetünk meg, melyek párban, párhuzamosan futnak és nevüket az adott belső szervről kapták. A test középvonalában pedig 2 páratlan meridián található.

Meridiánok a testben

Jang-meridiánok Jin-meridiánok
Vastagbél Tüdő
Gyomor Lép/hasnyálmirigy
Vékonybél Szív
Hólyag Vese
Epe Máj
Mirigyek Keringés/szexualitás
Kormányzóér Fogamzóér

Jin a föld, gyengeség, passzivitás, és a nőies erő. A jin meridiánok áramló energiák, de gyengébbek. A jang az ég, aktivitás, férfias erő energiapályája, mely az erősebb energiákat hordozza, melyeket esetenként a jin-nek ad át.
Az akupunktúra (acus=tű, punctura=beszúrás) lényege, hogy a meridiánok mellett található akupunktúrás pontokat kívülről ingerelve, azaz megszúrva, befolyásolni, normalizálni lehet az adott pálya energiaáramlását. Az akupunktúrás kezelések során fájdalmat enyhíthetünk, megnyugtathatunk, mozgást javíthatunk stb. A kezelés sikeressége függ az akupunktúrás pontok megtalálásától, az energiaszintektől, illetve a kezelés fajtájának kiválasztásától. Akupunktúra elvén működő kezelés lehet az akupresszúra (nyomás), akupunktúrás masszázs, elektroakupunktúra, lézerakupunktúra, fül akupunktúra, moxibució. Fül akupunktúra során a fülön megtalálható az adott szervnek megfelelő pont, melyet ingerelhetünk. A moxibuciónál moxacigarettával ingereljük az adott pontot, ahol a hő segítségével adunk át energiát.

Az akupunktúrás kezelés helyei – meridiánok és pontok
Az akupunktúrás kezelés lényege, hogy a test meghatározott pontjaiba tűket szúr a kezelőorvos és különböző mozdulatokkal mozgásba hozza azokat. A tű önmagában merül a testbe, semmiféle gyógyszert vagy vegyi anyagot nem tartalmaz. A kezelt pontok egy összefüggő csatornahálózaton, az ú.n. meridián rendszeren helyezkednek el. Mik ezek a meridiánok? A meridiánokat úgy kell elképzelni, mint valamiféle csatornákat melyek valamilyen anyagot szállítanak. A keleti elmélet szerint ezekben a csatornákban kering az életenergia, a Qí (csí–nek ejtjük), melynek kiegyensúlyozott, szabad, akadálymentes áramlása biztosítja a szervek, szövetek megfelelő táplálását, azaz az egészség fenntartását. (Többféle Qí létezik, azaz a Qí–nek többféle megnyilvánulása van. Megkülönböztetünk tápláló–, védelmi–, öröklött–, szerzett stb. energiákat.) A csatornák összefüggő hálózatot alkotnak. Átadják energiájukat egymásnak, illetve a hozzájuk tartozó szerveknek. A demonstrációs bábun, vagy atlaszokban látható ábrák csak a felületen futó meridiánokat ábrázolják, de minden csatornához tartozik egy belső szerv is, melyről a nevét kapta, amelyikkel összeköttetésben áll. A szakkönyvek részletesen leírják ezeket a belső útvonalakat, melyek létezéséről magam is meggyőződtem, hiszen a tűszúrásra adott reakció bizonyítja, hogy működnek. Azonban sohasem hagy nyugton egy kérdés: hogyan jöttek rá ezekre az útvonalakra a keletiek? A felületes meridiánok feltérképezése még csak–csak elképzelhető (bár az is nehezen), de a mélyben futóké? A csatornák meghatározott helyei, "nyílásai" az akupunktúrás pontok, ahová a tűk kerülnek. Szemmel nem láthatóak, de finom tapintással érezhetők. Betegségek esetén nyomásra érzékennyé válhatnak, ami a diagnosztikában is segítséget nyújt. Léteznek–e ezek a pontok? Az akupunktúra ellenzői ezeket is csak valamilyen misztikus elképzelésnek tartják, holott már számos objektív bizonyíték igazolja létüket. Niboyet francia kutató 1946–ban felismerte, hogy az akupunktúrás pontok felett a bőr elektromos ellenállása kisebb. Ezen a felismerésen alapszik az azóta is használt, sokféle formában kapható ú.n. pontkereső készülék. Eőry Ajándok kimutatta, hogy a pontok területén magasabb a bőr széndioxid–leadása, Bergmann azt igazolta, hogy a pontok infravörös kisugárzása erőteljesebb a környezeténél. Mindez arra enged következtetni, hogy a pontok területén fokozottabb anyagcsere zajlik.
Amint azt egy jeles kutató megfogalmazta, "az akupunktúra igazi birodalma a funkcionális rendellenességek között található meg", vagyis olyankor, amikor a test valamit rosszul csinál, mint például gyulladásos betegségek, keringési rendellenességek, neurológiai és neuro–muscularis problémák, endokrin–betegségek és hasonlók esetén. Az ilyen betegségek nem keletkeznek csak úgy egyszerre, hanem hosszú idő, esetleg évek hanyatlásának eredménye. Mi történt volna, ha ezt a hanyatlást már egészen az elején megállítottuk volna, még mielőtt a szövetek rendbe hozhatatlanul megsérültek?
Az akupunktúra az izomgörcs okozta fájdalmak, a gyulladások, keringési zavarok kezelésére is alkalmas. Ezért széles körben alkalmazzák "minden fajta fájdalommal kísért rendellenesség kezelésére, ideértve a fizikai sérülések okozta fájdalmat is. A hagyományos kínai elmélet szerint az akupunktúra a fájdalmat nem annak eltompításával, hanem a keringés helyreállításával szünteti meg. Ezt a feltevést alátámasztják a legutóbbi idők kutatásai, amelyek igazolták, hogy a görcsös izom lecsökkent hőmérséklete akupunktúrás stimulálással visszaállítható a normális szintre. Kimutatták azt is, hogy az akupunktúrának neuro–kémiai alapja van és így kizárt a szuggesztió lehetősége. A klasszikus kínai irodalomból kitűnik, hogy a történelem folyamán az akupunktúrát mindig betegségek gyógyítására használták, nem pusztán fájdalomcsillapításra. A megjelent tanulmányok szerzőinek legnagyobb része ideg–(neuro–)kémiai alapot tulajdonít az akupunktúra mechanizmusának: a kezeléssel ingerelt, az akupunktúrás pontok közelében levő idegvégződések az ingerületeket a központi idegrendszerbe továbbítják, ennek hatására ott fájdalomcsillapító vegyi anyagok szabadulnak fel.
Az akupunktúra tehát olyan módszer, amely az élettani működés szabályozásával elősegíti a normális egészségi állapot helyreállítását, bár arra még nem derült fény, hogy ez a működés–szabályozás pontosan hogyan történik, és hogy mely funkciókra gyakorolja legjobban ezt a hatást. Az eddigi kutatási eredmények azonban bizonyossá teszik, hogy az akupunktúra valóban képes szabályozni és normalizálni az élettani funkciókat.
Vissza a lap tetejére


Akupresszúra

Az akupresszúra, az akupunktúrához hasonlóan a Hagyományos Kínai Orvoslás egy 5000 éve alkalmazott terápiaformája, ahol a meridiánok pontjait stimuláljuk, a kliens energiakeringésének javítására. Ez történhet az ujjakkal, kristálypálcával, elektromos, lézer és Acutouchpointerrel. Az akupresszúra az akupunktúrához hasonlóan a testben futó meridiánokra épül. Kínában az akupresszúra kezelésnek egész rendszere fejlődött ki, de az akupresszúra ősi formái minden kultúrkörben megtalálhatók. A néprajzi leírások beszámolnak bantu törzsekről, amelyek úgy kúrálják a betegeket, hogy bizonyos testrészeket megkarcolnak. Egy brazíliai bennszülött törzsnél ismeretes az a szokás, hogy fúvókás nyílvesszőcskét lőnek ki egyes testrészekre.
Az, ami ebben a módszerben számunkra idegennek tűnik, az a szemléletmód, ami minden távol-keleti gyógymódra jellemző, és amit az ókori orvosok így fogalmaztak meg: az embert mint test- lélek - szellem egységet kell nézni. A panaszok soha nem választhatók el ettől az egységtől, ugyanis a panaszok a test - lélek - szellem egységének alapján fejeződnek ki és mindig ezen összefüggések figyelembevételével kell kezelni a beteget.
A kínai gyógyászat alapelve, hogy az egészség szempontjából nem az egyes szervek, a csontok, az izmok, az idegek súrlódásmentes működése a fontos, hanem az életenergia szabad, akadálytalan áramlása (ez a CHI). Ez az energia cirkulál zárt pályákon az ember testében és a test felszínén. Ennek az energiaáramlásnak a gyengülése vagy lefékezése okoz egészségkárosodást vagy betegséget, amikor is az ellentétes életerők egyik eleme hosszabb ideig túlsúlyba kerülve megzavarja a harmonikus egyensúlyt. Az efféle zavarokat az időjárás hatásától kezdve a sérüléseken át egészen a helytelen táplálkozásig és a tartós megerőltetésig, minden előidézheti.
A kezelés lényege tehát az, hogy visszaállítsa az energiák egyensúlyát: ahol forgalmi dugó képződik, onnan az energiát le kell vezetni, ahol hiány mutatkozik, oda energiát kell irányítani.
A testi tünetek, bár tájékoztatást nyújtanak a kezeléshez, inkább csak jelzik, hogy a test melyik energiapályái szenvedtek zavart. Az akupresszúra kezelésnek szinte minden előírt pontja ezeken az energiapályákon található. Ezeket meridiánoknak is nevezik. Csak néhány speciális pont helyezkedik el a pályákon kívül. Az akupresszúra - szemben az akupunktúrával - nem sok ponttal dolgozik. Ezekre általában a mutató-, a középső vagy a hüvelykujj ujjbegyével kell nyomást gyakorolni.
Az akupresszúra nem csodaszer. Ahhoz, hogy az önkezelés eredményes legyen, ismerni kell a módszer lehetőségeit és határait. Az akupresszúra nem gyógyít meg minden bajt, nem mindig és nem mindenkinél alkalmazható. Fontos! Az akupresszúra nem helyettesíthet orvosilag szükséges beavatkozást vagy gyógykezelést! Ha a betegség oka valamilyen szervi károsodásban rejlik, akkor akupresszúrától tartós gyógyulást nem lehet várni, legfeljebb átmeneti fájdalomcsillapítást.
A szónak a jelentése: acus = hegy, tű, pont; pressum = nyomni; akupresszúra= pontnyomás.
Az akupresszúra célja: az energia áramlás zavarainak megszűntetése, a Jin és Jang energiák közötti egyensúly helyreállítása, különböző nyomástechnikák által.
Az akupresszúra aktivizálja a meridiánokat, javítja az energiakeringést. Harmonizálja az ember egész szervezetét. Megszűntetik az energia elakadásokat, a pangó energia gátjait. Az energia hiányos területekre energiát juttat, vagy akár egy másik vezetékbe is átvezethetjük a felesleges (többlet) energiát, azaz harmonizáljuk az energia áramlását a szervezetben. Az akupunktúra és az akupresszúra a test saját fájdalomcsillapító vegyületét szabadítja fel (endorfin), melynek hasonló a hatása, mint a fájdalomcsillapításkor adott morfiumé.
Nyomástechnikák: különböző erősségű nyomás, csúsztatás, egyesítés, pontozás, szétválasztás.
Az akupresszúra aktivizálja a mindenkiben meglevő öngyógyító mechanizmusokat. Befolyásolni tudjuk életenergiáinkat, minden helyzetben alkalmazható.
Az akupresszúra alkalmazásának feltétele: A kezelést meleg, jól szellőztethető helyiségben kell végezni, így biztosítva az ellazulást. A helyiséget minden egyes kliens után ki kell szellőztetni, energetikailag meg kell tisztítani. Ezért fontos az is, hogy maga a helyiség ne legyen radiesztéziailag rossz helyen, ami a masszírozó és a masszírozott rossz közérzetéhez vezethet. A kezelést végző személynek megfelelő végzettséggel kell rendelkeznie. Minden alkalommal fizikailag és szellemileg olyan állapotban kell lennie, hogy a teljes személyiségével tudjon odafordulni a masszírozást kezelést kérő személyhez. Személyiségének fontos jegye az empátia: az őszinte odafordulás a klienshez, problémáinak és helyzetének megértése, a feltétel nélküli elfogadás, a pozitív hozzáállás. A beleérző képesség fokozására azért van szükség, mert figyelni kell a páciens reagálását, és ennek megfelelően kell a masszírozást erősségét, a gyakorlatok idejét és sorrendjét változtatni. A kezelő kezei legyenek tiszták, körmei rövidek, és a kezet elő kell melegíteni. Kezelés közben az életenergiára kell koncentrálni, nem pedig a panaszt okozó tünetekre. Fontos a kezelést végző ruházata, aminek lazának, lehetőleg világos színűnek és könnyen moshatónak kell lennie.

Mikor tilos az akupresszúra kezelés:
Az akupresszúrával érzelmeket, feszültségeket, testi állapotokat befolyásolhatunk. Az akupresszúra elmélete szerint az akupresszúra pontok ott helyezkednek el, ahol a meridiánok a bőrfelszínhez legközelebb futnak, és a mester a gyógykezelés követelményei szerint szabályos kézmozdulattal nyomogatja, gyúrja a megfelelő pontokat. Az ingerlést nem szabad túl hirtelen alkalmazni, mert az fájdalmas érzéseket válthat ki, a nyomás erősségét csak fokozatosan érdemes növelni, így érve el a vékony izomzattól a mélyebb rétegekig. A nyomkodás, gyúrás legyen tartós, erős, de nem durva, kiegyensúlyozott és mélyreható. A stimulálást nemcsak kézzel végezhetik, de lábbal, kézütéssel, megpendítéssel, könyöknyomkodással, esetleg szakszerűen készített eszközökkel. Szükség esetén kenőolajat, zsiradékot, szezámolajat vagy hintőport is használhatnak. Az akupresszúra az energiaáramlás vonalain lévő pontok stimulálásával energiát juttat a nem optimálisan működő szervek felé, valamint kiegyenlíti az energiaáramlásokat. Minden létező szervi megbetegedés kezelhető az akupresszúra módszerével, mivel minden szervnek megtalálható a kivetülése a test felületén. Leggyakoribb betegségek, melyek jelenlétekor érdemes akupresszúrát alkalmazni, légzőszervi rendellenességek, anyagcserezavarok, allergiás tünetek, emésztőrendszeri panaszok, szív és érrendszeri betegségek, mozgásszervi problémák, bőrbetegségek, daganatos betegségek. Gyakran alkalmazzák stresszoldás és immunerősítés célzattal is. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az orvosi javaslatokat és gyógyítási módszereket dobjuk a sarokba egy meglévő betegség esetén, de a nyugati gyógymódok is sokkal hatékonyabbak, ha kiegészítő kezelésként akupresszúrát alkalmazunk. Az akupresszúra magas képzettséget igényel, ezért alaposan nézzük meg, kinek a keze alá adjuk magunkat. Mellékhatásai nem igazán lehetnek, de nem megfelelő kezelés esetén elmaradhat a kívánt hatás.

A különböző pontok és azok hatásai
A különböző pontok egymástól eltérő reakciót váltanak ki. A test energiahelyzetének és az ezzel összefüggő kórképeknek megfelelően egyes pontok megnyugtató, tompító (szedáló) hatást, mások aktiváló, élénkítő, építő (tonizáló) hatást váltanak ki. Megelőző kezelésre a harmonizáló pontok alkalmasak. Többféle pontfajtát különböztetünk meg:
Harmonizáló pontok: Ezek az energiapályák elején és végén helyezkednek el, és az a szerepük, hogy a hozzájuk tartozó szervek és szervrendszerek összhangját biztosítsák.
Élénkítő (tonizáló) pontok: Minden energiapályán csak egyetlen élénkítő pont van. Ennek a pontnak a kezelése gyengeség esetén energiát aktivál. (Az ilyen energia-odajuttatást nevezzük tonizálásnak.) Az élénkítő pontok révén lehet erőtartalékokat felszabadítani.
Nyugtató (szedáló) pontok: Ezeket a pontokat kell kezelni a hiperfunkció (a túlságos energiaáramlás) és a feszültség-lazítás zavarának szinte minden formájában. A nyugtató pontok ingerlésének energialevezetö hatása van.
Speciális pontok: Ezek általában az energiapályákon kívül helyezkednek el, és bizonyos rendellenességben nagyon hatékony a szerepük.
Vészjelző (alarm) pontok: E pontok különösen érdekesek az akupresszúrában már jártasak számára. Szerepük kettős. Egyrészt diagnosztikus, másrészt elsösegélynyújtási pontok.

A nyomástechnika
Minden egyes akupresszúrapont-kezelési javaslatnál megtalálható a nyomástechnika rövid leírása. Az alábbiakban közlöm az egyes nyomásformákat:
Nyomás: Ez a leggyakoribb mód az energiapálya valamelyik pontjának a befolyásolására. Az akupresszúrát a hüvelykujj vagy a mutatóujj, vagy a középső ujj ujjbegyével kell végezni. Az ujjbegyet a pont közepébe kell helyezni, és azt az óramutató járásával egyező irányban kell körkörösen masszírozni. Másodpercenként két-három kört kell az ujjal leírni, közben azonban nem szabad az ujjal a pont helyét elhagyni, csak a bőrt szabad mozgatni. A láb- és kézkörmök sarkaiban levő pontokat akácfából faragott vagy rézből, vagy műanyagból készített akupresszúra-botocskával is jól lehet kezelni. Heveny (akut) fájdalom és első ízben történő kezelés esetén a pontot lágyan köröző mozgással masszírozza. Idült (krónikus) panaszok kezelését, ha egyébként a beteg jó állapotban van, középerős nyomással kell végezni. Erőteljes akupresszúrát csak kivételes esetekben indokolt végezni, mégpedig a hüvelykujjai (ahol erre szükség van, azt az egyes kórképek leírásánál megadtuk).
Pontozás: A mutató- vagy a középső ujjal kopogtató vagy lüktető mozgást végzünk a kezelési ponton.
Csúsztatás: A mutató- vagy a középső ujjat végigcsúsztatjuk egy meghatározott vonal mentén. A masszírozó ujjat közben a lehetőség szerint meg kell feszíteni. A törzs irányába (proximálisan) haladó csúsztatás erősítő, építő hatást vált ki, míg az ellenkező irányú, tehát a törzstől a kéz- vagy lábujjak felé (disztálisan) haladó csúsztatásnak gyengítő, energialevezető hatása van.
Szétválasztás, egyesítés: A szétválasztáshoz a két hüvelykujjai a kezelési pontból kiindulva csúsztató mozgást végzünk kifelé, egymással ellenkező irányba. Az egyesítésnél a csúsztató mozgást visszafelé végezzük, míg a hüvelykujjak a pontban ismét találkoznak.

Kezelés közben a következőre kell odafigyelni:

Kezelési szabályok:
Bízzék testének jelzéseiben!
Fontos! Az egyes pontoknál megadott kezelési időtartam csak annak a pontnak az önálló kezelésére érvényes. Ha több pontot kezel, ügyeljen arra, hogy az együttes kezelési idő ne lépje túl a 12- 15 percet!
Manapság az akupresszúrát a szépségipar is alkalmazza. Ránckihúzó, arcfiatalító hatása bizonyított, ezért egyre többen választják a ráncfeltöltő botox kezelés helyett.

Akupresszúra segít:
(Felhasznált irodalom: Kínai akuresszúra otthon)


A fülkagyló alapvető pontjai:

Gyógyszertári (endokrin, gyulladáscsökkentő) pont:

Minden emberi szervezet képes előállítani a számára szükséges gyógyszert. Amikor megbetegszünk, a belső 'gyógyszertárunk' olyan anyagokat állít elő, amire a szervezetünknek a gyógyuláshoz szüksége van és elküldi azokat a megfelelő helyre. Ezt önszabályozásnak nevezzük. Amikor ez a szerkezet óramű pontossággal működik, akkor semmilyen külső segítségre nincs szükség, de amikor ebbe az önszabályozási mechanizmusba hiba csúszik, akkor külsőleg bevitt gyógyszereket kell igénybe venni. Sok estben azonban nem szintetikus gyógyszerekre, csak ennek a mechanizmusnak a serkentésére van szükség és az elért eredmény ugyanaz lesz. Ezt a laboratóriumot a szervezetünkben az endokrin szervek – a hipofízis, a hasnyálmirigy, a pajzsmirigy, a mellékvesék, a nőknél a petefészkek, a férfiaknál a prosztata – képviselik. Ők a felelősek a szervezetünk számára szükséges gyógyszerek előállításáért. A fülkagylón található pontok egyikének masszírozásával ez a folyamat normalizálódik. Ezért neveztük el – "gyógyszertári" pontnak. Ahogy ez a rajzon is látszik, ez a pont a fül elülső részén, a külső hallójárat előtt, az úgynevezett fülcsapban helyezkedik el. Ennek a pontnak a masszírozása minden betegségben indokolt, mivel gyulladáscsökkentő, antiallergikus és anyagcsere szabályzó tulajdonságokkal bír.
A vegetatív idegrendszer pontja

Az agykéregből minden szervünk felé az idegszálak sokasága ágazódik. Ez a belső csatornákon, úgymond interneten, a vegetatív idegrendszeren keresztül halad át. A latin szóból fordított vegetatív – növényi eredetű–t jelent.
Ha Ön egy falevelet a napsugarakkal átvilágít, láthatóvá válnak benne, mint a pókháló, bizonyos erek. Így van ez a mi szervezetünkben is. Pókhálószerűen szövi át testünket a perifériás vegetatív idegrendszer. Ezért a megbetegedésnek nem az anyagcserezavar, a megfázás vagy valamilyen vírus az okozója, hanem az önszabályozás mechanizmusában történő hiba, amit a vegetatív idegrendszer irányít. Mivel ez a rendszer felelős a megbetegedéseinkért, így a gyógyulásunkért is, amire, mint a pókháló szálain keresztül, a megfelelő pont masszírozásával tudunk hatni. Hogy hol található ez a pont, az ábrázolásból bizonyára kiderül. A masszírozás pedig ugyanúgy történik, mint a többi pontnál. Ennek a pontnak a masszírozásával megszüntethető az erek, a hörgők, a bélrendszer, az epe– és húgyvezetékek, a méh görcsös összehúzódásai. Ezt a pontot ezerféle megbetegedésben használhatja, de főleg az érfalak izomtónusának rendellenességénél, magas és alacsony vérnyomás, szabálytalan szívverés, székrekedés, asztma, vesekövesség, klimax esetében. A pontra való ráhatás a koszorúserek sima izomzatának az ellazulásához vezet és így gyógyító hatású lehet a szívszorulás, ritmuszavar, infarktusos állapotokban. Az érfalak sima izomzatának az ellazításával a vérnyomás is csökken. A hatás azonban nem az egy–kétszeri alkalommal, hanem három–négy héten átvégzett rendszeres masszírozás után figyelhető meg. A pont masszírozásával nem csak ellazítjuk, hanem normalizáljuk az érfalak összehúzódási készségét, ezért használható magas és alacsony vérnyomás, valamint visszértágulat esetében is. Az asztma – a hörgők sima izomzatának görcsös össze–húzódása. A görcshajlam csökkentése a vegetatív idegrendszeren keresztül azt eredményezi, hogy a rohamok enyhébb lefolyásúak lesznek, könnyebb esetekben akár meg is szűnhetnek. Vesekövesség esetében, amikor nem is a kő, hanem csak egy kis homok távozik a húgyvezetéken keresztül, annak görcsös összehúzódását eredményezi és olyan fájdalommal jár, amitől a plafonra lehetne mászni. Vagy volt–e olyan, hogy egy kenyérmorzsa csúszott félre a torkában? Az ilyenkor jelentkező erős köhögés arról tanúskodik, hogy egy picinyke morzsa is a gége görcsös összehúzódását eredményezheti. Ugyanezek a folyamatok játszódnak le a húgyvezetékekben a homok, vagy kő ürülésekor és ha a görcsös összehúzódást csökkenteni tudja, akkor az ürítés nem jár akkora fájdalommal. A vegetatív idegrendszeri ponttal normalizálható az epehólyag munkája, megelőzhető a pangás, majd az epekő kialakulása, de gyorsíthatók az epehólyag és hasnyálmirigy gyulladás gyógyulásának folyamatai is. A bélgyulladás szintén az izomtónus rendellenes működését eredményezi, csak ez esetben a vastagbélben. Ilyenkor is számíthatunk ennek a pontnak a jótékony hatására. A vegetatív idegrendszeri pont használható sürgősségi esetekben is. Ha tanúi annak, hogy valaki a szívéhez kap, elveszíti az eszméletét, valamilyen rohama lesz, úgy bátran kezdjék el masszírozni mutatóujjaikkal a vegetatív idegrendszer pontot, mindkét fülkagylón. Fontos tudni, hogy a masszírozásnak nincsenek ellenjavallatai. Ezért, ha nincs is szakirányú képesítésük, aminek a segítségével megállapítható lenne, hogy az illető miért vesztette el az eszméletét, vagy egyáltalán eszméletvesztés–e, amit észleltek, vagy epilepsziás roham cukorbetegeknél kóma, nem tudnak ártani, de segíteni annál inkább. A bajbajutott légzésére figyeljenek, de ha az nem észlelhető, úgy a masszírozást a saját légzésük ritmusában végezzék. Néha két perces masszírozás is elegendő, hogy az akut rohamot megállítsa.
A kéz pontjai
A talp pontjai

(A talp reflexzónái forrás: http://keletimedicina.hupont.hu/20/akupunkturas-reflexpontok-a-talpon-labmasszirozo-szonyeg)

Vissza a lap tetejére