Általános fogalmak

Aura Buddhizmus Csakra Csakra kiegyenlítés Curry zóna
Egó Hartmann zóna Karma Mandala Mantra
Meditáció Meridián Mudra Nadi Vízér-sugárzás
Pránanadi Radiesztézia Radiesztéziás eszközök Reinkarnáció

Aura

Az ember fizikai testét körülvevő, szabad szemmel "láthatatlan", különböző színű és vastagságú rétegekből álló, állandóan változó nagyságú és sűrűségű energia burok. Az embert tojás formában veszi körül. Rétegeinek száma 9, a nyolcadik réteg nem mindenkinél van meg. Maximális mérete 7m. Átlag emberé: 1–1,5 m. Az aurát a lélek fejleszti ki az égben, a halál után megsemmisül.

A rétegek a következők:
1. szint: Fizikai réteg: vastagsága maximum 7-8cm. Színe általában fehér vagy szürkésfehér. Feladata a fizikai test védelme a káros sugárzásokkal szemben. A fizikai testet ért sérülések, műtéti hegek jól látszanak benne. Fizikai aura rétege az élőlényeken kívül az élettelen dolgoknak is van, csak kisebb. A védőmáz szerepét tölti be.
2. szint: Morális réteg: vastagsága 8–10cm. A teljesült vágyak szintje. Életünk jó forgatókönyvében nem szerepelt, de megvalósult vágyaink képeit tartalmazza. Pl.: egy szexuális kapcsolat, jellemünkről! Az önzőségünket jelzi, pontosabban azt amit önző vágyainkból már megvalósítottunk. Akinek nincsenek megvalósított önző vágyai annak itt nincsen képe. Pillanatnyi érzelmeink is ezen a szinten jelennek meg, különböző színű érzelmi energiák formájában. Ezeknek az energiáknak a színe az érzéseinktől függően változik. Szerelem rózsaszín, harag–vörös, keserűség–fekete.
3. szint: Kapitális réteg: vastagsága 17–20cm. Életünk forgatókönyvében a kötelezően megtestesülő vágyak és akaratok képe. Ezeknek a vágyaknak, akaratoknak forgatókönyvünkben megírt időben kötelezően meg kell valósulnia. Ha jók, ha rosszak, nincs kitérés előlük. A velük kapcsolatos élettapasztalatokat kötelező megszereznünk. Ez életünk fő leckéje. A pillanatnyi gondolataink tisztasága is tükröződik ebben a rétegben. Ez a réteg is lehet fényes, sötét vagy szürke– gondolataink milyenségétől függően.
4. szint: Sixtusi réteg: vastagsága 30–40cm. Vágyódásunk és a be nem teljesült vágyaink szintje. Ez a szint is nagyon fontos tájékoztató a jellemünkről, erkölcsi alapelveinkről. Hasonlót jelez mint a második szint, de mégis nagy a különbség. Ezen a szinten csak vágyódunk, a második szinten már vágyainkból már valóság lett. Nem mindegy, hogy csak vágyódunk valami után vagy vágyainkat meg is valósítjuk. Ezen a szint jellemünk alakulását jól mutatja, mert az ember jellemét vágyait fejezi ki igazán. Az embert vágyai éltetik, élete folyása a vágyai irányát követi. A gyorsan múló vágyak nem jelennek meg, csak azok, amelyek után tartósan vágyódunk, ha ezekről lemondunk, akkor a képek szertefoszlanak.
5.szint: Reinkarnációs réteg: A halál és az újjászületési lehetőségeink képei. Attól függően, hogy hogyan élünk, életünk melyik forgatókönyvét valósítjuk meg, a halálunk ideje és módja is aszerint változik. De minden halállal szemben ott van az újjászületés utáni fő lehetőségnek a képe.
6. szint: Kreádor réteg: a Teremtés szintje. (Amit előző életünkben vagy életeinkben teremtettünk.) Az elkövetett fő hibák és a fő jó cselekedetek egy–egy jellegzetes képben jelennek meg. Ebből lehet megtudni, hogy miért sikerültek vagy nem sikerültek a dolgaink, ugyanazt a hibát ismételten elkövetjük-e? Amiben hibáztunk azt a leckét újra visszaadják egészen addig amíg meg nem tanuljuk. Ezen a szinten vannak a rögzített szeretet energiák. Az elmúlt életünkben a másoknak adott szeretet energiákat összegyűjtve visszakapjuk. Ugyanitt vannak a gyűlölet energiái is. A mások iránt érzet gyűlölet energiákat is egy "csomagban" visszaadva, ezen a szinten tárolják. Ezek az energiák a mostani életünk használatára vannak. Az elraktározott energiák a "megfelelő" időpontban áramlanak a testünkbe, "fölülről" irányítva. A szeretet energiák a javunkra vannak, a gyűlölet energiák a kárunkra. A gyűlölet energiáit fel kell dolgoznunk, a fizikai testünkre és lelkünkre gyakorolt következményeit meg kell tapasztalnunk. "Csak azt visszük magunkkal a másvilágra, amit másoknak adunk"–ez a mondás tökéletesen igaz. Mindig azt kapjuk amit másoknak adunk. Ki mit tesz–jót vagy rosszat–, magának teszi!
7. szint: Az Istennel való kapcsolat rétege. Ez a szint az Isten iránti érzéseinket, hitünket tükrözi. Minél Isten–tagadóbb valaki annál sötétebb ez a szint. Az ateistáknak szürke vagy fekete, az igaz Isten–hívőknek ezüst vagy aranysárga. Erről a rétegről tehát feketén–fehéren leolvasható hitünk tisztasága. Ha ez a réteg sűrű és világos akkor, az nem csak azt jelenti, hogy erős az Isten hitünk, hanem azt is , hogy nincs az a negatív szellemi erő, ami ártani tudna, mert ezen a rétegen nem tud áthatolni, lepereg róla. Az ilyen réteg védelmet nyújt minden negatív energia vagy rossz szellemlénnyel szemben. Az igaz isten-hívők lelkét, lelki nyugalmát, mások nem képesek megzavarni. Ez valójában minden földi boldogság alapja! A gyenge és sötét 7. rétegen minden ártó erő vagy szellemlény át tud hatolni. Ezt a réteget mások nem erősíthetik meg helyettünk, csak mi tudjuk azt erősíteni és tisztítani, ha Istennel való kapcsolatunkat, hitünket, állandóan erősítjük. "Ha Isten Velem, nincs ki ellenem."
8. szint: Missionárusi réteg. A földi küldetés jellegzetes képe jelenik meg ezen a szinten. Ez csak a magasabb küldetéssel érkezőknek van. Mit jelent a magasabb küldetés? Az emberiség egésze szempontjából a fontos feladatok megoldását. A magasabb küldetésre a lelket Isten választja ki a legjobbak közül. Ez a küldetés nem azt jelenti, hogy a küldötteket trónszék várja. Nekik az élet legnehezebb útján kell járniuk, a legkeményebb próbákat kell sikeresen kiállniuk ahhoz, hogy a küldetésüket teljesítsék.
9. szint: a lelkiismeret szintje. Azt jelöli, ki vagyok én valójában? Mennyből jövő új, semleges lélek vagy újjászületett lélek–e? Milyen lélek vagyok, sötét vagy világos a mostani életem alapján?

Az aura látásról:
A szabad szemmel való auralátás bizonyos fokig fejleszthető, de csak az alacsonyabb réteg szín látásáig. (Az aura látás elsajátításának módjáról Barbara Ann Brennan: Gyógyító kezek c. könyve jó útmutatást ad. ) A magas fokú harmadik szem látóképességgel nézve a szintek és a képek is láthatók, de a képek teljes látását csak kivételes esetben engedik meg. Ez nem ránk tartozik. Ha látnánk, mindent tudnánk egymásról, ami nem mindig lenne jó. Az aura első rétege tudományos eszközzel, Kirlián fotóval fényképezhető.

Az aura sérülései:
Az aura formája nem mindig tojás alakú. Ha sok ember van összezsúfolva, akkor összenyomják egymás aura burkát. A fizikai testet ért sérülések az aura első rétegében kárt tehetnek, átszakíthatják azt. Az aura többi rétegének a fizikai erő nem tud ártani, de negatív energiák felhalmozódhatnak benne. Az aura nagysága változó. A réteg vastagsága az ember lelki erejétől, lelki szilárdságától és egészségi állapotától függ. A rétegek eltűnhetnek, de a kép megmarad, és a réteg is újraépülhet egy idő után. Az aurát meg lehet tisztítani a negatív energiáktól, de tökéletesen csak a 3–4. rétegig. Azon felül már csak Isteni szintről lehet a tökéletes tisztítást megvalósítani. A tisztítás megkönnyebbülést, jobb közérzetet biztosít, mert megszabadulunk a negatív energiáktól. Az ima, a bűnbánat is tisztítja az aurát, de csak az őszinte! Az őszinte ima és bűnbánat jutalmául, az Isteni szintről tisztító energiaesőt kapunk.

Az aura testek uralkodó színei:
Uralkodó érzelmeink energiáinak színe, sugárzása, áthatja egész auránkat. Pl.: a szerelmesek egész aurája rózsaszínűvé válik. Aki szeretettel telítődik, annak zöldes lesz. Aki mély áhítattal Istenhez imádkozik, annak aranyszálak szövik át auráját. Akinek sötét gondolatai vannak, annak aurája is szürkévé válik. Az aura testek egymásra hatása:
– Unszimpátia: a két aura taszítja egymást.
– Barát: Kék vagy zöld színű összekötő erő van közöttük.
– Szerelmesek: Ha közel vannak egymáshoz akkor aurájuk eggyé válik.
– Harag: távtartó energia csövek alakulnak ki.

Az aura fejlődése:
A fogantatás pillanatában csak az aura 7. rétege van a megtermékenyített petesejt körül. Ahogy megszületünk minden páros réteg kifejlődik. Egyéves korára az ember páratlan rétegei is kialakulnak. Az anyaméh körül külön védelmező aura réteg van. A 3–as szint jelzései a karmikus képek, a kötelező életképek, ezek a születés pillanatától jelen vannak. A veleszületett betegségek ezeknek a képeknek alapján fejlődnek ki. A halál után az 1–3–5–ös égi gyűjtőhelyre száll. A többi a lélekkel és a fizikai testtel 3 napig együtt marad a földön, de közben a 2–4–6–8–9–es eggyé alakul, és 3 nap után távozik a lélekkel és az energiatesttel együtt a Földről.

Az aura funkciói:
– a fizikai test, az energiatest és a lélek védelme, de energiatartalékként is szolgál.
– az aura–képek hordozása–jelzés a felsőbb szinteknek. Az aura képek és színek alapján, minden lényeges leolvasható rólunk! Hogy milyenek vagyunk? Csak az aurára kell nézni és azonnal látszik.
Aurája minden élőnek és "élettelennek" van. Az "élettelen" anyagoknak csak egy fizikai, a növényeknek viszont fejlettségüktől függően 2–3 vagy 4 aura rétege van. Kivétel: Isten szent állatai: a bárányok és a galambok.

Különleges aura jelzések:
A magasabb küldetéssel érkezőknek megkülönböztető jelzéseik vannak. Pl.: Glória a fej körül. Ezt a jelzést a Szentek feje körül már régóta ábrázolják. Miért a megkülönböztető jelzés? A jelzéssel nem nekünk szólnak, hanem a bennünket közvetlenül felügyelő szellemvilágnak. Nekik fokozott figyelmet kell fordítaniuk a jelzések viselőire, segíteniük kell útjukat, támogatni kell küldetésüket. [ Az aura szintek elnevezését és lényegi meghatározását kinyilatkoztatással közölték. Az idegen nevek nem mindig felelnek meg a mi szóhasználatunknak. A magyarázatot a harmadik szemlátással szerzett tapasztalatok alapján írtam (a szerző ).]

Az aura létét igazolják:
– Kirlián fotóval fényképezni lehet.
– Az alsó szintek látását mindenki kifejlesztheti.
– Kézzel érzékelhető, tapintható.
– A szentek köré már régen is odarajzolták. Jézust és Szűz Máriát is legtöbbször aura burokban ábrázolták.
– Harmadik szemmel tisztán látható.

A fenti idézet teljes egészében Dömötörffy Sándor: Az ember és a természettudomány című könyvéből való a szerző engedélyével.
(Forrás:http://tttweb.hu/gyujtemenyek/cikkek/regi/Ezoterika/Aura_csakra/Azemberiaura.htm)

Vissza a lap tetejére


Buddhizmus

A buddhizmus rövid és átfogó lényege:
A buddhizmus alapítója Gautama Sziddhártha, egy körülbelül i. e. 560-ban, Nepálban született királyi herceg volt. Sziddhártha sokévi meditálás és imádkozás után elnyerte a megvilágosodást, azaz eljutott az élet alapigazságainak végső megértéséig. Ekkor kapta a Buddha ("Megvilágosodott") címet.

Buddha nem akarta, hogy istenként imádják. Azt tanította, hogy az emberek boldogabbak lennének, ha felelősséget vállalnának gondolataikért és tetteikért. Tanításai egyszerűen útmutatások voltak az élethez. Ma több mint négyszázmillió buddhista él a világon, legnagyobbrészt Ázsiában, bár a buddhizmus békés, szeretetteljes eszméi sok követőre találtak a nyugati országokban is.

Buddha élete:
Bár Sziddhártha, apja pompás palotájában, a külvilágtól elzárva nőtt fel, mégis boldogtalan volt. Végül kilovagolt a palotájából, s ez az út megváltoztatta az életét. Először egy öregembert, aztán egy beteg embert, majd egy halott embert látott. Kérdéseire azt felelték, hogy az élet tele van ilyen szenvedésekkel. Végül megpillantott egy szegény szerzetest, akinek nem volt semmije, mégis nagyon elégedettnek tűnt. Sziddhártha megfogadta, hogy olyan lesz, mint a szerzetes, és örökre maga mögött hagyta a palotát. Sok-sokévnyi böjtölés és imádkozás után, az indiai Bodh Gaja városában leült egy fa alá. Lehunyta szemét és meditálni kezdett. Amikor felnyitotta szemét, tudta, hogy végre meglátta az igazságot, és megtalálta a szenvedésből kivezető utat.

Buddha tanítása:
Buddha a megvilágosodás során rájött, hogy az emberek azért szenvednek, mert soha nem elégedettek azzal, amijük van, hanem mindig többet akarnak. Az embereknek új gondolkodás- és viselkedésmódot kell elsajátítaniuk. Buddha az első beszédében fektette le tanításának alapjait. A tanítás középpontjában a négy nemes igazság állt:
A Nyolc Nemes Ösvény középút a szélsőséges kényelem és a szélsőséges nélkülözés között. Nyolc lépcsőfoka segítségével az emberek bölcsebb, könyörületesebb életet élhetnek:
A buddhizmus a gyakorlatban:
Nem sokkal Buddha halála után a követői különböző csoportokra, "iskolákra" szakadtak, attól függően, hogyan értelmezték a tanításokat. A mindennapi életben minden buddhista ugyanazt az öt parancsolatot követi:
Szentélyek és sztupák:
A buddhisták számára a Nyolc Nemes Ösvény teljes értékű életmódot jelent, amit mindig igyekeznek a lehető leghűségesebben követni.
A buddhisták szentélyekben és templomokban róják le tiszteletüket Buddha előtt, és meditálnak, együtt a többi buddhistával. Sokaknak az otthonukban is van szentélyük. Az első tíz buddhista szentély tíz kupola alakú földhalom, sztúpa volt, amiket Buddha hamvai számára emeltek. Később további sztúpákat építettek a szent ereklyék, például a szent szövegek másolatai, vagy a híres szerzetesek hamvai számára. A sztúpákból végül díszes építmények lettek. Ma sok sztúpa egy–egy nagyobb buddhista templom–együttes része.

A szerzetesek élete:
A buddhista szerzetesek és szerzetesnők közösségét szangának nevezik. A szanga a buddhizmus három kincsének – a három dolognak, melyek azért értékesek, mert segítséget és támogatást nyújtanak az embereknek – egyike.
A másik két kincs maga Buddha, illetve tanítása, a Dharma.
Buddha sok–sok éven át élt vándorszerzetesként, mások adományaiból tartva fenn magát. A mai szerzetesek is egyszerű, szigorú életet élnek, a szent szövegeket tanulmányozzák és meditálnak. Néhány országban, például Burmában és Thaiföldön, a fiatal fiúk nevelésük részeként több hónapot töltenek kolostorban. Vannak, akik úgy döntenek, hogy örökre ott maradnak – leteszik az esküt, és maguk is szerzetesek lesznek.
(Forrás:http://www.kamala.hu/alap.php?mi=tanitasok&a=6&s=3)
Vissza a lap tetejére


Csakra

A csakrák olyan forgó, örvénylő, rezgő energia központok, melyek életenergiával látják el fizikai testet. A csakrák forgásiránya az óramutató járásával megegyezik. Fontos feladatuk az elhasznált energia kilökése is. Érthető tehát, hogy ha egy ilyen kis "erőmű" rendellenesen kezd működni, az rövid időn belül káros kihatással lesz a fizikai testre is. Az energia blokkok megakadályozzák a prána energia áramlását. Ezáltal a test egyensúlya felbomlik, testi és/vagy lelki kiegyensúlyozatlanság: betegség alakul ki.

   A hét fő csakra:
 1. Gyökér csakra vagy múládhára csakra

Ez a csakra a végbélnyílás és a nemi szerv között helyezkedik el, a farkcsonttal áll összeköttetésben és lefelé nyílik.
Jelentése: alap, forrás, gyökér, az életfa gyökere.
Mantra szótagja: LAM
Állatképe: a hétormányú elefánt (bölcsesség, bőség, jelképezi a hét fő ásványt).
Jellemzői: a tudattalan, a korábbi életek karmái, az állati és az emberi tudat közötti határ, a kundalini székhelye.
Hozzárendelt testrészek: minden, ami szilárd és tömör: a gerincoszlop, a csontok, a fogak, a körmök, a végbélnyílás, a végbél, a vastagbél, a prosztata, a vér és a sejtfelépítés.
Színe: tűzpiros.
Életerőt és életkedvet biztosít, illetve a fizikai világban való létezés élvezetét.
Kövei: achát, jáspis, gránát, rubin.

 2. Kereszt– vagy erőközpont csakra, avagy szvádhisthána csakra

A nemi szerv és a köldök között helyezkedik el. A keresztcsonttal áll kapcsolatban, előre nyílik.
Jelentése: a fejlődés második szintje, az önmagán alapuló.
Mantra szótagja: VAM
Állatképe: a krokodil (mozdulatlanság, veszély, a karmák jelképe)
Jellemzői: közvetlen összeköttetés a tudatalattival, érzelem–uraltság, alacsony szintű tudat (vágyak, szenvedések, kontrollhiány), a tudás fejlesztése, szenvedély, harag, gyűlölet, féltékenység, büszkeség, kegyetlenség, gőg, kétely, lustaság.
Hozzárendelt testrészek: a medence területe, az ivarszervek, a vese, a hólyag, mindennemű testfolyadék, mint a vér, a nyirok, az emésztőnedvek, a sperma.
Színe: narancssárga.
Az önmagunkkal kapcsolatos érzések hordozója. Akinél ez a mező gyengén fejlett vagy alultöltött, annak a személynek kevés érzése van önmagával kapcsolatban, vagy érzései nem tudatosak. Aki nincs jó viszonyban önmagával, esetleg rendszeres önutálatot gyakorol, az idővel sötét foltokat hoz létre ebben a rétegben. Minden alkalommal bátran nyúlhatsz érte, amikor feszült vagy kifejezetten stresszes helyzetben vagy. Akik kedvelik ezt a színt, azok szeretik a nagy és vidám társaságot is. Jókedvűek. Sokat mosolyognak. Ez a szín a kiegyensúlyozottságot is képviseli. Segítségével létrehozható a külső és belső harmónia.
Kövei: karneol, holdkő, gyöngy.

 3. Köldök csakra vagy manipúra csakra

Körülbelül két ujjnyira található a köldök felett, és előre nyílik.
Jelentése: ékes város, Tejas, tiszta drágakő.
Mantra szótagja: RAM
Állatképe: a kos (erős vitalitás, aktivitás, tüzesség).
Jellemzői: a tattva–erők kozmikus be– és kilépési helye, a prána és az apana metszéspontja találkozása, együttes felfelé irányítása, prána elosztó, tisztaság, biztonság, öntudat, boldogság.
Hozzárendelt testrészek: a derék, a hasüreg, az emésztőrendszer, a gyomor, máj, lép, az epehólyag, a vegetatív idegrendszer.
Színe: sárga, egészen az aranysárga árnyalatig.
A legragyogóbb szín. A napfényt hozza be az életedbe. Kellemes és meleg érzést vált ki. A meglévő terhektől és nehézségektől segít megszabadulni. Korlátaid kitolhatók általa, és gondjaidat, csalódottságodat is orvosolhatod. Mély, belső öröm élhető meg a segítségével. A köldök mögött található. A világegyetemben elfoglalt helyünk megértésével valamint érzelmeinkkel kapcsolatos. A racionális gondolkodással függ össze. Ideális esetben a racionális gondolkodás kéz a kézben jár az érzésekkel és intuíciónkkal. Ahhoz, hogy teljes értékű életet éljünk, a logika és az érzések harmonikus összjátékára van szükségünk, és ha egyik a másik rovására megy, az előbb–utóbb egyensúlyzavart okoz a testi–lelki funkciókban.
Kövei: citrin, borostyán, emstopáz.

 4. Szív csakra vagy anáhata csakra

Ez a csakra a mellkas közepén a szív magasságában helyezkedik el, és előre nyílik.
Jelentése: végtelen, határtalan.
Mantra szótagja: JAM
Állatképe: az antilop (éberség, figyelem, megszabadulás).
Jellemzői: ez az utolsó durva struktúrájú erőközpont, átmenetet képez az anyagvilágból a szellemi szubtilitásba, a természet uralása, illetve azon való felemelkedés, az ember isteni voltának ráébredése, a tapasztalatok, a megvalósítások központja. Megbocsátás, részvét, megértés, elfogadás, egyetemes szeretet.
Hozzárendelt testrészek: a szív, a gerinc nyak és derék közötti része, a mellkas és a mellüreg, a tüdő alsó tájéka, a vér és a vérkeringési rendszer, a bőr.
Színe: főképpen zöld az uralkodó színe, de néha rózsaszín.
Ennek a színnek nagyon erős nyugtató hatása van. Segíti a regenerációs folyamatokat, valamint az összpontosítást. Egyensúlyt teremt a benned lévő nem kiegyenlített erők között. Érzelmi feszültségeidre nagyon jó hatással van. A szeretet érzésével, annak adásával és elfogadásával kapcsolatos, minél fejlettebb, annál inkább képesek vagyunk mások elfogadására és az ítélkezés mellőzésére. Az emberi kapcsolatok világa. Amikor két ember kapcsolatot létesít, energianyalábok indulnak egyik személytől a másik felé; amikor két ember szerelmes egymásba, ezek a nyalábok állandósulnak, és rózsaszínek.
Kövei: smaragd, jáde, rózsakvarc, rózsaszín turmalin.

 5. Torok csakra vagy visuddha csakra

A csakra a gégefő alatt helyezkedik el, a pajzsmirigy környékén, a nyaki csigolyából indul ki és előre nyílik.
Jelentése: méregtelen, kitisztító.
Mantra szótagja: HAM
Állatképe: a hat agyarú fehér elefánt (tiszta bölcsesség).
Jellemzői: méregtelenítés, tisztítás, érzések, érzelmek ellenőrzése, szellemi gondolatok, szavak tisztítása, a szellemi lét tisztasága, a test megújhódása, türelem, világosság, az érzelmek kifejezése, ellenőrzőképesség.
Hozzárendelt testrészek: a nyak, a tarkó, az állkapocs területe, a fülek, a hangképző szervek, a légcső, a hörgők, a tüdő felső tájéka, a nyelőcső, a karok.
Színe: világoskék, ezüstöskék, zöldeskék.
A kék a leghidegebb szín. Ezért igen alkalmas a gyulladások kezelésére. A nyugalom és a belső béke egyaránt megteremthető általa. Kusza gondolataidat is képes rendszerezni. Rohanó világunkban bizony nagy szükség lenne gyakori használatára.
Kövei: akvamarin, tűkiz, kalcedon.

 6. Harmadikszem csakra vagy ádnyá csakra

A csakra az orrgyök felett egy ujjnyira, a homlok közepén található és előre nyílik.
Jelentése: parancs, Guru csakrának is nevezik.
Mantra szótagja: AUM (OM) a teljesség.
Állatképe: nincs.
Jellemzői: Ebben a csakrában a karmahatások megszűnnek, véget érnek, kapcsolat az emberi és isteni tudat– és létformák között, az ida–pingala–szusumna kereszteződési pontja, a harmadik szem helye (belső látás), bipolaritás (Hold–Nap jelleg), egység, üresség, (sunya, sunjata), tudatosság (chitta), öröm–boldogság–gyönyör (ananda), megkülönböztető képesség (vivéka), intuíció–inspiráció, magas szellemiség (Buddhi).
Hozzárendelt testrészek: az arc, a szem, a fül, az orr, a melléküregek, a kisagy, központi idegrendszer.
Színe: indigókék vagy ibolyakék.
Ennek a különleges színnek elég kevéssé ismert a hatása. Amit bizton állíthatunk, az az, hogy fokozza az intuitív képességet. Segít az elmélyülésben, gondolataid rendezésében. Megszünteti megmagyarázhatatlan félelmeidet. Erősíti spirituális érzékenységedet. A gondolatok képi megjelenítésével, a személy valóságképével, az Univerzumról alkotott elképzeléseivel kapcsolatos. A tisztánlátás vagy spirituális látás készsége is ehhez a csakrához kapcsolódik. Akinek negatív vallásos tapasztalatai voltak, aminek következtében az illető eltávolodott a spiritualitás világától, akinek hiányzanak a transzcendenssel való személyes tapasztalatai, illetve nincs ilyen érdeklődése, annál ez a mező sötét vagy színtelen, illetve elkülönül a többi mezőtől.
Kövei: lápisz lazuli, zafir, hegyikristály.

 7. Korona csakra vagy szahaszrára csakra

A csakra a fejünk tetején, a középválasztó pontokon található, és felfelé nyílik.
Jelentése: ezer, végtelen.
Mantra szótagja: AUM (OM, végtelen, mindent kifejező és magába foglaló egyetemes szent hangvibráció).
Állatképe: nincs.
Jellemzői: az igazi önvaló székhelye, az önmegvalósítás beteljesedése, az Isten–Tudat megvalósulása, a totális felismerés és megszabadulás, egység, béke, egyetemes szeretet. Csupán az ember, a legfejlettebb lény rendelkezik e kapuval, amely az istenséghez, a legmagasabbhoz vezet, azaz csak az ember képes egyesülni vele.
Hozzárendelt testrészek: a nagyagy.
Színe: ibolya, fehér, de aranyszínű is lehet.
Kövei: ametisz, hegyikristály.
Vissza a lap tetejére


Csakrák kiegyenlítése

A csakrák kiegyenlítése többféle módon történhet. Kiegyenlítjük az első (gyökér–) csakrát minden más csakrával, vagyis a bal kezet tesszük a gyökér csakrára és a jobb kezet a hetedik (korona–)csakrára és várunk addig, amíg mind a két kézben egyforma energia áramlik. Ezután a hatodik (harmadik szem) csakrára tesszük a jobb kezet, itt is megvárjuk, ameddig egyforma lesz az energiaáramlás, utána az ötödik (torok–), a negyedik (szív–), a harmadik (köldök–), a második (erőközpont) csakrákkal is ugyanezt tesszük.
Figyeljünk oda arra, hogy csak akkor vegyük le a kezünket, ha az energia egyformán áramlik mind a két kézben. Az első (gyökér–) csakra a hetedik (korona–) csakrával, a második (erőközpont–) csakra a hatodik (harmadik szem) csakrával, a harmadik (köldök–) csakra az ötödik (torok–) csakrával, a negyedik (szív–) csakra a hatodik (harmadik szem) csakrával. Az első (gyökér–)csakra a negyedik (szív–) csakrával. Az első (gyökér–)csakra a hetedik (korona–)csakrával, a második (erő–központ–)csakra a ötödik (torok) csakrával, a harmadik (köl–dök–) csakra a hatodik (harmadik szem)csakrával, a negyedik (szív–)csakra a ötödik (torok–) csakrával.
Vissza a lap tetejére


Curry–sugárzás

A Curry–sugárzás, ami talán még károsabb, mint a Hartmann zónák hatása. Nevét Manfréd Curryről kapta. Szintén körülveszi a Földet, de a szálai északkelet–délnyugat, délkelet–északnyugat irányúak. A Curry-sugárzás a poláris mezőzónák találkozási pontjánál jön létre. A mezőzónák szabályos négyzetháló–struktúrát hoznak létre (mint a sakktábla, úgy épül fel). Ezek a négyzethálók pozitív vagy negatív polaritásúak és ezeknek a zónáknak a találkozásánál jelennek meg a Curry-sávok. Rácsmérete 350 x 380 cm, amelyek szélessége kb. 50 cm. Ezeknek a sávoknak a találkozási pontjánál, kereszteződéseinél (Curry-kereszt) vannak az ember számára problémás pontok.
A polarizált Curry-sávokban történő tartózkodás polaritástól függően enyhe töltő, illetve enyhe energia elszívó helyek. Ezek alapján lehet kialakítani az ideális, szellemi munkához, tanuláshoz szükséges, tartózkodási helyet.
Vissza a lap tetejére


Ego

Az ego nem más, mint a valódi éned ellentéte. Az egó az a valami, ami az élet minden területén korlátoz minket. Az egó nem szereti azt érezni, hogy valaki másnak több képessége van, vagy hogy valaki meg tud tenni valamit, amit mi nem. Az egó egyszer azt érezteti velünk, hogy semmi sem vagyunk, máskor pedig azt, hogy minden vagyunk. Óvatosnak kell lennünk fontosságérzésünkkel és jelentéktelenségérzésünkkel egyaránt.
Vissza a lap tetejére


Hartmann–sugárzás

A Hartmann háló úgy szövi át az egész Földet, mint a szélességi fokok. A nevét Ernst Hartmann–ról kapta, aki újra felfedezte, mivel ezt a sugárzást már a rómaiak is ismerték. A Hartmann zónák rendkívül ártalmas sugárzást bocsátanak ki. Elhelyezkedésük Magyarországon 250–300 cm–es hálót alkot, ami észak–dél, kelet–nyugati irányú hálószerkezet, szélessége kb. 20–30 cm. A Föld pozitív és negatív mágneses erőterének találkozásainál jönnek létre, és egy térrács rendszert alkot. Ez a rendszer már háromdimenziós! A rács mérete szabadtérben 280 x 190 cm Magyarországon. A Föld pólusai felé ez a méret szűkül, az Egyenlítő felé szélesedik. A Hartmann-vonalak találkozási pontjainál ún. Hartmann-keresztek jönnek létre, amelyek a rácsrendszernek egészségtanilag a legveszélyesebb pontjai. Zárt térben a Hartmann sávok a természetes állapothoz képest jelentősen elmozdulhatnak, deformálódnak a szoba falai, berendezési tárgyai ill. más sugárzások hatására. A Hartmann sávoknak van még két nagyon érdekes tulajdonsága: az egyik, hogy 0 és 3 óra között az energia intenzítása kb. a három szorosára megnő (ha valaki rendszeresen ebben az időintervallumban ébred fel, akkor szinte biztos, hogy Hartmann sáv halad rajta keresztül), a másik , hogy 36 óránként a K-Ny-i sávja "vándorol". Pontosan arról van szó. hogy ez a K-Ny-i sáv 6 óra körül elindul déli irányba és folyamatosan 10 óráig "vándorol".
Vissza a lap tetejére


Karma

A szanszkrit karman szó a kri – "csinál, tesz" – ige tövéből származik; jelentése "cselekedet, tett", valamint a tettek következményei ebben vagy a többi életben.
Tehát a hinduizmusban és a budhizmusban is a karma az ok–okozati törvénnyel azonos, amely mindennek szabályozza az életét, ami az univerzumban megjelenik; méghozzá úgy, hogy a lelkeket a samsarához (szanszkrit, jelentése: vándorlás, utazás) köti; vagyis a halál és az újjászületés (reinkarnáció) ciklusához, amit vizuálisan gyakran egy kerék alakjában ábrázolnak.
A samsara (újjászületés ciklusa) az az út, amelyet minden léleknek (atman) végig kell járnia, hogy elérhesse a végső felszabadulást (moksha vagy mukti) és hogy ismét összekapcsolódhasson az abszolút princípiummal, a Legfelsőbb Önvalóval, az élet minden formájának kezdetével és végével.

A karma a dalai láma szavain keresztül: "A karma jelentése 'cselekedet', amely fizikai, verbális és mentális úton valósul meg. Három féle hatása van: erkölcsös, erkölcstelen és semleges. Két időben zajlik: először is, amit készülünk megtenni, arra gondolunk, ez a szándékolt cselekvés; végül pedig a mentális motiváció fizikai vagy verbális cselekvésben ölt alakot, ez az előre megfontolt tett. A negatív tettek mindíg szenvedést okoznak, míg a pozitív tettekből származik a jó. A karmikus cselekvések életről életre követnek bennünket. Bizonyos számú pozitív cselekedet megfelelő felhalmozása hasznos lesz a jövőben és az eljövendő életek során, viszont aki nem hagy fel az ártó tettekkel, előbb vagy utóbb szembe kell néznie a következményekkel."
"Jelenlegi boldogságunk vagy boldogtalanságunk nem több és nem kevesebb, mint a múltbéli tettek eredménye."
Samsara, az élet, a halál, az újjászületés (Samsara, la vita, la morte, la rinscita), Mondadori, Miláno, 1997).

A kerék a samsara karmikus ciklusának megállíthatatlanságát szimbolizálja. A kerék a különféle létek összes tudatállapotát megmutatja.

Karma és emberi igazságszolgáltatás: az emberi igazságszolgáltatás nem léphet a karmikus igazságszolgáltatás helyébe, mivel csak ez utóbbi képes garantálni az elkövetett bűnök kompenzálását. A bűnelkövető megbüntetésével – főként azokban az esetekben, amikor a legfőbb büntetést szabják ki – az emberek nem tesznek mást, mint az egyik bűnt tetézik egy másik bűnnel, és így ez utóbbi tettnek a karmikus felelőségét az egész társadalomra helyezik. Az igazságszolgáltatás a társadalom számára olyan mértékben bizonyul hasznos eszköznek, amilyen mértékben védi az egyéneket és megakadályozza, hogy a bűnelkövetők ártsanak vagy visszaessenek.
(Forrás: Silvia Canevaro: Karma (Életünk harmóniájának törvénye))


A karma ok és okozat kiegyenlítésének törvénye. A múlt tettei és mostani életünk, sorsunk között ok–okozati összefüggés van. Gondoskodik arról, hogy az ember születése után feltétlenül találkozzék ugyanazzal a problématípussal, ameddig azt tetteivel meg nem váltja, ki nem egyenlíti, és önmagát alá nem rendeli a kiegyenlítődés törvényének. A fejlődésünket szolgáló ok és okozat törvénye, melynek értelmében minden cselekedetünk megfelelő következményekkel jár mindaddig, amíg meg nem oldottuk karmikus feladatainkat. Minden rossz gondolattal, tettel magunk ellen vétünk, és nem azok ellen, akik ellen terveztük. A karma törvénye azt követeli az embertől, hogy tetteiért, gondolataiért és sorsáért viselje és vállalja a teljes felelősséget.
A tíz ártalmas cselekedet ami a karma kialakulásához vezet: Ez a tíz ártalmas cselekedet, amelyeket érdemes elkerülni.
(Forrás: Tett, ok és gyümölcs Láma Csöpel tanítása)

Vissza a lap tetejére


Mandala


Istenek hindu vagy buddhista vallási ábrázolása, mely a meditáció elmélyítését, testünk harmonizálását, gyógyítását segítő eszköz, – színezésük, festésük gyógyítóan hat lelkünkre. A mandala szimmetrikus meditációs kép. Alapelemei a geometrikusformák, a kör, a négyzet, és a többi sokszög. A mandalában a kör jelképezi a szellemiséget, a négyzet az anyagi világot, a színek pedig érzelmekkel töltik fel ezeket a területeket. Az ábrákban minden színnek, minden számnak jelentése van. A mandala–nézés, rajzolás elterjedt formája a meditációnak, segíti a koncentrációt, harmonizál, kiegyensúlyoz, pihenteti a szellemet, az érzelmeket lecsendesíti. A mandalát nézve, a képre koncentrálva harmonizálhatjuk magunkat, a nekünk tetsző képpel gyógyíthatjuk testünk, lelkünk, kikapcsolódhatunk egy kicsit stresszes világunkból, és rég elfeledett igazságokra, emelkedett, tiszta gondolatokra ébredhetünk rá.
Az emberi kultúrának ősidők óta fontos része a kör, minden kultúrában, időben és helyen a legmegnyugtatóbb és legjelentőségteljesebb kifejezési formának tartják. Nagy szerepe van ebben a természetnek is, hiszen egész életünket a kör–gömb motívumok veszik körül: anyaméh, bolygónk, amely forog–kering, az atomok, nappal–éjszaka váltakozása.
Már az ősi afrikai, európai, észak–amerikai kővéseteken találtak kör és spiráldíszítéseket. Az embereket számos megnyilvánulásában kísérte mindennapi és rituális életükben a kör, ezért szimbólumát alkalmazták a tudatra, életre–halálra és az újjászületésre, teremtésre.
A mandala kör formája a természet teljességét, a folytonos mozgásban lévő világot jelképezi. Kört alkotni szent cselekedet, kísérlet az összhang megteremtésére. Ha sikerrel jár ez a kísérlet, akkor isteni erők szabadulnak fel. Ezért vélik úgy több kultúrában pl. navaho indiánokéban, hogy gyógyító hatású a kapcsolat a kör által meghatározott szent világgal.
Egy hindu történet szerint Brahma főisten az embert négyzetes formába kényszeríttette, így jelképezve az anyagba vetett emberiséget. Ezért szögletesek a házak alaprajzai, míg az isteni világba való visszajutás a körrel analóg.
A mandala a belső világ térképeként szolgál, vezérli a lelki tudatosságban való haladást, a lelki fejlődést. Feltárják a mély–én dinamikáját, mikor létrehozunk egy mintát, melyben kibontakozik a sajátos és megismételhetetlen egyéniség. Tehát általa sok tudatalatti információhoz is juthatunk. Jung és Freud pszichoanalíziseikben is használták a mandalákat. Betegeikkel ilyen formákat rajzoltattak, amelyekből feltérképezték a páciensek pszichés állapotát.
A mandalák Keleten és Nyugaton, minden nép kultúrájában díszítőmotívumként fontos szerephez jutottak és jutnak ma is. Joan Kellog kimutatta, hogy a gyermekművészet mindenütt a világon mandalaformákból áll: körök, körbe rajzolt keresztek, napok, arcok stb.
A mandalák rajzolása ösztönös, természetes és ugyanúgy történik a legkülönfélébb kultúrába született gyerekeknél. Tehát a mandala a lelki fejlődés természetes része. Ráadásul a gyermekek mandalái évezredekkel ezelőtt készült mandalákat mintázzák. Valószínűleg azért, mert a gyerekek ugyanazt a lépést teszik meg a tudatosság felé, amit az evolúció során őseik is megtettek.
Mandalarajzolással személyes szimbólumot készítünk, mely megmutatja, hol vagyunk, és hol tartunk pillanatnyilag. A megrajzolt kör tartalmazza természetünk ellentmondó részeit, ám épp akkor, amikor felszínre törnek az ellentmondások, oldódik a feszültség, ha mandalát készítünk. Talán az az oka, hogy a kör formája felidézi az anyaméh védelmező zártságát. Amikor jelképes formában ábrázoljuk belső konfliktusainkat, önmagunkon kívülre vetítjük őket.Az egység érzete pusztán a körrajzolás folyamatával is megvalósul.
A színek megmutatják legbelső gondolatainkat, érzéseinket, ösztöneinkről vallanak, vágyainkról. A mandalák színeinek jelentése a tudattalan üzeneteit hordozza. A színek jelentése nem mindig és mindenhol azonos, de számos azonosságot fedezhetünk fel.
A fekete a sötétség, a gonosz, a halál és a rejtély színe. Az ürességről beszél, az anyaméhről és a kezdetek káoszáról.
A fehér a tisztaságot, a szűziességet és szellemiséget, lelkiséget érzékelteti, s magát a fényt fejezi ki.
A vörös az élet jelképe, serkentő, gyógyító, az egészségre ébredésre utal, új lehetőségek bontakoznak ki a lélek mélyén.
A kék a víz, az égbolt színe, nyugalmat, derűt és békét sugároz.
A sárga a nap színe, a fényt, melegséget, az életet adó erőt jelképezi.
A zöld a természet színe, a ciklikus megújulást jelképezi.
A narancssárga az aratás, a tök, az ősz színe. Mint erő az intuíció, megértés, gondolat jelképe.
A lila a királyság színe, az élet jele. Egyesíti a vörös energiáját és a kék nyugalmát.
A mandalának talán legjelentősebb hatása, hogy megőrzi a lelki rendet, ha már létrejött, vagy újra létrehozza, ha már eltűnt. A mandalák színei és alakzatai lehetőséget kínálnak, hogy áthangoljuk érzéseinket.
Vissza a lap tetejére


Mantra

A hangok jógája, védikus himnusz, olyan univerzális ima, melynek ismételgetése az elme felszabadítására való, spirituális állapotot, meditációt idézhet elő. Védelmezi a tudatot és védelmez minket a saját tudatunktól. Próbáld ki, ha ideges vagy, ha érzelmi problémád van, ha szétszórt vagy, mondogass egy mantrát magadban. Rövid időn belül észreveszed, hogy sokkal nyugodtabb leszel. A mantránál minden szótagot szellemi erő hat át. Segítségül itt egy nem titkos, sokak által ismert mantra: OM MANI PEME HUNG (Áldás minden lény számára). A Meditáció során ne terheld és ne befolyásold a tudatodat, legyen tested természetes, lélegezz úgy, ahogy szoktál. Úgy gondolj magadra, mint az égre, amely átöleli az egész világmindenséget. Nagyon fontos, hogy a meditáció során szerzett tapasztalatainkat, érzéseinket (belátás, együttérzés, jó kedélyállapot, nyitottság, ragaszkodás– nélküliség) a mindennapi életünkben alkalmazni tudjuk.
Vissza a lap tetejére


Meditáció

A meditáció során mindenféle tapasztalatra szert tehetsz, jókra is, rosszakra is. A meditációs gyakorlatok célja: felismerni tudatod igazi természetét. A meditáció valójában a spirituális felébredés és a megvilágosodáshoz vezető út. A meditáció sohasem öncélú. Másról is kell szólnia, nem csak a saját problémákról, hiszen akkor csak ott állnánk az út elején, és nem haladnánk előre. A meditáló ember, ha igazi meditációt végez, megismeri belső énjét, mert befelé fordul. A befelé fordulás igazi lényünk megtalálása, amely a fizikai világban hasonlít a tiszta kék éghez, amely nyitott, szabad és határtalan. A meditációk során megszabadulhatunk akár még a halálfélelmünktől is, megszabadulhatunk hétköznapi gondolataink zavarodottságától, felismerhetjük az élet igazságát. Célja, hogy megszabaduljunk a mindennapok leterheltségéből, ami a tudatunkat éri. Hogy ezt a nyugodt, gondolat nélküli állapotot elérjük, különféle meditációs technikák állnak rendelkezésünkre. Ezek közül most csak háromra térek ki.
Megfigyeljük a légzésünket. Hagyjuk a gondolatainkat szabadon áramlani. Belégzéskor mondd magadnak: most belélegzem, kilégzéskor: most kilélegzem. A légzés üteme megszokott legyen. A légzésed lassan eggyé válik veled, és közben már nem is a légzésedre koncentrálsz, hanem hagyod eltávozni a tudatodban lévő szétszórt képeket. Ezzel a technikával szinte minden kellemetlen feszültség eltávozhat belőled.
Megfigyelünk egy tárgyat. Tudatunkat egy tárgy felé fordítjuk (ez a tárgy lehet egy szál virág, egy gyertya, egy kép, egy Buddha– vagy Krisztus–kép, esetleg mestered képe, de lehet egy pont is a falon). Ebben az esetben a tárgy megfigyelése útján érjük el a meditációs állapotot, és utána engedjük a tudatnak a képek megjelenítését és azok kitisztítását.
Egy mantrát ismételgetünk. Ekkor a mantra energiája hozzáadódik a saját energiánkhoz, és így közvetlenül hat a tudatra. (Forrás: http://www.prananadi.hu)

A meditáció 100 jótékony hatása
Tudtad, hogy azok az emberek, akik minden nap meditálnak egy kicsit, sokkal boldogabbak, mint azok, akik nem?
A meditálók sokkal egészségesebbek és nagyobb az élettartamuk is. Az egészségük annyival jobb, hogy néhány biztosító társaságnál hátrány, ha valaki meditál, és kevesebb prémium pontot kapnak.
Tudtad, hogy a gyakorlott meditálóknak sok olyan rejtett képessége jött felszínre, amiről nem is tudtak, hogy van nekik olyan? Ezek olyan képességek, amivel minden ember rendelkezik. Ráadásul sokkal közelebb kerülnek ahhoz, hogy válaszolni tudjanak az élet titokzatos kérdéseire.
Sokkal okosabbak is. Tényleg, bebizonyították, hogy a meditálók agya magasabb szinten működik minden egyes tesztnél, mérésnél, felmérésnél, amit a tudományos társadalom elvégzett. Ez az egyik oka annak, hogy miért meditálnak a felső vezetők és különféle igazgatók.
Tudtad, hogy a meditálók agya jóval több örömöt okozó kémiai anyagot termel? Ezek a kémiai anyagok áramolnak keresztül az egész testen azokon a napokon, amikor nagyon jól érezzük magukat és ezek az örömöt okozó agyi kémiai anyagok folyamatosan termelődnek.
Tudtad, hogy a meditálók kevesebbet alszanak? Valóban, kevesebb alvásra van szükségük éjjelente, mert az elméjük és a testük minden meditáció alkalmával felfrissül és fiatalodik. A meditáció sokkal hatékonyabb, mint az alvás.
A meditálóknak sokkal jobb a mentális és érzelmi egészségük is. Kevésbé aggodalmasak, depressziósak, haragosak, kevesebb félelmük van, több a barátjuk, egészségesebbek a kapcsolataik és sokkal elégedettebbek az életükkel.

A meditáció fiziológiai jótékony hatásai
 1. Alacsonyabb az oxigén igény.
 2. Csökkenti a légzések számát.
 3. Fokozza a véráramlatot és csökkenti a szívverések számát.
 4. Növeli a teherbírást.
 5. Mélyebb szintű fizikai relaxációt eredményez.
 6. Jó a magas vérnyomású emberek számára.
 7. Csökkenti az aggódást, nyugtalanságot azáltal, hogy csökkenti a vérsavó szintet.
 8. Enyhíti az izmok feszülését.
 9. Segít krónikus betegségeknél, mint pl. allergiánál, izületi gyulladásnál stb.
 10. Csökkenti a menstruációt megelőző tüneteket.
 11. Segíti a műtétek utáni felépülést.
 12. Erősíti az immunrendszert.
 13. Csökkenti a vírusok hatékonyságát és az érzelmi stresszt.
 14. Serkenti az energiát, növeli az erőt és életerőt.
 15. Segíti a súlyleadást.
 16. Csökkenti a szabadgyököket, kevesebb a szövetkárosodás.
 17. Növeli a bőr ellenállását.
 18. Csökkenti a koleszterin szintet, így kisebb lesz a szív- és érrendszeri megbetegedés veszélye.
 19. Segíti a levegő áramlását a tüdőbe, amitől könnyebb lesz a légzés.
 20. Lassítja az öregedés folyamatát.
 21. Magasabb DHEA (dehydroepiandoszterin hormon) szintet eredményez.
 22. Kivédi, csökkenti, vagy szinten tartja a krónikus betegségekkel járó fájdalmat.
 23. Csökkenti annak szükségét, hogy orvosi ellátásban részesüljünk.
 24. Kevesebbet izzadunk.
 25. Elmulasztja a fejfájást és migrént.
 26. Összehangoltabbá teszi az agyi működést.
 27. Kevesebb energiát pocsékolunk el.
 28. Növeli a kedvet a sportokhoz, mozgáshoz.
 29. Jelentős megkönnyebbülést hoz asztma esetén.
 30. Fokozza a teljesítményt sporteseményeken.
 31. Beállítja az ideális súlyt.
 32. Harmonizálja az endokrin rendszert (belső elválasztású mirigyek működését).
 33. Nyugtatja az idegrendszerünket.
 34. Tartós jótékony hatású változásokat eredményez az agyi elektromos tevékenységben.
 35. Gyógyítja a terméketlenséget (a terméketlenséget okozó stressz megakadályozhatja a peteérést szabályzó hormonok termelődését).

A meditáció pszichés jótékony hatásai
 1. Kiépíti az önbizalmat.
 2. Növeli a szerotonin szintet, mely hatással van a kedélyállapotra és viselkedésre.
 3. Elmulasztja a fóbiákat és félelmeket.
 4. Segíti kontrollálni a saját gondolatainkat.
 5. Segíti az összpontosítást és koncentrációt.
 6. Növeli a kreativitást.
 7. Növeli az agyi hullámok koherenciáját.
 8. Fejleszti a tanulási képességet és a memóriát.
 9. Növeli a vitalitás és fiatalodás érzetét.
 10. Segíti az érzelmi stabilitást.
 11. Javítja a kapcsolatrendszereket.
 12. Lassítja az idősödéssel járó szellemi leépülést.
 13. Könnyebbé teszi a rossz szokásoktól való megszabadulást.
 14. Fejleszti az intuíciót.
 15. Növeli a teljesítményt/termelőképességet.
 16. Javítja az otthoni és munkahelyi kapcsolatokat.
 17. Képessé tesz egy adott szituációban a nagyobb képet meglátni.
 18. Segít figyelmen kívül hagyni a jelentéktelen dolgokat.
 19. Növeli az összetett problémákra megoldására való képességet.
 20. Tisztítja a jellemet.
 21. Fejleszti az akaraterőt.
 22. Segíti a kommunikációt az agy két félteke között.
 23. Gyorsabb és hatékonyabb reagálást eredményez stresszes helyzetekben.
 24. Növeli az egyén megfigyelőképességét és a motorikus teljesítményt.
 25. Magasabb intelligencianövekedést eredményez.
 26. Növeli a munkahelyi elégedettséget.
 27. Növeli a szerelmesek közötti, intim kapcsolatteremtésre való képességet.
 28. Javulást eredményez a mentális betegségeknél.
 29. Jobb, beilleszkedőbb viselkedést eredményez.
 30. Csökkenti az agresszivitást.
 31. Segít leszokni a dohányzásról és kilépni az alkoholfüggőségből.
 32. Csökkenti a drogok, tabletták, gyógyszerek igényét, az azoktól való függést.
 33. Kevesebb az alvás igény kialvatlanság helyreállítására.
 34. Segít gyorsabban elaludni, gyógyítja az álmatlanságot.
 35. Növeli a felelősségtudatot.
 36. Csökkenti az agresszív (autó)vezetői reakciókat.
 37. Csökkenti az állandó gondolkodást.
 38. Csökkenti az aggódásra való hajlamot.
 39. Növeli az egymás meghallgatására való hajlamot és az empátiát.
 40. Segíti a helyes/helytálló vélemény kialakítását.
 41. Nagyobb toleranciát eredményez.
 42. Nyugalmat biztosít, így megfontolt és konstruktív módon cselekszünk.
 43. Stabil, tartósabb egyensúlyban lévő személyiséget segít kialakítani.
 44. Fejleszti az érzelmi érettséget.

A meditáció spirituális jótékony hatásai
 1. Segít, hogy a dolgokat megfelelő megvilágításban lássuk.
 2. Megteremti az elme békességét és a boldogságot.
 3. Segít felfedezni mi a célunk.
 4. Segíti az önmegvalósítást.
 5. Növeli az együttérzést.
 6. Növeli a bölcsességet.
 7. Önmagunk és mások mélyebb megértéséhez vezet.
 8. Harmóniába hozza a testet-elmét és lelket.
 9. Mélyebb szintű spirituális relaxációt érünk el vele.
 10. Növeli az önelfogadásunkat.
 11. Segít megtanítani a megbocsátást.
 12. Megváltoztatja az élethez való viszonyulásunkat.
 13. Mélyebb kapcsolatot épít ki az Istenünkkel.
 14. Segít elérni a megvilágosodást.
 15. Erősebb belső vezetettséget eredményez.
 16. Segít a jelen pillanatban élni.
 17. Táguló, mélyülő szeretetre való képességet teremt.
 18. Segít felfedezni az egón túlmutató erőt és tudatosságot.
 19. Segít megtapasztalni a "Bizonyosság vagy Tudás" egyfajta belső érzetét.
 20. Segít megélni az "Egység" érzetet.
 21. Erősíti az életünkben a szinkronizmust, egyidejűséget.
(Forrás: https://sites.google.com/site/balazsrozalia/home/meditci/a-meditci-100-jtkony-hatsai)
Vissza a lap tetejére


Meridián

A Tai Chi és a hagyományos kínai gyógyászat szempontjából a 12 fő meridián, és a 8 csodálatos meridiánból kettő, a testünk elülső közép vonalán lévő Du Mo (elülső közép meridián), azaz a befogadó vezeték, és a Ren Mo (hátsó közép meridián) azaz a kormányzó vezeték érdemel kiemelt figyelmet. Nagyrészt ezeken a vezetékeken helyezkednek el azok a pontok, illetve testüregek, amelyeket ingerelve, (feltöltés vagy elvezetés) pozitívan tudjuk befolyásolni a saját, illetve a kezelt személy egészségi állapotát, illetve egy harc esetén ezeket a pontokat támadva is kárt tudunk tenni ezzel az ellenfelünkben.
A fő meridiánok a test két oldalán párhuzamosan futnak, függetlenül attól, hogy páros, (vesék, tüdő, stb.), vagy épp páratlan (szív, gyomor, stb.) szervhez kapcsolódnak. Mivel megkülönböztetünk Yin és Yang szerveket, a hozzájuk kapcsolódó meridiánokat is Yin és Yang meridiánokként csoportosítjuk, és természetesen az öt elemhez is kapcsoljuk.(Bővebben lásd az öt elem tana c. részben.) Ezek a meridiánok tulajdonképpen nem mások, mint a testben keringő Chi szállító vezetékei. Az összes vezeték egy-egy vége, a kéz vagy a láb valamelyik ujján végződik. A test elülső és belső felszínén futó (Yin) meridiánok ezeken a pontokon kapcsolódnak a test külső és hátsó felszínén futó (Yang) meridiánokhoz. A meridiánok egy zárt rendszert képeznek, ennek köszönhető, hogy az energia, azaz a Chí folyamatosan áramolhat bennük.
Meridiánok:
Vissza a lap tetejére


Mudra

A mudrákról általában

A mudrák, vagyis szimbolikus kéztartások, buddhista és hindu meditációs elemek. A mudra szanszkrit szó eredeti jelentése "pecsét" vagy "ismertetőjel". Segítik az elmélyülést, az energia aktivizálását, és energetikai védelmet nyújtanak a test és a lélek számára.
A keleti gyógyításból is ismert kéztartásokat, a mudrákat szinte bárhol és bármikor végezheted, hiszen csak ujjaidat kell ehhez használnod.
A mudrák használatakor a testben levő energiapályák pontjait kapcsoljuk össze, elérve ezzel, hogy az energia a betegségeket okozó blokkok kihagyásával folyamatosan tudjon áramolni. Az indiai gyógyászatban az ujjtartásokat használják az energetikai, fizikai és pszichikai egyensúly megteremtésére.
A mudrák segítségével intenzívebbé tudjuk tenni a meridiánjainkon folytatott öngyógyító munkát, ugyanakkor segítenek abban, hogy rövid idő alatt a megfelelő meditatív állapotba tudjunk kerülni.
A mudrák

Vissza a lap tetejére


Nadi

A nadik és a csakrák a szervezet számára életenergiát vesznek fel az ember környezetéből, a kozmoszból, azután rezgésekké alakítják át, ami a fizikai és az energiatestek működéséhez, fenntartásához elengedhetetlenül szükséges. Fennmaradt tibeti szövegekben 350 000 nadiról tesznek említést. A hangolási (avatási) szertartások után már egy finomabb energiarendszeren keresztül képes az ember kapcsolatba lépni azokkal az erőkkel, amelyek a környezetében, a világegyetemben, mindenféle létsíkon hatnak. A testbe bevitt prána (kozmikus energia, életerő) a nadikon (vezetékeken) halad keresztül, vagy pedig azokban kering (bennük folyik). Ezek a vezetékek olyan finomak, hogy szabad szemmel nem is láthatók. Nem párosíthatók pl. idegekhez, erekhez, annál finomabban hálózzák be a test minden pontját. 3 fő nadi van, amiből oldalágak válnak ki. Ezek az oldalágak újabb oldalágakra oszlanak, és behálózzák a fizikai testet mindenhol. Az első főnadi a gerincoszlop mentén helyezkedik el. Kiindulási pontja a gát tájéka. A gyökér csakrából indul és felfelé halad, a torok csakránál kettéválik elülső és hátulsó ágra,de a fő ág továbbhalad, és a korona csakrában végződik. A második és a harmadik főnadi a gerinc két oldalán 5 helyen fonja át a gerincen futó egyenes főnadit. Ezek a találkozási pontok alkotják a második–ötödik csakrákat. Ezekből a csakrákból ágaznak ki a pránanadik, illetve áramlik ki a prána a test minden részébe. Ha a nadikon keresztülhaladunk, akkor megtisztítjuk az egész embert a szennytől, a méreg– és a salakanyagoktól, a negatív tudattartalmaktól és a kellemetlen pszichikai állapotoktól, testi, lelki és szellemi síkon egyaránt. Ameddig a nadik nem tiszták, addig szellemi felszabadultságot, tisztulást nem lehet elérni. Célunk a nadik megtisztítása, az ember testi, lelki, szellemi struktúrájának energiával való telítése. Ez a belső énhez vezeti el a harmóniából kibillent embert. Amikor megtalálja önmagát, és visszaáll a harmónia, vagyis eljut a belső énhez, a kozmikus teljességhez való eljutást is jelenti. Ha helyes életmóddal, helyes tudással haladunk az úton, és nem bontjuk meg a teljességet pl. helytelen szokásokkal, helytelen tudattartalmakkal, csak akkor találhatjuk meg a kozmikus egységet. A nadik tisztítása és életenergiával való töltése egy magasabb tudatfolyamat, egy magasabb szellemi szint eléréséért történik. A hatások nem azonnal jelentkeznek, ki kell őket várni türelemmel. A kavargó, csapongó gondolatok megakadályozzák a kauzális (okszerű, ok–okozatilag kapcsolódó) fejlődést. Ameddig örvénylik, kavarog bennünk a tudati anarchia, addig nem tudunk fizikai és szellemi síkon tovább lépni. Ha a szellemi síkunkat rendezni tudjuk, és létrejön bennünk a harmónia, a nyugalom, csak akkor vagyunk képesek felismerni és megismerni, megfelelő válaszokat adni, és célszerűen élni, eljutni oda, hogy az anyagi és a szellemi világ között is különbséget tegyünk, ki tudjuk választani, mi a lényeges, és mi a lényegtelen.
Vissza a lap tetejére


Vízér–sugárzás

A vízzáró rétegek között áramló, szivárgó víz. Útja geológiailag meghatározott, áramlási iránya, folyásiránya a legalacsonyabb energiaszintű pont felé történik. Sokan arra gondolnak, hogy a vízérnek van külön sugárzása. A víz nem sugároz, hanem csak módosítja, modulálja és polarizálja a föld belsejéből áramló energiákat. Egyszeres és kettős vízereket különböztetünk meg. Minél keskenyebb a vízér, annál veszélyesebb. A vízerek azért veszélyesek az emberre, mert sugárzási frekvenciatartományuk az ember szerveinek működési frekvenciatartományába esik.
Vissza a lap tetejére


Pránanadi

Szanszkrit eredetű szó. A prána jelentése abszolút energia, univerzális életerő. A nadi jelentése csatorna, folyam, ér, cső. A pránanadi jelentése abszolút energia csatorna, univerzális életerő csatorna. Életfolyamatokat támogat, valamennyi síkon hat. Igazodik minden élő és élettelen egyéni igényeihez. Támogatja a személyiség fejlődésének folyamatát. Pozitívan befolyásolja a gyógyulási folyamatokat, enyhíti a fájdalmat, segít félelem, harag, méreg, depresszió, aggodalom, kétségek közt lévő levertség legyőzésében. Megkönnyíti a nehéz fizikai és pszichikai megterhelés leküzdését. Előnyösen befolyásolja az emberekhez való viszonyulásunkat. Serkenti a kreativitást, a teljesítőképességet. Elősegíti az önmegismerést, a könnyebb beilleszkedést. Használata harmóniát hoz létre tudati szintjeink között. Kivétel nélkül (nemre, származásra, iskolai végzettségre, vallási hovatartozásra, egészségi állapotra, stb. tekintet nélkül) mindenki alkalmas ennek az egyszerű és szeretetteljes rendszernek az elsajátítására. A Pránanadi a gyógyító lámák tudománya. Csak avatott mestertől tanulható meg, beavatás által lehetsz a módszer ismerője és alkalmazója. A több ezer éve, élő mesterektől kapott Pránanadi beavatás több átadható fokozatból áll. Az első fokozat megismerése után a fizikai test energiával való feltöltését és gyógyítását tudod segíteni, a második fokozat lelki hatású és te is képessé válhatsz az energia közvetítésére térben és időben. A fokozatok intenzív testi–lelki gyógyulást hoznak, megnyitva ennek az éntől független energiának az útját belső lényünkön át. A további fokozatok lehetővé teszik a magasabb szintű segítségnyújtást saját szervezetünk számára, környezetünk felé, valamint bárki számára, aki hozzánk fordul. Hatása intenzív személyiségfejlődést eredményezhet rövid időn belül. Tudatos része lehetsz a világot és önmagadat alkotó energiának. Nagyban segít abban, hogy életedet tudatosabban éljed, irányítsad.
Vissza a lap tetejére


Radiesztézia

1930–ban Bouly atya alkotta meg a radiesztézia nevet a latin radio (sugárzás) és a görög aestenasthai (érzékelés) szavak összekapcsolásával, tehát a radiesztézia szó jelentése sugárérzékelés. Az emberiség már sok ezer évvel ezelőtt is használta az ingát, a varázsvesszőt, de ezekben az években még csak mágusok, varázslók használhatták. Háromféle fő káros sugárzónát ismer a radiesztézia. Az első a vízér–sugárzás, amiről annyit kell tudnunk, hogy a föld alatt futó vízerek káros sugarakat bocsátanak ki, amelyek az emberi szervezetben változásokat képesek létrehozni. A második a Hartmann–sugárzás. A Hartmann háló úgy szövi át az egész Földet, mint a szélességi fokok. A nevét Ernst Hartmann–ról kapta, aki újra felfedezte, mivel ezt a sugárzást már a rómaiak is ismerték. A Hartmann zónák rendkívül ártalmas sugárzást bocsátanak ki. Elhelyezkedésük Magyarországon 250–300 cm–s hálót alkot, ami észak–dél, kelet–nyugati irányú hálószerkezet, szélessége kb. 20–30 cm. A harmadik káros földsugárzás a Curry–sugárzás, ami talán még károsabb, mint a Hartmann zónák hatása. Nevét Manfréd Curryről kapta. Szintén körülveszi a Földet, de a szálai északkelet–délnyugat, délkelet–északnyugat irányú, 350–380 cm–s hálót képeznek, amelyek szélessége kb. 50 cm. Ezek a sugárzónák még károsabbak, amikor egy másik káros sugárzással kereszteződnek. Vannak még úgynevezett technikai sugárzások is. Ezek a sugárzások csak olyan helyeken jelentkeznek, ahol fejlett civilizációk léteznek, hiszen különböző készülékek, szerkezetek, berendezések bocsátják ki őket. Azonban nem minden műszaki berendezés sugárzása ártalmas. Csak a radarokból, transzformátor állomásokból, nagyfeszültségű távvezetékekből, rádióállomásokból, röntgenberendezésekből eredő sugárzások ártalmasak. A káros földsugárzások különböző hatásokat váltanak ki az emberi szervezetben. Fáradtan ébredünk, annak ellenére, hogy kiadósat aludtunk, rémálmok gyötörnek, gyakran felriadunk éjszaka, reggel fejfájással vagy gerincfájdalmakkal ébredünk, zsibbadtnak érezzük a kezünket reggel ébredés után, ajkunk kiszárad, ezek a tünetek utalhatnak arra, hogy talán rossz helyen van az ágyunk. Ezeket a zónákat ki kell szűrnünk, mert maradandó nyomot hagyhatnak az emberi szervezetben. Nem csak az ágyunkat kell ingerzónamentes területre tenni, hanem azokat a berendezési tárgyakat (íróasztalt, fotelt, stb.), amelyeken vagy amelyek mellett minimum négy órát töltünk el, ugyanis ennyi idő már elegendő a káros sugárzónának ahhoz, hogy változást idézzen elő a szervezetünkben. Az ingerzónákban való tartózkodás, ha hosszabb ideig éri a szervezetet, bizonyos idő eltelte után gyengíti az ellenálló képességet, ezáltal könnyebben megbetegszünk. A gyerekek általában 4–6 éves korukig ösztönösen menekülnek a káros sugárzás elől, sajnos 7–8 éves korban már a civilizáció kiöli belőlük ezt az ösztönt.
Vissza a lap tetejére


Radiesztéziás eszközök

 Pálca, lengyelpálca:

L alakban meghajlított eszköz, oldalainak aránya 1:3. Anyaga: vörösréz, sárgaréz, vagy vas. Az első teendő, amikor elkezdünk a dolgozni, hogy kérjük meg az eszközt, mutassa meg, hogy melyik irányba mutatja a nemet, és melyik irányba az igent, ezt csak egyszer szükséges megtenni, ez a későbbiekben nem változik. Erre a kérdésre 3 állapot lehet: balra, jobbra kitér, vagy nem mozdul meg.
Ezekkel a radiesztéziás eszközökkel tudjuk kimérni a káros földsugárzási zónákat a következőképpen. Először is a lakásban, helyiségben vagy területen olyan útvonalat kell keresni, ahol végigjárható a mérni kívánt terület. Ezután a tudatban a mérni kívánt sugárzás nevét ejtem ki (pl. Hartmann zónát mérek vagy keresek), ezáltal hangolódom rá arra a sugárzásra. Majd a radiesztéziás eszközt szabályosan tartva elindulok egyenes vonalban (pl. faltól falig), és azokon a pontokon, ahol az eszköz sugárzást jelöl, meg kell jelölnöm valamivel (pl. papírcsíkkal.) Végül átlósan is elvégzem a mérést. A mérés befejezésekor rajzot készítek az általam mért zónák elhelyezkedéséről, és azok szélességéről is. Ha olyan alkalmatosság (pl. szék, ágy) van ebben a sugárzónában, ahol a lakásban tartózkodó minimum 4 órát eltölt, felhívom a figyelmét arra, hogy sugárzónában tartózkodik, és ha módja van rá, változtasson azon (pl. áthelyezéssel). Nagyon fontos, hogy a sugárzások mindhárom fajtáját mérjük ki egy adott helyen! A radiesztéziáról nagyon sok irodalom jelent meg, ezért javaslom, hogy aki többet szeretne tudni, olvasson el egy szakkönyvet erről a témáról.
 Inga:

Formája: lehet kerek, kúp vagy csepp alakú. Anyaga: vörösréz, sárgaréz, kristály, vagy nemesfém. A lényeg, hogy egynemű anyagból készült ingát használjunk. A keverék anyagokból készült ingával nagyobb a valószínűsége annak, hogy téves eredményeket kapunk. Az ingát természetes anyagból készült zsinegre erősítsük, a zsinór hossza kb. 20–30 cm legyen. Az ingának is, mint a többi radiesztéziás eszköznek, csak olyan kérdéseket lehet feltenni, amelyekre igennel vagy nemmel lehet válaszolni. Előfordulhat, hogy a kérdésünkre az inga nem válaszol, akkor tegyük fel azt a kérdést másképpen. Az első teendő, amikor elkezdünk az ingával dolgozni, hogy kérjük meg az eszközt, mutassa meg, hogy melyik irányba mutatja a nemet, és melyik irányba az igent. Csak ezután tegyük fel az első kérdést. A zsinórt, amire az ingát felfüggesztettük, mindig a hüvelyk– és a mutatóujjunk közé fogjuk, és ne feszítsük meg.
 Forgópálcás lengyelpálca:
A lengyelpálca sárgaréz csőből készült nyélben helyezkedik el. Ez rendkívüli érzékenységet, szabad elmozdulást biztosít. A legkisebb ingerhatásra is azonnal reagál.
 Varázsvessző:

Ez a legrégebbi eredetű eszköz, melyet vízerek, ásványok és ércek keresésére alkalmaznak. A varázsvessző két szárát kissé szétfeszítve az eszközt holtponton tartjuk, így inger hatására le vagy felcsapódik. Érzékenységét a rajta található gyűrű helyének változtatásával állíthatjuk.
 Mózes pálca:

Az eszközt hüvelyk és mutatóujjunk között tartva, kellő gyakorlattal, információt kaphatunk az élő szervek működéséről, állapotáról. Segítségével érzékelhetjük a testet körülvevő aura méretét, esetleges sérülését.
 Senzibyl:

Használata megegyezik a Mózes pálca használatával, de ezt az eszközt kizárólag a pszi sebészettel foglalkozó szakemberek használják.
Vissza a lap tetejére


Reinkarnáció

A reinkarnáció a lélek iskolája, jelentése újra testet öltés. A lélek vándorlását életen és halálon át lélekvándorlásnak vagy reinkarnációnak nevezzük. Az, hogy a halállal minden megszűnik, nem fedi a valóságot. A természetben olyan nincs, hogy valami csak úgy megszűnjön. Mint a természettudományok tanítják, "az anyag nem vész el csak átalakul." Pontosan így van ez a reinkarnációban is. Az életfunkciók megszűnésével csak a fizikai lét szűnik meg, de a tudat, azaz a lélek tovább él. A tudat egy folytonosságot tesz lehetővé, amelynek segítségével a lélek az anyagi testekben való állandó vándorlása ellenére mindig ugyanaz marad. A lélek váltakozó testi burkokban gyűjti tapasztalatait itt a Földön. Mindezt azért teszi, hogy utána átlépjen egy olyan, anyaghoz nem fűződő állapotba, amelyben fel tudja dolgozni ezeket a tapasztalatokat, történéseket, hogy a következő életben már kisebb hibákat kövessen el önmaga ellen. A halál nem nemlét, hanem az életnek az ellentétes pólusa. A halál is egy állapot, egy kapu, ami a fizikai síkon lévőket (az élőket) elválasztja a másik síkon lévőktől (a holtaktól.) A földi világ és a túlvilág helyileg nem különbözik egymástól, csak a mi érzékelő képességünk mibenléte és határa. Ha elérjük a megfelelő fejlettségi szintet, akkor bepillanthatunk reinkarnációnk egy–egy állomásába. Mi egy túlvilági halált újjászületésnek nevezünk. A születés és halál végső soron ugyanaz az állapot, csak attól függ, honnan nézzük. Minden újjászületéssel egy tanulási lehetőséget kapunk, hogy tudatosabbá váljunk. Fő célunk az egységhez való eljutás. A lélek útja a tanulási út, ami a tökéletességhez, vagyis az önzetlenséghez vezet. Ez a hosszú út sok apró lépésből, sok tévedésből, sok helyesbítésből és tapasztalásból áll. Az életekbe való újjászületésből nem indulunk mindannyian egy tudatszintről. Egy életpálya ugyanis az azt megelőző egész tanulási folyamat eredménye. Az ember minden inkarnációjában kapcsolódik az addig elért tudásszinthez. Ez az új testet öltés alkalmával megszerzett tudás és a mostani létben tapasztalt tudás és képesség összessége. Minden ember feladata és problémája annak a fejlettségi fokozatnak felel meg, amelyen éppen akkor van. Csak a már megszerzett dolgokat tudjuk feleleveníteni. Bízzuk hát magunkat a sorsra, és csak azzal dolgozzunk, amink van. Ne áhítozzunk olyan dolgokra, amelyek a mostani fejlettségi szintünk fölött állnak. Azzal nem tudunk dolgozni, amink nincs vagy nem is volt, akár az előző inkarnációnkban. Senki sem kerülhet olyan kiváltságos helyzetbe, hogy korábbi inkarnációjával megismerkedjen, ha annak még nem jött el az ideje. A gyerekek kb. 5 éves korukig pillanthatnak be előző inkarnációjukba, de a szülők tiltása hamarabb is kiolthatja ezt az állapotot. Van egy bizonyos valami, ahol mindenkinek időtől függetlenül be van táplálva a jelen, a múlt és a jövő minden eseménye, ez az Akasha krónika vagy Akasha lemez. Ritkán fordul elő, hogy valaki engedélyt kapjon az Akasha krónikában való olvasásra (pl. Nostradamus). Ha bepillantást nyer, akkor feltárulhat előtte minden, a saját és a mások sorsa és akár még a saját előző életei is. Itt arra is választ kaphat, ami az előző testet öltések alkalmával történt. Még betegségek okát is megtalálhatja, legyen az pszichikai vagy testi. A reinkarnáció egy tanulási folyamat, a lélek iskolája. Mindenkinek jogában áll a reinkarnációban hinni vagy nem hinni, de tisztában kell lenni azzal, hogy a reinkarnáció törvénye összhangban áll univerzumunk törvényével.
Vissza a lap tetejére