Gyógyító kövek
Forrás: Judy Hall: KRISTÁLYBIBLIA amit a kristályokról tudni érdemes

Achát Akvamarin Akva aura Amazonit Ametiszt
Ametrin Angelit Anhidrit Apatit Apofillit
Aragonit Atakamit Arany Aventurin Azesztulit
Azurit Berill Boji kő Borostyánkő Cerusszit
Cinkit Cinóber Citrin Csaroit Danburit
Dioptáz Fantomkvarc Fenakit Fluorit Fuchsit
Füstkvarc Epidot Ezüst Gagát Galenit
Gyémánt Gránát Gyöngy Halit Hegyikristály
Hematit Herkimer gyámánt Heliotróp Holdkő Hókvarc
Howlit Idokrász Indus sókristály Iolit Jade
Jadeit Jáspis Kalcedon Kalcit Karneol
Kén Kianit Kiasztolit Klorit Kunzit
Krizantémkő Krizopráz Krizoberill Labradorit Lapis lazuli
Larimár Lazurit Lepidolit Magnetit Magnezit
Malachit Merlinit Moldavit Muszkovit Napkő
Nebulakő Obszidián Okenit Ónix Opál
Pávakagyló gyöngyház Peridot Petalit Pietersit Pirit
Piroluzit Prehnit Riolit Rodokrozit Rodonit
Rózsakvarc Rubin Rulitartalmú kvarc Sattukit Smaragd
Smithsonit Spinell Stillbit Sugilit Sólyomszem
Szardonix Szodalit Szelenit Szelesztit Szerafinit
Szerpentin Sztaurolit Tektit Thulit Tigrisszem
Turlmalin Turmalinos kvarc Türkiz Topaz Ulexit
Unakit Vanadinit Variszcit Wulfenit Zafír
Zeolit Zoisit Csillagképek kövei Kristályok és csakrák Kristályok és szervek
Magyarázó szótár

Achát


Csakra: szívcsakra, gyökércsakra, köldökcsakra, erőközpontcsakra, harmadik szem csakra.
Csillagjegy: Kos.
Elemek: botswanai achát (rózsaszín ): levegő, (szemachát, faachát, mohaachát): föld, tűzachát: tűz.
Színe: minden színben, többnyire szürke, kékesszürke, zöldesszürke, szürkésfehér, barna csíkozással.
Jellegzetességei: a kvarc mikrokristályaiból kötegekben képződik, nagyon tartós kristály. Az achátok leföldelő kövek? Érzelmi, fizikai és intellektuális egyensúlyt teremtenek. Segítik a fizikai energia összpontosítását és stabilizálását.
Gyógyhatása: az achát stabilizálja az aurát, elnyeli és átalakítja a negatív energiákat. Tisztító hatása fizikai és érzelmi szinten erőteljes. A szívre helyezve jótékonyan hat az érzelmi rendellenességekre, amelyek gátolják a szeretet elfogadását. A hasra téve vagy elixírkrémként fogyasztva serkenti az emésztést és enyhíti a gyomorhurutot. Gyógyítja a szemet, a gyomrot és a méhet, tisztítja a nyirokrendszert és a hasnyálmirigyet, erősíti a hajszálereket, orvosolja a bőrbetegségeket.

Achátfélék:
Vissza a lap tetejére


Akvamarin


Csakra: harmadik szem csakra.
Csillagjegy: Bika, Ikrek, Kos, Mérleg, Halak, Vízöntő.
Elem: víz, levegő.
Színe: világoskéktől a zöldeskékig, átlátszótól az áttetszőig.
Jellegzetességei: az akvamarin a bátorság köve. Nyugtató energiái csökkentik a stresszt, és lecsillapítják az elmét. Harmóniát teremt a környezetében, véd a szennyező anyagok ellen. Az ősi időkben azt tartották róla, hogy szembeszáll a sötétség erőivel, és elnyeri a fénylelkek pártfogását. A hajósok talizmánként hordták magukkal vízbe fulladás ellen.
Pszichológiailag: az akvamarin elsősorban az érzékeny emberek kristálya. Erejével felébreszti másokban a toleranciát. Legyőzi az előítéletet, támogatást nyújt bárkinek, akit nyomaszt a felelőséget; viszont segít abban, hogy felelőségget vállaljunk önmagunkért. A személyiséget becsületessé, kitartóvá és dinamikussá teszi. Szétzúzza a régi, önromboló programokat.
Az akvamarin megnyugtatja az elmét. Megszünteti az agyat elérő információkat, fejleszti a felfogóképességet, élesíti az elmét és elosztja a fejetlenséget. Megvan az a képessége, hogy segíti lezárni a befejezetlen üzleti ügyeket. Bármiről legyen is szó, minden szinten megkönnyíti a lezárást–befejezést. A kommunikációt megnehhezítő blokkokat oldja, fejleszti az önkifejezést. Segítségünkre van a mögöttes érzelmi állapotok megértésében és az érzelmeink kifejezésében. Enyhíti a félelmeket, fokozza az érzékenységet.
Spirituálisan: az akvamarin élesebbé teszi a megérzést. Csodálatos kő a meditáláshoz: magasabb rendű tudatállapotok és a spirituális tudat elérését teszi lehetővé, valamint emberbaráti szolgálatra bátorít.
Védi az aurát és összehangolja a csakrákat, megtisztítja a torokcsakrát, és magasabb rendű dimenziókból hoz üzenetet. Ugyancsak összehangolja a fizikai és a spirituális testet.
Gyógyhatása: az akvamarin hasznos torokfájásra, megduzzadt mirigyekre és pajzsmirigyproblémákra. Összehangolja a hipofízist és a pajzsmirigyet, szabályozza a hormonokat, valamint a növekedést. Általános frissítő hatása van. Erősíti a szervezet tisztító feladatokat ellátó szerveit; jótékonyan hat a szemre, az állkapocsra, a fogakra és a gyomorra. Egyaránt segítséget jelent a rövid– és a távoltartásra, valamint csillapítja az immunrendszer túlreagálását.
Vissza a lap tetejére


Akva aura és mesterségesen előállított különleges kvarcok


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: kék (szibériai), vörös (rózsa vagy rubin aura), sárga (napfény aura), szivárvány.
Jellegzetességei: annak ellenére, hogy mesterségesen készült, az akva aurának erős az energiája; annak az alkímiai folyamatnak köszönhetően, amely az aranyat a hegyikristályra rögzíti. Az akva aura megszabadít a korlátozásoktól, és helyet teremt valami új számára. Ez a kristály gyógyítja, tisztítja és nyugtatja az aurát, eloszlatja belőle a stresszt, és begyógyítja rajta a "lyukakat". Élénkíti a csakrákat, különösen a toroknál lévőt, ahol erősíti a szívből jövő kommunikációt. Eltávolítja a negatívvitást a finomtestekből, valamint a spirituális test és az univerzális energiák között létrejött kapcsolatokból. Amikor már lehetővé tette, hogy a lélek energiája kifejezésre jusson, engedi érvényesülni a legmagasabb rendű képességeinket.
Az akva aura elősegíti az üzenetközvetítést és az önkifejezést, elmélyíti a spirituális ráhangolódást és kommunikációt. Védelmet nyújtó kő, amely oltalmaz az asztrális vagy a lelki támadással szemben. Mélyről jövő békességet biztosít a meditáció alatt. Más kristályokkal együtt használva erősíti gyógyító tulajdonságait.
Gyógyhatása: az akva aura erősíti a csecsemőmirigyet és az immunrendszert.
Különleges aurakvarcok:
Vissza a lap tetejére


Amazonit


Csakra: szívcsakra, torokcsakra.
Csillagjegy: Szűz.
Színe: kék, zöld.
Jellegzetességei: az amazonitnak erőteljes a szűrő szerepe. Fizikai szinte: blokkolja a geopatikus stresszt, elnyeli a mikrohullámokat és a mobiltelefon kisugárzását, valamint véd az elektromágneses szennyeződés ellen. Önmagunk és bármilyen jellegű szennyeződés forrása közé kell elhelyezni, vagy pedig a mobiltelefonra ragasztani.
Szellemi szinten: megszűri az agyon áthaladó információkat, és ezeket megérzéssel kombinálja. Rendkívül csillapító hatása. Megnyugtatja az agyat és az idegrendszert, összehangolja a fizikai–éteri testet, ezzel elősegíti az optimális egészséget. Egyensúlyban tartja a férfi– és a női energiákat, valamint sok szempontból a személyiséget. Ez az a kő, amelyik lehetővé teszi, hogy egy probléma mindkét oldalát mérlegeld, vagy pedig figyelembe vegyed az eltérő nézőpontokat.
Érzelmi szinten: az amazonit enyhíti az érzelmi megrázkódtatást, csökkenti az aggódást és a félelemérzetet. Eloszlatja a negatív energiát és az elkeseredést.
Spirituálisan: az amazonit elixírje rendkívül hatással van a tudat minden szintjére. Nyilvánvalóvá teszi az egyetemes szeretetet.
Gyógyhatása: az amazonit gyógyítja és megnyitja a szív– és a torokcsakrát, támogatja a szeretetteljes kommunikációt. Ugyancsak megnyitja a harmadik szemet, és utat enged a megérzéseknek. Szétoszlatja a negatív energiákat és az idegrendszeren belüli blokkokat. Hasznos a csontritkulásra, a fogszuvasodásra, a kalciumhiányra és a lerakódásokra; helyreállítja az anyagcsere folyamatokat, amelynek zavarai okozzák ezeket a betegségeket. Elixírként orvosolja a kalciummal összefüggő problémákat. Az amazonit ugyancsak oldja az izomgörcsöket. Legfőbb sajátossága az a védelem, amelyet a mikrohullám egészségkárosító hatásával és az elektromágneses szmog más forrásaival szemben biztosít.
Vissza a lap tetejére


Ametiszt


Csakra: torokcsakra, koronacsakra.
Csillagjegy: Kos, Nyilas, Vízöntő, Halak.
Színe: a bíbortól a levendulaszínig.
Jellegzetességei: az ametisz rendkívül hatékony és védelmező kő, magas spirituális rezgéssel. Véd az asztrális támadás ellen, és az energiát szeretetté alakítja. Természetes nyugtató, blokkolja a geopatikus stresszt és a negatív környezeti energiákat. Nyugalma erősíti a magasabb rendű tudatállapotot és a meditációt. Erős tisztító és gyógyító képességei vannak, fokozza a spirituális tudatot. Hagyományosan részegség megelőzésére viselték; minden területen a megfontoltságot támogatja. Megszünteti a függőséget és mindenféle blokkot. Magas szinten ez a kristály utat nyit egy másik valóságba.
Az ametisz rendkívül jót tesz az agynak; attól függően, hogy mire van szüksége, nyugtatja vagy serkenti. Meditáció közben a gondolatokat távoltartja a mindennapok történéseitől, nyugtatja a vívódót, s ezzel elmélyültebb megértés tesz lehetővé. Szellemileg segíti, hogy kevésbé szétszórtak legyünk, jobban tudunk összpontosítani és tisztában legyünk képességeinkkel. Támogatja az új ötletekkel valóazonosulást, összekapcsolja az okot és az okozatot.
Ez a kő megkönnyíti a döntéshozatalt, egyformán biztosít józanészt és spirituális megérzéseket, valamint segíti a döntések és a megérzések gyakorlati alkalmazását. Szellemileg megnyugtat és szintetizál, segíti az ingerület átvitelt az agyban. Megszünteti az egy hiperaktivitása okozta álmatlanságot, és véd az ismétlődő rémálmok ellen. Fokozza az emlékezőtehetséget, fejleszti az elkötelezettséget; és támogat abban, hogy megvalósítható célokat tűzzünk magunk elé. Elősegíti, hogy emlékezzünk az álmainkra és megértsük azokat, erősíti bennünk a vizualizáció képességét.
Az ametiszt egyensúlyt teremt mindenben, fejleszti az érzelmi kiegyensúlyozottságot. Elűzi a haragot, a dühöt, a félelmet és az aggódást. Enyhíti a szomorúságot és a bánatot, támogatást nyújt az olyan helyzetekben, amelyekben vesztesnek érezzük magunkat.
Az egyik legspirituálisabb kő; erősíti az isteni szeretetet, megmutatja a maga valójában; fejleszti az önzetlenséget és a spirituális bölcsességet. Működésbe hozza a megérzést, és hangsúlyozza a médium képességeket. Kitűnően lehet vele meditálni és kristályból jósolni, míg a harmadik szemre helyezve serkenti annak működését. Ha ametiszttel alszunk, lehetővé teszi a testen kívüli élmények megélését, és intuitív álmokat hoz. Az "alacsonyabb" energiákat a spirituális és az éteri világ magasabb rezgéseire alakítja át.
Gyógyhatása: az ametiszt serkenti a hormonképződést; összehangolja a belső elválasztású rendszert és az anyagcserét. Erősíti a tisztító és a kiválasztó szerveket, valamint az immunrendszert. Csökkenti a fizikai, az érzelmi és a pszichológiai fájdalmat, blokkolja a geopatikus stresszt. Enyhíti a fejfájást, oldja a feszültséget. Jótékonyan hat a horzsolásra, a sérülésre, a duzzanatra, valamint hallásproblémákra. Gyógyítja a tüdő– és a bőrbetegségeket, a sejtzavarokat, valamint az emésztőszervek és légutak rendellenességeit. Hasznos a belek számára, szabályozza a bélflórát, kiűzi a parazitákat, és elősegíti a víz újrafelszívódását. Megszünteti az álmatlanságot és nyugodt alvást biztosít.
Az érzékszerveken túli szinten az amesztist egyensúlyba hozza, összekapcsolja a fizikai, a szellemi és az érzelmi testet, és összeköti a spirituálissal. Tisztítja az aurát, átalakítja a negatív energiát, serkenti a torok– és koronacsakrát. Segít mindazoknak, akik éppen készülődnek a nagy átalakulásra, a halálra. Stabilizálja a pszichiátriai betegségekben szenvedők állapotát, de nem szabad használni paranoia és skizofrénia esetén.
Vissza a lap tetejére


Ametrin


Csakra: harmadik szem csakra.
Csillagjegy: Ikrek.
Színe: bíbor és sárga.
Jellegzetességei: az ametrin erőteljesen kombinálja az ametisz és a citrin sajátosságait. Gyorsan és hatékonyan dolgozik, különösen hasznos a hosszan elhúzódó betegségekben, mert segít felismerni a rendellenesség okait. Összekapcsolja a fizikai világot a magasabb rendű tudattal. Lehetővé teszi az asztrális utazást, és védelmet biztosít alatta, valamint elhárítja az asztrális támadást. A fejet megtisztítja a stressztől és a feszültségtől, nyugtatja az elmét, és meditáláskor nagyobb összpontosítást biztosít. Kinyitja a harmadik szemet, segíti a gyógyítást, hangsúlyozza a megérzéseket. Egyesíti a férfi– és a női energiát.
Pszichológiailag: az ametrin erősíti bennünk azt a képességet, hogy eltudjuk fogadni másokat és szót értsünk velük. Megmutatja, hogy ki hova tartozik, és elűzi az előítéleteket. Rendkívül energikus kő; fokozza a kreativitást és hozzájárul ahhoz, hogy kézben tudjuk tartani az életünket. Úrrá tud lenni a látszólagos ellentmondásokon.
Mentálisan: összehangolja a gondolatainkat és a cselekedeteinket. Erősíti a figyelem–összpontosítást, segít átgondolni a dolgokat, felismerni a lehetőségeket és megtalálni a kreatív megoldásokat. A minden napok valóságán túlra visz, összekapcsol a magasabb rendű tudattal.
Érzelmileg: az ametrin oldja a blokkokat, beleértve a negatív érzelmi programozást és az elvárásokat is; megkönnyíti íz átalakulást, és felfedi az érzelmi gyötrelmek lappangó okait. Erősíti az optimizmust és a kiegyensúlyozottságot, amelyet a stressz sem tud megzavarni.
Gyógyhatása: lehatol a dolgok gyökeréig. Erőteljes tisztító tulajdonságai eltüntetik a negatívvitást az aurából és a mérgeket a testből. Rendkívül hatékonysággal tisztítja a vért, regenerálja a testet és erősíti az immunrendszert, támogatja a vegetatív idegrendszert és a fizikai érés folyamatát, stabilizálja a DNS/RNS–kapcsolatot, oxigénnel látja el a szervezetett. Gyógyítja a krónikusfáradság–szindrómát, az égető érzést, a depressziót, az emésztési zavarokat és a gyomorfekélyt, a kimerültséget és a letargiát, a feszítő fejfájást és a stresszel összefüggő rendellenességeket. A fizikai, az érzelmi és a szellemi finom testben egyaránt oldja a blokkokat.
Vissza a lap tetejére


Angelit


Csakra: torokcsakra.
Csillagjegy: Vízöntő.
Színe: kék és fehér, olykor vörössel pöttyözött.
Jellegzetességei: a New Age szerint az engelit a tudat egyik köve. A békét és a testvériséget jelképezi. A neve is azt sugallja, hogy lehetővé teszi a kapcsolatfelvételt az angyalokkal. Elősegíti a telepatikus kommunikációt, és képessé teszi testen kívüli utazásokra. Rendkívül hatékony kő a gyógyítás számára, mert elmélyíti a ráhangolódást, erősíti érzékelést. Védelmet biztosít a környezet és a test számára is, különösen elixírként használva.
Az angelit az évmilliókon át hatalmas nyomás alatt volt szelesztitből képződött, amellyel nagyon sok közös tulajdonsága van.
Pszichológiailag: az angelit támogatást nyújt ahhoz, hogy megmondjuk a véleményünket, bármi is legyen az. Ugyancsak segít abban, hogy részvéttelibbek és átfogóbbak legyünk, főleg azzal szemben, amin úgysem tudunk változtatni. Csillapítja a pszichológiai fájdalmat és semlegesíti a kegyetlenkedést.
Mentálisan: ez a kristály megkönnyíti az asztrológiai és a matematikai összefüggések megértését. Lehetővé teszi az agy telepatikus kapcsolattartást.
Spirituálisan: az angelit csupa könyörület: a fájdalmat és a rendellenességet gyógyítja, megnyitja az utat spirituális késztetés előtt. A békesség és a nyugodtság érzését biztosítja. Segít kapcsolatot kerülni az egyetemes tudással és növeli a tudatot. Megkönnyíti az újjászületés folyamatát, meggyorsítja a gyógyulást, felerősíti a médiumi képességeket.
Gyógyhatása: a lábfejen alkalmazva az angelit oldja a meridiánok és az energiaáramlás blokkjait. Együtt rezeg a torokkal, csillapítja a gyulladást, egyensúlyba hozza a pajzsmirigyet és a mellékpajzsmirigyeket. Ez a nyugtató kő helyreállítja a szövetek és a véredények állapotát, egyensúlyt teremt a test folyadékáramlásában, vízhajtónak is beválik. Segít az optimális testsúly kialakításában, vízhajtónak is különösen a tüdővel és karral áll összeköttetésben. Enyhíti a napégéssel együtt járó fájdalmakat. Nagyon finom szinten az angelit egyensúlyba hozza a fizikai teste az égi világokkal.
Vissza a lap tetejére


Anhidrit


Csakra: kereszt– vagy erőközpont csakra.
Csillagjegy:
Színe: színtelen, kék, szürke.
Jellegzetességei: az anhidrit fizikai szinten nyújt támogatást és erőt. Segít annak elfogadásában, hogy a fizikai test nem más, mint átmeneti megjelenési forma a lélek számára. Lehetővé teszi, hogy lelki nyugalommal nézzünk szembe bármivel, amit a jövő hozhat. Hasznos mindazoknak, akik nehhezen barátkoznak meg az újraszületés gondolatával, és azoknak is, akik a "halált követő" állapot vágynak. Megtanítja mindannak az elfogadását, ami az élet hoz az utunkba, megszabadít a múlt utáni vágyódástól, elősegíti az előző életek gyógyulási folyamatait, megmutatja mindazt, ami jó volt bennünk.
Gyógyhatása: az anhidrit jótékony hatással van a torok rendellenességeire. Eltávolítja a megrekedt vagy felesleges folyadékot, valamint eltünteti a duzzanatot.
Vissza a lap tetejére


Apatit


Csakra: Torokcsakra, köldökcsakra.
Csillagjegy: Iker.
Színe: sárga, zöld, szürke, kék, fehér, bíbor, barna, vöröses barna, lila.
Jellegzetességei: az apatit folyamatokat elindító tulajdonságokkal rendelkezik. A megnyilatkozások köve: elősegíti az emberbaráti hozzáállást és a szolgálat elfogadását. Fejleszti a médiumi képességeket és a spirituális ráhangolódást, elmélyíti a meditációt, felébreszti a kundaliní energiát, valamint minden szinten segíti a kommunikációt és az önkifejezést.
Pszichológiailag: az apatit növeli az eltökéltséget, energiatartalékokat raktároz el. Nyitottságra és az emberekkel szembeni könnyedségre ösztönöz: arra bátorít, hogy keressük mások társaságát; megszünteti a tartózkodást és az elhidegülést, az önmagunkkal és másokkal szembeni negatív beállítottságot.
Serkenti a kreativitást és az értelmet. Elsimítja a zűrzavart, segíti hozzájutni azokhoz az információkhoz, amelyeket önmagunk és a közösség javára tudunk felhasználni. Enyhíti a szomorúságot, a búskomorságot és a haragot. Mérsékli az ingerlékenységet, ellensúlyozza az érzelmi kimerültséget. A gyökércsakrában az energiaáramlás szabaddá tételével elűzi a csalódottságot.
Gyógyhatása: az apetit gyógyítja a csontokat, és támogatja új sejtek képződését. Segíti a kalciumfelszívódást, s ezzel jótékonyan hat a porcokra, csontokra, fogakra, motorikus képességekre; valamint enyhülést hoz az ízületi gyulladásra–problémákra és az angolkórra. Elfolytja az éhségérzetet és növeli az anyagcsereértéket, egészséges táplálkozásra sarkall. Kedvező hatást fejt ki a mirigyekre, a meridiánokra és a szervekre; megszünteti a magas vérnyomást. Egyensúlyba hozza a fizikai, az érzelmi, a szellemei és a spirituális testet, valamint a csakrákat; csillapítja a hiperaktivitást.
Vissza a lap tetejére


Apofillit


Csakra: harmadik szem csakra, szívcsakra.
Csillagjegy: Mérleg.
Színe: színtelen, fehér, zöld, sárga, őszibarack színű.
Jellegzetességei: magas víztartalma miatt az apofillit hatékonyan vezeti az energiát, az Akasa Krónikák hordozója (mindannak az ezoterikus tárháza, ami már megtörtént, és ami még történni fog, beleértve korábbi életekről szóló információkat is). Jelenléte egy helyiségben erősíti az energiákat, mivel a rezgéseket hatékonyan közvetíti. Tudatos kapcsolatot teremt a fizikai és a spirituális világ között. A testen kívüli utazások alatt erős kapcsolatot tart a fizikai testtel; és elősegíti, hogy az információk spirituális birodalomban is eljussanak a fizikaiba. Ez a spirituális kő fokozza a tisztítást és a megérzést, valamint képessé tesz a jövő eseményeinek megismerésére. Kitűnő a kristályból történő jósláshoz.
Pszichológiailag: az apofillit lehetővé teszi, hogy kívülállóként szemlélhessük a saját viselkedésünket, s kijavítsuk benne mindazt, ami hiba vagy visszatetszést keltő. A nagyképességet és a tartózkodást egyaránt lerombolja. Az igazság köve: segít megismerni a valódi énünket, s azt megnyugtatni a világnak is.
Mentálisan: nyugtató hatása van. Hatékonyan csökkenti a stresszt, feloldja a mentális blokkokat és a negatív gondolkodás mintákat. Visszafogja a vágyakozást. Spirituális szinten az apofillit univerzális szeretettel itatja át az elemző–döntéshozó folyamatokat, így az értelem és a lélek összekapcsolódik.
Érzelmileg: ez a kristály felszabadítja az elfojtott érzelmeket. Elűzi a szorongást, az aggodalmakat és a félelmeket. Csillapítja a balsejtelmeket, elviselhetővé teszi a bizonytalanságot.
Spirituálisan: az apofillit megnyugtatja és földeli a lelket. Erősen kapcsolódik a spirituális világhoz, miközben hozzájárul ahhoz, hogy jólérezzük magunkat a testünkben. Megkönnyíti a testen kívüli utazásokat, fokozza a spirituális látásmódot. Kapcsolata az Akasa Krónikákkal megkönnyíti az időutazást az előző életben.
Gyógyhatása: az apofillitet úgy tekintik, mint a reiki gyógyítás hatékony segítőjét. Megkönnyíti, hogy a páciens teljesen ellazuljon, és fogékony legyen az őt érő hatásokra; ugyanakkor kiiktatja a gyógyító személyt, s ezáltal a gyógyító energia átadása a beteg számára teljesen tiszta formában történik meg.
Ez a kő légzőszervekre hat, így a mellkashoz tartva megállítja az aszmás rohamot. Hatástalanítja az allergiát, erősíti a nyálkahártya és a bőr regenerációját. A szem megfiatalodik, ha mindkettőre egy–egy apofillitet teszünk. Különösen hasznos a lélek gyógyításával kapcsolatban; és segít abban, hogy a lélek el tudja fogadni, hogy fizikai testben kellett reinkarnálódnia.
Vissza a lap tetejére


Aragonit


Csakra:
Csillagjegy: Bak.
Színe: fehér, sárga, aranyzöld, kék, barna.
Jellegzetességei: az aragonit megbízható föld gyógyító és földelő kő. Kapcsolatban van a föld anyával, segít megérteni az üzeneteit; valamint a hulladékok újrahasznosításának támogatásával védelmezi a természeti értékeket. Átalakítja a geopatikus stresszt, és feloldja a Ley–vonalak blokkjait, akár még távolról is. A stresszes időszakokban különösen hasznát vesszük annak a képességnek, ahogy egyensúlyba tartja és földeli a fizikai energiákat. Stabilizálja az alap– és a földcsakrákat, elmélyíti a kapcsolatot a Földdel. Nagyon finoman visszavisz bennünket a gyermekkorunkba, vagy még azon is túl, hogy megismerhessük a múlt történéseit.
Pszichológiailag: az aragonit türelemre és elfogadásra tanít. Ellensúlyozza a túlérzékenységet. Praktikus energiái fokozzák a fegyelmet és a megbízhatóságot, gyakorlatiasabbá teszi életszemléletünket.
Mentálisan: ez a kő segít az éppen elvégzendő feladatra összpontosítani a figyelmünket, a gondolkodásmódunkat pedig rugalmassá és megértővé teszi. Felfedi a problémák és a helyzetek okait.
Érzelmileg: az aragonit elűzi a haragot és az érzelmi stresszt. Erőt és támogatást biztosít.
Fizikailag: az aragonit lehetővé teszi, hogy kényelmesen és jól érezzük magunkat a saját testünkben. Szembeszáll a rendellenesességekkel, elsősorban az idegrángásokkal és görcsökkel, amelyeket a belső nyugtalanság okoz. Stabilizáló kő, amely a testen belül földel és teremt egyensúlyt.
Spirituálisan: ez a kristály megszilárdítja a spirituális fejlődést, amelyre különben nincs hatásunk. Nyugtat és kiegyensúlyoz; helyreállítja a harmóniát, és a rezgések magas spirituális szintre emelésével felkészít a meditációra, míg a fizikai testet energiával tölti fel.
Gyógyhatása: az aragonit felmelegíti a végtagokat azzal, hogy a testen keresztül energiával látja el őket. Jótékonyan hat a Reynaudkórra és a megfázásra. Gyógyítja a csontokat, segíti a kalcium felszívódást, és helyreállítja a porckorongok rugalmasságát. Ugyancsak enyhíti a fájdalmat.
Vissza a lap tetejére


Atakamit


Csakra:
Csillagjegy: Vízöntő.
Színe: mély tűrkiz.
Jellegzetességei: az atakamit újonnan felfedezett kristály, így a tulajdonságai még nem teljesen ismertek. (Ha egy atakamitkristállyal meditálunk, el fogja árulni, miként akar a hasznunkra válni.) Néha könnyen összetéveszthető a krizokollával, és sok tulajdonsága megegyezik azzal a kristályéval.
Azt már tudjuk, hogy az atakamit energikusan megnyitja a harmadik szemet; erőteljes vizuális benyomásokat és erős spirituális kapcsolatokat teremt. Erőteljességétől függően nagy biztonsággal használhatjuk a spirituális látásmód serkentésére, de segíti a vizualizációt is. A nagyfokú tisztaság köve. Biztonságosan elviszi a lelket a lehetséges legmagasabb rendű szintre.
Visszaadja az elveszett spirituális bizalmat, és elősegíti a kapcsolatot a magasabb rendű útmutatással. Hasznos, ha testen kívüli utazások közben ezt a követ tartjuk a kezünkben, különösen akkor, ha a magasabb rendű spirituális szférákba szeretnénk eljutni.
Az atakamit készségesen megnyitja a magasabb rendű szívcsakrát, több feltétel nélküli szeretetet hoz az életünkbe, valamint serkenti a csecsemőmirigyek és az immunrendszer működését.
Gyógyhatása: az atakamit tisztítja a veséket, elűzi a félelmet, és minden szinten elősegíti a kiválasztást. Az éteri test és a homlokcsakra (harmadik szem) hatékony tisztítója. Használható nemi szervek gyógyítására; úgy tartják, növeli a herpesszel és a nemi betegségekkel szembeni védelmet. A torokra téve gyógyítja a pajzsmirigyet, megnyitja a torokcsakrát; és megszünteti az önkifejezés blokkjait, amely mögött a pajzsmirigy csökkent működése húzódik meg. Nyugtató zöld színével ugyancsak áldásos hatású az idegrendszerre, s nagyon finom szinten felülkerekedik a stresszen, csillapítja a pattanásig feszült idegeket.
Vissza a lap tetejére


Arany


Csakra: köldök csakra.
Csillagjegy:
Színe: aranysárga, sárgásfehér, átlátszatlan, opak (nagymértékben fényelnyelő ). Az aranyat az ún. "férfias" tulajdonságokhoz sorolják. Sok ősi kultúrában a nap szimbóluma.
Gyógyhatása: az arany javítja többek között az idegek vezetőképességét, a vitalitást és a vérkeringést. Élénkíti a szexualitás szerveinek működését. Óvja a szívet, hatással van az agyra és a mirigyekre. Ha huzamosabb ideig hordjuk, hatását lassanként az egész testre kiterjeszti. ízületi gyulladásos betegek esetében az orvosok tapasztalata, hogy a betegeknek azon az ujján, ahol a jegyűrűjüket viselik, nem lépett fel gyulladás, vagyis az arthritis esetében is bebizonyosodott az arany oltalmazó hatása. Lelki téren az arany oldja a bűntudatot. A depresszióban szenvedőket is új élni akarással tölti el. Az agyra gyakorolt hatásának köszönhetően óv a szellemi túlterheltségtől. Kisebbségi érzés ellen is használhatunk aranyat, növeli az önbecsülést és javítja az önértékelést.
Vissza a lap tetejére


Aventurin


Csakra: Szívcsakra.
Csillagjegy: Kos, Mérleg.
Szín: Zöld, kék, vörös, barna, őszibarack színű.
Jellegzetességei: az életben való boldogulás nagyon pozitív köve. Szoros kapcsolatban áll a tündérvilággal; és arra használják, hogy kristályrácsot hoznak létre a kertek vagy házak körül a geopatikus stressz ellen. Ha aventurint viselünk, elnyeli az elektromágneses szmogot és véd a környezetszennyezés ellen. Mobiltelefonra ragasztva a rezgések ellen nyújt védelmet. Feszültségmentesíti és kedvezőre fordítja a negatív helyzeteket.
Pszichológiailag: az aventurin megerősíti a vezetői képességeket és a döntéshozatalt. Erősíti a könyörületet, valamint az empátiát. Visszavisz bennünket a múltba, hogy megtaláljuk a rendellenességek okait. Az a kő csökkenti a dadogást és a súlyos idegbetegséget, s egyben segít megérteni, hogy mi húzódik meg a betegségek mögött. Stabilizálja a lelki állapotot, serkenti a felfogóképességet, és fokozza a kreativitást. Segít felismerni az alternatívákat–lehetőségeket, különösen a mások által nyújtottakat. Összekapcsolja egymással a szellemi és az érzelmi testet. Az aventurin csillapítja a haragot–ingerültséget. Elősegíti a fájó érzelmek gyógyulását, képessé tesz arra, hogy a szív parancsa szerint éljünk.
Fizikai: az aventurin fokozza a teljes harmónia érzését. A születéstől hétéves korig szabályozza a fejlődést. Egyensúlyba hozza a férfi– és nő energiát, és elősegíti a szív regenerációját.
Spirituális: védi a szív csakrát, valamint a szív energiáját az asztrális vámpírok ellen.
Gyógyhatása: az aventurin hasznára van a csecsemőmirigynek, a kötőszöveteknek és az idegrendszernek. Egyensúlyban tartja a vérnyomást, serkenti az anyagcserét, csökkenti a koleszterinszintet, valamint megelőzi az érelmeszesedést és a szívrohamot. Gyulladáscsökkentő hatása is van, csillapítja a bőrkiütéseket, az allergiás tüneteket és a migrénes fejfájást; nyugtatja a szemet. Jó hatással van a mellékvesékre, a tüdőre, az arcüregre, a szívre, az izom–, valamint a húgyivari rendszerre. Elixírként gyógyítja a bőrproblémákat.
Vissza a lap tetejére


Azesztulit


Csakra:
Csillagjegy:
Színe: színtelen vagy fehér.
Jellegzetességei: ez a ritka és fényhordozó kristály a New Age köve. Rendkívül tiszta rezgése az egyik legfinomabb az ásványvilágban, és a legmagasabb frekvenciákkal áll kapcsolatba. A spirituális fejlődés érdekében lehozza a magasabb rezgéseket a földre.
Az azesztulit kiszélesíti a tudatunkat. Ha már készen állunk rá, magasabb szintre tudja emelni a tudatunkat és a rezgéseinket, amelynek emelésével segít abban, hogy pozitív energia kibocsátásával mások javát szolgáljuk. Az azesztulitot sosem kell tisztítani, és mindig fel van töltve energiával.
Óvatosan kell bánnia ezzel a kristállyal annak, aki nem mozog a spirituális világban, vagy a rezgése nem ér el magas frekvenciát. Ebben az esetben ugyanis nagyon magas rezgések közötti eltérés, amely kellemetlen mellékhatásokat okozhat, amíg teljesen nem alkalmazkodunk hozzá. Eleinte inkább más spirituális kristályokat használjunk, például ametrint vagy akvamarint, s csak ezután azesztulitot, ha már ezekhez hozzászoktunk. A váltás előtt feltétlenül oldani kellene a régi kötéseket, valamint érzelmi tisztulást végezni. Az átlátszatlan azesztulitnak kevésbé finomabb a rezgése, ezért lehetőség szerint minél áttetszőbb kristállyal dolgozzunk.
Spirituálisan: az azesztulit megkönnyíti a meditációt, azonnal tudattalan állapotot idéz elő és védőspirált hoz létre a fizikai test körül. Serkenti a kundalini felfelé haladását a gerincben. A látomás és az inspiráció köve, az azesztulit megnyitja a harmadik szemet, korona és a felsőbb koronacsakrát, összeköttetést teremt a spirituális szintekkel. Segítségével útmutatást kaphatunk a jövővel kapcsolatban. Ezért nagy hasznunkra lehet a fontos döntések meghozatalában.
Az azusztulit aktiválja az emelkedési pontokat a gerinc alján, a hasüreg közepén és az agy középpontjában, hogy még a testen belül, de már magasabb rezgést idéz elő. A harmadik szemre téve segíti a jövőbe látást.
Gyógyhatása: Fizikai szinten ez a kristály jótékonyan hat a rákra, a sejtekkel összefüggő betegségekre és a gyulladásra. A célok feltámasztásával, az akaraterő újjáélesztésével enyhíti a krónikus betegségeket. Az azusztulit gyógyító hatása közül legtöbb a spirituális rezgéssel összefüggésben érvényesül; s elősegíti a csakrák kapcsolódását a magasabb rendű valósághoz, valamint a rezgéscserét.
Vissza a lap tetejére


Azurit


Csakra: harmadik szem csakra, torokcsakra, gyökércsakra.
Csillagjegy: Nyilas, Bak.
Elem: levegő.
Színe: mélykék, azúrkék átlátszótól az átlátszatlanig.
Jellegzetességei: az azurit irányítja a médiumi és az intuitív képességek fejlődősét. A megvilágosodás elérésében támogatja a lelket. Tisztítja és serkenti a harmadik szemet, valamint összekapcsolja a spirituális útmutatással. Ez a kristály lehetővé teszi, hogy a testen kívüli utazások könnyen és biztonságosan történjenek meg. Magasabb szintre emeli a tudatot, és nagyobb irányítást biztosít a spirituális világ felfedezésében. Elősegíti a meditációt és az Univerzumból érkező információk közvetítéséhez szükséges állapot felé. Az azurit gyógyító hatása erőteljes, megkönnyíti annak megértését, hogy az elme és az érzelmek milyen nagymértékben befolyásolják a testi egészséget.
Mentálisan: az azurit világossá teszi a véleményt, új távlatokat nyit és kiszélesíti a gondolkodásmódot. Oldja a kommunikációt régóta zavaró blokkokat, serkenti az emlékezetet. Megkérdőjelezi a valóságról eddig alkotott nézeteinket, és arra ösztönöz, hogy a megrögzött hiedelmeket magunk mögött hagyva vállalkozzunk az ismeretlen megismerésére, így mélyebben bepillantsunk egy új valóságba. A régi meggyőződéseinket a tudatos gondolkodás fokozatos igazságpróbának veti alá
Érzelmileg: az azurit eloszlatja a stresszt, az aggódást, a bánatot és a szomorúságot, derűsebbé teszi az érzelmeinket. Átváltoztatja a félelmet és a fóbiát, valamint segít felismerni, hogy miért is foglaltak el olyan fontos helyet az életünkben. Megnyugtatja azt, aki az idegessége miatt túl sokat beszél, vagy bátorítja, aki tartózkodik az önkifejezés bármely módjától.
Gyógyhatása: az azurit jótékonyan hat a torokproblémákra, az ízületi gyulladásra és az azok más rendellenességeire; kiegyenlíti a gerincoszlopot, míg a sejtekig hatolva helyreállít az aggyal kapcsolatban bármilyen blokkot vagy károsodást. Gyógyítja a veséket, az epehólyagot, a májproblémákat, a lépet, a pajzsmirigyet, a csontokat, a fogakat, a bőrt; és támogatja a méregtelenítést. Segíti az embrió fejlődését a méhben. Különleges rezgése van az aggyal és a szellemi folyamatokkal: szellemi gyógyító és stresszoldó. Energiával tölti fel a finomtesteket, és újrarendezi a kapcsolatukat a fizikaival, tisztítja a csakrákat. Az azurit elixírje gyógyulási krízist idéz elő: ugyan is a tünetek átmenetileg súlyosbodnak, mielőtt javulni kezdenének.
Vissza a lap tetejére


Berill


Csakra: köldökcsakra, koronacsakra.
Csillagjegy: Iker, Rák, Skorpió, Halak.
Színe: rózsaszín, aranyszínű, sárga, zöld, fehér, kék.
Jellegzetességei: a berill megtanít arra, hogy csak azt tegyük meg, amit valóban szükséges. Ez az a kő, amelyik segít megbirkózni a stresszel teli élettel és a felesleges terhekkel. Lehetővé teszi, hogy az elvégzendő feladatunknak megfelelően kapjunk útmutatást. A tisztaságot jelképezi. Támogatást nyújt a lehetőségek kiaknázásához, s kitűnően használhatjuk kristályból való jósláshoz, illetve gyakran készítenek belőle kristálygömböt. Megnyitja és aktivizálja a korona– a napfonatcsakrát.
Pszichológiailag: a berill fokozza a bátorságot, oldja a stresszt és megnyugtatja az elmét.
Mentálisan: annak a képességnek köszönhetően, hogy kiszűri a figyelemelterelő történéseket és csökkenti a bennünket érő szélsőséges hatásokat, hozzájárul a pozitív szemléletmód kialakításához. Csökkenti a szőrszálhasogatásra való hajlamot és az aggódást.
Érzelmileg: a berill feléleszti a szerelmet azokban, akik házasok, de már eltompultak az egymás iránti érzelmeik.
Gyógyhatása: a berill serkenti a kiválasztás szerveit, erősíti a légzési és a keringési rendszert, fokozza a méreg– és a szennyező anyagokkal szembeni ellenállást. Jótékonyan hat a májra, a szívre, a gyomorra és a gerincoszlopra, ellensúlyozza a megrázkódtatás következményeit Nyugtató hatású kő. Elixírként a torokfertőzések kezelésére használjuk.
Vissza a lap tetejére


Boji kő


Csakra:
Csillagjegy: Oroszlán, Vízöntő.
Színe: barnás, kevés kék.
Jellegzetességei: a boji kövek a leghatásosabb földelő kövek közé tartozik. Gyengéden, de határozottan visszatérítenek a földre és a testünkbe; a jelenben földelnek bennünket, különösen azután, ha a spiritualitás világában kalandozunk. Rendkívül hasznos azok számára, akik nehéznek találják a maradást ebben az inkarnációban. Erős a védelmi szerepük és nagyon hatékonyan oldják a blokkokat.
A sima felületű köveknek női energiájuk van, míg a kiemelkedésekkel rendelkezőknek férfi. A boji kövek egyensúlyt teremtenek és energiával töltenek fel, így párban kiegyenlítik a testen belül a nő és a férfienergiákat; valamint összehangolják a csakrákat és a finomtesteket.
Erős földkapcsolódásukkal hasznosak a növények és a termés számára, bár a kő teljesen szétmállhat, ha a földben hagyjuk, vagy az időjárás hatásainak tesszük ki.
Pszichológiailag: a boji kövek minden szinten fényt derítenek a blokkokra. Tisztítják a blokkolt érzéseket és gyógyítják a fájdalmas emlékeket. Az egyéni fejlődés érdekében ugyancsak oldják a negatív gondolatmintákat és az önromboló magatartást. Lehatolnak a pszichoszomatikus betegségek gyökeréig, s oldják a blokkokat a fizikai és a finomtestekben. Ha kezünkben tartunk egy boji követ, összehangol az árnyékénünkkel, megmutatja az eddig rejtett tulajdonságait; így szép lassan megismerjük és értékeljük magunkat.
Fizikailag: a boji kövek a test meridiánjain át serkentik az energia áramlást.
Mentálisan: ráirányítják a figyelmet a múlt szellemi lenyomataira és hipnotikus hatású utasításaira. Érzelmileg stabilizálnak, de csak azután, ha előtte már minden más szükséges feladatukat ellátták.
Gyógyhatása: a boji kövek oldják az energiablokkokat, enyhítik a fájdalmat, valamint támogatják a szövetek regenerációját. Hasznosak akkor is, amikor a fizikai energia megcsappan, vagy makacs betegség gyötör. Nagyon finom szinten újra összehangolják a csakrákat, valamint kijavítják és ismét energiával tölti fel a "lyukakat" az aurán.
Vissza a lap tetejére


Borostyánkő


Csakra:
Csillagjegy: Ikrek, Oroszlán, Vízöntő.
Elem: levegő, kevés tűz.
Színe: aranybarna vagy sárga, mesterségesen színezik zöldre.
Jellegzetességei: valójában a borostyánkő egyáltalán nem kristály. Fagyanta, amely megszilárdult és megkövesült (fosszilissá vált). Szoros kapcsolata a földdel, és a magasabb rendű energiák számára földelést biztosít. Erőteljes gyógyító és tisztító: kivonja a rendellenességet a testből, és elősegíti a szövetek új életre keltését. Ugyancsak tisztítja a környezetet és a csakrákat. Elnyeli a negatív energiákat és átalakítja pozitív erőkké, amelyek serkentik a szervezet öngyógyítását.
Pszichológiailag: a borostyánkő stabilitást hoz az életbe, de ösztönöz is azzal, hogy hajtóerőt biztosít a terveink eléréséhez. Meleg fénylő energiái vidám, mesterkéletlen beállítottsággá alakulnak át, amely azért tiszteletbe tartja a hagyományokat. Segíthet semlegesíteni az öngyilkosságra és a depresszióra való hajlamot.
Mentálisan: a borostyánkő serkenti az elmét, megtisztítja a depressziótól; előmozdítja a pozitív gondolkodás módot és a kreatív önkifejezést. Egyensúlyt teremt, türelmessé tesz, bátorítja a döntések meghozatalát, jótékonyan hat az emlékezetre. Rugalmassága szerteoszlatja az ellenkezést.
Érzelmileg: békességet teremt bennünk, és erősíti a bizalmat.
Spirituálisan: a borostyánkő fejleszti az önzetlenséget, a bölcsességet.
Gyógyhatása: a borostyánkő a csakrák rendkívül hatékony tisztítója és gyógyítója. Fizikai szinten életerővel itatja át a testet, és megvan az a képessége, hogy kivonja a betegséget a testből. A fájdalom és a negatív energia elnyelésével lehetővé teszi, hogy a szervezet visszanyerje az egyensúlyát, és önmagát gyógyítsa. Csillapítja a stresszt. Együtt rezeg a torokkal, jótékony hat a golyvára és más torokproblémákra; gyógyítja a gyomrot, a lépet, a vesét, a húgyhólyagot, a májat és az epehólyagot; enyhíti az ízületi problémákat, valamint erősíti a nyálkahártyát. Elixírként és sebgyógyításra használva kitűnő természetes antibiotikum. Serkenti a napfonatcsakrát, és segíti az energiák földelését a testbe.
Vissza a lap tetejére


Cerusszit


Csakra:
Csillagjegy:
Színe: fehér, szürke, szürke–fekete, sárga.
Jellegzetességei: a cerusszit kitűnő földelő kő, amely hozzásegíti ahhoz, hogy a környezetünkben kényelmesen érezzük magunkat. A cerusszit lehet csillag alakú és adathordozó kristály is. Ezek a drágakövek a magasabb rendű bölcsességgel és a karmikus feladattal vannak összehangolva. A csillagról azt tartják, hogy támogatást nyújt a földön kívüli kapcsolatok felvételéhez. A cerusszit segíti azoknak az előző életeknek a megismerését, amelyek nem a Földhöz kötődtek, és a jelenben azoknak az embereknek a felismerését, akikkel az előző életeinkben azon a bizonyos távoli helyen már dolgunk volt. Elmagyarázza, hogy miért választottuk a születést a Földre, milyen leckéket tanultunk; a feladatok, amelyet teljesítenünk kell, és azokat a képességeinket, amelyeket azért kaptunk, hogy az emberiség fejlődését szolgáljuk velük. Ez a kő segít a múlt és hatásainak az elengedésében.
A cerusszit hasznos asztrális utazásokhoz, akár üzleti útról, akár kikapcsolódásról van szó; csökkenti a hosszú repülőút és az időeltolódás okozta fáradságot, valamint segít alkalmazkodni a miénktől eltérő kultúrákhoz. Jól használható rövid távra szóló kompromisszumok megkötéséhez, és az olyan helyzetekhez való alkalmazkodásban, amelyekkel szemben erős a belső ellenállásunk.
Pragmatikus kő: elmozdítja a döntéshozást, serkenti a növekedést. Arra tanít, miként legyünk rugalmasak és vállaljuk felelőséget; oldja a feszültséget és az aggódást; megmutatja, hogyan alkalmazkodjunk az elkerülhetetlen változásokhoz. Ellát azzal a képességgel, hogy bármilyen helyzetben diplomatikusan tudjunk viselkedni, és inkább a kifelé fordulást támogatja, mint a visszahúzódást.
Erősíti a kommunikációt, megkönnyíti a kapcsolattartást és figyelmes hallgatóvá tesz bennünket. Egyensúlyba hozza a jobb és a bal oldali agyféltekét, valamint erősíti a kreativitást. Kitűnő kő bárkinek, aki eljegyezte magát a művészetekkel.
Elixírként hatékonyan rovarirtó. Spicceljük a szobanövényekre vagy a helyiség levegőjébe, s védelmet nyújt a rovarkártevőkkel és a betegségekkel szemben.
Gyógyhatása: a cerusszit vitalitást és energiát ad, különösen hosszú idő óta elhúzódó betegségek esetén.
Vissza a lap tetejére


Cinkit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: vörös, narancssárga–sárga, zöld, színtelen.
Jellegzetességei: a cinkit hatékony kő: a fizikai energiát és az egyéni erőt kreativitással szintetizálja. Ez a tüzes fényű kő segít folyamatok létrejöttében, és újra energiával tölti fela kimerített energiarendszereket. Eltávolítja a testből az energiablokkokat, és engedi akadálytalanul áramolni az életerőt. Fizikai és spirituális szinten egyaránt vonzza a bőséget, és használható arra is, hogy a fénytest biztonságosan rögzítse a fizikai valóságba.
A cinkit az alsóbb csakrákkal rezeg együtt, újra energiával tölti fel az egész testet, valamint növeli a kreativitást, valamint erősíti a zsigeri ösztönöket és az intuíciót.
Magabiztosságra nevel, segít felismerni erősségeinket.
Pszichológiailag: gyógyítja a sokkot és a traumát, valamint bátorságot biztosít ahhoz, hogy megbirkózzunk a megrázkódtatást okozó helyzetekkel. Enyhíti a depressziót, eloszlatja a fájdalmas emlékeket. Ha letargia vagy késlelkedés okoz gyötrelmet, a cinkitben megvan az erő ahhoz, hogy előreösztökéljen az utunkon, hogy a lehetőségeink teljes tárházát kihasználjuk. Hasznos a fóbiákra is. Eloszlatja a hipnotikus hatású és a lenyomatokat. Azoknál a nőknél, akiket meggyötört a változókor vagy az a körülmény, hogy a gyerekek már kirepültek az otthoni fészekből, a cinkit enyhíti a tüneteket, és segít megbarátkozni az élettel együtt járó változásokat.
A cinkit növeli a csoportaktivitást, egymáshoz vonzza a hasonló gondolkodású embereket és közösség kovácsolja őket. Ugyancsak jótékonyan hat a fizikai barátságokra is. Amennyiben megtisztulásra van szükség, serkenti a gyógyulási krízist, amely biztosítja a katarzist; aztán újra energiával tölti fel a rendszert.
Gyógyhatása: a cinkit javítja a bőr és a haj állapotát. Hasznos a prosztatára és a változókor tüneteire, élénkíti az immunrendszert és a test energiameridiánjait. Jótékonyan hat a krónikusfáradság–szindrómára; mérsékli a kandidafertőzést, a nyálkahártya betegségeit és a hörghurutot; segít megelőzni az epilepsziát. Élénkíti a kiválasztás és a táplálék–feldolgozás szerveinek működését.
Vissza a lap tetejére


Cinóber


Csakra:
Csillagjegy:
Színe: vörös, barnásvörös, szürke.
Jellegzetességei: a cinóber vonzza a gazdagságot. Hasznos a szervezői és a közösségi munkában, az üzletben és a pénzügyekben. Hasznunkra válik akkor is, ha az egyéniségünket akarjuk kiemelni, vagy pedig az imidzsünket megváltoztatni, mivel erősíti bennünk a méltóságot. A viselkedésünket kellemessé és elegánssá teszi.
Mentálisan: a cinóber gördülékennyé teszi a gondolkodásunkat és a beszédünket is.
Spirituálisan: megtanít arra, hogy mindent úgy fogadjunk el, ahogy van. Oldja az energiablokkokat, és összehangolja az energiaközpontokat.
Gyógyhatása: a cinóber gyógyítja és tisztítja a vért. Erőt és rugalmasságot ad a fizikai testnek, stabilizálja a testsúlyt.
Vissza a lap tetejére


Citrin


Csakra: koronacsakra, köldökcsakra, kereszt– vagy erőközpont csakra.
Csillagjegy: Kos, Ikrek, Szűz.
Elem: föld (sárga, barna), levegő (fehér).
Színe: a sárgától a sárgásbarnáig vagy füstösszürkés.
Jellegzetességei: a citrin hatékonyan tisztít és regenerál. A Nap erejét hordozza ez a rendkívül jótékony hatású kő. Meleget és energiát ad, nagyon kreatív. Azok közé a kristályok közé tartozik, amelyeket sosem kell tisztítani. Elnyeli, átalakítja, szétszórja és a földeli a negatív energiát, ezért fokozottan védi a környezetet. Az élet minden szintjén energiával tölt fel. Mivel az aurát védelmezi, hatékony jelzőrendszerként használható, hogy képesek legyünk megvédeni magunkat. Tisztítja a csakrákat, különösen a napfonat– és a köldökcsakrát. Aktiválja a koronacsakrát, és utat enged a megérzésnek. A citrin tisztítja, egyensúlyba hozza a finomtesteket, és összehangolja azokat a fizikaival.
A gazdagságot hozó kristályok közé tartozik. Ez a dinamikus kő vonzza a gazdagságot és a gyarapodást, sikert és mindent, ami jó. Boldog, nagylekű kő. Arra ösztökél, hogy megosszuk másokkal azt amink van, s mindeközben segít abban, hogy megtartsuk a vagyonunkat. Megvan ahhoz az ereje, hogy örömben részesítse mindazokat, akik fogékonyak erre az érzésre. A citrin körül bánatnak és negatívvitásnak nincs helye. Hatásosan simítja el az egy közösségen vagy a családon belüli nézeteltéréseket.
Pszichológiailag: a citrin növeli az önérzetet és az önbizalmat, és megszünteti az ártó tendenciákat. Hangsúlyozza az egyéniséget, fejleszti az eltökéltséget, serkenti a kreativitást és segíti az önkifejezést. Kevésbé leszünk tőle érzékenyek, különösen a bírálatra; viszont előmozdítja az építő jellegű kritikát. Ösztönzi a pozitív beállítottság fejlődését és az optimista előretekintést; így lehetővé teszi, hogy haladjunk előre az áramlással, ne pedig a múlton rágódjunk. Ez a kő elősegíti az új tapasztalatok élvezetét, és a legjobb megoldás megtalálásáig támogatást nyújt az összes lehetséges út feltérképezéséhez.
Mentálisan: a citrin növeli a figyelem–összpontosítást, és az elme újjászületik tőle. Kitűnő a depresszió, a félelmek és a fóbiák legyőzéséhez. Erősíti a belső nyugalmat, így a bölcsesség érvényre juthat. Segít az információk feldolgozásában, a helyzetek elemzésében, és a pozitív irányba terelni ezeket. Tudatára ébreszt a magasabb rendű tudatnak. A citrinből készült medál viselése legyőzi azt a nehézséget, amelyet a gondolatok és az érzések szavakba öntése okoz.
Érzelmileg: a citrin fokozza az életörömöt. Megszünteti a negatív jellemvonásokat, a félelmeket és a legmélyebb szinten található érzéseket. Legyőzi a felelőségettől való félelmet, és megállítja a haragot. Ez a kő segít abban, hogy belesimuljunk az érzések áramlásába, és érzelmileg kiegyensúlyozottakká váljunk.
Fizikailag: energiával tölt fel és megerősíti a fizikai testet. Hasznos azoknak az embereknek, akik különösen érzékenyek a környezeti és más külső hatásokra.
Gyógyhatása: a citrin kiváló az energiával való feltöltéshez és újra töltéshez. Fokozottan jótékony hatású krónikusfáradtság szindróma esetén, és visszafordítja az elváltozással járó betegségeket. A citrin serkenti az emésztést, a lép és a hasnyálmirigyet. Megszünteti a vesék és az epe fertőzéseit, gyógyítja a szemproblémákat, serkenti a vér áramlását, méregteleníti a vért, aktiválja a csecsemő– és egyensúlyba hozza a pajzsmirigyet. Melegítő hatása van és erősíti az idegeket. A citrin mint eloszlató enyhülést hoz a székrekedésre, és eltünteti a cellulitiszt. Elixírként jótékony hatású a menstruációs problémákra és a klimax tüneteire (például a hőhullámokra), egyensúlyba tartja a hormonokat és a mérsékli a fáradságérzetet.
Vissza a lap tetejére


Csaroit


Csakra:
Csillagjegy: Skorpió, Nyilas.
Színe: lila.
Jellegzetességei: a csaroit az átalakulás köve. Lélekkő, amely legyőzi a félelmet. Serkenti a belső látást és a spirituális előrelátást, segít megbirkózni a spirituális szinten bekövetkező óriási változással. Ezt megkönnyítve szintetizálja a szíve– és a koronacsakrát, tisztítja az aurát, és fokozza a feltétel nélküli szeretetet. Támogatja a rezgések megváltozását, és a magasabb rendű valósághoz kapcsolódik. Ugyan akkor mélyreható fizikai–érzelmi gyógyulást idéz elő. Hozzájárul ahhoz, hogy a jelen pillanatot tökéletesen fogadjuk el.
Pszichológiailag: a csaroit a "negatív tulajdonságokat", megkönnyíti mások elfogadását. Felszabadítja a mélyen gyökerező félelmeket, és különösen hasznos az ellenállás leküzdéséhez, valamint a dolgok távlatokban történő szemléléséhez. Belső hajtóerővel, energiával és spontaneitással ruház fel, viszont csökkenti a stresszt és az aggódást; kiegyensúlyozottá tesz. Használhatjuk a kényszerképzet és a megszállottság megszüntetésére. A koronacsakra egyensúlyának megteremtésével segít az elidegenedés és a bukás érzésének legyőzésében.
Mentálisan: serkenti a felfogó– és az elemzőképességet, s azt a gyors döntéshozatalnál hasznosítja.
Spirituálisan: a csaroit a spirituális ént a mindennapok valóságába földeli. Támogatja az emberbaráti cselekedeteket. Megnyitja és egyensúlyba hozza a koronacsakrát. Jó meglátásokat sugall az előző életekről, és útmutatást nyújt ahhoz, hogy – egyéni és kollektív szinten – miként tehetünk eleget a karmánknak.
Gyógyhatása: a csaroit a negatív energiát gyógyítóvá alakítja át, a rendellenességeket pedig jóllétté változtatja át. A kimerült testet újra energiával tölti fel, meggyógyítja és kiegyenlíti a kettőségeket, szabályozza a vérnyomást. Jótékonyan hat a szemre, a szívre, a májra és a hasnyálmirigyre. Visszafordítja az alkohol okozta májkárosodást, valamint enyhíti a görcsöket, a fájásokat és a fájdalmakat. A csaroit hatására mélyen és gyermeki békességben alszunk, intenzíven álmodunk, búcsút inthetünk az álmatlanságnak. Hasznos olyan esetben, amikor a vegetatív idegrendszer hibás működése károsan hat a szívre. Kedvezően befolyásolja az autizmust és a rögeszmés depressziót.
Vissza a lap tetejére


Danburit


Csakra: szívcsakra.
Csillagjegy:
Színe: rózsaszín, sárga, fehér, lila.
Jellegzetességei: a danburit kifejezetten spirituális kő, nagyon tiszta a rezgése, és a szív energiájára hat. Mind a személyes, mind a magasabb rendű tudatot aktivizálja, s az angyali birodalommal kapcsolja össze. Ragyogását a kozmikus fényerőtől kapja, s néha egy Buddha–alak található a kristályon belül, amely a megvilágosodást és a spirituális fényt vonzza. Egyengeti az előttünk álló utat.
A danburit viselése kapcsolatot teremt a derűvel és az örök érvényű bölcsességgel. Meditációhoz használva a tudat magas állapotába visz, és megnyitja az utat a belső útmutatáshoz.
Kitűnő kő egy alapvető változás előmozdításához, és a múlt magunk mögött hagyásához. Alkalmas karmikus tisztítónak is, megszünteti a miazmákat és a mentális kényszerítő erőket, amelyeket tovább cipeltünk volna magunkkal. A lelket új új irányba indítja el. Az ágy mellé helyezve ez a kristály a távozó társául szegődik a halálon túli utazásra, és képessé tesz a tudatos spirituális átmenet megélésére.
Spirituálisan: a danburit serkenti a harmadik szemet, a korona és a magasabb rendű koronacsakrát, megnyitja egészen a tizennegyedik szintig. Összehangolja a szívcsakrát a magasabb rendű koronacsakrával. Tisztítja az aurát. Elősegíti az álmok megértését.
Pszichológiailag: a daburit kiegyensúlyozottá tesz, megváltoztatja a mindennek ellenszegülő beállítottságot; gondolkodásmódunkat türelmessé és nyugodttá teszi.
Gyógyhatása: a danburit nagyon hatékonyan gyógyít. Megszabadít az ellergiától, krónikus betegségektől, méregtelenítő hatású. Gyógyítja a májat és az epehólyagot. Ahol szükséges, súlygyarapodáshoz segíti hozzá a testet. Támogatja az izommunkát és a motorikus funkciókat.
Vissza a lap tetejére


Dioptáz


Csakra:
Csillagjegy:
Színe: mély kékeszöld vagy smaragdzöld.
Jellegzetességei: a dioptáz hatékonyan gyógyítja a szívet, és nyitja meg a felső szívcsakrát. Csodálatos kékeszöld színe valamennyi csakra működését szintre emeli, segíti a spirituális ráhangolódást, valamint a tudat magasabb rendű szintjének elérését. Drámai hatással van az emberi energiamezőre.
Pszichológiailag: a dioptáz segíti az "itt és most"–ban élni, viszont paradox módon aktiválja az előző életből hozott emlékeket. Támogatja a pozitív életszemléletet, és belénk neveli azt a képességet, hogy mozgósítani tudjuk saját erőforrásainkat. Az élet minden területén pozitív életszemléletet, és belénk neveli azt a képességet, hogy mozgósítani tudjuk saját erőforrásainkat. Az élet minden területén pozitívvá változtatja a negatívat, legyőz bármilyen hiányérzetet, és képessé tesz a lehetőségek kihasználására. Különösen akkor hasznos, ha nem tudjuk, hogy mi is legyen a következő lépés. Ezen a kristály viszont megmutatja az irányt.
Mentálisan: hidat képezhet az érzelmi gyógyuláshoz, különösen a gyerekek körében. Zöld sugara a szív mélyére hatolva begyógyítja az elüszkösödött sebeket és az elfelejtett sérüléseket. Megszünteti a szomorúságot, az árulást és a sajnálatot: rendkívül hatásos a szívfájdalmakra és a szakítás miatti bánatra.
A dioptáz arra tanít, hogy egy kapcsolaton belüli fájdalom és nehézség végső soron nem más, mint az önmagunktól való belső eltávolodás tükröződése. Ez a kristály ezt a kapcsolatot állítja helyre, és minden szinten szeretettel tölt fel, valamint meggyógyítja az érzelmi fekete lyukat, amely szeretet után sóvárog. Eloszlatja az elvárásokat arról, hogy a szerelemnek milyennek is kellene lennie, és új szeretetrezgést hoz.
Spirituálisan: a harmadik szemre helyezett dioptáz serkenti a spirituális ráhangolódást és a tisztánlátást. Tudatosítja a belső gazdagságot.
Gyógyhatása: a dioptáz szabályozza a sejtváltozásokat, aktiválja a T–sejteket és a csecsemőmirigyet, enyhíti a Méniére–kórt, csökkenti a magas vérnyomást, valamint csillapítja a fájdalmat és a migrént. Segít a szívroham megelőzésében, gyógyítja a szívbetegséget. Jótékony hatással van a kimerültségre, és megszünteti a sokkot. Méregtelenít, csillapítja az émelygést, valamint regenerálja a májat. Különösen hatásos a szenvedélybetegek és a stressz legyőzésére. Elixírként használjuk fejfájásra és fájdalomra.
Vissza a lap tetejére


Ezüst


Csillagjegye:
Elem: víz, levegő.
Színe: ezüstfehér, opak (nagy mértékben fényelnyelő).
Gyógyhatása: az ezüstöt, mint ékszert mindenki ismeri. Az arannyal ellentétben az ezüstöt a női oldalhoz rendelik. Ezért van is néhány kő, amit az ékszerészek nem foglalnak másba, mint ezüstbe, például a holdkövet. A két ásvány rezgése kiegészíti és erősíti egymást. Az ezüst segít az ún. holdkóron, és az alvajáráson. Növeli alkalmazkodóképességünket és reakcióink gyorsaságát. Fertőtlenítő hatású, gyorsítja a sebek gyógyulását. Segíti a szervezet tápanyagfelvételét. Az ezüst már ránézésre is hűvösséget áraszt, s valóban segít levezetni a forróságot, például leégés vagy láz esetében. Elmulasztja a bal oldali fejfájást is. Emellett hat minden érzékszervre, a pajzsmirigyre, a bélpanaszokra és a gyomorhurutra.
Vissza a lap tetejére


Fantomkvarc


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: az ásványtól függően változik.
Jellegzetességei: a fantomkristályok az univerzális tudatot jelképezik. Az a feladata, hogy serkentse a bolygók gyógyulását, míg az egyénekben hatékonnyá tegye a gyógyítóképességeket. Ennek a célnak az érdekében összekapcsol egy spirituális vezetővel, és erősíti a meditációt. A fantomkvarc segít hozzáférni az Akasa Krónikákhoz megismerni az előző életeket és feltárni az elfojtott emlékeket, hogy összefüggéseiben lássuk a múltat. Ugyancsak elvisz bennünket a köztes létállapotba. A gyógyításban a fantomkvarc jótékonyan hat a hallási rendellenességekre, és megindítja a tisztánhallást.
Fantomkvarc típusai:
Vissza a lap tetejére


Fenakit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: színtelen, lehet rajta sárga, sárgásvörös, vörös, rózsaszín, barna színezet.
Jellegzetességei: az ismert kristályok közül a fenakitnak van a legmagasabb rezgése. A személyes tudatot magas frekvenciával kapcsolja össze, hogy így abból a térből eljuthassanak az információk a Földre. Kapcsolatban áll az angyali birodalommal és a mestertanítókkal.
A fenakit tisztít és egyesít, a spirituális rezgéseket lehozza a Földre. Együtt rezeg az éteri testtel, alakítja a fénytestet, és támogatja az emelkedési folyamatot. Gyógyítja a lelket, valamint megtisztítja a fizikai és a finom testeket, hogy megfelelő "szállítóeszközt" biztosítson számára. Az energiái azonban csak azok számára hozzáférhetők, akik erre felkészültek, azaz a személyes rezgésüket magasabb szintre emelték.
A fenakit szoros kapcsolatban áll minden csakrával, biztosítja a gyógyításukhoz szükséges tudnivalókat. Serkenti a harmadik szemet és a magasabb rendű koronacsakrát, erősíti a belső megismerést.
Attól függően, hogy hol bányásszák, a fenakitnak eltérő tulajdonságai vannak. A madagaszkári dimenziók között van olyan, amit intergalaktikusként érzékelünk. A Braziliából származónak gyakran saját kristály őrzőlénye van.
Gyógyhatása: a fenakit finom szinten fejti ki hatását; tisztítja a testet, és szabaddá teszi az energiavonalakat. Az éteri tervrajzon keresztül letölti az információkat az Aksa Krónikából, így felismerhető és megszüntethető a rendellenesség, bármi is kiváltó oka. A fenakit a fizikaitól az éteri testig egyaránt hatékonnyá teszi a gyógyulást, ha szükséges; gyógyítja az éteri tervrajzot is, mivel ez feltétlenül fontos a fizikai gyógyuláshoz. Megvan az a képessége, hogy felerősítse más kristályok gyógyító energiáját.
Fenakit típusai színek alapján:
Vissza a lap tetejére


Fluorit


Csakra: harmadik szem csakra.
Csillagjegy: Bak, Vízöntő, bak.
Színe: színtelen, kék, zöld, bíbor, sárga, barna.
Jellegzetességei: A fluorit fokozottan védelmező kristály, különösen pszichikai szinten. Segít felismerni (amikor a külső hatások már belülről emésztenek bennünket), valamint kizárni a lelki manipulációt és a nem megfelelő szellemi hatást. Tisztítja és stabilizálja az aurát. Rendkívül hatásos a komputer és az elektromágneses stressz ellen. Megfelelően elhelyezve blokkolja a geopatikus stressz minden fajtáját. A testben mindent tisztít, megszűr, eloszlat és újraszervez, ami nincs megfelelő állapotban. Ez a legjobb kristály a rendezetlenség bármilyen formájának megszüntetésére.
A fluorit földeli és egyesíti a spirituális energiát. Erősíti az előítéletektől mentes tárgyilagosságot, és fokozza az intuitív képességet, jobban tudatosítja bennünk a magasabb rendű spirituális valóságot, és meggyorsítja a spirituális eszmélést; valamint összpontosítja az elmét és az univerzális gondolkodáshoz kapcsolja. Stabilitást hoz a közösségekbe, és közös cél mögött sorakoztatja fel a tagokat.
Sok szinten társul a fejlődéshez, és belesimítja a mindennapi életbe. Legyőzi a káoszt, újjászervezi a fizikai, az érzelmi és a szellemi testet.
Pszichológiailag: a fluorit feloldja a megmerevedett viselkedésmintákat, gyengéden ajtót nyit a tudatalattira, és az elfojtott érzéseket a felszínre hozva eloszlatja azokat. Növeli a magabiztosságot, ügyességet.
A fluorit fejleszti a fizikai és a szellemi összerendezettséget, valamint megakadályozza a mentális rendellenességet. Útjukra engedi a megkövesedett elképzeléseket, és a nézőpontot tágítva segít túllépni a szűklátókörűségen. Szétoszlatja az illúziókat, felfedi az igazságot. Nagyon hasznos, ha pártatlanul és objektíven kell állást foglalnunk.
Ez a kristály a tanulás kitűnő segítője: összerendezi és feldolgozza az információkat, a már meglévő tudás egységbe foglalja a még megtanulandóval, növeli a figyelem–összpontosítást. Segít az új ismeretek hasznosításában, megkönnyíti a gyors gondolkodást.
Érzelmileg: stabilizáló hatása van. Lehetővé teszi, hogy megértsük, a gondolkodásunk és az érzéseink milyen hatással vannak a szervezetünkre. A kapcsolatokban az egyensúly fontosságára tanít.
Fizikailag: erősíti az egyensúly és a koordinációt.
Gyógyhatása: a fluorit hatékonyan gyógyító eszköz, elbánik a fertőzésekkel és a rendellenességekkel. Előnyös a fogak, a sejtek és a csontok számára; megjavítja a káros DNS–eket. Hatásos a vírusokkal szemben, különösen elixírként alkalmazva. Regenerálja a bőrt és a nyálkahártyát, főként a légutakban; gyógyítja a fekély és a sebeket. Jó hatással van a megfázásra, az influenzára és az arc–, illetve homlok üreg–gyulladásra. Feloldja a letapadásokat, mozgékonnyá teszi az ízületeket, enyhíti az ízületi gyulladást és a gerinc sérüléseit. Az egész szervezeten áthatolva igyekszik a szív felé, fokozza a fájdalomcsillapítást. Enyhülést hoz az övsömör kellemetlen tüneteire és más, az idegekkel összefüggő fájdalomra; gyógyítja a bőrt: eltünteti a foltokat és a ráncokat. A fluorit feléleszti a szexuális libidót.
Fluorit típusai színek alapján:
Vissza a lap tetejére


Fuchsit


Csakra:
Csillagjegy:
Színe: zöld.
Jellegzetességei: a fuchsit elősegíti a tudás gyakorlati hasznosítását. Arra ösztönöz, hogy az egészségünkkel és a jólétünkkel kapcsolatban a holisztikus szemléletmódot kövessük.
Pszichológiailag: a fuchsit különösen azoknak hasznos, akik úgy gondolják, hogy a mostani és az előző életeinkben mások feltétel nélküli szolgálata volt az osztályrészünk, s szeretnék megszüntetni ennek következményeit. Véget vet a mártíromságra való hajlamnak. Ez a kristály megmutatja, miként lehetünk segítőkészek anélkül, hogy hatalmi csatározások vagy helytelenül értelmezett alázat csapdájába esnénk. A "szolgai" szerepet magukra vállalók közül sokan azért teszik ezt, mert úgy érzik, nem elég jók, ám a fuchsit reális önértékelésre tanít.
Ez a kő ahhoz nyújt támogatást, hogy mindig csak annyit tegyünk meg másokért, amennyi helyes és szükséges a lelkük fejlődéséhez; de azért segítségre készen álljuk, amíg mások tanulják az erre az életre szóló leckéiket. Hasznunkra válik a kísértés legyőzésére az olyan helyzetbe hozhatnánk, ami hájjal kenegetné a hiúságunkat. Ám ez a zöld kristály hozzásegíti a lelkeket ahhoz, hogy mindenki a saját egyéni útját járja be.
Kifejezetten hasznára van annak, akit a családjában vagy egy közösségben betegnek tekintenek, mert különféle tüneteket vélnek rajta felfedezni. Az ilyen "beteg" egy idő után azonosulni kezd a szerepével, és megbetegszik vagy valaminek a rabja lesz a család "kedvéért". Ha viszont szeretne meg– vagy kigyógyulni, a család nyomására mégis beteg vagy függő marad. Ám a fuchsit erőt ad az ilyen azonosult betegnek, hogy visszataláljon az egészséghez, és kivonja magát a családi konfliktusból. A fuchsit megszünteti a kölcsönös függést és az érzelmi zsarolást. Trauma és érzelmi feszültség után segít magunkhoz térni.
Gyógyhatása: a fuchsit megnöveli a kristályok energiáját, és elősegíti az átadásukat. A legalacsonyabb pontig elviszi az energiát, helyreállítja az egyensúlyt. Oldja a fölösleges energia által okozott blokkokat, s az energiát pozitív csatornákba tereli. Egyensúlyba hozza a vörös–, és fehérvérsejtek arányát, gyógyítja a csőszindrómát és a megerőltetéstől ismételten bekövetkező sérülést, valamint kiigazítja a gerincoszlopot. Növeli a csont– és az izomrendszer rugalmasságát.
Vissza a lap tetejére


Füstkvarc


Csakra: gyökércsakra.
Csillagjegy: Nyilas, Bak.
Elem:
Színe: barnástól feketés árnyalatig, néha sárgás.
Jellegzetességei: a füstkvarc a leghatékonyabb földelő és lehorgonyzó kövek közé tartozik; ugyanakkor meditáció alatt emeli a rezgéseket. Ez a védelmet nyújtó kő szorosan kötődik a föld– és a gyökércsakrához, előmozdítja a környezet védelmét és az ökológiai megoldásokat. Nagyszerű ellenszere a stressznek. Segít a nehéz időszakokat nagy lelki nyugalommal tolerálni, megerősíti az elhatározásokat.
Földeli a spirituális energiát, gyengéden megsemmisíti a negatív rezgéseket, blokkolja a geopatikus stresszt, elnyeli az elektromágneses szmogot, valamint minden szinten elősegíti a méregtelenítést és bármilyen káros hatás kiküszöbölését. Pozitív rezgéssel tölti meg a teret. Megtanít arra, miként váljunk meg bármitől, ami többé már nem szolgálja a javunkat. Használható a talp alatt lévő földcsakra és a hozzá kötődő földelő zsinór védelmére olyan vidéken, ahol zavaró hatások érik a Föld energiáját.
Pszichológiailag: a füstkvarc csillapítja a félelmet, javít a depressziós hangulaton és érzelmi megnyugvást biztosít. Csökkenti az inkarnációs lét kiváltotta öngyilkossági hajlamot és vegyes érzelmeket. Segít a fizikai testünk és szexuális természetünk elfogadásában, növeli a férfiasságot, valamint tisztítja a gyökércsakrát, így a szenvedély természetes módon áramolhat. Ez a kristály enyhíti a rémálmokat, és egyértelművé teszi az álmainkat. Ha negatív érzelmekkel kerül kapcsolatba finoman szétoszlatja ezeket.
Mentálisan: a füstkvarc támogatja a pozitív és pragmatikus gondolkodást; használható kristályjóslásra is, hogy fejlessze az éleslátásunkat, és megszüntesse a hibázástól való félelmünket. Feloldja az ellentmondásokat, fokozza a figyelem összpontosítást, és csökkenti a kommunikációs nehézségeket. Segíti az átmenetet az alfa és a béta tudat állapot között, valamint meditációhoz megtisztítja az elmét.
Fizikailag: mivel a füstkvarc gyakran természetes módon sugarakat bocsát ki, kitűnően lehet gyógyítani vele olyan betegeket, amelyeknek kemoterápiára vagy sugárkezelésre van szükség. De elővigyázatosak legyünk az ilyen kövek kiválasztásánál; inkább kisebb kisugárzásúak, de természetes képződmények legyenek, mint mesterséges sugárzással kezeltek (ezek a kövek nagyon feketék és nem átlátszóak). A stressztűrő képességünk is növelhető a nyugtató füstkvarc segítségével, valamint fájdalomcsillapítóként is beválik. A gyógyhatásban, ha lassú energiakibocsátású füstkvarcot helyezünk el a test körül úgy, hogy a csúcsai kifelé mutassanak, akkor megelőzhetjük a gyógyulási krízist.
Gyógyhatása: a füstkvarc főleg a has, csípő és a lábak betegségeire hatásos. Enyhíti a fájdalmat, beleértve a fejfájást is, valamint jótékonyan hat az ivarszervekre, az izom– és az idegszövetekre, a szívre. Oldja a görcsöket, erősíti a hátat és az idegeket. Elősegíti az ásványi anyagok felszívódását, és szabályozza a testen belüli folyadékokat.
Vissza a lap tetejére


Gagát


Csakra:
Csillagjegy:
Elem: .
Színe: fekete.
Jellegzetességei: bár valójában a gagát megkövült fából képződött, úgy néz ki, mint a szén. A kőkorszak óta talizmánként használják. Elvonja a negatív energiát, és csillapítja az ok nélküli félelmeket. A nyak körül viselve védelmet biztosít. Óv az erőszakkal és a betegségekkel szemben, véd az asztrális utazások alatt. A régi időkben a "sötétség lényei" ellen alkalmazták.
Úgy tartják, hogy akik ehhez a kőhöz vonzódnak, azok "öreg lelkek", aki sokszor megtapasztalták már a földi inkarnációt.
A gagát ugyancsak lehetővé teszi extraszensz tapasztalatok szerzését, és támogatja a spirituális megvilágosodására való szándékot.
A hagyomány szerint a a gagát ékszer viselője testének részévé válik. Ezért szt tanácsolják, hogy az örökölt vagy vásárolt ékszereket nagy elővigyázatossággal meg kell tisztítani. A gyógyításhoz használt kövekkel pedig minden egyes alkalom után ugyanezt kell tenni.
A gagát stabilizálja a pénzügyi helyzetet, és védi az üzleti ügyeket. Ezért tehetjük a készpénz mellé vagy a ház gazdagságsarkába (a bejárati ajtótól balra a legtávolabb) vagy az üzlethelyiségbe.
Pszichológiailag: a gagát lehetővé teszi, hogy kezünkbe vegyük életünk irányítását. Helyrebillenti a hangulatváltozásokat, csillapítja a depressziót, stabilitást és egyensúlyt hoz.
Tisztítja a gyökér csakrát, és serkenti a kundalini energiafelemelkedést. A mellkasra helyezve, a kundalini energiát a koronacsakra felé irányítja.
Gyógyhatása: a jótékonyan hat a migrénre, az epilepsziára és a megfázásra. Leapasztja a mirigyduzzanatot, és gyógyítja a gyomorfájást. A hagyomány szerint kiváló a menstruációs görcsökre is.
Vissza a lap tetejére


Galenit


Csakra:
Csillagjegy:
Színe: fémes szürkéslila.
Jellegzetességei: a galenit a harmónia köve, minden szinten egyensúlyt teremt; fizikai, éteri és spirituális síkon egyaránt harmóniát hoz. Földelő és stabilitást adó kő. Segíti a holisztikus gyógyítást. Kitűnő kristály orvosok, homeopaták és herbalisták számára. Előmozdítja a további kutatást és a gyakorlati tapasztalatszerzést. Megnyitja az elmét, kiszélesíti az ötleteket, és megszünteti a múltban gyökerező, ön korlátozó feltevéseket.
Gyógyhatása: a galenit csillapítja a gyulladást és a bőrkiütéseket, serkenti a keringést, hasznos az erek számára, fokozza a szelén és a cink hasznosítását. Jótékonyan hat a hajra.
Vissza a lap tetejére


Gyémánt


Csakra: harmadik szem csakra.
Csillagjegy: Oroszlán.
Színe: színtelen, sárga, kék, barna, rózsaszín.
Jellegzetességei: a gyémánt a tisztaság jelképe. Tiszta fehér fénye segít abban, hogy az életünket összetartozó egésszé tegyük. Erősíti a kapcsolatokat, szeretetteljessé és tisztává teszi. Azt tartják róla, hogy vele fokozza a férfi a szerelmét a felesége iránt; úgy tekintenek rá, mint az elkötelezettség és a hűség jele. A gyémánt évezredek óta a gazdagság szimbóluma, azok közé tartozik, amelyek ezt kifejezésre is juttatják és vonzza a jólétet. Minél nagyobb a gyémánt annál nagyobb a bőség. A nagyméretű gyémánt kitűnően blokkolja a geopatikus és az elektromágneses stresszt, valamint védelmet biztosít a mobiltelefonokkal szemben.
Felerősíti az energiát. Azon kevés kövek egyike, amelyeket soha nem kell újratölteni. Növeli az energiát, bárhol is kerül vele kapcsolatba, és nagyon hatékony, ha más kristályokkal együtt alkalmazzuk gyógyításra, megsokszorozza ugyanis az erejüket. De ne feledjük, a negatív energiát ugyan úgy fokozza, mint a pozitívat! Nagyon finom szinten kitölti az aurán lévő lyukakat, új feltölti energiával.
Pszichológiailag: a képességek közé, amelyekkel a gyémánt felruház bennünket, beletartozik a rettenthetetlenség, a legyőzhetetlenség és az állhatatosság is. A gyémánt sajnálatot nem ismerő fénye hajszálpontosan megjelöl mindent, ami negatív, és át kell alakítani. Tisztítja az érzelmi és mentális fájdalmat, csökkenti a félelmet, és új kezdeteket hoz. Nagyon kreatív kő: serkenti a képzeletet és az ötletességet.
Mentálisan: kapcsolatot létesít az elme és a magasabb rendű tudat között. Letisztítja a gondolatokat, és elősegíti a megvilágosodást.
Spirituálisan: megtisztítja az aurát, ha bármi eltakarná a belső fényünket; s engedi, hogy a lélek fénye kiragyogjon. Emlékeztet bennünket lelkünk törekvéseire, és segíti a spirituális fejlődést. Aktiválja a koronacsakrát, és az isteni fényhez kapcsolja.
Gyógyhatása: a gyémánt gyógyítja a zöld hályogot, élesíti a látást, és hasznára van az agynak is. Jótékonyan hat az allergiára és a krónikus betegségekre, helyreállítja az anyagcsere egyensúlyát. Hagyományosan a mérgek semlegesítésére használják.
Vissza a lap tetejére


Gránát


Csakra: harmadik szem csakra.
Csillagjegy: Kos, Oroszlán, Szűz, Skorpió, Bak, Nyilas.
Elem: tűz (vörös), föld (barna, zöld).
Színe: vörös, rózsaszín, zöld, narancssárga, sárga, barna, fekete.
Jellegzetességei: a gránát hatékony energiafeltöltő és regeneráló. Tisztítja és újra energiával telíti a csakrákat. Újjáéleszti, tisztítja és egyensúlyba hozza az energiát, és higgadtságot vagy szenvedélyt hoz; attól függően, hogy mire van szükség. Azt tartják róla, hogy képes elriasztani a közelgő veszélyt, és régen védelmet nyújtó talizmánként hordozták magukkal. A gránát a legnagyobb mennyiségben előforduló kövek közé tartozik. Különböző fajtái vannak, attól függően, hogy milyen ásvány alkotja; s mindegyiknek egyedi tulajdonságai vannak az általános jellegzetességek mellett.
A gránát felébreszti a szerelmet és a ragaszkodást. Egyensúlyban tartja a szexuális vágyat, és mérsékli az emocionális diszharmóniát. A vörös gránit különösen serkenti az irányított kundalini energia felemelkedését, és növeli a szexuális potenciált. Ez az elkötelezettség egyik köve.
A gránátnak nagy hasznát vesszük krízisben. Különösen a kilátástalannak tűnő helyzetekben nyújt segítséget vagy amikor az élet darabjaira hullik szét, vagy trauma következik be. Fokozza, aktivizálja és erősíti a túlélési ösztönt; bátorságot és hitet ad a reménytelennek látszó helyzetekben. A gránát hatására a válság kihívásba fordul át. Nehéz időkben biztosítja a közösség támogatását.
Szoros kapcsolatban áll az agyalapi miriggyel; elősegíti a mindenre kiterjedő tudatot és az előző életek felidézését. Aktivál más kristályokat, erősíti a hatásukat. Tisztítja a negatív csakraenergiát.
A négyzetes metszett gránátokról azt tartják, hogy üzleti ügyekben sikert hoz.
Pszichológiailag: a gránátok pontosabbá teszik önmagunk és mások megfigyelését. Lebontják a mélyen belénk ivódott viselkedésmintákat, amelyek tovább már nincsenek hasznunkra; segítenek elkerülni a nézetkülönbségeket vagy a nem tudatosan gerjesztett szándékos ellenkezést.
Mentálisan: megkönnyíti a haszontalan, elavult vagy régi ötletek elvetését.
Érzelmileg: a gránát megszünteti a gátlásokat és a tabukat. Megnyitja a szívet, és önbizalommal ruház fel.
Gyógyhatása: a gránát regenerálja a testet. Serkenti az anyagcserét. Gyógyítja a gerincet és a sejtek rendellenességeit; tisztítja és újra energiával tölti fel a vért, a szívet és a tüdőt; és megújítja a DNS–t. Elősegíti az ásványi anyagok és a vitaminok hasznosítását.
Gránátféle:
Vissza a lap tetejére


Gyöngy


Csakra:
Csillagjegy: Rák.
Elem: víz, levegő (fekete : víz, föld).
Színe: fehér, rózsás, krémszínű, szürke, kék, fekete, áttetsző, átlátszatlan.
Gyógyhatása: a gyöngyöt vérzési zavarok (véres vizelet, túl erős menstruáció) esetében használjuk. Hatására gyorsabban gyógyulnak a sebek. Hűsítő hatását a lázas betegségek, pld. tejláz enyhítésére is használják. Hatással van a mellékvesére és gondoskodik az ödémák (vizenyők) felszívódásáról. Mészhiány és a köröm betegségeinek fellépésekor is segít. Agyhártyagyulladás, mániákusság, hisztéria és elmebajok esetében is hatásos. A gyöngy tudatosítja a feldolgozatlan konfliktusokat, traumákat, régi fájdalmakat. Hat a szellemi kimerültség ellen, megtanít a kezdeményezésre, segíti egyéni érési folyamatunkat.
Vissza a lap tetejére


Halit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: fehér és narancssárga.
Gyógyhatása: a halit elsősorban a légzőszervekre hat, illetve azok zavaraira. Enyhíti a légzési panaszokat, segíti a légzésfunkciókat, hatásos légszomj ellen. Emellett élénkíti a test anyagcsere folyamatait. Lágy sugárzása hatással van a vegetatív idegrendszerre, csillapítja és megszünteti a melankóliát és a depressziót. Segít feloldani a belső gondokat és az életünket akadályozó gondolkodásmintákat.
Vissza a lap tetejére


Indus sókristály


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: fehér, enyhén szürkés, vagy rózsaszín, narancssárga.
Gyógyhatása: az Indus sókristály elsősorban a légzőszervek zavaraira hat. Enyhíti a légzési panaszokat, elősegíti a légzésfunkciókat, hatásos légszomj ellen, élénkíti a test anyagcsere folyamatait. Lágy sugárzása hatással van a vegetatív idegrendszerre, csillapítja és megszünteti a melankóliát és depressziót. Segít feloldani a belső gondokat és az életünket akadályozó gondolkodásmintákat.
Vissza a lap tetejére


Hegyikristály


Csakra: koronacsakra.
Csillagjegy: Oroszlán.
Elem: föld, némi levegő.
Színe: színtelen.
Jellegzeteségei: a hegyikristály a leghatékonyabb gyógyító és energiafelerősítő kristály a Földön, ami az egyedi csavarvonalú kristályformájának köszönhető. Világszerte megtalálható. Elnyeli, tárolja, felszabadítja és szabályozza az energiát, valamint kitűnő a blokkjai eltávolítására is. Ha az akupunktúrához használatos tűket hegyikristállyal borítjuk be, a hatásuk tíz százalékkal nő. Miként azt a Kirliankamera is bizonyítja, a kezünkben tartott hegyikristály megkétszerezi a biomágnese mezőket. Elősegíti az izomtesztet, és véd a sugárzás ellen. Elektromágnesességet termel, és eloszlatja a statikus elektromosságot.
Ez a kristály mindig annak az energiának a rezgésszintjén fejti ki hatását, amely nélkülözhetetlen a gyógyulásunkhoz vagy a végzett spirituális tevékenységhez. Az energiát a lehető legtökéletesebb állapotba hasznosítja; hatása visszanyúlik egészen a rendellenesség kialakulása elé. Tisztítja és erősíti a szerveket és a finomtesteket, mélyrehatóan megtisztítja a lelket is; valamint a fizikai dimenziót összekapcsolja a tudattal.
Spirituálisan: az energiát a lehető legmagasabb szintre emeli. Tartalmaz minden lehetséges színt; a hegyikristály a létezés minden szintjén kifejti hatását. Mint egy természetes komputer, úgy tárolják az információkat; ezek a kristályok olyanok, mint a spirituális könyvtárak, csak arra várnak, hogy mikor adhatják tovább mindazt, amit tudnak. A hegyikristály el tudja oszlatni a karmikus magokat. Fokozza az extraszensz képességet, és ráhangol a spirituális céljainkra. Meditációhoz használva kiszűri a zavaró tényezőket. A legfogékonyabb a programozásra.
Mentálisan: segíti a figyelem–összpontosítást, és felszabadítja az emlékeket.
A hegyikristály takarékoskodik az energiával; ezért ha összehangoljuk az autó üzemanyagszintjével, a kvarccsúcs csökkenti a fogyasztást.
Attól függően, hogy milyen gyorsan képződtek, a kristálycsúcsoknak különböző formájú kristálylapjai vannak. Ezek a formák nagyon jelentősek.
Gyógyhatása: a hegyikristály mestergyógyító, és bármilyen betegségre használható. Élénkíti az immunrendszert, és egyensúlyba hozza a szervezetet. Kitűnően csillapítja az égéseket. Kiegyensúlyozza az összes csakrát, és összehangolja a finomtesteket.
Hegyikristály típusai színek alapján:
Vissza a lap tetejére


Hematit


Csakra:
Csillagjegy: Vízöntő.
Színe: ezüst, vörös.
Jellegzeteségei: a hematitnak elsősorban földelő– és védőhatása jelentős. Megteremti a test, a szellem és a lélek harmóniáját. A testen kívüli utazáshoz használva védelmezi a lelket, és újra a testbe földeli. Erős benne a jangelem, egyensúlyba hozza a meridiánokat, és helyre állítja a jin egyensúlyát is. Megszünteti a negatívvitást, és megakadályozza, hogy negatív energiák lépjenek az aurába. Újrateremti a test nyugalmát és harmóniáját.
Úgy tartják, hogy a hematit hasznos a jogi ügyekben.
Pszichológiailag: a hematit erős. Támogatja a bátortalan nőket, növeli az önérzetet és a túlélő képességet, fokozza az akaraterőt és a megbízhatóságot, magabiztosságot ad. Ez a kő semlegesíti az önkorlátozást, tágítja a lehetőséget, gazdagítja az egyéniséget. Jótékony hatású a szenvedélybetegségek és a kényszer legyőzésében. Felhívja a figyelmet az életünket irányító beteljesületlen vágyakra. Hatékonyan kezeli a mértéktelen evést, a dohányzást és a mértéktelenség minden fajtáját. A hematit segít abban, hogy beletörődjünk a hibáinkba és a tanulással együtt járó tapasztalatokként fogadjuk el azokat, s ne szerencsétlenségként.
Mentálisan: a hematit javítja a figyelem összpontosítását és a lényeglátást. Erősíti az emlékezetet és az eredeti gondolatokat. A figyelmet az alapvető túlélési szükségletre irányítja, és segít megoldani mindenféle problémát. Támogatást jelent a matematika és a technika tárgyak tanulásához.
Fizikailag: a hematit szorosan kötődik a vérhez. Újjászervezi, erősíti és szabályozza a vérellátást. Kivonja a forróságot a testből.
Gyógyhatása: segít az olyan keringési problémákon, mint amilyen a Reynaud–kór, és a vér betegségein, például a vérszegénységen. Fokozza a vesék vértisztító hatékonyságát, regenerálja a szövetet. Serkenti a vas felszívódását és a vörösvérsejtek képződését. Jótékonyan hat a lábgörcsre, az aggodalmaskodásra és az álmatlanságra; közreműködik a gerinc kiegyenlítésben és a törések gyógyításában. Elixírként lázcsillapításra használható.
Vissza a lap tetejére


Heliotrop


Csakra:
Csillagjegy: Kos, Mérleg, Halak.
Elem: föld.
Színe: vöröses–zöld.
Jellegzetességei: az angolok a heliotrópot nevezik vérkőnek; s ez az elnevezés is sejteti, hogy kitűnő vértisztító és erőteljes a gyógyítása. Azt tartják róla, hogy misztikus–mágikus tulajdonságai vannak, befolyással van az időjárásra. A gonoszság és a negatívvitás száműzésének, valamint a spirituális energiák irányításának képességével ruház fel bennünket. Régen "hallható jóslatnak" nevezték, mivel hangokat bocsát ki, amelyeket az útmutatás egyik formájának tartottak. Fokozza az intuíciót, növeli a kreativitást. Kitűnő földelő és védelmet nyújtó kő: távoltartja a nemkívánatos hatásokat. Ösztönzi az álmodást mint a feltöltődés hatékony formáját.
Pszichológiailag: a heliotróp bátorságot ad és megtanít arra, hogy rugalmassággal, stratégiai megfontolások vezérelte visszavonulással miként tartsuk magunkat távol a veszélyes helyektől. Segít abban, hogy mindig az adott pillanatban megfelelően cselekedjünk.
Mentálisan: megnyugtatja az elmét, eloszlatja a zűrzavart és erősíti a döntéshozási folyamatot. Ha szellemileg kimerültek vagyunk, újjáéleszti az elmét. Ez a kő segít alkalmazkodni a rendkívüli körülményekhez.
Érzelmileg: a heliotróp hatékonyan közreműködik a szív energiájának földelésében. Csökkenti az ingerlékenységet, az agresszivitást és a türelmetlenséget.
Spirituálisan: elősegíti, hogy a spiritualitás az élet része legyen.
Gyógyhatása: A heliotrop energiatisztító, és heveny fertőzések esetén immunserkentő. Gyorsítja a nyirokáramlást, valamint az anyagcserefolyamatokat; újjáéleszt és energiával tölt fel, ha test és az elme kimerül. Tisztítja a vért, és méregteleníti a májat, a beleket, a veséket, a lépet és az epét. Jótékonyan hat a gazdag vérellátású szervekre, szabályozza–támogatja a véráramlást, semlegesíti a gyomorsavtúltengést. Jó hatással van a vérre és eltávolítja a mérgeket. Az ősi Egyiptomban a daganatok zsugorítására használták. A heliotrópot alkalmazhatjuk örökletes betegségek gyógyítására is. Tisztítja az alsóbb csakrákat: helyreállítja optimális energiaállapotukat.
Vissza a lap tetejére


Herkimer gyémánt


Csakra: harmadik szem csakra.
Csillagjegy: Bika, Skorpió.
Színe: színtelen.
Jellegzeteségei: a herkimer gyémánt energiát ad, élénkít, és fokozza a kreativitást. A ráhangolódást hatékonyan segíti, különösen a kisebbek. Kivételesen tiszta kő. Ösztönzi az extraszensz képességeket, mint amilyen a tisztánlátás, a spirituális látásmódot és a telepátiát; összekapcsol a felsőbb dimenzióból érkező útmutatással, valamint megkönnyíti a tudatos ráhangolódást a magasabb rendű spirituális szintekre és a saját rejtett képességeinkre. Tisztítja a csakrákat, és megnyitja a csatornákat a spirituális energia áromlásához. A herkimer, mivel biztosítja a finom oldást és átalakulást, lelki célunkat előtérbe hozza. Aktiválja a fénytestet.
Ez a kő ráhangolja az embereket a jóra, és összekapcsolja, amikor el kell válniuk; ilyenkor mindegyikünknek meg kell őriznie egy követ. Erősíti a terápiát, különösen a kezdő gyakorlási szakaszban; valamint megkönnyíti a gyógyító és a beteg egymásra hangolódását. A herkimernek kristályemlékezete van, amelybe információt lehet raktározni és később visszakeresni. Arra is be lehet programozni, hogy más embereket ösztönözzön. Azok közé tartozik, amelyek legerősebben tisztítják az elektromágneses szennyeződéseket és a radioaktivitást. Blokkolja a geopatikus stresszt, és kitűnő kristályrácsot lehet belőle rakni a ház vagy az ágy köré, de erre nagyobb méretű köveket kellene használni.
Gyógyhatása: a herkimer gyémánt méregtelenít. Véd a radioaktivitás ellen, és gyógyítja az érintkezés útján terjedő betegségeket; megszünteti a geopatikus stressz vagy az elektromágnese szennyeződés okozta álmatlanságot; korrigálja a DNS–t, a sejtek rendellenességeit, helyre állítja az anyagcsere egyensúlyát; csökkenti a stressz és a feszültséget a testben. Segít felfedni azoknak a sérüléseknek és betegségeknek az összefüggéseit az előző életekkel, amelyeknek a jelenre is van még hatásuk. Kitűnő hatású a herkimer gyémánt környezettisztító permete és drágakőelixírje.
Vissza a lap tetejére


Holdkő


Csakra:
Csillagjegy: Rák, Szűz, Mérleg, Skorpió, Vízöntő, Halak.
Színe: fehér, krémszínű, sárga, kék, zöld.
Jellegzetességei: a holdkő az új kezdet köve. Amint a neve is jelzi, erősen kötődik a Holdhoz és a megérzéshez. Ahogyan a Hold, ez a kő is visszatükröz, és arra emlékeztet bennünket, hogy miként a hold is dagad és fogy, ugyanúgy minden a változás körforgásának a része. Hatása legerőteljesebben az érzelmek lecsillapításában érvényesül.
Tudatossá teszi a tudatalattit, fokozza a megérzést és az empátiát. Segít megérteni az álmok üzenetét, különösen telihold idején.
A holdkövet hagyományosan az extraszensz képességek fokozására használták, valamint a tisztánlátás fejlesztésére. Medálként viselve elősegíti a különleges képességeink elfogadását.
Pszichológiailag: a holdkő csillapítja a felindulást, amelyet helyzetek vagy érzelmi okok váltanak ki. Tele van befogadó, passzív, női energiával. Kiegyensúlyozza a férfi női energiákat, és segít azoknak a férfiaknak, akik kapcsolatba akarnak kerülni személyiségük női oldalával. Kitűnő ellenszere a szélsőségesen macsó férfiaknak és a túlságosan agresszív nőknek.
Mentálisan: megnyitja a tudatot a váratlan és irracionális impulzusokra, a szinkronicitásra, valamint képessé tesz arra, hogy lehetetlen helyzetekben is feltaláljuk magunkat. Óvatosan kell azonban báni vele, nehogy hiú ábrándokat keltsen bennünk vágyálmaink teljesüléséről.
Érzelmileg: a holdkő csillapítja az érzelmi bizonytalanságot és stresszt, valamint stabilizálja az érzelmeket. Fejleszti az érzelmi intelligenciát. A napfonatcsakrára téve a felszínre hozza a régi érzelmi mintákat, így megértjük ezeket, és aztán megszüntetjük. Mélyreható érzelmi gyógyulást tesz lehetővé, gyógyítja a felső emésztőszerveket, amelyekre fokozottan hat az érzelmi stressz.
Fizikai: a holdkő erőteljesen befolyásolja a menstruációs ciklust, és enyhíti a menstruációval összefüggő rendellenességeket és feszültséget. Kapcsolatban áll a tobozmiriggyel, kiegyensúlyozza a hormonrendszert, a testfolyadékok áramlását, és ráhangol a bioritmus órájára. Hasznos sokkos esetekben, és használható hiperaktív gyerekek megnyugtatására is.
Gyógyhatása: segíti az emésztő– és a szaporítószerveket, a tápanyagok felszívódását: csökkenti a méreganyagokat és a folyadék visszatartást; enyhíti a bőr, a haj, a szem, a máj és a hasnyálmirigy elváltozással járó betegségeit. Kitűnő a menstruációt megelőző tünetekre, a fogantatásra, a szülésre és a szoptatásra. Az elixírt hagyományosan álmatlanság ellen használják, a követ pedig a holdkórosság megelőzésére.
Vissza a lap tetejére


Howlit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem: .
Színe: zöld, fehér, kék; gyakran mesterségesen színezett.
Jellegzetességei: a howlitnak rendkívüli a nyugtató hatása. A párna alá téve kitűnő ellenszere az álmatlanságnak; különösen akkor, ha ezt a túlzottan igénybe vett agy okozza. Elixírként ugyancsak lehet használni, lefekvés előtt egy órával kortyintsunk belőle.
A howlit összeköttetésben áll a spirituális dimenziókkal; megindítja a ráhangolódást, valamint felkészíti az elmét a bölcsesség és az ösztönös megérzések befogadására. Megkönnyíti a testen kívüli utazásokat, és az előző életekhez való hozzáférést. Ha tekintetünket egy darab howlitra fókuszáljuk, egy másik időbe vagy dimenzióba tud elvinni bennünket. A harmadik szemre téve megnyitja más életek emlékeit, beleértve a két élet közötti állapotot is és a spirituális dimenziókat.
A howlit kifejezésre juttatja a törekvéseket, legyenek azok akár spirituálisak, akár az anyagi világhoz kötődőek, és hozzásegít az elérésükhöz.
Pszichológiailag: türelemre tanít, valamint segít megszüntetni a dührohamot és a fékezhetetlen haragot. Egy darabot a zsebünkbe téve elnyeli a haragunkat, és bármit, ami ellenünk irányul. Lehetővé teszi a gáncsoskodásra és az önzésre való hajlam legyőzését, erősíti a pozitív jellemvonásokat.
A howlit csillapítja az elmét; kitűnő alváshoz vagy meditáláshoz. Nyugodt és értelmes kommunikációra ösztönöz. Erősíti az emlékezetet és serkenti a tudásszomjat.
Megnyugtatja a zavaros érzelmeket, különösen azokat, amelyeket az előző életek okozzák. Felbontja azokat a kötődéseket, amelyek a régi érzelmeket a jelenlegi élethez láncolja.
Gyógyhatása: enyhíti az álmatlanságot. Egyensúlyban tartja a szervezetben a kalciumszintet; jótékonyan hat a fogakra, a csontokra és a puha szövetekre. Hatásos a drágakő–eszenciája.
Vissza a lap tetejére


Hókvarc


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: fehér.
Jellegzetességei: a hókvarc támogatás az erre az inkarnációra vállalt feladatok megtanulásában, valamint segít elengedni a nyomasztó felelőségeteket és korlátokat. Tökéletes azoknak, akik úgy érzik, hogy kizsákmányolják őket, miközben gyakorlatilag maguk idézik elő ezt a helyzetet, mert szükségük van rá, hogy másoknak szükségük legyen rájuk. Megszünteti a mártíromságot és az örök áldozat szerepét.
Mentálisan: fejleszti a diplomatikusságot és az együttműködési készséget.
Gyógyhatása: mindenre megfelelő, amire hegyikristályt használnánk. A hatása ugyanaz, csak lassabban és gyengédebben érvényesül.
Vissza a lap tetejére


Idokrász


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: zöld, barna, sárga, világoskék, vörös.
Jellegzetességei: az idokrász biztosítja a kapcsolatot a magasabb rendű énünkkel. és eljuttatja tőle a lélekhez az erre az inkarnációra szóló információkat.
Pszichológiailag: oldja a korlátozás érzetét. Segít gyógyítani azokat az előző életben átélt élményeket, amelyek korlátoznak bennünket. Finoman eloszlatja a haragot, csillapítja a félelmet és a belső biztonságot teremt. Erőteljesek a szellemi kapcsolódásai. Nyitottá teszi az elmét, megtisztítja a negatív gondolati mintáktól; így sokkal tisztábban tudunk gondolkodni. Serkenti a találékonyságot, és az újdonságok megismerésére ösztönöz, összekapcsolva ezt a kreativitással.
Gyógyhatása: erősíti a fogzománcot, helyreállítja a szaglóérzéket is. Segíti a tápanyagok hasznosítását. Megszünteti a depressziót.
Vissza a lap tetejére


Iolit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem: .
Színe: szürke, ibolyakék, kék, sárga.
Jellegzetességei: az iolit a látomás köve. Aktiválja a harmadik szemet, s amikor az összes csakra összehangoltan működik, megkönnyíti a vizualizációt és az ösztönös megérzéseket. Elmélyíti a kapcsolatot a belső tudással. Sámánszertartásokon is használható, és elősegíti a testen kívüli utazásokat. Az aurával kapcsolatban az iolit olyan elektromos töltést bocsát ki. amely újra energiával látja el az aurát, és összehangolja a finom testekkel.
Pszichológiailag: az iolit segít a megértésben, megszünteti a függőségi viszonyok okait; lehetővé teszi, hogy az igazi önmagunkat mutathassuk meg, és megszabadít a környezetünk elvárásaitól.
Mentálisan: az iolit tisztítja a gondolatformákat.
Érzelmileg: az iolit feloldja a kapcsolatokon belüli nézeteltéréseket. Mivel előmozdítja az önmagunkért való felelőségetvállalást, megszünteti a kölcsönös függőséget párkapcsolatban.
Gyógyhatása: az iolit erőssé teszi a szervezetet. Csökkenti a test zsírraktárait, mérsékli az alkohol hatását, támogatja a máj méregtelenítését és regenerációját. Jótékonyan hat a maláriára és a lázra, segíti a hipofízist, az arcüregeket és a légzőrendszert, csillapítja a migrénes fejfájást. Megöli a baktériumokat.
Vissza a lap tetejére


Jade


Csakra:
Csillagjegy: Kos.
Elem: .
Színe: zöld, naracssárga, barna, kék, kékeszöld, krémszínű, levendulakék, vörös, fehér.
Jellegzetességei: a jade a tisztaság és a nyugalom jelképe. Keleten nagyra értékelik, a lelki béke bölcsességét jelképezi. A szívcsakrával társítják, növeli és táplálja a szeretetet. Védelmet nyújt, távoltarja az ártalmakat. Azt tartják róla, hogy vonzza a szerencsét és a barátságot.
Pszichológiailag: a jade stabilizálja az egyéniséget, létrehozza az ész és a test egységét. Növeli az önállóságot.
Mentálisan: megszabadít a negatív gondolatoktól, és nyugtatja az elmét. Ötletekre sarkall, egyszerűbbé és érthetőbbé teszi az elvégzendő feladatokat, így azonnal hozzáfoghatunk az elvégzésükhöz.
Érzelmileg: a jade az álom köve. A homlokunkra helyezve jó meglátásokat sugalló álmokat hoz. Elősegíti az érzelmi felszabadulást, s elsősorban az ingerlékenységet szünteti meg.
Spirituálisan: a jade tisztító kő, támogatja a szervezet szűrő és kiválasztó feladatot ellátó szerveinek a működését. Különösen a vesék számára hasznos. A jadeitnek és a nefritnek ugyanazok a gyógyító tulajdonságai, ám az egyes szinteknek egyedi sajátosságaik vannak.
Gyógyhatása: jótékony a vesékre és a mellékvesére, eltávolítja a méreganyagokat: újjászervezi a sejteket, gyógyítja a műtéti összevarrt sebeket. Fokozza a termékenységet, segítséget jelent a szülésnél. Egyensúlyban tartja a testfolyadékokat, a víz–só/sav–lúg arányát.
Jade típusai színek alapján:
Vissza a lap tetejére


Jadeit


Csakra:
Csillagjegy:
Színe: zöldesfehér, zöld, szürke, sárgás, áttetsző, átlátszatlan.
Gyógyhatása: a jadeit erős hatással van a hólyag és a vese működésére. Nemcsak a sav – bázis háztartást tartja egyensúlyban, hanem a vízháztartást is. Emellett segít a méreganyagok kiválasztásában és elvezetésében, ezért remekül használható elhízás esetében is. A jadeit erősíti az idegeket, feszültség és kimerültség esetén élénkítő hatású, a feszültség és az oldottság közötti kiegyensúlyozottság érzését kelti. Visszaadja a belső békét és nyugalmunkat.
Vissza a lap tetejére


Jáspis


Csakra: kopronacsakra, köldökcsakra, kereszt– vagy erőközpont csakra, gyökércsakra.
Csillagjegy: Kos, Bika, Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Skorpió, Nyilas, Bak, Halak.
Elem: föld, tűz (piros).
Színe: vörös, barna, sárga, zöld, kék, bíbor.
Jellegzetességei: a jáspis úgy ismert, mint a "legkiválóbb gondoskodó". Stresszes időkben életben tart és támogat; nyugalmat és a teljesség érzését biztosítja. Gyógyításra használva minden szempontból egységessé tesz. A jáspis emlékezteti az embereket arra, hogy segítsék egymást.
Összehangolja a csakrákat, és használható csakra kirakáshoz is. Mindegyik szín egy adott csakrának felel meg. Ez a kő megkönnyíti a sámáni utazásokat és az álmok visszaidézését. Gondoskodik a védelemről, földeli az energiát és a testet. Elnyeli a negatív energiát, tisztítja és összehangolja a csakrákat, valamint az aurát. A jáspis egyensúlyban tartja a jin és a jangenergiát, valamint összekapcsolja a fizikai, az értelmi és a szellemi testet az éteri birodalommal. Tisztítja az elektromágneses és a környezeti szennyeződést, beleértve a sugárzást is; segíti a varázsvesszővel történő keresést.
Pszichológiailag: eltökélté tesz minden célunk megvalósításában. Bátorságot biztosít ahhoz, hogy félelmet nem ismerve szembenézzünk a problémákkal, és elősegíti az önmagunkkal szembeni őszinteséget. Az elkerülhetetlen konfliktusokban számíthatunk a támogatására.
Mentálisan: segíti a gyors gondolkodást, növeli a szervezőkészséget és a feladatok átlátását. Serkenti a képzeletet, és az ötleteket tettekké alakítja át.
Fizikailag: a jáspis meghosszabbítja a szexuális örömöt, jótékonyan hat elhúzódó betegségek és kórházi kezelések idején, valamint újra energiával tölti fel a testet.
Gyógyhatás: a jáspis támogatja a keringési, az emésztő– és az ivarszerveket. Egyensúlyban tartja a test ásványanyag–tartalmát. Különösen hatékony drágakőelixírként, mert nem ingerli túl a szervezetet.
Jáspis típusai színek alapján:
Vissza a lap tetejére


Kalcedon


Csakra:
Csillagjegy: Nyilas.
Elem: levegő, némi víz (fehér változat).
Színe: fehér, rózsaszín, kék, vörös, szürkés.
Jellegzetességei: akalcedon gondoskodó kő: fejleszti a testvériséget, a jóakaratot, fokozza egy közösség összetartó erejét. Használható gondolatátvitel és a telepátia elősegítésére is. Elnyeli a negatív energiát, majd szétoszlatja, megelőzendő a továbbadást.
A régi időkben a kelyheket kalcedonból készítették és ezüsttel szegélyezték. Azt tartották róla, hogy megelőzi a mérgezést.
A kalcedon harmonikussá teszi az elmét, a testet, az érzelmeket és a szellemet.
A jóindulat és a nagylelkűség érzését csepegteti belénk, az ellenséges érzületeket megszünteti és a melankóliát örömmé alakítja át.
Pszichológiailag: csökkenti az önbizalomhiányt, és konstruktívvá teszi a belső gondolkodást. Nyitott és lelkes egyéniséggé tesz. Elnyeli és szétszórja a negatív gondolatokat, érzelmeket és rossz álmokat.
Gyógyhatás: a kalcedon hatékonyan tisztít, beleértve a nyílt sebeket is. Táplálja az anyai ösztönt, és növeli a tejelválasztást; javítja az ásványi anyagok hasznosítását, megakadályozza lerakódásokat az erekben. Csökkenti az elmebaj és a szeniitás tüneteit. Fokozza a fizikai energiát. Egyensúlyba hozza a testet, az érzelmeket, az elmét és a lelket; gyógyítja a szemet, az epehólyagot, a csontokat, a lépet, a vért és a keringési rendszert.
Kalcedon típusai színek alapján:
Vissza a lap tetejére


Kalcit


Csakra: szívcsakra, kereszt– vagy erőközpont csakra.
Csillagjegy: Iker, Rák, Halak.
Színe: zöld, kék, sárga, narancssárga, színtelen, barna, rózsaszín, szürke, vörös.
Jellegzetességei: a kalcit hatékonyan növeli és tisztítja az energiát. Ha a szobában csak egyszerűen leteszünk egy kalcitot, megtisztítja a környezetet a negatív energiától, a saját energiaszintűnket pedig megemeli. A testen belül pedig felszabadítja a megrekedt energiát. A többféle színű kalcit használata tisztítja a fizikai és a finomtesteket. A kalcit aktív kristály: felgyorsítja a fejlődést és a növekedést. Ez a spirituális kő a magasabb rendű tudathoz kapcsolódik, így megnyitja az utat hozzá, felerősíti a médiumi képességeket, az üzenetközvetítést és a testen kívüli élmények megtapasztalását. Előmozdítja a spirituális fejlődést, lehetővé teszi, hogy a lélek emlékezzen az átélt élményekre, miután visszatér a testbe.
Pszichológiailag: a kalcit összekapcsolja az érzelmeket és az értelmet, így létrehozza ezzel az érzelmi intelligenciát. Pozitív a hatása, különösen akkor, amikor valaki elvesztette a reményt és az ambícióit. Szembe száll a lustasággal, segít energikusabbá válni minden szinten.
Mentálisan: megnyugtatja az elmét, felismerésre és elemzésre tanít, ösztönzi az előrelátást, és serkenti a memóriát. Segít megkülönböztetni és megőrizni a fontos információkat. A kalcit azt a képességet adományozza, hogy az ötleteket tettekre tudjuk váltani. Hasznos kő a tanuláshoz is.
A kalcit csillapítja az érzelmi stresszt, azt derűvel helyettesíti. Stabilizáló kő: fokozza a bizalmat önmagunkban, és erősíti bennünk azt a képességet, hogy felül tudjunk emelkedni a kedvezőtlen sorsfordulatokon. Nagyon finom szinten a megfelelő színű kalcitok elrendezésével tisztítjuk, egyensúlyba hozhatjuk és energiával töltjük fel a csakrákat.
Gyógyhatása: a kalcit tisztítja a kiválasztó szerveket. Elősegíti a kalcium beépülését a csontokba, a mészlerakódást viszont feloldja; erősíti a csontvázat és az ízületeket. Csillapítja a beleket és a bőrbetegségeket. Serkenti a véralvadást és a szövetek gyógyulását. Megerősíti az immunrendszert, és kisgyermekeknél támogatja a növekedést. Elixírként gyorsan kifejti hatását: alkalmazható bőrre, fekélyre, szemölcsökre és gennyes sebekre. A kalcit tisztítja és újra energiával tölti fel a csakrákat.

Kalcitok típusai színek alapján:
Vissza a lap tetejére


Karneol


Csakra: Kereszt– vagy erőközpont csakra, gyökércsakra.
Csillagjegy: Kos, Bika, Oroszlán, Szűz, Bak.
Elem: tűz, levegő (sárga).
Jellegzetességei: a karneol a jelen valóságában földel és rögzít. Nagy energiával bíró stabilizáló kő, kitűnő a vitalitás és a motiváció újraépítése, valamint a kreativitás fokozására. Hasznos színházi tevékenységekhez is. A karneol meg tud tisztítani más köveket.
Pszichológiailag: hozzásegít az élet körforgásának elfogadásához, így eloszlatja a haláltól való félelmet. Régen arra használták, hogy védelmezze a halottat a túlvilágra vezető útján. Bátorságot ad, elősegíti a pozitív életszemléletet, eloszlatja az apátiát, az üzletben és más ügyekben is sikerre sarkall. A karneol hasznos bármilyen jellegű visszaélés megszüntetésére. Segít bízni önmagunkban és a megérzéseinkben. Lehatol cselekvéseink mozgatórugójának a gyökeréig, legyőzi a negatív körülményeket, és állhatatossá tesz.
Mentálisan: a karneol fejleszti az elemzőképességet, és egyértelműsíti a megérzéseket. Meditáció közben eltávolítja az oda nem illő gondolatokat és az álmodozókat összekapcsolja a mindennapok valóságával. Élesebbé teszi a figyelmet és megszünteti a szellemi letargiát.
Érzelmileg: ez a kő hatékonyan véd az irigységtől, dühtől és a sértődéstől akár a sajátunkról van szó, akár máséról. Csillapítja a haragot, száműzi az érzelmi negatívvitást és életszeretettel helyettesíti.
Gyógyhatás: a karneol tele van életerővel. Serkenti az anyagcserét. Aktiválja az alapcsakrát, hat a női szaporítószervekre, és növeli a termékenységet. Legyőzi a frigiditást és az impotenciát, gyógyítja a hát alsórészének problémáit, a reumát, az ízületi gyulladást, az idegzsábát és a depressziót, különösen előrehaladott életkorban. Szabályozza a testnedveket és a veséket, meggyorsítja a csontok és az ínszalagok gyógyulási folyamatát, valamint megállítja a vérzést. Fokozza a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódását, biztosítja a szervek, a szövetek jó vérellátását.
Vissza a lap tetejére


Kén


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: sárga. Jellegzetességei: a kénnek negatív elektromos töltése van, ezért rendkívül hatékonyan nyeli el a negatív energiákat, kisugárzásokat és érzelmeket. A környezetünkben elhelyezve magába szív mindenfajta negatívvitást, és eltávolítja az akadályokat a fejlődésünk útjából.
Vulkanikusan képződött, ezért kitűnő mindenre, ami kitör, legyen szó akár érzésekről, erőszakról, bőrbetegségekről vagy lázról. Ugyan csak hatásai közé tartozik, hogy nyilvánvalóvá teszi a rejtett extraszensz képességeket. Pszichológiailag: a kén mérsékli az önfejűséget, és segít a személyiségünk negatív tulajdonságainak felismerését. Átformálja az egyéniségünk lázadó, csökönyös és fegyelmezetlen részét, amely makacsul ellene szegül az utasításoknak, és hajlamos automatikusan mást csinálni, mint amit tanácsolnak neki: különösen akkor, ha azt mondják, hogy "ez a te javadat szolgálja". A kén javít ezen a hozzáálláson, segíti felismerni a létezését és utat nyit a tudatos változáshoz.
Mentálisan: a kén blokkolja az ismétlődő és zavart keltő gondolkodásmintákat. Fejleszti a képzeletet, erősíti a következtetés levonását, valamint a gondolkodásmódunkat az itt és most történéseire irányítja rá.
Fizikailag: kimerültség vagy súlyos betegség után segít újra energiával feltölteni a szervezetet, s fokozza a kreativitást.
A kén méreg, ezért belsőleg tilos használni! A legjobb, ha az elixírt a kristályosodott fajtával és közvetett módon készítjük el, de ezt is csak külsőleg használjuk.
Gyógyhatása: a kén rendkívül hasznos az olyan betegségekre, amelyek fellobbannak, mint amilyenek a fertőzések vagy a láz. A daganat területére helyezve csökkenti a káros szövetburjánzást. A fürdővízbe téve, vagy eszenciaként a kén enyhülést nyújt a fájdalmas duzzanatokra és ízületi problémákra, külsőleg alkalmazva pedig gyógyítja a bőrbetegségeket. A porkén használható természetes rovarirtó szerként, de emberre mérgező, ezért maszkot kell viselni, hogy ne lélegezzük be. Utána pedig alaposan le kell szellőztetni a helységet.
Vissza a lap tetejére


Kianit


Csakra:
Csillagjegy: Bika.
Elem: .
Színe: kékesfehér, rózsaszín, zöld, sárga, szürke, fekete.
Jellegzetességei: a kianit kiváló ráhangolódáshoz és meditációhoz. Nyugtat, valamint hatékony közvetítője és felerősítője a magas rezgésű energiának. Ezzel a képességével a kauzális szintre hangolódik rá, és segít abban, hogy a spirituális energia gondolatokban öltsön testet. Ez a kő lélekkísérőkkel áll kapcsolatban, és könyörületet nevel belénk. Földeli a spirituális rezgéseket, spirituális integritást és érettséget ad. Megkönnyíti az álmok visszaidézését és gyógyító álmokat hoz. Segíti a halálon keresztüli átalakulást.
A kianit azonnal összehangolja a csakrákat és a finomtesteket, kitisztítja az energiavonalakat és a meridiánokat. Visszaadja a csít a fizikai testnek és szerveinknek. A gyógyításban (megtisztulás és átalakulás után) stabilizálja a biomágneses mezőt.
Mivel a kianit nem tarja meg a negatívvitást, sosem kell megtisztítani.
Pszichológiailag: a kianit – a a félelmek és a blokkok legyőzésével – támogatja az igazság kimondását. Megnyitja a torokcsakrát, megkönnyíti az önkifejezést és a kommunikációt. Utat tör a tudatlanságban, elérhetővé teszi a spirituális és a pszichológiai igazságot.
A kianit áthatol a zűrzavaron; eloszlatja a blokkokat, az illúziókat, a félelmeket, a kudarcot és a stresszt. Erősíti a logikus és a lineáris gondolkodásra való képességet, serkenti a magasabb rendű tudatot, és a kauzális szinttel áll kapcsolatban.
Spirituálisan: a kianit távol tarja a "vak végzet" és a "kérlelhetetlen karma" gondolatát. Megmutatja, hogy valójában milyen szerepet is játszunk az okok létrejöttében és azoknak a lépéseknek a megtételében, amelyek a múlt egyensúlyba kerüléséhez kellenek. Segíti az emelkedési folyamatot azáltal, hogy a fénytestet lehívja a fizikai síkra., ugyanakkor a magasabb rendű tudatot a legmagasabb frekvenciákkal köti össze.
Gyógyhatása: a kianit jótékonyan hat az izmok rendellenességeire, a lázra, a húgy– és ivarszervi rendszerre, a pajzsmirigyre, a mellékpajzsmirigyre, a mellékvesékre és az egyra. Természetes fájdalomcsillapító, csökkenti a vérnyomást, gyógyítja a fertőzéseket. Megszabadít a felesleges súlytól, támogatja a kisagy működését és a test motorikus reakcióit. Segít a jin– és jangenegia egyensúlyának megtartásában.
Kaianit típusai színek alapján:
Vissza a lap tetejére


Kiasztolit


Csakra:
Csillagjegy: Mérleg.
Színe: barnásszürke, rózsaszín, szürke, vörösesbarna.
Jellegzetességei: a kiasztolit erőteljes védelmet nyújtó kő. Régen a rosszindulat és az átok távoltartására használták. Megvan az a képessége, hogy a viszályt harmóniává alakítja át. Kreatív kő, amely szétosztja a negatív gondolatokat és érzelmeket. Elősegíti a problémamegoldást és a változást. A kiasztolit kaput nyit a rejtélyek világára, és megkönnyíti a testen kívüli utazásokat. Lehetővé teszi az örökéletűség megértését és felfedezését. A halállal és az újraszületéssel van kapcsolatban, segíti a halál utáni átmenetet.
Pszichológiailag: eloszlatja az illúziókat és csillapítja a félelmeket; képessé tesz bennünket arra, hogy szembenézzünk a valósággal; és különösen hasznos a megőrüléstől való félelem legyőzéséhez. A segítségünkre van az egyik helyzetből egy másikba való átmenetben, elsősorban pszichológiai szinten; valamint oldja a régi viselkedésmintákat, és segít megszokni az új helyzeteket.
Mentálisan: az elemzőképességek erősítésével a kiasztolit előmozdítja a problémamegoldást.
Érzelmileg: elűzi a bűntudatot, stabilizálja az érzelmeket. Betegség és trauma idején is megőrzi a spiritualitást, segítségül hívja a védelmet nyújtó erőket. Segít összehangolódni a lélek céljával.
Gyógyhatása: csökkenti a lázat, megállítja az érzést, enyhíti a gyomorsavtúltengést, gyógyítja a reumát és a köszvényt. Serkenti a tejelválasztást a szoptató anyáknál. Helyreállítja a kromoszómák károsodását, és egyensúlyba hozza az immunrendszert. Alkalmazható a paralízis kezelésére, valamint idegerősítő.
Vissza a lap tetejére


Klorit


Csakra:
Csillagjegy:
Színe: zöld.
Jellegzetességei: hatékony, pozitív gyógyító kő: egyaránt hasznos a környezeti és a személyes energiamező számára. Ametiszttel együtt eltávolítja az energiabeültetéseket, valamint kivédi az asztrális támadást. A karneollal és a rubinnal együtt véd az asztrális támadás ellen, és segít a földhöz tapadt lelkeknek továbbindulni.
Gyógyhatása: elősegíti a méreganyagok kiürítését, valamint kivédi az A–, az E–vitamin, a vas, a magnézium és a kalcium felszívódását. Hasznos fájdalomcsillapító; eltávolítja a bőrkinövéseket és a májfoltokat. Támogatja a hasznos baktériumok elszaporodását.
Vissza a lap tetejére


Krizantémkő


Csakra:
Csillagjegy:
Színe: barna, szürke fehérrel.
Jellegzetességei: gyengéden átvisz az idősíkon, és megkönnyíti az utazást. Nyugodt magabiztosságot vált ki, és finom jelenlétével bármilyen környezetet kiemel. Sugárzó a harmóniája, a változást lelki egyensúllyal társítja és megmutatja, miként lehet együttműködni. Segít abban, hogy megint az adott pillanat kiegyensúlyozottságát élvezzük, és támogat önmagunk kifejezésében. Ösztönöz, energiával tölt fel és meghozza erőfeszítéseink gyümölcsét. A krizantémkő megtanít arra, miként maradjunk gyermekiek, mókaszeretők és ártatlanok a spirituális utakon, miközben kellő féktelenséget biztosít önfejlődésünkhöz. Erősíti az egyéniséget; legyőzi a vakbuzgóságot, a tudatlanságot, a szűklátókörűséget, az önelégültséget és a féltékenységet; viszont hozzájárul ahhoz, hogy nagy szeretettel forduljunk a világ felé, mert így cserébe mi is több szeretetet kapunk.
Mentálisan: szembeszáll a felszínességgel. Alaposabbá teszi a gondolkodásunkat, és megvédi a figyelemelterelő dolgoktól. Hozzásegít ahhoz, hogy mindent összefüggéseiben lássunk.
Érzelmileg: stabilitást és bizalmat biztosít, kizárja a sértődöttséget és a rosszindulatot.
Gyógyhatása: a krizantémkő elősegíti a fizikai fejlődést. Jótékonyan hat a bőrre, a csontvázra és a szemekre. Hasznos kő a méreganyagok eltávolításához és a daganatok szétoszlatásához.
Vissza a lap tetejére


Krizokolla


Csakra: szívcsakra, gyökércsakra.
Csillagjegy: Iker, Oroszlán, Szűz.
Színe: zöld, kék, türkiz.
Jellegzetességei: a krizokolla békés és éltető kő. Segíti a meditációt és kommunikációt. A lakáson belül a negatív energia minden fajtáját eltünteti. Lehetővé teszi, hogy higgadtan fogadjuk el azokat a helyzeteket, amelyek állandóan változnak; és nagy belső energiát hív életre. Hasznos a nehéz időszakot élő kapcsolatokban: stabilizálja és javítja mind az otthoni, mind a személyes viszonyokat.
Nyugtatja, tisztítja és energiával tölti fel az összes csakrát, valamint összekapcsolja azokat az isteni energiával. A napfonatcsakránál visszafordítja a romboló érzelmi programozást. A szívcsakránál meggyógyítja a szívpanaszokat, és növeli a szeretni tudás képességét. A toroknál fejleszti a kommunikációt. A harmadik szemnél megnyitja a tisztítást.
Pszichológiailag: serkenti az öntudatot és a belső egyensúlyt, valamint magabiztossá és kellően érzékennyé tesz. Fokozza a személyes erőt, és ösztönzi a kreativitást. Legyőzi a fóbiákat, eltünteti a negatívvitást; és akinél szükséges, támogatja a motiváltságot.
Mentálisan: csökkenti a szellemi feszültséget, és lehetővé teszi, hogy hideg fejjel tudjunk gondolkodni. Fejleszti az igazmondást és a tárgyilagosságot.
Érzelmileg: csillapítja a bűntudatot, örömöt hoz.
Gyógyhatása: a krizokolla jótékonyan hat az ízületi gyulladásra, a csontbetegségekre, az izomgörcsökre, az emésztőszervekre, a fekélyekre, a vér betegségeire és a tüdőproblémákra. Méregteleníti a májat, a veséket és a beleket. Ez a kő erősíti az izmokat, és csillapítja az izomgörcsöket. Hűsítő hatásával gyógyítja a gyulladást, különösen a torokban és a mandulákban; csökkenti a vérnyomást, enyhülést hoz az égésekre. Mérsékli az izületi fájdalmat. Kiváló kő a hölgyek számára: enyhíti a menstruációs görcsöt. Nagyon finom szinten a krizokolla eloszlatja a miazmákat.
Vissza a lap tetejére


Krizopráz


Csakra:
Csillagjegy: Iker, Vízöntő, Halak.
Elem: Föld.
Színe: almazöld, citromsárga.
Jellegzetességei: a krizopráz azt az érzést tudatosítja bennünk, hogy az isteni egész részei vagyunk. Mély meditatív állapotot idéz elő. A régiek azt tartották róla, hogy erősíti az igazságszeretetet, akárcsak a reményt és az ösztönös megérzést. Előhozza a bennünk lévő tehetséget és ösztönös megérzést. Hűségessé tesz mind az üzleti, mind a személyes kapcsolatokban. Energiával tölt fel a szív és a szakrális csakrát, míg a fizikai testbe univerzális energiát hoz.
Pszichológiailag: a krizopráz megnyugtat, és megakadályozza, hogy kizárólag önmagunkkal és a saját érdekeinkkel törődjünk; továbbá nyitottá tesz az új helyzetekre. A kényszeres, valamint a megfontolás nélküli gondolataink és cselekedeteink legyőzésével a figyelmünket a pozitív események felé fordítja. Ez a kő szembeszáll az előítéletekkel, így önmagunk és mások elfogadására ösztönöz. Elősegíti a megbocsátást és a könyörületet.
Mentálisan: a krizopráz serkenti a folyékony beszédet és az éleselméjüséget. Megakadályozza, hogy mérgünkben meggondolatlanul beszéljünk. A nyomasztó és az ismétlődő látomások elűzésével megelőzi a rémálmokat, különösen a gyerekeknél.
Érzelmileg: erősíti a biztonságérzetet és a bizalmat. Hasznos a kölcsönös függőség gyógyításában; támogatja a függetlenséget, ugyanakkor erősíti a kötelességtudatot.
Fizikailag: erős a méregtelenítő hatása. Elősegíti a nehézfémek távozását a testből, és serkenti a májműködést.
Gyógyhatás: a krizopráz kitűnő kristály a relaxációhoz és a nyugodt alváshoz. Együtt rezeg a szexcsakrával, fokozza a termékenységet, megszünteti a fertőzés okozta terméketlenséget; és védelmet nyújt a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben. Jótékonyan hat a köszvényre, a szemproblémákra és a mentális betegségekre. Gyógyítja a bőrbetegségeket, a szívproblémákat és a golyvát; egyen súlyba hozza a hormonokat; és csillapítja az emésztőrendszert. Segít, ha erőtlennek érezzük magunkat: univerzális energiával tölti fel a testet. Fokozza a C–vitamin felszívódását. Füstkvarccal kombinálva hatékony a gombás fertőzésekkel szemben.
Vissza a lap tetejére


Krizoberill


Csakra:
Csillagjegy:
Színe: aranysárga, sárga barnával, zöld vörössel.
Jellegzetességei: a krizoberill a berill egyik fajtája, az újrakezdés köve. Könyörületessé, megbocsátóvá és nemes lelkűvé, magabiztossá tesz. Összehangolja a napfonat– és a koronacsakrát, a gondolkodásmódot spirituális és személyes erőt, valamint a kreativitást.
Pszichológiailag: a krizoberill erősíti az önértékelést és oldja a túlhaladott energiamintákat.
Mentálisan: lehetővé teszi, hogy a problémát helyesen lássuk.
Érzelmileg: ösztönöz, hogy megbocsássuk az igazságtalanságot.
Gyógyhatása: Más kristályokkal együtt használva a krizoberill rávilágít a rendellenességek okára. Egyensúlyban tartja az adrenalin és a koleszterin szintejét.
Vissza a lap tetejére


Kunzit


Csakra: harmadik szem csakra, torokcsakra, szívcsakra.
Csillagjegy: Skorpió.
Elem: .
Színe: rózsaszín, zöld, sárga, lila, színtelen.
Jellegzetességei: a nyugodt kunzit rendkívül spirituális kő, magas a rezgése. Életre kelti a szívet és a feltétel nélküli szeretet, szeretet teljes gondolatokat és kommunikációt tesz lehetővé. Békét sugároz, és az univerzális szeretettel kapcsol össze bennünket. Mély és összpontosító meditációs állapotot idéz elő, és hasznos azoknak, aki nehhezen tudnak meditálni. Növeli a kreativitást. A kunzit erősíti az emberiséget, és az akaratot a szolgálatra.
Védelmező kő, hatása kiterjed a személyre és a környezetre is eloszlatja a negatívvitást. Megóvja az aurát a nemkívánatos energiáktól, védőburkot képez körülötte, és távol tartja tőle a tapadó entitásokat és a szellemi hatásokat. Ellát azzal a képességgel, hogy akár még tömegben is tartózkodóak legyünk. A kunzit erősíti az energiamezőt a test körül.
Pszichológiailag: a kunzit támogatja az önkifejezést, és lehetővé teszi az érzelmek szabad kinyilvánítását. Eltávolítja az akadályokat az utunkból, és segít alkalmazkodni az erőpróbát jelentő helyzetekben. Felszabadítja a blokkolt emlékeket. Hatékony gyógyító azok számára, akiknek túl gyorsan kellett felnőniük; visszahhozza az elveszett bizalmat és ártatlanságot. Erősíti az önmagunk és a mások iránti tolerancia képességét. Segít csillapítani a stresszel összefüggő nyugtalanságot.
Mentálisan: a kunzit önvizsgálatra és arra ösztönöz, hogy megszívleljük a segítő szándékú kritikát. Megvan benne az erő ahhoz, hogy egyesítse az észt a megérzést és a sugalmazást.
A kunzit használható az érzelmi romok felszámolására és az érzelmek felszabadítására is; gyógyítja a szívfájdalmat, főleg azokat, amelyeket az előző életekből cipelünk magunkkal. Eloszlatja az ellenállást, és segíti olyan kompromisszumok megkötését, amelyek mások érdekeit is figyelembe veszik. Hangulatjavító képessége megszünteti az érzelmi okokkal összefüggő depressziót. Kitűnő a pánikbetegség enyhítésére is.
Spirituálisan: a kunzit aktiválja a szívcsakrát, és összehangolja a torokcsakrával és a harmadik szemmel.
Fizikailag: blokkolja a geopatikus stresszt. Akkor a leghatásosabb, ha medálként viseljük, vagy a mobiltelefonra vagy más elektromágneses készülékre ragasztjuk.
Gyógyhatása: ez a kő erősíti a keringési rendszert és a szívizmot. Jótékony hatású az idegekkel összefüggő betegségekre, például az idegzsábára. Enyhíti az epilepsziát és csillapítja az izületi fájdalmat. Semlegesíti az érzéstelenítés hatását, és serkenti az immunrendszert. Mivel lítiumot tartalmaz, hasznos a pszichiátriai rendellenességekre és a depresszióra; különösen akkor, ha elixírként alkalmazzuk. A kunzit megkönnyíti a fizikai test felépülését az érzelmi stressz követően. Távkezelést végző radionikus terepeuták is használják a páciens jelölésére.
Kunzit típusai színek alapján:
Vissza a lap tetejére


Labradorit


Csakra:
Csillagjegy: Nyilas, Bak, Vízöntő, Halak.
Elem: .
Színe: szürkéstől a feketéig, kékkel, sárgával színezve.
Jellegzetességei: a színjátszó labradorit nagyon misztikus és védelmező kő, fényhozó. Erősíti a tudatot, és az univerzális energiákkal teremt kapcsolatot. Eltéríti a nemkívánatos energiákat az aurából, és megelőzi az energiaszivárgást. Terápia alatt megakadályozza a negatív energiák kibocsátását. El tud vinni bennünket egy másik világba vagy más életekbe. Az ezoterikus tudás köve, segíti a beavatást a rejtélyekbe.
A labradorit összehangolja a fizikai és az éteri testet, s nyilvánvalóvá teszi a spirituális célokat. Növeli a tudatot, és a spirituális energiákat földeli a fizikai testbe. Ez a kő erősíti a megérzést és az extraszensz képességeket, beleértve a "megfelelő időzítés" művészetét is; a tudattalanból üzeneteket hoz a felszínre, és megkönnyíti a megértésüket.
Pszichológiailag: a labradorit eloszlatja a félelmet, a bizonytalanságérzetet és a korábbi csalódásokat, de beleértve az előző életekben elszenvedetteket is. Erősíti a hitet önmagunkban, és a bizalmat az Univerzumban. Eltávolítja mások kivetítéseit, különösen azokat a gondolatformákat, amelyek az aurára kapcsolódnak rá.
a labradorit megnyugtatja a túlságosan tevékeny elmét, energiával tölti fel a képzeletet, és új ötleteket szül. Az elemzést és az ésszerűséget egyensúlyba hozza az ösztönös megérzésekkel. Elmélkedésre és önelemzésre késztet. Az intellektuális gondolkodást az intuitív bölcsességgel egyesíti, eloszlatja az illúziókat, lehatol a dolgok gyökeréig, s megmutatja a gondolatok és a tettek mögött rejtőző valódi szándékot. A múlt elfojtott emlékeit a felszínre hozza.
A labradorit hasznos társ változások idején; erőt és állhatatosságot biztosít. Az átalakulás köve; előkészíti a testet és a lelket az emlékezési folyamatra.
Gyógyhatása: a labradorit jó hatással van a szem és az agy rendellenességeire, oldja a stresszt, szabályozza az anyagcserét. Gyógyítja a megfázást, a köszvényt és a reumát; egyensúlyban tartja a hormonokat, csillapítja a menstruációs feszültséget, és csökkenti a vérnyomást. Radionikus kezelésben tanúként használható, hajszálpontosan megjelöli a rendellenesség okát.
Sárga labradorit: a tudat legmagasabb rendű szintjéig is elér, segíti a vizualizációt, a transzot, a tisztánlátást és az üzenetközvetítést. Jótékony hatású a napfonatcsakrára, és a kitágítja a szellemi testet, belső bölcsességet biztosít. Gyógyítja a gyomrot, a lépet, a májat, az epehólyagot és a mellékveséket. Elhelyezés: tegyük a harmadik szemre, a napfonatcsakrára, vagy tartsuk a kezünkben!
Vissza a lap tetejére


Lapis lazuli


Csakra: harmadik szem csakra.
Csillagjegy: Bika, Nyilas, Nyilas.
Elem: levegő (némi tűz).
Színe: kék, ibolya, zöldeskék átlátszatlan.
Színe: sötétkék, arannyal pettyezve.
Jellegzetességei: a lapis lazuli megnyitja a harmadik szemet, és egyensúlyba hozza a torokcsakrát. Elősegíti a megvilágosodást, serkenti az álmodást, hangsúlyozza az extraszensz képességet, megkönnyíti az asztrális utazást, növeli a személyes és a spirituális erőt. Ez a kő gyorsan oldja a stresszt, mély békességet biztosít. Hatalmas nyugalom jellemző rá, és a kulcsot jelenti a spirituális képességekhez. Védelmet nyújtó kő, az őrzőlényekkel áll kapcsolatban. Felismeri az asztrális támadást blokkolja, és visszatéríti az energiát oda, ahonnan ered. A kimondott szó erejére tanít, és visszafordítja azokat az átkokat, rendellenességeket, amelyeket a ki nem mondott dolgok okoztak.
Ez a kő fizikai, érzelmi, szellemi és spirituális szinten egyaránt harmóniát teremt, amelynek hiánya depressziót, rendellenességet és céltalanságot eredményez, viszont a harmónia mély belső tudást biztosít.
A lapis lazulisegít abban, hogy az életünket magunk irányítsuk. Felfedi a belső igazságot, növeli az öntudatot, valamint lehetővé teszi a kompromisszumok és az akadályok nélküli önkifejezést. Ha az elfojtott harag nehézségeket okoz a torokban vagy a kommunikációban, a lapis lazulit feloldja ezeket. Ez a kő az őszinteséggel, a könyörületességgel gazdagítja a személyiségünket.
A lapis lazuli hatékonyan erősíti a gondolkodást. Serkenti a tudat magasabb rendű képességeit; objektivitást és egyértelműséget biztosít. Fokozza a kreativitást. Segít szembenézni az igazsággal, bárhol is bukkanunk rá, valamint annak elfogadásában, amire tanít. Támogat a saját véleményünk kinyilvánításában és elrendezi a konfliktusokat. Az aktív hallgatás hasznosságára tanít.
A lapis lazuli megerősíti a szerelmi és a baráti kapcsolatokat, s megkönnyíti érzelmeink és érzéseink kimondását. Szertefoszlatja a mártíromságot, a durvaságot és a szenvedést. Drágakő–eszenciaként megsemmisíti az érzelmi leigázottságot.
Gyógyhatása: a lapis lazuli enyhíti a fájdalmat, különösen a migrénes fejfájással együtt járót. Legyőzi a depressziót, jótékonyan hat a légző– és idegrendszerre, valamint a torokra, a gégére és a pajzsmirigyre, a tisztítást végző szervekre, a csontvelőre, a csecsemőmirigyre és az immunrendszerre. Megszünteti a halláskárosodást, tisztítja a vért, és serkenti az immunrendszert. Enyhíti az álmatlanságot és a szédülést, csökkenti a vérnyomást.
Vissza a lap tetejére


Larimár


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: kék, kékeszöld, szürke vagy vörös fehérrel.
Jellegzetességei: a nemrégiben felfedezett légies larimár a spirituális kövek közé tartozik; új dimenziókat nyit meg, ösztönzi a föld fejlődését. Szeretetet és békét sugároz magából, erősíti a nyugalmat. Lehetővé teszi, hogy minden különösebb erőfeszítés nélkül mély meditatív állapotot érjünk el. Természetesen növeli a tudatot, valamint összehangolja a testet és a lelket az új rezgésekkel.
Pszichológiailag: a larimár ledönti az önként vállalt akadályokat és korlátokat. Megszünteti az önmagunknak kárt okozó viselkedésünket, különösen a mártíromságra való hajlamot, és segít kézben tartani életünk irányítását, főleg a bűntudat enyhítésében hatékony és elűzi a félelmet. Olyan időszakokban, amikor sok stressz ér bennünket, vagy elkerülhetetlen változások történnek, lehetővé teszi, hogy nagy lelki nyugalommal nézzünk szembe a kihívásokkal.
Mentálisan: a larimár higgadságot, éleselméjűséget és előremutató gondolatokat biztosít. Növeli a kreativitást, és arra ösztönöz, hogy mindig "az áramlattal haladjunk".
Spirituálisan: képes arra, hogy megsemmisítse a téves korlátokat, amelyek a spirituális énünket elnyomták, és a lelket a valódi életútjára irányítja. A larimár megkönnyíti a kapcsolatfelvételt az angyalokkal és a kommunikációt másik világokkal. Kitűnő kő azoknak, akik a lélektársukat keresik, valamint segít begyógyítani az előző életek kapcsolatait vagy szívfájdalmait.
Érzelmileg: a larimál nyugalmat és kiegyensúlyozottságot hoz az életünkbe. Ellenszere az érzelmi szélsőségeknek, és enyhíti a rögeszmés depressziót. Meggyógyítja a szívfájdalmakat, s újra előhozza belőlük a játékos és örömteli gyermeki énünket.
A Földre is gyógyító hatással van ez a kő; a földanya energiájával kapcsolódik össze, segít a nőknek újra összhangba kerülniük az ösztönös nőiességükkel. A földre helyezve a larimár semlegesíti a földenergia kiegyensúlyozatlanságát és a geopatikus stresszt.
Gyógyhatása: a szív–, a harmadik szem vagy a napfonatcsakra fölé helyezve vagy finoman végigsimítva vele a testet eltávolítja a tapadó entitásokat. Serkenti a harmadik szemet, a szív, a korona– és a torok csakrát, elősegíti az öngyógyító folyamatokat. Főleg a porc és torok betegségeire hatékony; oldja az energiablokkokat a mellkasban, a fejben és a nyakban. Ugyancsak előnyös rátenni a betokosodott ízületekre és elzáródott artériákra. Egy fájdalmas területre téve gyengéden kivonja onnan a fájdalmat. Hasznos eszköz a reflexológiában is, hajszálpontosan megjelöli a rendellenesség helyét, és megtisztítja a test meridiánjait.
Vissza a lap tetejére


Lazulit (kék pát)


Csakra:
Csillagjegy: Ikrek, Nyilas.
Elem: levegő.
Színe: kék, kékeszöld, kékesfehér áttetsző, opak (nagymértékben fényelnyelő).
Gyógyhatás: Erős harmonizáló hatása van a tobozmirigyre és agyalapi mirigyre. Közvetve a hormonháztartásra is hatással van. Erősíti és nyugtatja az idegeket. Elvezet lelkünk mélységeibe és segít a megfontolásban. A lazulit időt és bátorságot ad arra, hogy szembenézzünk életünkkel, s felfedezzük annak rejtett értelmét.
Vissza a lap tetejére


Lepidolit


Csakra: koronacsakra, harmadik szem csakra, torokcsakra, szívcsakra.
Csillagjegy:
Elem:
Színe: bíbor, rózsaszín.
Jellegzetességei: a lepidolit megtisztít az elektromágneses szennyeződésektől, míg a komputerre téve elnyeli a kisugárzásokat. Amikor a lepidolit csillámszerű formát vesz fel, tulajdonságai sokkal hangsúlyosabbak, és ez a leghatásosabb "tisztítóeszköz". A lepidolit megköveteli, hogy igazán nemes feladatokra használjuk. Szétosztja a negatívvitást. Aktiválja és megnyitja a torok–, a szív és a koronacsakrát, valamint a harmadik szemet; feloldja a blokkokat, és a kozmikus tudatot biztosít. Elősegíti a sámáni és az asztrális utazást, valamint elérhetővé teszi az Akasa Krónikákat. Ráhangol az előző életből olyan gondolatokra és érzelmekre, amelyek a mostani életünkben okoznak akadályokat. Előre tud vinni bennünket a jövőbe.
A lepidolit rendkívül hasznos a stressz és a depresszió csillapításában. Lítium tartalma segít a hangulatváltozások és a rögeszmés depresszió felszámolásában. Kiváló minden érzelmi vagy szellemi függőség megszüntetésére; támogatja a szenvedélybetegségekből és bármilyen bántalomból való megszabadulást, beleértve az anorexiát is. Mint az "átmenet köve" szétosztja és újjászervezi a régi pszichológiai és viselkedési mintákat, ösztönzi a változást. Erősíti a függetlenséget, és arra sarkall, hogy önerőből érjük el a céljainkat.
Mentálisan: a lepidolit serkenti az intellektuális és az elemző képességeket. Mivel növeli az objektivitást és a figyelem–összpontosítást, felgyorsítja a döntéshozatalt. Arra világít rá, ami igazán fontos, és kiszűri a zavaró tényezőkat.
Érzelmileg: a lepidolit lehetővé teszi, hogy kivonjuk magunkat mások hatása alól, és megőrizzük a szabad mozgásterünket. Nyugtató kő, amely enyhíti az alvászavarokat és az érzelmi stresszt; mély érzelmi gyógyulást biztosít.
Gyógyhatása: a lepidolit pontosan megjelöli a rendellenesség helyét, fölé helyezve finoman rezeg. Csillapítja az allergiát, erősíti az immunrendszert, újjáépíti a DNS–t, és segíti a negatív ionok létrehozását. Enyhíti a kimerültséget, az epilepsziát és az Alzheimer–kórt. Tompítja az isiásszal és az idegzsábával járó fájdalmat, és megszünteti az ízületi problémákat. A bőr és a kötőszövet méregtelenítője. A lipidolit kitűnő a klimax idején, különösen drágakőelixírként. Jótékonyan hat a fertőzőház–szindrómára vagy a komputerstressz okozta betegségekre.
Vissza a lap tetejére


Magnetit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem: föld.
Színe: fekete, barnásszürke.
Jellegzetességei: a magnetit mágneses, és erőteljes a pozitív negatív polaritása. Alkalmazható mágnesterápiaként, a test saját biomágneses mezőjére és a meridiánokra hatva; valamint együttműködik azzal a bolygóval, amelyik a Föld gyógyulását segíti elő. Földelő kő. Ha gyakorlott gyógyító használja, kiigazítja a test vagy a Föld visszafelé haladó energiaáramlását.
A magnetit vonz és taszít, energiával tölt fel és nyugtat. Vannak időszakok, amikor a szervezet mindent megtesz annak érdekében, hogy meggyógyítsa önmagát, s ilyenkor egy meridián túltöltődhet energiával. A magnetit viszont a negatív töltésével megnyugtatja a túlzottan aktív szervet vagy meridiánt. Ha viszont alulműködik, aktiválja a pozitív töltésével. Rendkívül hasznos sportsérülésekre, mivel enyhíti a fájdalmat az izmokban.
A magnetit átmenetileg összehangolja a csakrákat, valamint a finom és az éteri testek meridiánjait. Összekapcsolja a gyökér– és a földcsakrát a Föld tápláló energiával, amelyek fenntartják a fizikai test életerejét és vitalitását.
A magnetit megkönnyíti a telepátiát, a meditációt és a vizualizációt. Szélsőségektől mentes távlatokat biztosít, valamint bizalmat a saját megérzéseinkben.
Mivel a magnetit mágneses, vonzza a szerelmet, az elkötelezettséget és a lojalitást.
Pszichológiailag: a magnetitet használhatjuk olyan negatív érzelmek csillapítására, mint a félelem, a harag, a bánat és a túlzott ragaszkodás; viszont olyan pozitív tulajdonságokkal lát el, mint az állhatatosság és a kitartás. Megmutatja, miként szabadulhatunk az ártó helyzetekből, és erősíti az objektivitást. Belső stabilitást nyújtva egyensúlyt teremt az értelem és az érzelmek között.
Gyógyhatása: a magnetit biztosítja a felépüléshez szükséges energiát. Hasznos az asztmára, a vérre és a keringési rendszerre, a bőrre és a hajra. Serkenti a renyhe működésű szerveket, a túlműködőket viszont nyugtatja. Gyulladáscsökkentő, jó hatással van az izomfeszülésre és görcsre. Elállítja az orrvérzést.
Vissza a lap tetejére


Magnezit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem: levegő.
Színe: fehér, szürke, barna, sárga.
Jellegzetességei: a magnezit mélységes békét biztosít a meditációhoz és a relaxációhoz. A harmadik szemre helyezve megkönnyíti a vizualizációt és a képalkotást. Megnyitja a szívcsakrát, és serkenti a szívből jövő szeretetet, beleértve az önmagunk iránt érzett is, amely szükséges ahhoz, hogy másoktól elfogadhassuk a szeretettet.
A magnezit nagyon hasznos lehet a feltétel nélküli szeretet gyakorlásában, és olyan kapcsolatokban, amelyeket mások viselkedése vagy szenvedélyei tesznek nehézzé. Segít abban, hogy álljunk készen a segítségre, de hagyjuk, hogy mások teljes mértékben önmaguk lehessenek, és ne akarjuk őket megváltoztatni; de ne engedjük azt sem, hogy a problémáik bármi módon hatással legyenek ránk.
Pszichológiailag: a magnezit az önámítás minden formáját a felszínre hozza. Megkönnyíti a tudat alatti gondolatok és érzelmek felismerését, az okaik feltárását; s ha szükséges, visszavisz a múltba is. Pozitív életfelfogásra sarkall. At egoista embereket arra ösztönzi, hogy a háttérbe húzódjanak; és megtanítja őket arra, miként kell figyelmesen hallgatni másokat.
Az agyra hasonlító alakú magnezit erőteljes hatással van az elmédre; az agyféltekék között harmóniát teremt, serkenti az ötleteket és az alkalmazásukat is.
A magnezit nyugtató hatással van az érzelmekre, növeli az érzelmi stresszel szembeni toleranciát. Támogatást nyújt az ideges és félelmekkel teli embereknek, segíti őket az ingerlékenység és a türelmetlenség leküzdésében.
Gyógyhatása: a magnezitnek magas a magnéziumtartalma, ezért segíti ennek az elemnek a felszívódását a testben. Méregtelenít és semlegesíti a testszagot, görcsoldóként és izomlazítóként viselkedik; jótékonyan hat a menstruációs, a gyomor–, a bél– és érgörcsökre, valamint az epe– és a vesekő okozta fájdalmakra. Gyógyítja a csontok és a fogak betegségeit, megelőzi az epilepsziát. Csillapítja a fejfájást, különösen a migrénes és lassítja a véralvadást. Felgyorsítja a zsír anyagcseréjét, csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza ezzel az érelmeszesedést és a szívtáji szorító fájdalmat. Hatékony megelőzője a szívbetegségeknek. Egyensúlyban tartja a testhőmérsékletet, csillapítja a lázat és a megfázást.
Vissza a lap tetejére


Malachit


Csakra: harmadik szem csakra.
Csillagjegy:
Elem: föld.
Színe: zöld.
Jellegzetességei: a malachit hatékony kő, de óvatosan kell vele bánni! Az a legjobb, ha képzett kristályterepeuta útmutatása alapján alkalmazzuk. Mérgező, és csak csiszolt formában szabad használni! Óvakodjunk attól, hogy belélegezzük a porát! Elixírként is csak külsőleg használható, vagy pedig közvetett módon készítsünk el, azaz egy üvegtálba téve helyezzük a forrásvízbe, s ebben hagyjuk állni úgy, hogy a kő ne érintkezzen a vízzel.
A malachit mind a pozitív, mind a negatív energiákat felerősíti. Földeli a bolygón a spirituális energiát. Sokan azt tartják róla, hogy még mindig alakul, s az új évezred egyik legfontosabb gyógyító köve lesz.
A malachit már most fontos védelmező kő. Könnyedén elnyeli a negatív energiát és a szennyező anyagokat; a légkörből és a testből egyaránt összegyűjti azokat. Használat előtt és után is mindig meg kell tisztítani, mégpedig úgy, hogy egy kvarccsoportra helyezve a napra tesszük (ne használjunk sót, mert károsítja a felszínét).
A malachit magába szívja a plutónium tartalmú szennyező anyagokat, és véd a sugárzás minden fajtája ellen. Mindenkinek el kellene helyeznie az otthonában egy ilyen követ, aki nukleáris vagy természetes sugárzás forrása közelében lakik. Ugyancsak tisztítja az elektromágneses szennyeződést, és gyógyítja a földenergiákat. Erős a kapcsolata a természettel és a tündéri erőkkel.
Megtisztítja és aktivizálja a csakrákat, és összehangol a spirituális vezetőnkkel. A harmadik szemre téve fokozza a vizualizációt és a tisztánlátást, míg a szíven egyensúlyt és harmóniát teremt. Megnyitja a szívet a feltétel nélküli szeretet számára.
A malachit használható kristályjóslásra; s elérhetővé tesz mások (belső vagy külső) világokat. Csavart mintázatát követve felszabadítja a tudatot és serkenti a látomásokat. Lehetővé teszi, hogy értsük a tudatalattiból érkező ösztönös megérzéseket és a jövőből származó üzeneteket.
Pszichológiailag: a malachit az átalakulás köve. Ennek a kalandszerető kőnek a hatására sokkal intenzívebben éljük meg az életünket, mert kockázatvállalásra és változásra ösztönöz. Könyörtelenül megmutatja, hogy mi akadályozza a spirituális fejlődésünket. Előhívja a mély érzéseket és a pszichoszomatikus okokat; összetöri a nem kívánt kötéseket és az idejétmúlt mintákat; s arra tanít, hogy miként vállaljunk felelőségetet a cselekedeteinkért, a gondolatainkért és az érzéseinkért. Feloldja a tiltásokat; segíti az érzések kifejezését. Ez a kő fejleszti a mások iránti empátiát, s megmutatja, milyen érzés lenne az ő helyzetükben lenni. Csökkenti a szégyenlősséget, és támogatja a barátságot. Hasznos a pszichoszexuális problémákra, különösen akkor, ha ezeket az előző életekből származó, traumát okozó szexuális tapasztalatok idézik elő. Segítséget nyújt az újraszületési folyamatban.
Mentálisan: a malachit lehatol a probléma gyökeréig, hangsúlyozza az intuíciót és az éleslátást. Csillapítja a mentális zavarokat, beleértve a pszichiátriai betegséget, támogatja az új ismeretek felhasználását, jobb megfigyelővé tesz, valamint segít megérteni a bonyolult elképzeléseket.
A napfonatcsakrára helyezve a malachit lehetővé teszi a mélyreható érzelmi gyógyulást. Megszabadít a negatív tapasztalatoktól és a régi traumától; az elfojtott érzéseket a felszínre hozza, és így újra mélyeket tudunk lélegezni. Ugyancsak ezen a helyen egyensúlyba hozza a szív– és a köldökcsakrát, feltárja az ösztönös megérzéseket.
Érzelmileg: a szeszélyes hangulatot intenzívebbé teheti, de gyorsan meg is változtatja. A malachitot a belső énünk felfedezésére is használhatjuk. Serkenti az álmokat, és az emlékezetet előbbé teszi. Ám elő fordulhat, hogy hatását más kövekével kell erősíteni a gyógyító és az átalakító folyamatokban.
Gyógyhatása: a malachit rendkívül sokoldalúan gyógyít. Főleg a görcsökre hatékonyan, beleértve a menstruációs görcsöket is. S mivel megkönnyíti a szülést, a szülésznők kövének is nevezik. Együtt rezeg a női ivarszervekkel, és jó hatással van a szexuális rendellenességére. Csökkenti a vérnyomást, gyógyítja az asztmát, az ízületi gyulladást, az epilepsziát, a csonttörést, a megduzzadt izületeket, a kinövéseket, az utazási betegségeket, a szédülést, a daganatokat, a látóideget, a hasnyálmirigyet, a lépet és a mellékpajzsmirigyet. Összehangolja a DNS és a sejtek felépítését, erősíti az immunrendszert. Fokozza a máj méregtelenítő hatását, csökkenti a szövetek savasodását. A derék körül viselve hatékonyan hat a cukorbetegségére is.
Vissza a lap tetejére


Merlinit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: fekete és fehér.
Jellegzetességei: a merlinit mágikus kő, amely egyaránt őrzi a sámánok, az alkimisták, a varázsló papok és más mágusok együttes tudásának lenyomatát. Kettős színe egyesíti a spirituális és a földi rezgéseket, valamint elérhetővé teszi a spirituális ás a sámáni birodalmakat. Támogatja a sámáni tevékenységet vagy a varázslói szertartást. Segíti az Akasa Krónikákban őrzött információk megértését, asztrális utazásra késztet az előző vagy a majdani életekbe, hogy betekinthessünk abba, milyen élet vár is ránk a jövőben. A merlinit varázslatot hoz az életünkbe.
Gyógyhatása: a merlinitet használjuk az előző életek gyógyítására, míg a mostaniban harmóniát teremt. Egyensúlyba hozza a jin és jang, valamint a férfi– és nő energiákat, a tudat és a tudatalattit, az intellektust és az intuíciót.
Vissza a lap tetejére


Moldavit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: sötétzöld.
Jellegzetességei: a moldavit a New Age kövei közé tartozik. A tektit egyik fajtája, s úgy tartják, földön kívüli eredetű, és akkor keletkezett, amikor egy óriási meteorit becsapódott a Földbe. Az ütközés közben keletkezett hő átalakította a környező kőzeteket, és egy hatalmas területet teleszórt kristályokkal. Ezért aztán a moldavit a földön kívüli energiák és a földanya energiájának egyesülése. Ritka kő. Legfőbb ismert lelőhelye a Moldova folyó partvidéke, s valószínű, hogy másutt is található. Előreláthatóan egyszer végleg megszűnik majd az utánpótlása.
A moldavitot a kőkorszak óta használták talizmánként, valamint a jószerencse és a termékenység amulettjeként. Sokan úgy hiszik róla, azért érkezett, hogy segítsen a Föld átmeneti időszakában és gyógyításban, s eljött az idő, amikor a bölcsen hasznosíthatjuk. Nagymértékben növeli más kristályok hatását, eljuttatva ezeket a legmagasabb rezgésükre.
A moldavit lehetővé teszi, hogy a magasabb rendű énünkkel és a földön kívüliekkel kommunikáljunk. Megvan a saját kozmikus felettes lelke, amely segít felvenni a kapcsolatot a mestertanítókkal és a kozmikus hírvivőkkel. Ha belenézünk a fény felé tartott kőbe, növeli a tudatunkat. A legmagasabb rendű spirituális dimenziókba visz el, és meg könnyíti a felemelkedési folyamatot. Szüksége van a földelésre, mert különben különccé és gyökértelenné tesz. A moldavittal átélt spirituális élmények után tartsunk a kezünkben egy pár boji követ, hogy finoman földeljen, és a színtelen kvarc energiái stabilizálhatják a hatásait.
A moldovitnak rendkívül magas a rezgése, amely megnyitja, a blokkoktól megtisztítja és összehangolja a csakrákat. Egységbe rendezi az isteni tervrajzot, és meggyorsítja a spirituális fejlődést. A moldavit a koronacsakrával rezeg együtt, s megnyitja azt a legmagasabb rendű spirituális útmutatás fogadására. A moldovit közvetíti üzeneteket, különös tekintettel a Föld ökológiai állapotára és annak elmaradhatatlan gyógyításra vonatkozókat.
Ez a kő nem ismeri az időhatárokat. A harmadik szemre téve képessé tesz arra, hogy előremenjünk a jövőbe, vagy pedig vissza a múltba. Elősegíti az asztrális utazásokat másik életekbe, ha ez a fejlődésünket szolgálja. A moldavit hatására képesek vagyunk bepillantani egy majdani életünkbe, hogy lássuk a mostani történéseinek következményeit, vagy hogy megtanuljuk, mit kellene most tennünk azért, hogy megelőzzük a jövőben bekövetkező rombolást.
A moldovit hasznos azoknak az érzékeny embereknek, akik nehéznek találják a maradást a földi inkarnációban, és akik nem tudnak alkalmazkodni a fájó és mély érzelmekhez. Sok olyan ember van, aki csillaggyerekként született, és azért érkezett, hogy segítse a Földet a magasabb rezgésre való átállás időszakában. A moldavit, más földelő kövekkel – például hematittal vagy füstkvarccal együtt használva segíti ezt a folyamatot. A szívre téve csillapítja azoknak a honvágyát akik nem a Földről származnak. A moldavitnak nem kristályos a szerkezete, ezért lehetővé teszi, hogy messze túlszárnyaljuk a határainkat és a korlátainkat.
Pszichológiailag: segít abban, hogy egyre kevésbé befolyásolják az életünket olyan evilági, földhözragadt biztonsági szempontok, mint a pénz és a jövőért való aggódás. A moldavit rávilágít azokra az okokra, amelyekért ezt az inkarnációt választottuk: összekapcsol a spirituális céljainkkal, s ezeket a földi életünkbe illeszti bele. Erősíti az olyan tulajdonságokat, mint az empátia és a könyörület.
Mentálisan: a moldavit fesztelenül természetes és ösztönző, a váratlan megoldásokat hozza előtérbe. Életre hívja a szunnyadó emlékeket, és az elme számára elérhetővé teszi a spirituális információkat. Megszabadít az idejét múlt rögeszméktől, valamint hatástalanítja a hipnotikus hatású utasításokat.
Fizikailag: a kézben tartott moldavit óriási energiaáramlást indít el a testben, aminek erőteljes metafizikai hatása van. "Letölti" az információkat az Akasa Krónikából és a fénytestből, amit aztán fel kell dolgozni és tudássá tenni. Ez a folyamat időt vehet igénybe, de mindenképpen gyorsítja a spirituális fejlődést és a személyes rezgések emelkedését.
Gyógyhatása: a betegségek közvetlen gyógyítása helyett a moldavit inkább a rendellenesség okát és forrását tudatosítja bennünk, majd elősegíti ezek megszüntetését és a gyógyítási folyamatot. Azok, akiknek nem tetszik sötétzöld színe, gyakran idegenkednek az érzelmektől. Érhette őket olyan eltitkolt érzelmi trauma is, amelyet a felszínre kellene hozni és meggyógyítani, ám ehhez már más kristályokat kell használni.
Vissza a lap tetejére


Muszkovit


Csakra: szívcsakra.
Csillagjegy:
Elem:
Színe: rózsaszín, szürke, barna, zöld, ibolyalila, sárga.
Jellegzetességei: a muszkovit a csillámkő leggyakoribb fajtája. Misztikus kő, erős a kapcsolata az angyalokkal; és a magasabb rendű én tudatát serkenti. Kristályjósláshoz használva ez a látomásokat elő idéző kő a legmagasabb rendű spirituális világhoz kapcsolódik. stimulálja a szívcsakrát, megkönnyíti az asztrális utazást, erősíti a megérzést és a tisztánlátást.
A muszkovit lehetővé teszi, hogy észrevegyük az emberek jellembeli fogyatékosságait, ugyanakkor fokozza a feltétel nélküli szeretet és az elfogadást. Tükröt tart elénk, és segít felismerni mindazt, amit másokra vetítünk ki; azokat a részeinket, amelyeket nem tartunk magunkénak, s ezért azt hisszük, hogy másokban látjuk. Rávilágít arra, hogy azok a dolgok, amelyeket önmagunkban nem tudunk elfogadni. A muszkovit segíti ezeknek a tulajdonságoknak az egyesítését és átalakítását.
Ha a muszkovittal kristályrácsot készítünk földrengéstől veszélyeztetett vidéken, finoman és biztosan csillapítja a földkéreg alatti feszültségeket. Ugyancsak oldja a feszültséget a fizikai testben, amelyet összehangol a finomtestekkel és a meridiánokkal, így egyensúlyt teremt.
Pszichológiailag: a muszkovit eloszlatja a bizonytalanságot, az önbizalomhiányt és az ügyetlenséget. Hasznos azoknak, akik diszpraxiában szenvednek, valamint összekeverik a bal és jobb oldalt. Csillapítja a mérget és az idegi stresszt, s az élet minden területén rugalmasságot biztosít. Elősegíti, hogy örömteli várakozással tekintsünk a jövőbe, és hogy megbecsüljük minden leckét, amelyre a múlt tanított meg bennünket. Lehetővé teszi, hogy úgy lássuk önmagunkat, ahogy mások látnak bennünket; s így megváltoztathassuk azt a képet, amelyet eddig a külvilágnak mutattunk magunkról. Támogatást nyújt a fájdalmas érzések feltárása idején.
Mentálisan: a muszkovit segíti a problémamegoldást, gyorsítja a felfogóképességet. Megkönnyíti a gondolatok és az érzések világos kifejezését.
Fizikailag: jótékonyan hat a megjelenésünkre. Csillogóvá teszi a hajat és ragyogóvá a szemet. Hatására az alkatunknak leginkább megfelelő testsúly alakul ki.
Gyógyhatása: a muszkovit ellenőrzése alatt tartja a vércukorszintet, egyensúlyozza a hasnyálmirigy kiválasztását, enyhíti a kiszáradást, és böjt alatt megelőzi az éhségérzet kialakulását. Szabályozza a veséket. Csillapítja az álmatlanságot, az allergiát; és gyógyít minden betegséget, amely rendellenesség vagy szorongás az oka.
Vissza a lap tetejére


Napkő


Csakra:
Csillagjegy: Mérleg, Oroszlán, Halak.
Elem: tűz.
Színe: sárga, narancssárga, vöröses–barna.
Jellegzetességei: a napkő jókedvű és visszafogottan ösztönző kő. Életörömöt és jó természetet ad át, erősíti az intuíciót. Ha úgy érezzük, hogy az élet semmi jót nem tartogat számunkra, segít megtalálni az örömünket; és arra ösztökél, hogy ne hagyjuk el magunkat. Megtisztítja a csakrákat, fényt és energiát biztosít; s lehetővé teszi, hogy az igazi énünk boldogan kiragyogjon. A hagyomány szerint a napkő a jóakaratú istenekhez és a jó szerencséhez kötődik. Alkímiai kő, amely meditáció alatt és a mindennapi életben is szoros kapcsolatot biztosít a fényhez és a Nap éltető erejéhez.
A napkő rendkívül hatékony módon távolítja el azokat a "horgokat" amelyeket mások akasztottak ránk akár a csakránkba, akár az aurába. Ezek a horgok szellemi vagy érzelmi szinten lehetnek, s származhatnak birtokolni vágyó szülőktől, gyerekektől vagy szerelmi partnerünktől. Így szívják el az energiánkat. A napkő azonban ennek a kapcsolódásnak szeretetteljes módon véget vet, és rendkívül hatásosan vágja el a gúzsba kötő köteléket. Mindig tartsuk magunknál a napkövet, amikor nehhezen mondunk nemet, és folyamatosan áldozatot hozunk másokért. Megszünteti a kölcsönös függőséget, elősegíti önmagunk erősítését, a függetlenséget és az életerőt. Ha valamilyen késlekedés akadályoz bennünket, a napkő azt is legyőzi.
Érzelmileg: a napkő remek ellenszere a depressziónak, felderíti a komor hangulatokat. Főleg az évszakokhoz kötődő mániás depresszióra hatékony, fényt visz a téli sötétségbe. Megszünteti a kirekesztettséget, a hátrányos helyzetűséget és az elhagyatottság érzését. Feloldja a gátlásokat és a bogarainkat. A visszára fordítja a kudarcérzetet, növeli az önbecsülést és a magabiztosságot. Optimistává és lelkessé tesz: pozitívan állunk hozzá a történésekhez. Még a legmegrögzöttebb pesszimista sem tud ellenállni a napkőnak. A napfonatcsakrára téve kivonja–átalakítja a terhes és elfojtott érzelmeket.
Gyógyhatása: a napkő serkenti az öngyógyító képességet, szabályozza a vegetatív idegrendszert és összehangol minden szervet. Jótékonyan hat a krónikus torokgyulladásra, enyhíti a gyomorfekélyt. Kristályrácsot rakhatunk ki belőle a test körül, és segítséget jelent a porcproblémákra, a reumára, valamint általános érvénnyel a fájásokra és a fájdalmakra.
Vissza a lap tetejére


Nebulakő


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: fekete, zöld foltokkal.
Jellegzetességei: négy ásvány alkotja, ezért a nebulakőről azt tartják, hogy sajátos metafizikai tulajdonságai vannak, amelyeket még csak most fedeznek fel. Az már ismert, hogy a kvarc összetevője által hordozott fényrezgéseket egybeolvasztja a fizikai testtel, megvilágítva a sejteket és serkentve a tudatukat. Ez növeli a mindenre kiterjedő tudatot–tudatosságot, biztosítva a lélek spirituális gyökereinek emlékezetét.
Ha hosszan belenéztünk a nebulakőbe, kivisz bennünket a végtelenbe, és befelé is, a lét legparányibb részecskéjéig. Végül a kettő eggyé válik. Ez a kettőség feloldásának és az egységnek a köve.
Gyógyhatása: a nebulakő a sejtek szintjén fejti ki mélyreható gyógyító képességeit.
Vissza a lap tetejére


Obszidián


Csakra: harmadik szem csakra, torokcsakra, gyökércsakra.
Csillagjegy: Iker, Szűz, Skorpió, Vízöntő.
Elem: föld.
Színe: barna, fekete, kék, zöld, szivárványszínű, vöröses–fekete, ezüst, aranyfényű.
Jellegzetességei: az obszidián olvadt láva, amely túl gyorsan hűlt ki, így nem volt ideje kikristályosodni. Olyan kő, amelynek nincsenek se korlátai, se határai. Ennek eredményeként rendkívül gyorsan és nagyerővel fejti ki hatását. Megmutatja, hogy miként lehet javítani a káros és az energiákat elszívó körülményeken. Óvatosan kell vele bánni, és akkor tesszük a legjobban, ha képzett terepeuta útmutatásai alapján használjuk, mivel negatív érzelmeket és kellemetlen igazságokat hozhat a felszínre.
Egy darab obszidián rendkívül hatásosan blokkolja a geopatikus stresszt, vagy szívja magába a környezeti szennyeződést, de mindenképpen számolni kell az igazságot felváltó hajlamával. Szerfelett hasznos terepeuták és tanácsadók számára, mert nemcsak a problémák gyökeréig való eljutást segítik, hanem a felszabadított energiákat is magába szívja. Erre a célra a fekete vagy a mahagóni obszidián a legmegfelelőbb; a mahagóni valamivel gyengédebb hatású.
Az ágy mellé vagy párna alá tett obszidián eltávolítja a mentális stresszt és feszültséget, nyugtató hatása lehet, de feltárhat olyan dolgokat is, amelyek stresszt okozhatnak. Ilyen esetben ezekkel szembesülni kell, mert a nyugalom csak azután tér ismét vissza. Bármennyire is felzaklató, véglegesen megoldja a problémát, nem csak átmeneti javulást hoz. Az obszidián gyengédebb fajtái, mint amilyen az apacskönny vagy a hópehely, a legjobb erre a célra. Mivel az obszidián annyira hatékonyan issza magába a negatív energiákat, elengedhetetlenül fontos, hogy folyó vízben minden alkalommal tisztítsuk a köveket, ha ilyen feladatra használtuk.
Pszichológiailag: az obszidián segít kideríteni, hogy kik is vagyunk valójában. Megkönnyíti a már idejétmúlt viselkedésminták felismerését. Eloszlatja az érzelmi blokkokat és az ősi traumákat, elmélyíti és megtisztítja az érzelmeket. Fejleszti a könyörületesség és a kitartás képességét.
Mentálisan: az obszidián világosságot biztosít a tudatnak, megtisztítja a zavaroktól. Egyértelművé teszi, mi is húzódik meg igazából a mentális kimerültség és a rendellenesség mögött.
Spirituálisan: az obszidián elevenné teszi a lélek céljait. Megsemmisíti az energia blokkjait, oldja a feszültséget az egészbe azért, hogy spirituális egységet hozzon létre. A lelket a testbe rögzíti. Minden szinten serkenti a fejlődést. Az ismeretlen felfedezésére, új távlatok megnyitására ösztökél.
Gyógyhatása: az obszidián legfontosabb tulajdonsága, hogy felfedi a rendellenesség okát. Segít bármit "megemészteni", amit nehéz elfogadni, és jótékony hatással van a fizikai emésztésre is. Méregtelenít megszünteti a blokkokat és a feszültséget a fizikai és a finomtestekben, beleértve az elmeszesedett ereket is. Csillapítja az ízületi gyulladással járó fájdalmat, az ízületi problémákat, a görcsöket és a sérüléseket. Elixírként hasznos a dokk ellen. Enyhíti a fájdalmat, elállítja a vérzést, hasznára van a keringéseknek. Felmelegíti a végtagokat. Használható a megnagyobbodott prosztata kisebbítésére is.
Obszidiánfajtái:
Vissza a lap tetejére


Okenit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: fehér.
Jellegzetességei: az okenit puha és bolyhos energiája van, a New Age kövei közé tartozik. Az emberek általában vágyat éreznek arra, hogy megsimogassák, ám ez összekuszálja a szálakat, vagy letöri azokat. A magasabb rendű énünkhöz kapcsolódik, és lehetővé teszi, hogy a tudat energiái a földi síkon is érvényesüljenek, Eltávolítja az akadályokat az utunkból, kitartást biztosít az életfeladatok teljesítéséhez.
Ez a kristály segít elfogadni ezt az inkarnációs létet; és azokra az okokra hívja fel a figyelmünket, amelyek szükségessé tették a mostani tapasztalatok megszerzését. Pontosan rávilágít a karmikus adósságokra és lehetőségekre, amelyek segítik a fejlődésünket. Megkönnyíti annak megértését, hogy a karmikus múlt miként befolyásolja a jelent, és a jelen miként teremti meg a jövőt. Az okenit minden szinten lehetővé teszi a mélyre ható karmikus gyógyulást.
Használhatjuk az üzenetközvetítés előkészítésére. Tisztítja a csakrákat, valamint a fizikai és a finomtesteket, egyesíti az energiákat.
Az okenit kettős hatású. Az igazság köve; egyrészt őszinteségre nevel minket és másokat is, másrészt megvéd azoktól a sérülésektől, amelyeket a mások által kimondott igazság okozhat. Segít szeretettel fogadni mások szóbeli gúnyolódásait; és megmutatja, ha azokban van megszívlelendő igazság.
Pszichológiailag: az okenit lehetővé teszi, hogy teljes mértékben elfogadni tudjuk önmagunkat. A karmikus kegyelem köve. Arra tanít, hogy minden annak a körforgásnak a része, ahogy a lélek megtanulja a feladatait, és ennek tudatában belássuk; semmi elviselhetetlen sem tart örökké. Ha egy adott helyzetben megteszünk minden tőlünk telhetőt, anélkül léphetünk tovább belőle, hogy gyarapítanánk a jövőbeni adósságainkat.
Mentálisan: az okenit elősegíti a gondolkodásmódunk megváltoztatását. Megszabadít a régi mintáktól, újakat hoz, helyénvalóbb meggyőződéseket. Hasznos bárkinek, aki túlzottan szemérmeskedő; főleg akkor, ha ez az előző életében tett önmegtartóztatási esküvel függ össze.
Gyógyhatása: az okenit fokozza a vér és a tej áramlását, jó jó szolgálatot tesz a szoptatós anyáknak, valamint serkenti a felsőtestben a keringést. Csökkenti a lázat, és csillapítja az idegi rendellenességeket. Elixírként jótékonyan hat a bőrkiütésekre.
Vissza a lap tetejére


Ónix


Csakra:
Csillagjegy: Bak.
Elem: föld.
Színe: fekete, szürke, fehér, kék, barna, sárga, vörös.
Jellegzetességei: az ónix erőt ad. Támogatást biztosít nehéz vagy zavaros körülmények között, valamint óriási fizikai vagy szellemi stressz időszakában. Középpontba hozza az energiákat, és összehangolja a magasabb rendű hatalommal, elérhetővé teszi a magasabb rendű útmutatást; olyan a hatása, mintha a teljességgel állnánk kapcsolatban. Az ónix előrevisz az időben, bepillantást enged a jövőbe; s az egyéniséget erősítő képességével lehetővé teszi, hogy a saját sorsunkat magunk alakítsuk. Fokozza az életerőt, a következetességet és a kitartást. Segíti az inkarnációra szóló leckék megtanulását; magabiztosságot ad, és a környezetünkben történtek nem keltenek bennünk szorongást.
az ónix titoktartó; támogat abban, hogy ne fecsegjünk ki a terveinket. Azt tartják róla, hogy megőrzi mindannak az emlékét, ami a viselőjével történt. Használható pszichometriára is, mert sok mindent elárul azoknak, akik érzékenyek a rezgéseire.
Emlékmegőrző tulajdonsága hasznossá teszi azokban a terápiákban, amelyek a jelenlegi életünkre ható, ám az előző életekben elszenvedett sérüléseket vagy lelki traumákat gyógyítják. Ha ónixot tartunk a kezünkben, segít pontosan azonosítani a korábbi bántalmat, amely így megszüntethető a fizikai testen alkalmazott gyógyító technika (újragondolás vagy kristályterápia) segítségével. Ugyancsak alkalmazható régi fájdalmak és bánat gyógyítására is.
Pszichológiailag: az ónix felismeri és egyesíti a bennünk lévő kettősséget. A könnyelműségre hajlamos embereket stabilabb életszemléletre ösztönzi, és általánosságban önuralmat biztosít. Az ónix mentális erősítő, amely csillapítja a nyomasztó félelmeket és aggodalmakat. Felruház bennünket azzal a felbecsülhetetlen képességgel, hogy bölcs döntéseket tudjunk hozni.
Fizikailag: az ónix segít magunkba szívni az Univerzumból azokat az energiákat, amelyek szükségesek a gyógyuláshoz vagy bármi más célra. A testen eblül egyensúlyban tartja a jin– és jangenergiákat.
Gyógyhatása: az ónix jótékonyan hat a fogakra, a csontokra, a csontvelőre, a vérrel összefüggő rendellenességekre és a lábakra.
Vissza a lap tetejére


Opál


Csakra:
Csillagjegy: Rák.
Elem:
Színe: fehér, rózsaszín, fekete, kék, sárga, barna, narancssárga, vörös, zöld, bíbor.
Jellegzetességei: az opál finom rezgéssel rendelkező, érzékeny kő. Hangsúlyozza a kozmikus tudatot, valamint extraszensz és misztikus látásmódra késztet. Eredeti és dinamikus kreativitásra ösztönöz; segít, hogy megismerjük valódi énünket és kifejezésre tudjuk juttatni. Karmikus kő; arra tanít, hogy minden, amit teszünk, visszaszáll ránk. Védelmet is nyújt, mégpedig úgy, hogy ha megfelelően van programozva, akkor észrevehetetlenné és láthatatlanná tesz.
Pszichológiailag: az opál felnagyítja az egyéni sajátosságokat, és a jellemvonásokat a felszínre hozza, hogy meg lehessen változtatni. Fejleszti az önértékelést, segít felismerni lehetőségeink teljes tárházát.
Mentálisan: az opál világosságot és spontaneitást biztosít. Erősíti a művészetek iránti érdeklődést.
Érzelmileg: az opált a szerelemmel, a szenvedéllyel, a vággyal és az erotikával hozták összefüggésbe. Csábító kő; felerősíti az érzelmi állapotokat és felszabadítja a gátlásokat. Az érzelmeket stabilizálni is tudja, de mivel szétszórja az energiát, fontos, hogy a használója teljesen kiegyensúlyozott legyen. Egyértelművé teszi az érzelmeket, vagy életre hívja azokat, illetve más kövekkel együtt segíti az egyesítésüket. Megmutatja a múltbeli érzelmi állapotainkat. Arra bátorít, hogy adjunk hangot pozitív érzelmeinknek. Úgy tartják, hogy az opál viselése lojalitást, hűséget és spontaneitást biztosít; a megbízhatóságot viszont felnagyíthatja, ha már megvan rá a hajlandóság. Arra is használhatjuk, hogy gyógyulást idézzünk elő a Föld energiamezőjében; jótékonyan hat a kimerülő természeti forrásokra, az energiarácsot újra feltölti, stabilizálja.
Gyógyhatása: az opál erősíti az élni akarást. Gyógyítja a Parkinsonkórt, a fertőzéseket és a lázat; fejleszti az emlékezetet. Tisztítja a vért és a veséket, szabályozza az inzulintermelést, megkönnyíti a szülést, és csillapítja a menstruáció előtti tüneteket (ehhez sötét színeket használjunk). Hasznos a szemnek, különösen elixírként.
Opál típusai színek alapján:
Vissza a lap tetejére


Pávakagyló gyöngyház


Színe: lehet kék, zöld, rózsaszín, sárga, fehér.
Gyógyhatása: a gyöngyházat mindenféle nyálkahártya probléma, gyulladás, duzzadt, megnagyobbodott mandulák, mandulagyulladás, viszketegség ellen használhatjuk. Hat a levertségre, helyreállítja a lelki egyensúlyt, élénkíti a hajtóerőt. Használatával kitágul lelki horizontunk.
Vissza a lap tetejére


Perodit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: olivzöld, ságászöld, mézszínű, vörös, barnás.
Jellegzetességei: a régi időben a peridotról azt hitték, hogy távoltartja a gonosz lelkeket. Napjainkban még mindig az aura védelmezőjének tartják.
Erőteljesen tisztít. Minden szinten felszabadítja és semlegesíti a mérget. Tisztítja a fizikai és a finomtesteket, valamint a tudatot. Megnyitja, tisztítja és aktivizálja a szív– és a napfonatcsakrát, megszabadít a "régi terhektől". Elűzi a bűntudatot és a zaklatottságot. Megmutatja, miként ügyeljünk az útmutatást biztosító magasabb rendű energiákra.
Ez a kő megszabadít a negatív mintáktól és régi rezgésektől, így elérhetővé teszi az új frekvenciát. A pszichológiai kezelés hatását ugrásszerűen felgyorsítja. Ez a vizuális benyomásokat életre hívó kő segíti megérteni a sorsunk alakulását és spirituális céljainkat. Főleg a gyógyítók számára hasznos.
Pszichológiailag: a peridot csillapítja a féltékenységet, a sértődöttséget, a rosszindulatot, méghozzá anélkül, hogy agresszívvé tenne. Fejlődésre ösztönöz, segít megvalósítani a szükséges változásokat. Hozzájárul ahhoz, hogy a múltba visszatekintve felismerjük mindazt, ami javunkra válik a megszerzett tapasztalatokból; s megmutatja, miként bocsássuk meg önmagunknak. Erősíti a pszichológiai tisztaságot és jóllétet. Lehetővé teszi a spirituális igazság megismerését, és szabályozza az élet körforgását.
Mentálisan: a peridot élesíti a tudatot és megnyitja a tudat új szintjei előtt. Megszünteti a letargiát és ráirányítja a figyelmet minden olyan dologra, amelyet tudatosan vagy tudattalanul elhanyagolunk. A peridot segítségével beismerjük a hibáinkat, aztán továbblépünk. Arra ösztönöz, hogy felelőségetet vállaljunk a saját életünkért, különösen olyan helyzetekben, amikor úgy gondoljuk, hogy minden baj valaki más hibájából történik. A peridot hatása javítja a nehéz kapcsolaton
Gyógyhatása: a peridotnak erősítő hatása van. Gyógyítja és regenerálja a szöveteket. Erősíti az anyagcserét, és jótékonyan hat a bőrre. Támogatja a szív, a csecsemőmirigy, a tüdő, az epehólyag, a lép és a bélrendszer működését; gyógyítja a fekélyt, erősíti a szemet. Energiái ellensúlyozzák a rögeszmés depressziót és legyőzik a hipochondriát.
Vissza a lap tetejére


Petalit


Csakra: harmadik szem csakra, torokcsakra.
Csillagjegy:
Elem:
Színe: színtelen, fehér, rózsaszín, szürke, vörösesfehér, zöldesfehér.
Jellegzetességei: a petalit ugyancsak a New Age kövei közé tartozik. Olykor angyalkőként is emlegetik, mivel erősíti a kapcsolatot az angyalokkal. Magas és tiszta rezgésével utat nyit a kozmikus tudathoz. Segít a spirituális tisztulásban. Védelmet nyújtó kő, amely elmélyíti a meditációt és a ráhangolódást. Nagyban nyugodt és tiszta spirituális dimenziókba visz, ahol mindennek az okára megvan a magyarázat, s ahol ezek az okok megváltoztathatók. Főleg az elődök és a családi vonal gyógyítására hasznos, mert az azt megelőző időkre tud visszahatni, hogy a hibás működés megjelent.
A petalit sámánikus kő. Biztonságos környezetet biztosít a spirituális kapcsolatteremtéshez vagy a megvilágosodást kereső úton. Aktivizálja a fejlődést, és energiát biztosít hozzá.
Ez a kő nyugtatja az aurát, megnyitja a torok és a magasabb rendű koronacsakrát; magasabb spirituális rezgésekhez kapcsolódik. A jelenlegi metafizikai képességeinket messze meghaladókkal ruházza fel; a spirituális tudás legmagasabb szintjeivel köt össze, és megkönnyíti, hogy szavakba öntsük spirutuális látomásainkat.
Még egy kis darab petalit is rendkívül hatékony elixírként. Segítségével megszabadulhatunk a negatív karmától, és az aurát vagy a szellemi testet megtisztítja az entitásoktól. Jó szolgálatot tesz, ha már korlátokat jelentő kötelékeket szeretnénk levágni magunkról, mivel mindenkinek a legmagasabb rendű énjeit hívja meg a folyamatosan ellát energiával, és minden szinten aktiválja a test energiaközpontjait. Ugyancsak erősíti és energiával látja el azt a környezetet, ahol található.
Gyógyhatása: egyensúlyban tartja az endokrinrendszer működését, valamint serkenti a hármas melegítő meridiánt. Hatékonyan alkalmazható az AID–es és a daganatos betegek kezelésében. Előnyösen hat a sejtekre, a szemre, a tüdőre, az izomgörcsökre és a belekre.
Vissza a lap tetejére


Pirit


Csakra:
Csillagjegy: Oroszlán.
Elem:
Színe: arany vagy barnás.
Jellegzetességei: a pirit energiapajzs. Kizárja a negatív energiát és a szennyeződéseket, beleértve a fertőző betegségeket is. A nyak körül viselve védi a finim– és a fizikai testet, elhárítja a sérülést és a veszélyt. Nagyon pozitív kő.
Pszichológiailag: a pirit eloszlatja az aggodalmat és a csalódottságot, fokozza az önbecsülést és a magabiztosságot. Hasznos a kisebb rendűségi érzéssel küzdő férfiaknak, mivel erősíti a bizalmukat önmagunk és a férfiasságunk iránt, de éppen ezért túl erőteljes lehet a macsó típusúaknak, mivel belőlük agressziót válthat ki. A nőknek segíti leküzdeni az alárendeltségi és a kisebbrendűségi komplexust.
Mentálisan: az agy vérellátásának serkentésével a pirit fokozza a szellemi aktivitást. Fejleszti az emlékezőtehetséget, egyensúlyt teremt az ösztön, valamint az intuíció, a kreativitás és az elemzőképesség között.
Érzelmileg: hasznos ellenszere a melankóliának és a kétségbeesésnek.
Fizikailag: növeli az energiát, megszünteti a kimerültséget. Megakadályozza az energiaszivárgást a fizikai testből és az aurából. Kedvezően hat a vér oxigénellátására és erősíti a keringési rendszert. Ez a kristály magában hordozza a tökéletes egészség és jóllét ideálját. A gyógyításban rendkívül gyorsan érvényesül a hatása, rávilágít a rendellenesség okára, így azt kezelni lehet. Különösen ahhoz nyújt hasznos segítséget, hogy a karmikus és a pszichoszomatikus rendellenességnek egészen a gyökeréig jusson el.
Gyógyhatása: a pirit jótékonyan hat a csontokra, serkenti a sejtképződést, kijavítja a DNS–károsodást, összehangolja a meridiánokat, és segítséget jelent a gyomorbántalmakkal összefüggő alvászavarokra. Erősíti az emésztőrendszert, semlegesíti a szervezetbe került mérgeket, támogatja a keringési és a légzőrendszert, valamint növeli a véráramlás oxigéntartalmát. Hasznos a tüdőnek, enyhíti az asztmát és a hörghurutot.
Vissza a lap tetejére


Pietersit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: aranybarnától a szürkéskékig.
Jellegzetességei: viharkőként is ismert a természeti erővel való kapcsolata miatt. A pietersitet nemrégiben fedezték fel. Azt tartják róla, hogy birtokában vannak a mennyei birodalom kapuját nyitó kulcsok. A hétköznapi tudatot összekapcsolja a spirituálissal. A viharkőnek megvan az a képessége, hogy nem csak a Földhöz, hanem az éteri testhez is hozzáköti a testet. Megkönnyíti az asztrális utazást, különösen azt, amelynek az Akasa Krónikák olvasása és a benne szereplő inkarnációk megismerése a célja.
A pietersit a látomás köve: használható a megvilágosodást kereső úton vagy sámáni utazáshoz is. A mozgással együtt járó meditációban szorosan együttműködik a testtel, és rövid idő alatt nagyon magas fokú módosult tudatállapot elérését teszi lehetővé. Serkentően hat a harmadik szemre és a tobozmirigyre, fejleszti a megérzést, valamint elősegíti a mélyreható spirituális látomásokat és megérzéseket.
Azt tartják a viharkőről, hogy eloszlatja az elszigeteltség érzését, valamint megszünteti a mások által ránk kényszeríttet meggyőződéseket és programozást. A saját belső útmutatásunk forrásával kapcsol össze, valamint segít mások szavaiban felismerni az igazságot és a valótlanságot. Megszabadít a makacs blokkoktól, és elrendezi a zűrzavart. Az előző életek gyógyítására használva a pietersit megszünteti a rendellenességet, amelyet az okozott, hogy nem saját elveink szerint cselekedünk. Eltávolítja a mentális és a szóbeli programozást; azokat a meggyőződéseket, amelyeket és a szóbeli programozást; azokat a meggyőződéseket, amelyeket a múltban hatalmi szerepet betöltő személyek, például szülők vagy az élet különböző területein érvényes szabályokat hordozók kényszeríttetek ránk; valamint eloszlatja a spirituális illúziókat.
Pszichológiailag: elősegíti, hogy mindig a saját igazunkat kövessük. Rendkívüli mértékben támogat és erősít ez a kő; segít abban, hogy bármit kimondjunk és feltárjunk, ami gátolja az igazság kiderítését. Hatékonyan működik közre az ősi ellentétek megoldásában és az elfojtott érzelmek felszabadításában.
Gyógyhatása: serkenti az agyalapi mirigyet, egyensúlyban tartja az endokrinrendszert és azoknak a hormonoknak a termelődését, amelyek irányítják az anyagcserét, a vérnyomást, a fejlődést, a szexuális életet és a hőmérsékletet. Jótékonyan hat a tüdőre, a májra, a belekre, a lábfejre és a lábakra; elősegíti a tápanyagok felszívódását. Tisztítja és energiával tölti fel a test meridiánjait. Megszünteti a kimerültség okozta rendellenességet azoknál, akiknek nincs idejük a pihenésre.
Vissza a lap tetejére


Piroluzit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: ezüst, fekete, kék, sötétszürke.
Jellegzetességei: a piroluzitnak megvan az a képessége, hogy átalakítsa és átszervezze az energiákat. A leghasznosabb tulajdonsága, hogy át tudja formálni az életet. Gyógyítja az energiazavarokat, és átalakítja a fizikai, az érzelmi és a szellemi testben lévő rendellenességet.
Különösen akkor jótékony a hatása, ha a közvetlen környezetünkben vagy a meditációs helyünkön helyezzük el. Taszítja a negatív energiát, eloszlatja a zavaró lelki hatásokat, bármely forrásból származnak is, közben erősíti az aurát. Megszünteti az érzelmi manipulációt, és korlátozza azok figyelmét, akik alacsonyabb asztrális világhoz tartozik.
Ha egyes adott témában az álláspontunk nem egyezik a felettesünkével vagy a döntési helyzetben lévő tárgyalópartnerünkével, a megbeszélésen tartsuk magunk mellett egy piroluzitot. Segít abban, hogy kitartsunk saját véleményünk mellett. Helyezzünk el abban a környezetben, ahol szeretnénk, hogy védelmezze az energiákat.
Pszichológiailag: a piroluzit fejleszti a magabiztosságot, az optimizmust és az eltököltséget. Ez az állhatatos kő a problémák gyökeréig hatol és megmutatja a megoldást. Támogatást biztosít a mélyreható érzelmi gyógyítás időszakában, beleértve azt is, ha ez az előző életekre nyúlik vissza, vagy pedig a fizikai testen alkalmazott olyan gyógyító technika, amely az érzelmi testben szünteti meg az érzelmi rendellenességet vagy a blokkokat.
Érzelmileg: a piroluzitban megvan az erő ahhoz, hogy megváltoztassa és stabilizálja a kapcsolatokat. Segít a negatív elvárásokat pozitívvakká alakítani.
Gyógyhatása: a piroluzit jótékonyan hat a hörghurutra, szabályozza az anyagcserét, megerősíti a véredényeket és serkenti a szexualitást. Hasznos a látás erősítésére is.
Vissza a lap tetejére


Prehnit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: zöld, sárga, fehér, barna.
Jellegzetességei: a nyugodt prehnit a feltétel nélküli szeretet köve, és az a kristály, amely gyógyítja a gyógyítókat. Erősíti a vizualizációs folyamatot, és olyan mély meditációt idéz elő, amelyben kapcsolatba kerülhetünk a magasabb rendű énünkkel. Ha ezzel a kristállyal meditálunk, kapcsolatba kerülünk az Univerzum energiarácsával. Spirituális és földön kívüli lényekkel teremt összeköttetést. A prehnit fokozza a prekogniziót (amikor valaki előre meglát, megérez, tud dolgokat), és erősíti a belső tudást. Az isteni energiákkal hangol össze, erősíti a jövőbelátást; és megmutatja, hogy milyen utat kövessünk a spirituális fejlődésünk érdekében.
Ez a kristály az isteni energiák védelmező pajzsával borítja be az aurát. Hasznos kristályrács készítéséhez is, mert megnyugtatja a környezetet, valamint békés és oltalmat biztosít. Megtanít arra, miként legyünk harmóniában a természettel és erővel; újra energiával tölti fel és megújítja a környezetünket.
Használhatjuk feng shuihoz is; hasznosan szolgálja a rendteremtést, segít megválni olyan dolgoktól, amelyekre többé már nincs szükségünk; amit viszont megtartunk, azt megfelelő módon rendezzük el. Jótékonyan hat azokra is, akik egy belső hiány hiányérzet miatt mindent birtokolni akarnak, legyen szó akár tárgyakról, akár szerelemről. A prehnit támogatásával az Univerzumba vetett bizalmunk újra megerősödik, és a lélek ismét hisz az isteni megnyilatkozásban.
Pszichológiailag: a prehnit enyhíti a rémálmokat, a fóbiákat és a mélyen gyökerező félelmeket, valamint feltárja és gyógyítja a belőlük eredő rendellenességet. Jótékonyan hat a hiperaktív gyerekekre és a viselkedésük mögött meghúzódó karmikus okokra.
Gyógyhatása: hasznos diagnózis felállításához. Gyógyítja a veséket és a húgyhólyagot, a csecsemőmirigyet, a vállakat, a mellkast és a tüdőt, a köszvényt és a vér rendellenességeit, rendbe hozza a kötőszövetet, stabilizálja a daganatos beteg állapotát.
Vissza a lap tetejére


Riolit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: fehér, zöld, világosszürke, vörös.
Jellegzetességei: a riolit életre kelti a lélek lehetőségeit és kreativitását. Minden kényszer nélkül előmozdítja a változást; segít beteljesíteni azt, amit kerestünk; és megkönnyíti a lelki szintről eredő megértést. Elérhetővé teszi a karmikus bölcsességet. Erősíti a test, a lelket és a szellemet. Végül hasznos, amikor az énünket teljes egészében szeretnénk felfedezni.
Mély meditációs állapotot tesz lehetővé, s ezzel külső és belső asztális utazásokat. Hatékony segítség az előző életek gyógyításában, feldolgozza a múltat és egyesíti a jelennel. Döntésre viszi a dolgokat, bármi okozza is a nehézségeket és aktivan támogatja az előrehaladást. Kitűnő a hatása abban is, hogy mindig a jelenhez kötődjünk, s ne a múltra emlékezzünk vissza.
Pszichológiailag: a riolit erősíti az önbizalmat és az önértékelést. Önbecsülésre és az igazi énünk elfogadására nevel.
Mentálisan: erőt ad ahhoz, hogy lelki nyugalommal nézzünk szembe az élet kihívásaival, valamint tudatosítja bennünk az állhatosságunkat.
Érzelmileg: a riolitnak kiegyensúlyozó a hatása, és a megfelelő helyeken elősegíti az érzelmi oldást.
Gyógyhatása: a riolit erősíti a szervezet természetes ellenállását. Jótékonyan hat az erekre, a kiütésekre, a bőrbetegségekre és a fertőzésekre; javítja a B–vitamin felszívódását. Eloszlatja a veseköveket és a megkeményedett szövetet. Elixírként erősíti és javítja az izomtónust.
Vissza a lap tetejére


Rodokrozit


Csakra: köldökcsakra.
Csillagjegy: Skorpió.
Elem: levegő.
Színe: rózsaszíntől a narancssárgáig.
Jellegzetességei: az önzetlen szeretet és a könyörületességet testesíti meg. Kiszélesíti a tudatot, egyesíti a spirituális energiákat az anyagi világ energiáival. Dinamikus és pozitív életszemléletre nevel.
Kitűnő a hatása a szívre és a kapcsolatokra, különösen azoknak akik úgy érzik, hogy nem szeretik őket. Kiváltképpen a szexuális zaklatás gyógyítására megfelelő. Lélektársat vonz, bár ennek megtapasztalása nem feltétlenül olyan boldogító, amint azt reméljük. A lélektársak ugyanis azok az emberek, akik segítenek az életfeladataink megtanulásában, és bár ez nem mindig kellemes, a magasabb rendű jót szolgálja. A rodokrozit arra tanítja a szívet, hogy ne törjön össze, ha fájdalmas érzéseket kell átélnie, és megszüntetni a visszautasítást.
Ez a kő tisztítja a napfonat– és a gyökércsakrát. Gyengéden a felszínre hozza a fájdalmas és elfojtott érzéseket; hagyja, hogy tudomásul vegyük, aztán érzelmi oldással eloszlatja azokat. Segít felismerni a mintákat, amelyeket követünk, és megmutatja, hogy tapasztalataink mire is tanítanak. Ez az a kő, amely megköveteli tőlünk, hogy mentegetőzés vagy kibúvók nélkül, ám szerető tudattal szembenézzünk az igazsággal, akár önmagunkkal, akár másokkal kapcsolatba.
A rodokrozit hasznos segítség lehet pszichológiai vonatkozású diagnózis felállításában. Azok ugyanis, akikben ellenérzés van ezzel a kővel szemben, elfojtanak magukban valamit, amit nem hajlandók tudomásul venni. A kő viszont arra ösztökéli őket, hogy szembenézzenek alaptalan félelmeikkel és paranoiáikkal. Feltárják előttük, hogy azok az érzelmek, amelyeknek feltétlen követésére tanították őket, elfogadhatatlanok. Ezután kevésbé negatívan látják a dolgokat.
Pszichológiailag: a rodokrozit fejleszti az önértékelést, és enyhíti az érzelmi stresszt.
A rodokrozit szellemi élénkítő. Elősegíti a pozitív hozzáállást és az álomállapotokat, fokozza a kreativitást.
Érzelmileg: a rodokrozit lehetővé teszi az érzelmek spontán kifejezését, beleértve a szenvedéllyel és az erotikus vágyakkal kapcsolatosakat is. Felderíti a depressziós hangulatot, és derűt hoz az életbe.
Gyógyhatása: a rodokrozit enyhíti az asztmát és a légzési problémákon. Megtisztítja a keringési rendszert és a veséket, helyreállítja a gyengülő látást, normalizálja a vérnyomást, stabilizálja a szívverést, valamint erősíti az ivarszerveket. Tágítja a véredényeket, csillapítja a migrént. Az elixír segítséget nyújt a fertőzésekre, erősíti a bőrt.
Vissza a lap tetejére


Rodonit


Csakra: szívcsakra. Csillagjegy: Bika.
Elem: levegő.
Színe: rózsás vagy vörös.
Jellegzetességei: a rodonit érzelmileg kiegyensúlyoz, táplálja a szervezetet és az embertársaink iránt érzett bajtársiasságot. Megvan az a képessége, hogy mindennek megmutatja a két oldalát. Serkenti, tisztítja és hatékonnyá teszi a szívet és a szívcsakrát. Földeli az energiát, egyensúlyban tartja a jint és a jangot, valamint segít elérni a legfontosabb rendű lehetőségeinket. Azt tartják róla, hogy erősíti a mantra alapú meditációt, és sokkal szorosabban összekapcsolja a lelket a rezgéssel.
Hasznos "elsősegélynyújtó" kő: gyógyítja az érzelmi sokkot és pánikot, mivel támogató energiával látja el a lelket. Rendkívül jótékonyan hat érzelmi önpusztítás ellen, függőség és zaklatást esetén. Megsemmisíti a múltból – akár az előző életekből – származó érzelmeket, mint a régóta belülről emésztő sértődöttség és harag. Fontos tulajdonsága, hogy megbocsátást, hogy abbahagyjuk a kivetítést; vagyis ne okoljuk a partnerünket olyan dolgokért, amelyek valójában bennünk vannak meg.
A rodonit hasznos a sértések visszafordítására és a bosszú megelőzésére. Segít felismerni, hogy a visszavágás önpusztító; veszélyes vagy nyugtalanító helyzetekben pedig lehetővé teszi a lelki nyugalmunk megőrzését.
Egyensúlyban tartja és egyesíti a fizikai és a szellemi energiákat. Magabiztosságot ad, és csillapítja a fejetlenséget.
Gyógyhatás: a rodonit kiváló sebgyógyító, és jól enyhíti a rovarcsípéseket. Elhalványítja a sebhelyeket. Jótékonyan hat a csontnövekedésre és a hallószervekre, finomra hangolja a hallórezgéseket, és fokozza a termékenységet. Gyógyítja a tüdőtágulást, az ízületi gyulladást, az autóimmun betegségeket, a gyomorfekélyt és a sclerosis multiplexet. Elixírként "elsősegélyként" használhatjuk sokkra vagy traumára.
Vissza a lap tetejére


Rózsakvarc


Csakra: szívcsakra.
Csillagjegy: Bika.
Elem: levegő (némi föld).
Színe: rózsaszín.
Jellegzetességei: a rózsakvarc a feltétel nélküli szeretet és a végtelen béke köve. Ez a legfontosabb kristály a szív és a szívcsakra számára, a szeretet igazi értelmére tanít. Minden szinten megtisztítja és megnyitja a szívet, mélyreható belső gyógyulást és önszeretetet biztosít. Nyugtat, biztat és kitűnő a hatása trauma vagy krízis idején.
Ha szeretnénk bevonni az életünkbe a szerelmet, ne keressünk mást, csak a romantikus rózsakvarcot. Tegyük az ágyunk mellé vagy az otthonunk kapcsolatsarkába. Olyan hatásosan vonzza hozzánk a szerelmet és a kapcsolatokat, hogy gyakran szükség lehet egy ametiszre is, hogy a felgyorsult eseményeket kissé lelassítsa. A fennálló kapcsolatokban visszaállítja a bizalmat és a harmóniát, valamint fokozza a feltétel nélküli szeretetet.
A rózsakvarc finoman eltávolítja a negatív energiát, és szeretetteljes hangulattal helyettesíti. Kitűnően hat a középkorúsággal együtt járó krízisre. Ha rózsakvarcot tartunk a kezünkben, hangsúlyozza a pozitív hozzáállást. Emlékeztet bennünket a céljainkra. Ez a csodálatos kő fejleszti a fogénykonyságot mindenfajta szépségre.
Érzelmileg: a rózsakvarc a legnemesebb gyógyító. Megszabadít a ki nem mondott érzelmektől és a szívfájdalomtól, átalakítja azokat az érzelmi viszonyokat, amelyek már nem szolgálják az érdekeinket. Annak, aki mind ez ideig érzéketlen volt a szeretetre, megnyitja a szívét, hogy befogadja ezt az érzést. Annak pedig, aki szeretett, de csalódnia kellett, enyhíti a bánatát. A rózsakvarc arra tanít, hogy miként szeressük önmagunkat, ami létfontosságú akkor, ha korábban nem tartottuk magunkat szerethetőnek. Addig nem tudjuk elfogadni mások szeretetét, sem pedig szeretni másokat, amíg nem szeretjük önmagunkat. Ez a kő lehetővé teszi, hogy megbocsássunk magunknak, elfogadjuk magunkat; így életre hívja bennünk az önbizalmat és az önérzékelést.
Gyógyhatása: a rózsakvarc erősíti a szívet és a keringési rendszert, a testfolyadékokból eltávolítja a szennyező anyagokat. A csecsemőmirigyekre téve jótékonyan hat a mellkas és a tüdő problémáira. Gyógyítja a veséket és a mellékveséket, enyhíti a szédülést. A rózsakvarcról azt tartják, hogy fokozza a termékenységet.
Vissza a lap tetejére


Rubin


Csakra: szívcsakra.
Csillagjegy: Rák, Oroszlán, Skorpió, Nyilas, Bak.
Elem: Tűz.
Színe: vörös.
Jellegzetességei: a rubin kiválóan hat az energiára. Életerőt, energiát és kiegyensúlyozottságot biztosít, de olykor túlingerelheti az érzékeny vagy ingerlékeny embereket. Fokozza az életszenvedélyt, de sosem önpusztító módon.
Serkenti a szívcsakrát, és egyensúlyban tartja a szívet. Arra bátorít, hogy a boldogságot kövessük. Erőteljesen páncélt biztosít az asztrális támadás és a szív energiájának vámpírjai ellen. Elősegíti a pozitív álmokat és a tiszta vizualizációt, élénkíti a tobozmirigy működését. A rubin a bőséget hozó kövek közé tartozik, valamint segít is megtartani a gazdagságot és a szenvedélyt.
Pszichológiailag: a rubin átalakítja a haragot és a negatív energiát, s eltávolít az utunkból mindent, ami negatív. Elősegíti a dinamikus vezetést.
Mentálisan: pozitív és bátor gondolkodásmódot biztosít. A rubin hatása alatt az elmét fokozott tudat és kitűnő figyelem–összpontosítás teszi még élesebbé. Védelmet nyújtó hatásának köszönhetően a vitákban erősebbé tesz.
Érzelmileg: a rubin dinamikus. Szenvedéllyel tölt fel, és lángra lobbantja az elragadtatást. Társaságkedvelő kő, vonzza a szexuális aktivitást.
Fizikailag: legyőzi az aggódást és a letargiát, potenciát és életerőt biztosít. Ellenben csillapítja a hiperaktivitást.
Gyógyhatása: a rubin méregteleníti a testet, a vért és a nyirkot; jótékonyan hat a lázra, a fertőző betegségekre és a nem megfelelő véráramlásra. Rendkívül előnyös a szívre, valamint a keringési rendszerre. Serkenti a mellékveséket, a veséket, az ivarszerveket és a lépet.
Vissza a lap tetejére


Rutiltartalmú kvarc


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: színtelen vagy füstös aranybarna, vöröses vagy fekete szálakkal.
Jellegzetességei: a rutiltartalmú kvarc bármelyik szinten hatékonyan egyesíti az energiát. Növeli a kvarc energiaimpulzusát, a rezgései nagyon hatásosan gyógyítanak.
Pszichológiailag: a rutiltartalmú kvarc elér a probléma gyökeréig, megkönnyíti az átmeneteket és az irányváltoztatást.
Érzelmileg: enyhíti a sötét hangulatokat, és kiváló ellenszere a depressziónak. Csökkenti a félelmet, a fóbiát és az aggódást, megszünteti a szorító érzéseket, szembeszáll az öngyűlölettel.
A rutiltartalmú kvarc az aura megnyitásával lehetővé teszi a gyógyulást.
Fizikailag: az idegekből, az izmokból, a vérből és a belekből magába szívja a higanyt.
Spirituálisan: a rutiltartalmú kvarcról azt tartják, hogy a kozmikus fény tökéletes egyensúlya van meg benne, biztosítja a megvilágosodást a lélek számára, és támogatja a spirituális fejlődést. Tisztítja és energiával tölti fel az aurát. Megkönnyíti az asztrális utazást, a kristályjóslást és az üzenetközvetítést. Lehetővé teszi a kapcsolatot a legmagasabb rendű spirituális útmutatással.
A rutiltartalmú kvarc hasznos a terapeutáknak és a tanácsadóknak, mert kiszűri a negatív energiát a páciensekből, ugyanakkor oltalmazza az energiamezőjüket az érzelmi oldás alatt, és akkor, amikor szembesülnek a psziché sötétebb megnyilvánulásaival. Védelmet nyújt az asztrális támadással szemben.
Használható az előző életek gyógyítására is, mivel eltávolítja a rendellenességet a múltból, és segít megismerni azokat a történeteket, amelyek hatással vannak a jelenre. Megkönnyíti, hogy a gyökerekig lehatolva feltárjuk az okokat, és megértsük a korábbi cselekedeteink következményeit.
Gyógyhatása: a rutiltartalmú kvarc életereje hasznos a krónikus betegségekre, valamint az impotenciára és a meddőségre. Kitűnő kimerültségre és elcsigázottságra. Jótékonyan hat a légutakra, a hörghurutra; serkenti és egyensúlyozza a pajzsmirigy működését, elűzi a parazitákat. Segíti a sejtek növekedését és regenerációját, helyreállítja a sérült szöveteket. Egyenessé teszi a testtartást.
Vissza a lap tetejére


Sattukit


Csakra: harmadik szem csakra, torokcsakra.
Csillagjegy:
Elem:
Színe: sötét– és világoskék, türkiz.
Jellegzetességei: a sattukit nagyon spirituális kő, amely növeli a rezgést. Serkenti a harmadik szemet és a torokcsakrát; harmóniát és összehangolást biztosít számunkra. Tiszta extraszensz látást ad, valamint segíti a látottak megértését és mások számára is érthető megfogalmazását. Főleg olyan esetekben hasznos, amikor az előző életek tapasztalatai elfojtották a metafizikai képességeket. A sattukit eltávolítja a hipnotikus hatású utasításokat, és a mentális blokkok elmozdításával elősegíti a spirituális látásmódot. Fel tud oldani az előző életekből származó átkok és titoktartási kötelezettségek alól.
A sattukit hasznos az üzenetközvetítés alatt, mivel erős a védelmezőképessége; és biztosítja, hogy az entitások ne vegyék át a hatalmat a fizikai test fölött. Magas rezgést ér el, és lehetővé teszi, hogy a legtisztább forrással kerüljünk kapcsolatba. Használható az extraszensz képességek fejlesztésére, mint amilyen az automatikus írás és a telepátia, valamint elősegíti a világos kommunikációt a földön kívüliekkel.
Gyógyhatása: a sattukit jótékonyan hat az egészségünkkel összefüggő minden kisebb panaszra; mert a testet gyengéden egyensúlyi állapotba hozza. Az elixír általános frissítőként hatékony, különösen tavasszal. Ez a kő gyógyítja a mandulagyulladást, növeli a véralvadási képességét, és megtisztítja a blokkoktól a sejtközi szerkezeteket.
Vissza a lap tetejére


Smaragd


Csakra:
Csillagjegy: Bika, Rák, Oroszlán, Mérleg, Skorpió.
Színe: zöld.
Jellegzetességei: a smaragd a folyamatok elindításának és a végtelen türelemnek a köve. Megerősíti az életkedvet, nagy az integritása. A sikeres szerelem köveként is ismert: családi boldogságot és lojalitást hoz. Erősíti az összhangot, a feltétel nélküli szeretet, a párkapcsolatot és a barátságot. A smaragd egyensúlyban tartja a párkapcsolatot. Ha megváltoztatja színét, úgy tartják, az a hűtlenség jele. Megnyitja a szívcsakrát, és nyugtató hatású az érzelmekre.
Ez a kő fizikai, érzelmi és szellemi egyensúlyt biztosít. Megsemmisíti a negatívvitást, és pozitív cselekedeteket hoz. Felerősíti az extraszensz képességet, megnyitja a tisztánlátást, és a szellemi síkról a bölcsesség összegyűjtésére ösztönöz. A hagyományok szerint megvéd a varázslattól és a varázslók tréfáitól, viszont megjósolja a jövőt.
Pszichológiailag: a smaragd megerősíti az egyéniséget, hogy felülkerekedjen az életben a balszerencsés helyzeteken. Fokozza azt a képességünket, hogy a legteljesebb mértékben élvezni tudjuk az életet. Jótékony hatással van a klausztrofóbiára.
A smaragd fokozza a szellemi tisztaságot, erősíti az emlékezetet és ösztönzi a mély belső tudást, valamint kiszélesíti a látásmódot. Ez a bölcs kő erősíti a felfogást és az igazságot, megkönnyíti a meggyőző kifejezésmódot. Segíti felszínre hozni azt, amit tudat alatt tudunk. Rendkívül jótékony hatással van közösségen belüli kölcsönös megértésre, és együttműködésre ösztönöz.
Gyógyhatása: a smaragd segít felépülni a fertőző betegség után. Gyógyítja az arcüreget, a tüdőt, a szívet, a gerincoszlopot és az izmokat? nyugtatja a szemet. Fejleszti a látást és méregteleníti a májat. Csökkenti az ízületi gyulladást és a cukorbetegséget. Mérgek ellenszereként használták. Úgy gondolták, hogy a nyak körül viselve a smaragd megakadályozza az epilepsziát. Zöld sugara segít a rosszindulatú betegségek gyógyításában.
Vissza a lap tetejére


Smithsonit


Csakra: köldökcsakra.
Csillagjegy:
Elem:
Színe: rózsaszín, levendulakék, zöld, kék–zöld, bíbor, barna, sárga, fehér–szürke, kék.
Jellegzetességei: a smithsonit a nyugalom, a báj, a kedvesség és az ígéretes eredmények köve. Rendkívül finom a megjelenése, és véd az életben adódó nehézségekkel szemben. Ez a tökéletes kő az olyan fokú stressz feloldásához, amikor már úgy érezzük, hogy szinte a tűrőképességünk határára értünk. Csökkenti a szellemi kimerültséget.
ideális mindenkinek, akinek nehéz gyermekkora volt, aki úgy érezte, hogy nem szerették, vagy nem akarták megszületését. A smithsonit gyógyítja a bennünk élő belső gyermeket, valamint enyhíti az érzelmi kiszolgáltatottság és elhagyatottság hatásait. Az érzelmi sebeket gyengéden eltünteti. A hatása inkább abban nyilvánul meg, hogy jobban érezzük magunkat, mintsem az érzelmi traumák eloszlatásában. Lehet, hogy más kristályok támogatására is szükség van ahhoz, hogy a dolgokat valóban tudatossá tegye bennünk. Kitűnő kristály a születéshez és az újjászületéshez, valamint jótékonyan hat a terméketlenségre is.
A smithsonit összehangolja a csakrákat, és hangsúlyozza az extraszensz képességeket. Ha smithsonitot tartunk a kezünkben miközben lelkekkel kommunikálunk, akkor intuitív módon megbizonyosodhatunk arról, igaz–e, amit mondanak. A koronacsakrára helyezve összekapcsol az angyali birodalommal.
Pszichológiailag: a smithsonit jót tesz a vezető képességeknek, különösen ott, ahol nagy szükség van a tapintatra.
Érzelmileg: a smithsonit segítséget jelent a nehéz kapcsolatokban. Hozzájárul ahhoz, hogy félelemmentes és kiegyensúlyozott legyen az életünk; harmóniát és diplomatikusságot biztosít, valamint orvosolja a kellemetlen helyzeteket.
Fizikailag: mivel a smithsonit módfelett hasznos az immunrendszer számára, kristályrácsot képezve körberakhatjuk vele az ágy négy lábát, illetve tehetünk egy követ a párnánk alá vagy az éjjeliszekrényre. Főleg úgy hatékony, ha heliotróppal vagy zöld turmalinnal társítva a csecsemőmirigyre ragasztjuk.
Gyógyhatása: a smithsonit gyógyítja a nem megfelelően működő immunrendszert, az arc üregeit és az emésztési rendellenességeket, mint az alkoholizmust. Helyreállítja az erek és az izmok rugalmasságát.
Smithsonit típusai színek alapján:
Vissza a lap tetejére


Spinell


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: színtelen, fehér, vörös, kék, ibolyalila, fekete, zöld, sárga, narancssárga, barna.
Jellegzetességei: a spinnel gyönyörű kristály, megújítja az energiát, támogatást nyújt nehéz körülmények között, és megfiatalít. Megnyitja a csakrákat, és elősegíti a kundalini felemelkedését a gerincben. A különböző színű spinellek megfelelnek a csaktraszíneknek.
Pszichológiailag: a spinell kiemeli a személyiség pozitív oldalait. Hozzásegít ahhoz, hogy sikeresek legyünk, és ezt alázattal fogadjuk.
Spinell típusai színek alapján:
Vissza a lap tetejére


Stillbit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: fehér, sárga, rózsaszín, naracssárga, vörös, barna.
Jellegzetességei: a stillbit nagyon kreatív kő; megnyitja az intuíciót, szeretetteljes és támogató rezgése minden tevékenységünkben hatékonyan segítség. Nagyon hasznos a metafizikai tevékenységek minden szintjén. Földeli a spirituális energiát, és segít, hogy az intuitív gondolatok cselekedetekben öltsenek testet a fizikai síkon.
A stillbit megkönnyíti az asztrális utazást, s közben védi és fenntartja a fizikai kapcsolatot. Végig útmutatást és irányítást biztosít az asztrális utazásokhoz, függetlenül attól, hogy hol is található a végállomás. A legmagasabb rezgésén használva segít eljutni a magasabb spirituális birodalmakba, és lehetővé teszi, hogy tudatosan emlékezzünk az ott tapasztaltakra. A stillbit kristálycsoportjai jóslásra használhatók.
Gyógyhatása: a stillbit jótékonyan hat az agy betegségeire, a gégegyulladásra és az ízlelés elvesztésére, erősíti az ínszalagokat. Fokozza a bőr pigmentációját. Hagyományosan mérgek hatástalanítására használják, mivel nagyon hatásos méregtelenítő.
Vissza a lap tetejére


Sugilit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: bíbor, ibolyalila–rózsaszín.
Jellegzetességei: a sugilit a szeretet legjelentősebb kövei közé tartozik, elhozza a bíbor sugár energiáját a Földre. A spirituális szeretet és bölcsességet jelképezi, s ennek a szeretetnek a szabad áramlásához megnyitja és összehangolja a csakrákat. Spirituális tudatosságra ösztönöz, fejleszti az üzenetközvetítés képességét.
Elkísér az előző életbe, vagy a köztes létálomba vezető utunkon, hogy megkeressük a rendellenesség okát. Ez a kő megadja a választ az élet minden nagy kérdésére, az olyanokra, mint: "Miért vagyok itt?", "Hogyan jöttem?", "Kivagyok?" Hasznos kísérő a megvilágosodáshoz vezető bármilyen úton. Óvja a lelket a sokktól, a traumától és a csalódástól, és enyhíti a spirituális feszültséget. Segít az érzékeny embereknek és a fénymunkásoknak anélkül alkalmazkodni a földi rezgésekhez, hogy elkeserednének, vagy a saját rezgésük károsodna. A sugalit lehetővé teszi, hogy fényt és szeretetet vigyünk a legsötétebb helyzetbe is.
Mivel elősegíti a megbocsátást és kizárja az ellenséges érzelmeket, hasznos a csoportokkal való foglalkozáshoz , mert megszünteti a közösségen belüli nehézségeket, és megkönnyíti a szeretetteljes kommunikációt.
Pszichológiailag: a sugalit jótékonyan hat a beilleszkedni nem tudókra, azokra az emberekre, akik a Földet nem érzik az otthonuknak, valamint azokra is, akik paranoiában vagy skizofréniában szenvednek. Kitűnő az autisták számára. Megkönnyíti annak megértését, hogy a tudat milyen hatással van a testre, és mi a szerepe a rendellenességekben.
Érzelmileg: a sugalit biztosítja azt a képességet, hogy a kellemetlen dolgokkal is szembenézzünk. Enyhíti a sajnálatot és a félelmet; arra sarkall, hogy bocsássunk meg önmagunknak.
Mentálisan: a sugalit serkenti a pozitív gondolatokat, újrarendezi azokat az agystruktúrákat, amelyek az olyan tanulási nehézségek mögött húzódnak meg, mint a diszlexia. Támogat abban, hogy megalkuvás nélkül oldjuk meg a konfliktusokat.
Fizikailag: a sugalit jótékony hatású a daganatos betegekre, mivel gyengéden feloldja az érzelmi nyugtalanságot és enyhíti a kétségbeesést. Eltávolítja a negatív energiát, szerető támogatást kölcsönöz, gyógyító energiát közvetít a test, a lélek és a szellem számára.
Gyógyhatása: egyedülállóan jó fájdalomcsillapító: a benne található mangán–dioxid elmulasztja a fejfájást és a rossz közérzetet.
Vissza a lap tetejére


Sólyomszem


Csakra:
Csillagjegy: Kos.
Elem: levegő, némi föld.
Színe: kékes, kékesfekete, átlátszatlan.
Jellegzetességei: a csíkozott sólyomszemszerű forma, a sólyomszem kitűnő kő a Föld energiájának gyógyításához és az energia földeléshez. Élénkítő és erősíti a fizikai testet. Szárnyalva a világ fölött elősegíti a spirituális látásmódot és érzékelést, hangsúlyossá teszi az olyan extraszensz képességeket, mint a tisztánlátás. Megtisztítja és energiával tölti fel a gyökércsakrát.
A szoba gazdagsarkába téve vonzza a jólétet.
Különösen jó a korlátozó és negatív gondolkodásminták, valamint a megrögzött viselkedésmód megszüntetésére. Lehetővé teszi, hogy a dolgokat távlatokba szemléljük; enyhíti a pesszimizmust és azt a beállítottságot, hogy az általunk okozott gondokért másokat okoljunk. Felszínre hozza a mélyen elzárt érzelmeket és rendellenességet a jelenlegi vagy az előző életekből egyaránt. A harmadik szemre téve segít visszautazni egy érzelmi blokk forrásához, akárhol is található.
Gyógyhatása: javítja a keringési rendszert, jó hatással van a belekre és a lábra. Feltárja azokat a pszichoszomatikus okokat, amelyek a nyak és a váll megmerevedését okozzák.
Vissza a lap tetejére


Szardonix


Csakra:
Csillagjegy: Szűz.
Elem:
Színe: fekete, vörös, barna, színtelen.
Jellegzetességei: a szardonix az erő és a védelem köve. Életre hívja a vágyat az értelmes létezésre, biztosítja az egységet, a vezetést.
Tartós boldogságot és stabilitást hoz a házasságba és a párkapcsolatba. Vonzza a barátokat és a jó szerencsét. Készíthetünk belőle kristályrácsot a ház és a kert körül, hogy megelőzzük a betörést. [Minden sarokba, az ajtókhoz és ablakokhoz tegyünk egy–egy követ, de sokkal hatásosabb varázsveszővel pontosan megkeresni a megfelelő helyet.]
Pszichológiailag: a szardonix pótolja a hiányzó akaraterőt, és erősebbé teszi az egyéniséget. Növeli a kitartást, az életerőt és az önuralmat. Enyhíti a depressziót, és legyőzi a bizonytalanságot.
Mentálisan: javítja a felfogóképességet, elősegíti a szerzett információk értékelését és hasznosítását.
Gyógyhatása: gyógyítja a tüdőt és a csontokat, újraaktivizálja az érzékszerveket. Szabályozza a testfolyadékokat és sejtanyagcserét, erősíti az immunrendszert, fokozza a tápanyagok és sejtanyagcserét, erősíti az immunrendszert, fokozza a tápanyagok felszívódását, valamint eltávolítja a salakanyagokat.
Szardonix típusai színek alapján:
Vissza a lap tetejére


Szelenit


Csakra:
Csillagjegy: Bika.
Elem:
Színe: tiszta fehér, narancssárga, kék, barna, zöld.
Jellegzetességei: az áttetsző szelenitnek nagyon finom a rezgése, és tiszta tudatot biztosít, megnyitja a koronát és a magasabb rendű koronacsakrát, elérhetővé teszi az angyali tudatot és a magasabb rendű útmutatást. A tiszta szelenit a fénytesthez kapcsolódik, és segíti lehorgonyozni a Föld rezgésében.
A szelenit nyugodt kő; mély békességet nyújt, kitűnő meditációhoz és spirituális tevékenységekhez. A telepátia fokozható azok között, akik egy darab tiszta rezgésű szelenitet tartanak. A legtisztább áttetsző fehér szelenit éteri tulajdonságú; azt tartják róla, hogy a fény és az anyag közötti teret foglalja el. Ősi kő, és mégis azok közé a kristályok közé tartozik, amelyek a legerőteljesebben hordozzák az új rezgést a Földön.
A szelenitet használhatjuk védelmet nyújtó kristályrács készítésére a ház körül; ahhoz pedig, hogy biztonságos és nyugodt teret teremtsünk, amelyet nem zavarnak meg a kívülről jövő hatások, belülre, a ház sarkaiba is tegyünk ilyen követ. Ha egy nagy darab szelenitet helyezünk el az otthonunkban, békés légkört biztosít. A szelenitpálca segítségével leválaszthatjuk az entitásokat at auráról, vagy megakadályozhatjuk, hogy bármi külső hatás érje a tudatot.
Mivel mindannak a lenyomatát hordozza, ami a világban történik, a szelenit elér más életekbe is. Nagyon hasznos az eddigi fejlődés ellenőrzésére, és hozzárendelést biztosít ahhoz a tervhez, amelyet mostani életünkről a köztes létállapotban állítottunk össze. Hajszálpontosan megjelöli azokat a feladatokat és dolgokat, amelyeken még dolgoznunk kell, s megmutatja, miként oldhatók meg a legjobban. Használható kristályjóslásra is; bepillantani a jövőbe vagy kideríteni, hogy mi történt a múltban.
Pszichológiailag: a szelenit segít a megítélést és az előrelátást.
Mentálisan: elrendezi a zűrzavart és lehetővé teszi a mélyebb összefüggések felismerését. Biztosítja annak a tudatos megértését, hogy mi is történik a tudatalatti szintjén. A kiszámíthatatlan érzelmeket hatékonyan eloszlatja és stabilizálja.
Gyógyhatása: a szelenit összehangolja a gerincoszlopot, és fokozza a rugalmasságát. Véd az epilepsziás rohamoktól. Semlegesíti az amalgámtömések higanytartalmát és a szabadgyökök hatását. Legfinomabb gyógyhatását energetikai szinteken fejti ki.
Szelenit típusai színek alapján:
Vissza a lap tetejére


Szelesztit


Csakra:
Csillagjegy:
Színe:kék, sárga, vörös, fehér.
Jellegzetességei: a szelesztitnek magas a rezgése és a New Age eszmevilágát közelíti. Isteni energiákkal van telítve. A végtelen spirituális nyugalmat ismerteti meg velünk, és kapcsolatot teremt az angyali birodalommal. Óriási lökést ad a spirituális fejlődésnek és a megvilágosodás felé ösztökél bennünket. Hasznos a tisztánlátáson keresztüli kommunikációnak, az álmok visszaidézésének és a testen kívüli utazásoknak az elősegítésére. Ez a csodálatos kristály fejleszti a szív tisztaságát, vonzza a jó szerencsét. Gyógyítja az aurát és feltárja az igazságot. Olyan kő ez, amelyik egyensúlyt és rendet teremt. A benne rejlő mély nyugalom segít megoldani a konfliktusokat, és stresszes időszakokban harmonikus légkört teremteni. A szeleszti megjavíthatja a megromlott kapcsolatokat azzal, hogy teret nyit a békés véleménycserének. Kreatív kő és kifejezetten hasznos a művészetben.
Pszichológiailag: a szeletit finom erőt és óriási belső békét ad, annak ellenére, hogy nagyobb nyitottságra ösztökél az új tapasztalatokkal szemben. Arra tanít, hogy bízzunk a végtelen isteni bölcsességben. Nyugtató hatása csillapítja a heves érzelmeket.
Mentálisan: a szeletit megnyugtatja és élesíti az elmét, eloszlatja az aggodalmakat, támogatja a tiszta gondolkodásmódot és a gördülékeny kommunikációt. Segíti átlátni az összetett elképzeléseket. Szintetizálja az értelmet és az ösztönt, szellemi kiegyensúlyozottságot biztosít.
A harmadik szemre téve utat nyit az univerzális energiához. Valamennyi teremtmény békés együttélésének látomását vetíti elénk, és felébreszti bennünk a teljes harmónia lehetőségét.
Gyógyhatása: a szeletit kitűnő gyógyító kő: csillapítja a fájdalmat és szeretetet hoz. Jótékonyan hat a szem és a fül betegségeire, kiszűri a mérgeket, és a sejtek szintjén helyreállítja az optimális állapotot. Nyugtató hatása oldja az izomfeszültséget, de enyhíti a szellemi gyötrelmet is. Bármilyen kék kristállyal hatékonyan megnyitja és gyógyítja a torokcsakrát, valamint a hozzá társuló fizikai betegséget.
Vissza a lap tetejére


Szerafinit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: zöld.
Jellegzetességei: a harmadik szemre téve, vagy meditáláshoz használva a szerafit a spirituális megvilágosodás köve, és kitűnő az öngyógyító folyamatok beindítására is. Azok közé a kristályok közé tartozik, amelyek kapcsolatot hoznak létre az angyalokkal; megnyitja a koronát és a magasabb rendű koronacsakrát. Ez a kő támogat abban, hogy a szívűnk parancsai szerint éljünk, gyengéden tisztítja a szívcsakrát, és megnyitja a szeretet előtt.
Tollszerű szárnyai magas spirituális rezgésbe suhannak velük, és kitűnő segítség testen kívüli utazások megtételéhez; s amíg a lelkünk távol van, oltalmazza a fizikai testet. Azzal nyújt támogatást, hogy számba veszi, mennyit is fejlődött az életünk; valamint ráirányítja a figyelmünket azokra a változásokra, amelyeket szükséges megtennünk a békességhez és a beteljesüléshez vezető úton.
Gyógyhatása: a szerafit működése finom szinten érvényesül a legjobban. Élénkíti a gerincoszlopot, és az éteri testhez való kötődése különösen a szív mögött – egészen a nyakig oldja az izomfeszültséget. Hasznos a megfázás kezelésére, és elősegíti a fogyást is.
Vissza a lap tetejére


Szerpentin


Csakra: koronacsakra.
Csillagjegy: Rák.
Elem:
Színe: vörös–zöld, barna–vörös, barna–sárga, fekete–zöld, fehér.
Jellegzetességei: a szerpentin földelő kő, elősegíti a meditációt és a spirituális világ felfedezését. Tisztítja a csakrákat, serkenti a koronacsakrát, megnyitja az extraszensz képességeket, és segít megérteni az élet spirituális lényegét. Új energiavonalakat biztosít a kundalini felemelkedéséhez. Elősegíti a már megszerzett bölcsesség életre keltését, valamint az előző életek emlékezetének visszanyerését.
Pszichológiailag: a szerpemtin hatására úgy érezzük, hogy még inkább mi irányítjuk az életünket. Helyreállítja a felborult szellemi és érzelmi egyensúlyt, valamint lehetővé teszi, hogy a gyógyító energiát tudatosan irányítsuk a problémás területetekhez. Fizikailag: a szerpentin rendkívül hatásosan tisztíja, méregteleníti a testet és a vért. Azt tartják róla, hogy hosszú életet biztosít.
Gyógyhatása: a terpentin eltávolítja az élősködőket, segít a kalcium és a magnézium felszívódását, valamint megkönnyíti a vér cukorszintjének beállítását akár alacsonyabb, akár magasabb a normálisnál.
Vissza a lap tetejére


Szodalit


Csakra: harmadik szem csakra.
Csillagjegy: Oroszlán, Szűz, Nyilas.
Elem: föld, levegő.
Színe: kék.
Jellegzetességei: a szodalit egyesíti a logikát a megérzéssel, a magasabb rendű tudatból a fizikai szintre hozza az információkat. Serkenti a tobozmirigyet és a harmadik szemet, elmélyíti a meditációt. Ha szodalitot használunk meditációhoz, a tudat képes megérinteni azokat a körülményeket, amelyek közé kerülünk. Ez a kő igazságszeretetre nevel, és arra, hogy legyenek elveink; s egyben lehetővé is teszi, hogy hűek maradjunk önmagunkhoz és kiálljunk a meggyőződéseinkért.
A szodalit megtisztítja az elektromágneses szennyeződéstől, a komputerre téve pedig blokkolja a kisugárzást. Hasznos azoknak, akik érzékenyek a fertőzőház szindrómára, vagy az elektromágneses szmogra.
Különösen előnyös az a kő csoportmunkákhoz, mivel harmóniát és a célok iránti szolidaritást biztosít. A csoport tagjai között növeli a bizalmat, a bajtársiasságot és a kölcsönös egymásrautaltságot.
Kitűnő a tudat számára is. Megszünteti a szellemi zűrzavart és alárendeltséget. Elősegíti a racionális gondolkodást, az objektivitást, az igazságot és az intuitív érzékelést, az érzések szavakba öntésével együtt. Mivel nyugtatja az elmét, lehetővé teszi az új információk befogadását. A szodalit elősegíti a régi keletű mentális programozások és a merev gondolkodási minták elengedését, hogy ezzel adjunk helyet az újfajta meglátásoknak a gyakorlatban is.
Pszichológiailag: érzelmi egyensúlyt biztosít, és enyhíti a pánikrohamokat. Átformálja az örökké védekező vagy túlzottan érzékeny személyiséget, megszünteti azoknak a forrását, amelyek visszatartanak attól, hogy a valódi önmagunk legyünk. Növeli az önbecsülést, az önbizalmat; megkönnyíti önmagunk elfogadását.
Gyógyhatása: a szodalit egyensúlyban tartja az anyagcserét, egyaránt megszünteti a kalciumtöbbletet és a hiányt is, tisztítja a nyirokrendszert és a szerveket, serkenti az immunrendszert. Jótékonyan hat a sugárzás okozta sérülésekre és az álmatlanságra. Gyógyítja a torkot, a hangszálakat és a gégeét; hasznos a rekedtségre és az emésztési rendellenességekre. Csökkenti a lázat, a vérnyomást, és serkenti a folyadékfelszívódást a szervezetben.
Vissza a lap tetejére


Sztaurolit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: barna, sárga–barna, vörösesbarna.
Jellegzetességei: a sztaurolit tündérkeresztként ismert. Ugyanis azt hitték róla, hogy a tündérek könnycseppjeiből képződött, amelyeket akkor hullajtottak, amikor Krisztus haláláról értesültek.
Elősegíti és erősíti a szertartásokat, használható fehér mágiához is. Azt tartják róla, hogy elérhetővé teszi a Közép_Kelet ősi bölcsességét. Összekapcsolja a fizikai, az éteri és a spirituális síkokat, valamint megkönnyíti közöttük a kommunikációt.
Pszichológiailag: a sztaurolit egyedülállóan hasznos a stressz csillapításában. Csökkenti a depressziót és a függőséget, valamint megszünteti a hajlamot arra, hogy agyonhajszoljuk magunkat, és túl sokat vállaljunk.
Fizikailag: a sztaurolit Kitűnő kő azok számára, akik szeretnék abbahagyni a dohányzást, valamint mérsékelni és gyógyítani a hatásait. Segít felismerni a nikotinfüggőség mögött rejlő okokat; és földelő energiát biztosít azoknak a levegős csillagjegyekben született embereknek, akik arra használják a nikotint, hogy Földhöz kösse őket.
Gyógyhatása: a sztaurolit jótékonyan hat a sejtek rendellenességeire és növekedésére, fokozza a szénhidrátok felszívódását és csökkenti a depressziót. Hagyományosan a láz mérséklésére használják.
Vissza a lap tetejére


Tektit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: fekete vagy sötétbarna, zöld (moldavit).
Jellegzetességei: földön kívüli eredete miatt úgy gondolják, hogy a tektit elősegíti a kommunikációt más világokkal, valamint a magasabb rendű tudás magába szívásával és megőrzésével hasznára van a spirituális fejlődésnek. Összekapcsolja a kreatív energiát és az anyagot. A tektit segít a nem kívánatos tapasztalatoktól megszabadulni, emlékezni a már megtanultakra és odafigyelni azokra a dolgokra, amik spirituális fejlődéshez vezetnek. Feltárja mindennek a lényegét, rávilágít az igazi okokra és a szükséges teendőkre.
A csakrákra téve kiegyensúlyozza az energiaáramlást, és visszafordítja azt a csakrát, amelyik rossz irányban forog. Fokozza a telepátiát és a tisztánlátást, ha pedig a harmadik szemre tesszük, lehetővé teszi más dimenziókkal a kommunikációt. Erősíti a biomágneses köpenyt a test körül.
A tektit hagyományosan minden szintű termékenységet fokozására viselték talizmánként. Ez a kő egyensúlyban tartja bennünk a férfi– és a női energiákat.
Gyógyhatása: csökkenti a lázat, jótékonyan hat a hajszálerekre és a keringésre. Megakadályozza a betegségek terjedését. A tektit bizonyos fajtáit pszi sebészeti beavatkozához használják.
Vissza a lap tetejére


Thulit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: rózsaszín, fehér, vörös, szürke.
Jellegzetességei: drámai hatású kő, amely szorosan kötődik az életerőhöz: elősegíti a gyógyulást és a regenerációt, hasznos mindenütt, ahol valamilyen ellenállást kell legyőzni. Segít kihozni a szegénységből az extrovertált és a vidám viselkedés formát, valamint az ékesszólást.
Mentálisan: növeli a problémák megoldásához szükséges kíváncsiságot, feltárja az emberi lét kettőségégeit, a szeretetet összekapcsolja a logikával.
Érzelmileg: a thulit megkönnyíti szenvedély és a szexuális érzelmek kifejezésre juttatását.
Gyógyhatása: szabályozza a szervezet kalciumszintjét, és jótékonyan hat a gyomorbántalmakra. Fokozza a termékenységet, gyógyítja a nemzőszervek betegségeit. Erősíti és regeneráló kő, hasznos vészes gyengeség, idegi kimerültség esetén.
Vissza a lap tetejére


Tigrisszem


Csakra: köldökcsakra.
Csillagjegy: Kos, Bika, Iker, Oroszlán.
Elem: föld, némi levegő.
Színe: barna–sárga, rózsaszín, kék, vörös.
Jellegzetességei: a tigrisszem összekapcsolja a Föld energiáját a Nap energiájával, magas rezgésállapotot hozva ezzel létre. A harmadik szemre téve a földjegyekben született embereknél nyilvánvalóvá teszi az extraszensz képességeket, kiegyensúlyozza az alsóbb csakrákat, serkenti a kundalini energia emelkedését.
A tigrisszem védelmet nyújtó kő: hagyomány volt, hogy különféle átkok elleni talizmánként hordták. Megmutatja, hogy miként éljük megfelelően a hatalommal és előhozza az integritást. Megkönnyíti a célok megvalósítását, segít felismerni belső erőtartalékainkat és biztosítja a tiszta szándékot. A napfonatcsakrára téve kitűnő azoknak, akik nem a földön járnak és nem elkötelezettek. A tigrisszem földeli az akaratot, és elősegíti a megnyilvánulást. A változást a fizikai testhez erősíti.
Pszichológiailag: a tigrisszem rendbe hozza az önértékelési zavarok, az önbírálat és a blokkolt kreativitás következményeit. Segít felismerni a tehetséget és a képességeket, no meg a hibákat is, amelyeket jó lenne legyőzni. Bármilyen függőségben szenvedőt támogat abban, hogy változtatni tudjon eddigi életvitelén.
Mentálisan: összeköti a két agyféltekét, és lehetővé teszi, hogy semmi ne kerülje el a figyelmünket. Segít összegyűjteni a felbukkanó információkat, és megtalálni közöttük az összefüggéseket. Előmozdítja a dilemmák és a belső konfliktusok megoldását, főleg azokat, amelyeket a hiúság és a csökönyösség idéz elő. Különösen hasznos a mentális rendellenesség és a személyiségzavarok gyógyítására.
Érzelmileg: kiegyensúlyozza a jin– és a jangenergiát, valamint energiával tölti fel az érzelmi testet. Mérsékli a depressziót és felderíti a hangulatot.
Gyógyhatása: jótékonyan hat a szemre, és fejleszti a sötétben való látást; gyógyítja a torok és a nemzőszerveket, valamint feloldja a szűkületeket. Hasznos a törött csontok helyrehozatalában is.
Tigrisszem típusai színek alapján:
Vissza a lap tetejére


Topaz


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: aranysárga, barna, kék, színtelen, vörös–rózsaszín.
Jellegzetességei: a topáz gyengéd, empatikus kő, oda irányítja az energiát, ahol leginkább szükség van rá. Csillapít, gyógyít, serkent, újra feltölt és motivál, valamint összehangolja a test meridiánjait. Az igazságot és a megbocsátást támogatja. Segít fátylat borítani a múltra, rávilágít a célokra, és hozzákapcsol belső erőforrásainkhoz. Megerősíti a bizalmunkat az Univerzumban, és képessé tesz arra, hogy inkább csak "legyünk" és ne "tegyünk" semmit. Elűzi a kétséget és a bizonytalanságot.
A topáz vibráló energiája örömöt, nagylelkűséget, bőséget és jó egészséget biztosít. A hagyomány szerint a szeretet és a jó szerencse köve, segíti sikerre vinni a céljainkat. Rendkívüli módon támogatja az igenlő hozzáállást és annak megnyilvánulását, valamint a vizualizációt. Azt mondják, hogy a topázkristály lapjai és csúcsai pozitív és negatív energiákat egyaránt tartalmaznak, s ennek köszönhetően az Univerzumnak szóló kívánság fókuszálható, hogy aztán majd a földi síkon megnyilvánuljon.
Hatékonyan tisztítja az aurát és mélyíti a relaxációt; minden szinten oldja a feszültséget, valamint ott gyorsítja fel a spirituális fejlődést, ahol leginkább gátolt.
Pszichológiailag: segíti felfedezni saját belső értékeinket. Lehetővé teszi, hogy magabiztosnak és emberbarátnak érezzük magunkat, aki szívesen megosztaná a szerencséjét a körülötte lévőkkel és a napfényt sugározna rájuk. Az örömteli topáz mellett a negatívvitás nem tud megélni. Erősíti a nyitottságot és az őszinteséget, az önmegvalósítást és az önfegyelmet; valamint arra ösztönöz, hogy fejlesszük belső bölcsességünket.
Mentálisan: támogatja a problémamegoldást, és különösen azoknak hasznos, akik a művészetekkel jegyezték el magukat. Segít tudatára ébredni annak, hogy milyen hatással is vagyunk másokra, valamint felismeri a kemény munka és az élettapasztalatok árán megszerzett tudást. Képessé tesz arra, hogy az összefüggéseket és az apró részleteket egyaránt észrevegyük, és azt is, hogy ezek miként függnek össze egymással. Megkönnyíti az ötletek kifejezését és éleslátást biztosít.
A topáz egyedülálló módon támogatja az érzelmeket: megszilárdítja ezeket és befogadóvá tesz a szeretetre, bárhonnan is eredjen.
Gyógyhatása: a topáz hangsúlyozza az egészséget. Elősegíti az emésztést, szembeszáll az anorexiával, helyreállítja az ízérzékelést, erősíti az idegeket és élénkíti az anyagcserét. Szent Hildegard a topázelixírt a látóképesség javítására ajánlotta.
Topáz típusai színek alapján:
Vissza a lap tetejére


Turmalin


Csakra: koronacsakra, torokcsakra, szívcsakra, köldökcsakra, gyökércsakra.
Csillagjegy: Kos, Bika, Iker, Bak.
Elem:
Színe: fekete, barna, zöld rózsaszín, vörös, sárga, kék, görögdinnyeszínű, kék–zöld.
Jellegzetességei: a turmalin tisztítja, szűri és finomabb rezgésűvé alakítja át a tömör energiát. Földeli a spirutális energiát, megtisztítja és kiegyensúlyozza a csakrákat és védőburkot képez a test körül.
A turmalin sámánikus kő, amely a rituálék alatt védelmet biztosít. Alkalmas kristályjóslásra, hagyományosan pedig arra használták, hogy nehéz időszakban rámutasson, ki vagy mi okozza a gondokat; valamint jelezze a jó irányt, amelyen haladni kell.
A természetes módon képződött turmalinpálcák a gyógyítás hasznos eszköze. Megtisztítják az aurát, elmozdítják a blokkokat, szétszórják a negatív energiát, és megmutatják, miként lehet megoldani különleges problémákat. Remekül kiegyensúlyozzák és összekapcsolják a csakrákat. Fizikai szinten pedig újra egyensúlyba hozzák a meridiánokat.
A turmalin szorosan kapcsolódik a tündérvilág energiájához, s rendkívül hasznos a kert és a növények számára. Természetes rovarirtóként viselkedik; távol tartja a kártevőket, ha pedig elássuk a termőtalajba, egészséges és gazdag termést biztosít.
Pszichológiailag: elősegíti önmagunk és mások megértését, feltárja előttünk énünk mélységeit, erősíti az önbizalmat, és enyhíti a félelmet. Száműzi azt az érzést, hogy áldozatok lennénk, ugyanakkor vonzza a lelkesedést, a könyörületet, a toleranciát és a fellendülést.
A turmalin hatékony mentális gyógyító: egyensúlyba hozza a jobb és a bal agyféltekét, valamint pozitívvakká alakítja át a negatív gondolkodásmintákat. Összehangolja a mentális folyamatokat, a csakrákat és a biomágneses köpenyt. Hasznos segítség a paranoia kezelésében és a dixlexia megszüntetésében, mivel javítja a kéz és a szem közötti koordinációt, valamint a kódolt információk fogadását és megértését.
Érzelmileg: a vörös, a sárga és a barna turmalin jótékonyan hat a szexuális és érzelmi zavarokra, amelyek a libidó csökkenése mögött húzódhatnak meg.
Fizikailag: oldja a feszültséget, ami nagyon hasznossá teszi a gerincoszlop ivének kiigazításában. A testen belül kiegyensúlyozza a férfi– és a női energiát.
Gyógyhatása: a turmalin oldalán a barázdák elősegítik az energiaáramlást, s ugyancsak azoknak köszönhető gyógyító, energianövelő és blokkoldó hatása. A különböző színű turmalin mindegyikének egyedi gyógyító képessége van.
Turmalin típusai színek alapján: Összenőtt kövek:
Vissza a lap tetejére


Turmalinos kvarc


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: színtelen, sötét fonalszerű zárványokkal.
Jellegzetességei: a turmalinos kvarc egyesíti a hegyikristály és a turmalin tulajdonságait. Hatékonyan földel, erősíti a test energiamezőjét a külső invázióval szemben, valamint eltereli a káros környezeti hatásokat. Megszünteti a megkövesedett mintákat, és eloszlatja a feszültséget minden szinten. Összehangolja az eltérő és az ellentétes elemeket, valamint a kettősségeket; a negatív gondolatokat és energiákat pedig pozitívvá alakítja át.
Pszichológiailag: segít egyesíteni és gyógyítani az árnyékenergiákat, és csökkenti a hajlamot arra, hogy kárt okozzunk önmagunknak. Hatékony problémamegoldó.
Gyógyhatása: összehangolja a meridiánokat és a csakrákat.
Vissza a lap tetejére


Türkiz


Csakra:
Csillagjegy: Nyilas, Bak, Halak.
Elem: víz, levegő.
Színe: tükiz, zöld vagy kék.
Jellegzetességei: a türkiz az egyik leghatásosabb gyógyító. Biztosítja a vigaszt a lélek és a jólétet a test számára. Védelmet nyújtó kő, és emberemlékezet óta amulettként használják. Úgy tartják, ha megváltoztatja a színét, az a veszély vagy a hűtlenség jele. Elősegíti a spirituális ráhangolódást, valamint megkönnyíti a kommunikációt a fizikai és a spirituális világgal. A harmadik szemre téve erősíti az intuíciót és elmélyíti a meditációt. A torokcsakrán felold a régi eskük, gátlások és tilalmak alól, s engedi, hogy a lélek újra kifejezze önmagát. Feltárja az előző életeket, és megmutatja, hogy a sorsunk alakítása miként is zajlik, illetve attól függ, mit teszünk minden pillanatban.
A türkiz tisztító kő. Eloszlatja a negatív energiát, megtisztítja az elektromágneses szmogot, és védelmet biztosít a környezeti szennyeződésekkel szemben. Kiegyensúlyozza és összehangolja a csakrákat a finomtestekkel, valamint ráhangolja a fizikai szintet a spirituálisra. A hagyomány szerint a türkiz egyesíti a földet és az eget, összebékíti a férfi– és a női energiákat. Empatikus és kiegyensúlyozó kő. Támogatja az önmegvalósítást és a kreatív problémamegoldást; csillapítja a lámpalázat, ha tömeg előtt kell beszélni.
Pszichológiailag: erősítő kő. Megszünteti a mártíromságra való hajlamot vagy az önszabotázst.
Mentálisan: belső nyugalmat biztosít, miközben nagyon is éberek maradunk, és segíti a kreativitást megnyilvánulását.
Érzelmileg: megszünteti a hangulathullámzást, és belső nyugalmat biztosít. Romantikus szerelemre ösztönöz.
Fizikailag: kitűnő kő kimerültségre, depresszióra vagy pánikrohamokra. Védelmet nyújtó képessége kiterjed a külső hatásokra és az atmoszférában lévő szennyező anyagokra is.
Gyógyhatása: a türkiz erősíti a test meridiánjait és a finom energiamezőket. Erősíti a fizikai és a pszi immunrendszert, regenerálja a szöveteket, támogatja a tápanyagok felszívódását, enyhíti a szennyeződések és a vírusok okozta fertőzéseket. Gyógyítja az egész testet, különösen a szemet, beleértve a hályogokat is. Csökkenti a savtúltermelődést, jótékonyan hat a köszvényre, a reumára és a gyomorra. Gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatású, enyhíti a görcsöket és a fájdalmat.
Vissza a lap tetejére


Ulexit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: színtelen.
Jellegzetességei: az ulexit leginkább arról a képességéről ismert, hogy bármit felnagyít, amit alája tesznek. Rendkívül tiszta kő;a figyelem középpontjába hoz dolgokat belső és spirituális szinteken, kiemeli az objektivitást és az egyértelműség szükségességét. Rendkívül hatékonyan elősegíti az álmok és a látomások értelmének megértését. Megmutatja a spirituális ösvényt, amelyen haladnunk kellene, és megismerteti velünk a legbelső énünket.
Pragmatikusabb szinten feltárja a problémák gyökerét, megmutatja a döntéshez vezető utat, majd életre hívja a megoldásokat. Az ulexit a megnyilatkozást segíti elő a fizikai világban. Bitosítja azt a képességet, hogy belássunk mások szívébe, s megtudjuk, mit gondolnak és mit éreznek; így az elhatározásainkat alapos ismeretek birtokában hozhatjuk meg.
Az ulexit puha energiája előnyös meditációkhoz és relaxációhoz. A harmadik szemre téve pedig elősegíti a vizualizációt, és eloszlatja a negatív mentális energiát. Egyensúlyba hozza a jin– és jangenergiákat, valamint összehangolja a finomtesteket.
Mentálisan: erősíti a képzeletet, és serkenti a kreativitást, különösen az üzleti életben. Ha olyan dolgok történnek velünk, amik meghaladják a képzeletet, az ulexit segít világosan látni ezeket.
Gyógyhatása: arra használják, hogy tiszta látást biztosítson a szemnek. Kitűnő hatású bőrelixír, elsimítja a ráncokat; de a követ nem szabad túl sokáig a vízben hagyni, mert feloldódhat.
Vissza a lap tetejére


Unakit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: zöld–rózsaszín.
Jellegzetességei: az unakit a látomás köve. Összehangolja az érzelmeket a spirituálissal. A harmadik szemre téve megnyitja azt, s elősegíti a vizualizációt és látomások születését. Ha arra van szükség, biztosítja a földelést és hasznos lehet meditáció vagy extraszensz tevékenység után.
Használható sorvető kristályként kristályjósláshoz; jelzi, hol van szükség kompromisszumra és együttműködésre. Alkalmazásnak azonban az a legjobb módja, ha tíz vagy tizenkét másik megfelelő kővel együtt használjuk. Ezeket a koptatott köveket egy közös tasakban kell tartani. Látatlanban egyet válasszunk ki közülük ahhoz, hogy egy feltett kérdésre választ kapjunk, vagy pedig egymaréknyi követ beledobunk a sorsvető kerékbe.
A környezetünkben elhelyezve – legyen az akár egy nagyobb darab, akár több kicsi, koptatott kő egy tálban – nyugodt, finom energiát biztosít; és megsemmisíti a televízióból áradó elektromágneses szennyeződés hatásait, ha a készülék tetejére vagy mellé tesszük.
Az unakit elősegíti az újjászületést, fényt derít rájuk, összehangolja a múltbeli blokkok okaival kapcsolatos információkat, és finoman megszünteti azokat a körülményeket, amelyek akadályozzák a spirituális és a pszichológiai fejlődést. Ugyancsak hatékony az előző életek gyógyításában, mert visszavisz a problémák eredetéig, és lehetővé teszi az újragondolását. Ha ezt akarjuk elérni, az unakitot tartsuk a kezünkben vagy tegyük a harmadik szemre!
Akár a távoli, akár a közeli múltból ered is a rendellenesség, ez a kő eléri az alapvető okhoz, bármelyik szinten található is, a felszínre hozza, így átalakíthatóvá válik.
Gyógyhatása: elősegíti a lábadozást és a felépülést a súlyosabb betegségek után. Jótékonyan hat a reproduktív rendszerre; ahol szükséges, megkönnyíteni a súlygyarapodást; hasznos a kismamáknak, hogy a terhesség egészségügyi szempontból problémamentes legyen, valamint serkenti a bőrszövet és a haj növekedését.
Vissza a lap tetejére


Vanadinit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: narancssárga–barna, vörös–barna, sárga–barna, vörös, narancssárga, sárga.
Jellegzetességei: azok számára kitűnő ez a kő, akiknek problémát jelent elfogadni a fizikai állapotukat. Erős a kötődése a földcsakrához, amely a talpunk alatt a földben található. A lelket a fizikai testbe földeli, és hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a földi környezetben. Véd az energiapazarlással szemben, és megtanít arra, hogy fizikai szinten miként takarékoskodjunk az energiával.
A vanadinit hasznos segítőtárs a meditációhoz? "kikapcsolja" ugyanis az agyat, és tudattalan állapotot tesz lehetővé, vagy arra használják, hogy tudatos energiát közvetítsen az extraszensz látás és az asztrális utazás során. Megvan az a képessége, hogy a testen belül megnyisson egy csatornát az univerzális energia beáramlásának fogadására. Ez az energia összehangolja a csakrákat, a magasabb rendű tudatot bevonja a fizikai testbe, és mély belső békét tesz lehetővé.
Mentálisan: összeköti a gondolat és az intellektus közötti a rést. Segít meghatározni és valóra váltani a célokat, lecsillapítani a tudat zakatolását, valamint megkönnyíti, hogy az éleslátás és a racionális gondolkodás összekapcsolódjon az útmutatást suggaló belső hanggal.
Hasznos tulajdonsága ennek a kőnek, hogy megfékezi a túlköltekezést. Az otthonunk gazdagságsarkába, vagy a pénztárcánkba téve visszatartja a pénzt.
A vanadit mérgező, ezért elixírjét csak közvetett módon szabad elkészíteni.
Gyógyhatása: a vanadinit hatékony az olyan légzési problémákra, mint az asztma vagy a tüdőn belüli vérbőség. Elősegíti a megfelelő légzéstechnika elsajátítását. Jótékonyan hat a krónikus kimerültségre és a hólyagproblémákra. Elixírként – amelyet kizárólag közvetett módon szabad elkészíteni – csak külsőleg alkalmazható!
Vissza a lap tetejére


Variszcit


Csakra: szívcsakra.
Csillagjegy:
Elem:
Színe: zöld, szürke, fehér.
Jellegzetességei: a variszcit a bátorítás köve. Reményt és bátorságot biztosít; rendkívül hasznos betegségek és rokkantság esetén. Támogatja és ösztönzi a rokkant embert, hogy betegsége ellenére se adja fel, a gondozókat pedig abban segíti, hogy bánni tudjanak a betegség kiváltotta rendellenességgel.
Megnyitja a szívcsakrát, és a kialakult helyzetet feltétel nélküli szeretettel tölti meg.
A variszcit óriási segítséget nyújt az előző életek feltárásához. Lehetővé teszi vizuális benyomások létrejöttét aközben, hogy belemélyedünk egy korábbi életben átélt érzések és történések megtapasztalásába. Elősegíti, hogy felismerjük annak a rendellenességnek vagy mintának az okát, amelyet azóta is cipelünk magunkkal; és a gyógyulás érdekében elősegíti az adott helyzetek újragondolását.
Pszichológiailag: megkönnyíti, hogy a mély kétségbeesésből kimozdulva eltöltsön bennünket a remény, és bízni tudjunk az Univerzum hatalmában. Ez a kő megszünteti a színlelést, és képessé tesz arra, hogy olyannak mutassuk magunkat a világnak, amilyenek igazából vagyunk. Erősíti a józan gondolkodásmódot, de mégis kellő életteli energiával tölt fel ahhoz, hogy ne váljunk túlzottan komollyá. Éjszakára a párna alá téve nyugodt alvást és háborítatlan tudatot biztosít.
Mentálisan: elősegíti a tiszta gondolkodást és fejleszti a felfogóképességet. Jótékonyan hat az önkifejezésre és ötleteink megismertetésére is.
Fizikailag: a variszcit energiával tölt fel, így segít helyreállítani a kimerült energiaraktárakat.
Gyógyhatása: a variszcit gyógyítja az idegrendszert, jótékonyan hat a felfúvódásra és a beszűkült véráramlásra, visszaállítja az erek és a bőr rugalmasságát. Semlegesíti a túlsavasodást, gyógyítja a köszvényt, a gyomorhurutot, a fekélyt, a reumát és a kapcsolódó tünetek. Hasznos a férfiimpotenciára, csillapítja a görcsöket.
Vissza a lap tetejére


Wulfenit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: sárga, arany, narancssárga, zöld, szürke, sárga–szürke, barna, fehér, színtelen.
Jellegzetességei: a wulfenit rendkívül hasznos kő, mert segít elfogadni az élet kevésbé pozitív oldalait. Különösen azok számára előnyös, akik amiatt váltak kiegyensúlyozatlanná, hogy a negatív jellemvonások és tapasztalatok visszafojtásával csak a pozitívokra összpontosítottak. A wulfenit segít neki elfogadni és integrálni az árnyékenergiákat, valamint túllépni a "pozitív" és "negatív" szerinti kettéosztottságon, s úgy tekinteni rájuk, mint egy mást kiegészítő és kiegyensúlyozó erőkre.
Spirituálisan: elősegíti, hogy a fizikai szintről könnyen és gyorsan eljussunk az extraszenaz, az intuitív és a spirutuális szintre. Azt tartják a wulfenitről, hogy lehetővé teszi a múlt, a jelen és a jövő elérését, valamint segíti a kommunikációt a spirituális világgal, s csatornát nyit annak érdekében, hogy a spirituális rezgések lejussanak a Földre.
Ha megállapodunk egy másik lélekkel, hogy a jelenlegi életünkben találkozunk vele, a wulfenit segít felismerni ezt a lelket. Összeköti egymással a lelkeket mindaddig, amíg a hajdanán kitűzött célt el nem érték, vagy a feladatot meg nem tanulták; s amikor elérkezik az ideje, megszünteti közöttük a kapcsolatot.
A wulfenit olyan kő, amelyet lehet fehér mágiához használni: támogatja és erősíti a rituális tevékenységet és az asztrális utazást, valamint visszaszerzi azt a mágikus tudást, amelynek az előző életeinkben már birtokában voltunk. Így aztán ezeket az ismereteket a gyakorlatban is hasznosítani tudjuk a jelenben. Az ilyen tudás származhat az ősi egyiptomi vagy görög templomokból, vagy a közelebbi múltból. Ha valakit hajdanán a katolikus egyház boszorkányságért üldözött, a wulfenit segít újragondolni ezt a tapasztalatot, és biztonságérzetet biztosít, ha újra kapcsolatba kerülünk a spiritualitással.
Gyógyhatása: a wulfenit képes megfiatalítani és elraktározni az energiát, ám különleges gyógyító tulajdonságai nincsenek.
Vissza a lap tetejére


Zafír


Csakra: koronacsakra, harmadik szem csakra, szívcsakra.
Csillagjegy: Bak, Ikrek, Mérleg.
Elem:
Színe: kék, sárga, zöld, fekete, bíbor.
Jellegzetességei: a zafír a bölcsesség köveként ismert, s mindegyik színnek megvan a maga különleges bölcsessége. Az agyra összpontosít; nyugtatja, mentesíti a nem kívánatos gondolatoktól és a szellemi feszültségtől. Biztosítja az elme békéjét és a higgadságot. A zafír összehangolja a fizikai, a szellemi és a spirituális síkokat, helyreállítja az egyensúlyt a testen belül.
Ez a kő megszabadít a depressziótól és a spirituális zavarodottságtól, valamint élénkíti a figyelem összpontosítást. Fellendülést hoz, és vonz mindenfajta jó képességet. A torokra téve feloldja a kudarcérzetet, és megkönnyíti az önkifejezést.
Gyógyhatása: a zafír csillapítja a szervezet túlzottan tevékeny rendszereit, és szabályozza a mirigyeket. Gyógyítja a szemet, eltávolítja a szennyeződéseket és a stresszt. Jótékonyan hat a vér betegségeire, csillapítja a túlzott vérzést és erősíti az ereket, növelve rugalmasságukat.
Zafír típusai színek alapján:
Vissza a lap tetejére


Zeolit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: színtelen, fehér, kék, őszibarack színű.
Jellegzetességei: a zeolit általános elnevezése a kristályok egy csoportjának, amelyek aranykőzeten találhatók együtt. Közéjük tartozik az apofillit, az okenit, a prehnit és a stillbit. Ez a összenőt kristály gyönyörű, csodálatos dísze a környezetünknek. A zeolit elnyeli a mérget és a szagokat. A földbe ásva vagy a termés közelébe helyezve jótékonyan hat a mezőgazdálkodásra és a kertészkedésre.
Gyógyhatása: a zeolit használható a golyva kezelésére, eloszlatja a felfúvódást, és eltávolítja a méreganyagokat a fizikai testből. Hatékonyan elősegíti a függőségek leküzdését, különösen az alkohol esetében, s erre a célra elixír készíthető belőle.
Vissza a lap tetejére


Zoisit


Csakra:
Csillagjegy:
Elem:
Színe: színtelen, fehér, sárga, barna, kék, zöld, vörös, rózsaszín (thulit), levendulakék–kék.
Jellegzetességei: a toisit a negatív energiákat pozitívvá alakítja át, és kapcsolatot teremt a spirituális birodalmakkal.
Pszichológiailag: segít a saját énünk megnyilvánulásában, így nem kerülünk mások hatása alá, vagy nem próbálunk a normáknak megfelelni. Lehetővé teszi saját ötleteink megvalósítását, és az ellenállhatatlan, de ártalmas vágyainkat hasznosakká alakítja át. Megszünteti a letargiát, felszínre hozza az lefojtott érzéseket és érzelmeket, így kifejezhetőkké válnak.
Mentálisan: a zoisit kreatív kő, az átmeneti zavar után ismét biztosítja a tudat objektivitását.
Fizikailag: segíti a felépülést súlyos betegségekből vagy stresszből.
Gyógyhatása: méregtelenít, semlegesíti a gyomorsavtúltengést és enyhíti a gyulladást. Erősíti az immunrendszert, regenerálja a szöveteket, jótékonyan hat a szívre, a lépre, a hasnyálmirigyre és a tüdőre. Fokozza a termékenységet, valamint gyógyítja a petefészek és a herék betegségeit. Rubinnal kombinálva fokozza a potenciát.
Vissza a lap tetejére


Csillagképek kövei


KOS ( márc.21 – ápr.20 ): rubin, gyémánt, ametisz, akvamarin, aventurin, helio tróp, karneol, citrin, gyémánt, tűzachát, gránát, jadeit, jáspis, kunzit, magnetit, rózsaszín turmalin, naracssárga spinell, topáz.
BIKA ( ápr.21 – máj.20 ): smaragd, topáz, akvamarin, azurit, fekete spinell, boji kövek, gyémánt, smaragd, kianit, kunzit, lapis lazuli, malachit, rózsakvarc, rodonit, zafír, szelenit, tigrisszem, topáz, turmalin, variszcit.
IKREK ( máj.21 – jun.21 ): turmalin, achát, apatit, apofillit, akvamarin, kék spinell, kalcit, krizokolla, krizopráz, citrin, dentrites achát, zöld obszisián, zöld turmalin, zafír, szerpentin, turmalinos és rutiltartalmú kvarc, tigrisszem, topáz, variszcit, zoisit, ulexit.
RÁK ( jun.22 – jul.22 ): holdkő, gyöngy, borostyán, berill, barna spinell, karneol, kalcit, kalcedon, krizopráz, smaragd, holdkő, opál, rózsaszín turmalin, rodonit, rubin, mohaachát, tűzachát, dentrites achát.
OROSZLÁN ( jul.23 – aug.23 ): macska– vagy tigrisszem, rubin, borostyán, boji kövek, karneol, krizokolla, citrin, danburit, smaragd, tűzachát, gránát, aranyberill, zöld és rózsaszín turmalin, kinzit, larimár, muszkovit, ónix, naracssárga kalcit, petalit, piroluzit, hegyikristály, vörös obszidián, rodokrozit, rubin, topáz, türkiz, sárga spinell.
SZŰZ ( aug.24 – szept.23 ): peridot, szardonix, amazonit, borostyán, kék topáz, dioptáz, karneol, krizokolla, citrin, gránát, magnetit, holdkő, mohaachát, opál, peridot, bíbor obszidián, rubellit, rutiltartalmú kvarc, zafír, szardonix, szodalit, sugilit, smithsonit, okenit.
MÉRLEG ( szept.24 – okt.23 ): zafír, opál, ametrin, apofillit, akvamarin, aventurin, heliotróp, kiasztolit, krizolit, smaragd, zöld spinell, zöld turmalin, jade, kunzit, lapis lazuli, lepidolit, mahagóni obszidián, holdkő, opál, peridot, topáz, prehnit, mapkő.
SKORPIÓ ( okt.24 – nov.22 ): topáz, malachit, apacskönny, akvamarin, berill, boji kövek, csaroit, dioptáz, smaragd, gránát, zöld turmalin, herkimergyémánt, kunzit, malachit, holdkő, obszidián, vörös spinell, rodokozit, rubin, topáz, türkiz, hiddenit,variszcit.
NYILAS ( nov.23 – dec.21 ): topáz, türkiz, ametiszt, azurit, kék csipkeachát, kalcedon, csaroit, sötétkék spinell, dipotáz, gránát, aranyfényű obszidián, labradorit, lapis lazuri, malachit, hópehely obszidián, rózsasszín turmalin, rubin, füstkvarc, spinell, szodalit, sugilit, türkiz, wulfenit, okenit.
BAK ( dec.22 – jan.20 ): gagát, ónix, borostyán, azurit, karneol, fluorit, gránát, zöld és fekete turmalin, labradorit, magnetit, malachit, ónix, peridot, hegyikristály, rubin, füstkvarc, türkiz, aragonit, galena.
VÍZÖNTŐ ( jan.21 – febr.19 ): akvamarin, ametisz, borostyán, engelit, kék szelesztit, kék obszidián, boji kövek, krizopráz, fluorit, labradorit, magnetit, holdkő, atakamit.
HALAK ( febr.20 – márc.20 ): holdkő, ametisz, akvamarin, berill, heliotróp, kék csipkeachát, kalcit, krizopráz, fluorit, labradorit, holdkő, türkiz, smithsonit, napkő.
Vissza a lap tetejére


Kristályok és csakrák

Korona: moldavid, citrin, hegyikristály, vörös szerpentin, bíbor jáspis, színtelen turmalin, aranyberill, lepidolit, bíbor zafír.
Harmadik szem: apofillit, szodalit, moldavid, azurit, herkimer gyémánt, lapis lazuli, gránát, bíbor fluorit, kunzit, lepidolit, malachit azurittal, királyi zafír, acélkék obszidián, petalit.
Torok: azurit, tűrkiz, ametiszt, akvamarin, kék topáz, kék turmalin, borostyán, kunzit, lepidolit, kék obszidián, petalit.
Szív: rózsakvarc, zöld kvarc, aventurin, kunzit, variszcit, muszkovit, vörös kalcit, rodonit, görögdinnye turmalin, rózsaszín turmalin, zöld turmalin, peridot, apofillit, lepidolit, morganit, zöld kvarc, rózsaszín danburit, rubin, krizokolla, zöld zafír.
Köldök (napfonat/ solar plexut): malacit, jáspis, tigrisszem, citrin, sárga turmalin, aranyberill, rodokrozit, smithsonit.
Kereszt– vagy erőközpont (szex/ szakrális):kék jáspis, vörös jáspis, narancssárga karneol, topáz, narancssárga kalcit, citrin.
Gyökér: azurit, heliotróp, krizokolla, obszidián, aranysárga topáz, fekete turmalin, karneol, citrin, vörös jáspis, füstkvarc.
Vissza a lap tetejére


Kristályok és szervek

A megfelelő testrészre helyezve a kristályok serkentik az adott testrész vagy szerv működését, szükség esetén megnyugtatja azokat.

Agy: borostyán, zöld turmalin, sötétkék turmalin, berill, kék csipkeachát.
Fül: borostyán, vörös–fekete és hópehely obszidián, szelenit, rodonit, narancssárga kalcit.
Szem: akvamarin, berill, kalcedon, krizopráz, zafír, csaroit, sötétkék turmalin, szelesztit, kék fluorit, tűzachát, macskaszem, narancssárga kalcit.
Fogak: akvamarin, rutiltartalmú kvarc, fluorit.
Nyak: akvamarin, hegyikristály.
Váll: szelenit.
Izomszövet: kuprit, magnetit, danburit.
Tüdő: berill, rózsaszín turmalin, peridot, rodonit, borostyán, dioptáz, kunzit, lapis lazuli, türkiz, rodokrozit, szardonix, kék turmalin, krizokolla, smaragd, morganit.
Lép: borostyán, akvamarin, azurit, heliotróp, kalcedon, vörös obszidián.
Gyomor: zöld fluorit, tűzachát, berill.
Belek: berill, peridot, szelesztit, zöld fluorit.
Vakbél: krizolit.
Kar: malachit, jadeit.
Prosztatamirigy: krizolit.
Here: jadeit, topáz, karneol, variszcit.
Kéz: moldavit, akvamarin, holdkő.
Csontrendszer: amazonit, azurit, krizokolla, kalcit, kuprit, fluorit, dendrites achát, bíbor fluorit, szardonix, pirit.
Idegrendszer/ idegszövet: borostyán, zöld jade, lapis lazuli, zöld turmalin, dendrites achát.
Csontvelő: bíbor fluorit.
Tobozmirigy: nemes rodonit.
Agyalapi mirigy: pietersit.
Állkapocs: akvamarin.
Torok: akvamarin, berill, lapis lazuli, kék turmalin, borostyán, zöld jáspis.
Pajzsmirigy: akvamarin, berill, lapis lazuli, kék turmalin, citrin.
Csecsemőmirigy: aventurin, kék turmalin.
Szív: kuprit, rózsakvarc, csaroit, rodonit, gránát, dioptáz.
Máj: akvamarin, berill, heliotróp, karneol, vörös jáspis, csaroit, danburit.
Epehólyag: karneol, jáspis, topáz, kalcit, citrin, sárga kvarc, tigrisszem, kalcedon, danburit.
Vese: akvamarin, berill, heliotróp, hemartit, jadeit, nefrit, rózsakvarc, citrin, narancssárga kalcit, füstkvarc, borostyán, muszkovit.
Hasnyálmirigy: vörös turmalin, kék csipkeachát, krizokolla.
Gerincoszlop: gránát, turmalin, labradorit, berill.
Petevezeték: krizopráz.
Női reproduktív rendszer: karneol, holdkő, krizopráz, borostyán, topáz, unakit.
Húgyhólyag: topáz, jáspis, borostyán, narancssárga kalcit.
Keringési rendszer és vér: ametisz, heliotróp, kalcedon, kuprit, hematit, vörös jáspis.
Erek: variszcit, piroluzit, hópehely obszidián.
Térd: azurit, jadeit.
Ízületek: kalcit, azurit, rodonit, magnetit.
Bőr: azurit, barna jáspis, zöld jáspis.
Lábfej: ónix, füstkvarc, apofillit.
Endokrinrendszer: Borostyán, ametisz, sárga jáspis.
Immunrendszer: ametisz, fekete turmalin, tűzachát.
Emésztőrenszer: krizokolla, vörös jáspis, zöld jáspis.
Anyagcsere: ametisz, szodalit, piroluzit.
Hát: malachit, zafír, lapis lazuli.
Derék: karneol.
Hajszálerek: dendrites achát.Vissza a lap tetejére
Magyarázó szótár

A kristályok tulajdonságainak leírásakor használt olyan szavak, amik magyarázatra szorulhatnak.

AKASA KRÓNIKÁK: az ezoterikus tudomány szerint egy időn és téren kívül létező raktár, amely információt tartalmaz mindarról, ami az Univerzumban már megtörtént és meg fog történni.
ANGYALI BIRODALOM: az az energiaszint, ahol az angyalok léteznek.
ASZTRÁLIS TÁMADÁS: ártó gondolatok vagy érzések akár tudatos, akár tudattalan továbbítása egy másik ember felé, amelyek betegséget és nehézséget okoznak az életben.
ASZTRÁLIS UTAZÁS: a lélek képes elhagyni a fizikai testet, és távoli helyekre utazni. Ez az élményt testen kívüli utazásnak, vagy lélekutazásnak is nevezik.
ASZTÁLIS VÁMPÍRIZMUS: az a képesség, amely lehetővé teszi mások energiájának elszívását.
AURA: a fizikai testet körülvevő biomagnetikus finomtest. Negyven–száz centiméteres kiterjedésű védőréteget képez a test körül, s információkat tartalmaz a személy fizikai, érzelmi és mentális állapotáról. Az energiamező hagyományos elnevezése a görög avrából származik, amelynek jelentése fuvallat vagy szellő. Az intuitív látással rendelkezők képesek észrevenni a betegségeket az aurában.
AUTOMATIKUS ÍRÁS: a lazán tartott toll önmagától mozog a papíron, vagy a tollat tartó személy kényszert érez arra, hogy általa ismeretlen gondolatokat írjon le.
BELSŐ GYERMEK: a személyiségnek az a része, amelyik ártatlan és gyermeki marad, vagy amelyik a sértések és traumák lerakodóhelyévé válhat, ezért gyógyításra van szüksége.
BELSŐSZINTEK: a létezésnek azok a szintjei, amelyek tartalmazzák az intuíciót, az esztraszensz tudatot, az érzelmeket, az érzéseket és a finom energiákat. Lásd még Külső szintek és Finomtestek.
BIOMÁGNESES MEZŐ/KÖPENY: minden élőlényt körülvevő energiamező.
CSAKRA: a finom energiák forgó örvénye. A szó szanszkrit chakramból származik, amely kereket jelent. Ezek a központok fénykorongként jelennek meg a tisztánlátók és a jógik számára. A finom energiacsatornák és –központok rendszere az alapja azoknak a meridiánoknak és energiapontoknak, amelyeket az akupunktúra, a jóga és az energiagyógyítás használ (a csakrákról bővebben a "Tudástár/Általános fogalmak/Csakra" találhatunk). Amikor a csakrák megfelelően működnek, a test fizikai és finom energetikai egyensúlya harmóniában van. Rossz működésük fizikai, mentális, érzelmi vagy spirituális problémákhoz vezetnek. Sok olyan energiával gyógyító terepeuta van, aki úgy gondolja, hogy a csakrákat a kristályok rezgéseivel lehet gyógyítani, mert a test finom energia szintjeire hatnak.
CSI (VAGY KI): az az életerő, amely energiával telíti a fizikai és a finomtesteteket. Kínai eredetű szó, ejtése: csi.
CSILLAGGYERMEKEK: magas szinten álló lények, akik más bolygórendszerekből érkeztek, és azért inkarnálódtak a Földön, hogy elősegítsék annak spirituális fejlődését.
CSILLAGKAPU: azok a pontok, amelyeken keresztül földön kívüli lényekkel lehet kapcsolatot teremteni.
DISZPRAXIA: olyan állapot, amelyet koordinációhiány, darabosság, ügyetlenség jellemez, az egyén képtelen megkülönböztetni a balt a jobbtól. Gyakran diszlexiával együtt fordul elő.
ÉGI BIRODALOM: A New Age gondolkodásmódban a magasabb rendű lények lakóhelye.
ELEKTROMÁGNESES SZMOG: finom, de érzékelhető elektromágneses mező, amely kártékonyan hat a rá érzékenyekre. A szmogot elektromos távvezetékek és elektromos árammal működő készülékek (komputerek, mobiltelefonok, tévék) bocsátják ki magukból.
ELŐDÖK VONALA: ezek által öröklődnek az előző generációktól a családi minták és hitrendszerek.
ELRAGADTATOTTSÁG ÉRZÉSE: magasabb, módosult tudatállapot, amelyben a személy hatalmas örömérzet tölti el, nem érzi magát földelve, és képtelen a fizikai, hétköznapi síkon normálisan működni.
ENERGIABEÜLTETÉS: olyan gondolatok ás negatív érzések, amelyeket külső, idegen forrás ültet el a finomtestekben.
ÉTERI TERVRAJZ: az a finom program, amelyből a fizikai test felépül. Lenyomatokat hordoz az előző életek rendellenességeiről és sérüléseiről, amelyek a jelen életben okozhatnak betegségeket.
ÉTERI TEST: a testet körül vevő finom biomágneses mező, másképpen aura. Lásd még Aura és Biomágneses mező.
EXTRASZENSZ KÉPESSÉGEK: olyan képességek, mint a tisztánlátás, a telepátia és a gyógyítás.
EZOTERIKUS GONDOLKODÁS: nem tudományos, nem meterialista gondolkodásmód, hanem a metafizikán alapul.
FELETTES LÉLEK: egy lélekcsoportnak az a része, amelyik magasabb frekvencián rezeg, és irányítja a csoport spirituális fejlődését. Lásd még Lélekcsoport.
FÉNYKÖNYVTÁR: olyan energiaraktár, amelyik tudást és a gyógyításhoz szükséges ismereteket tartalmaz.
FÉNYTEST: finom energiatest, amely nagyon magas frekvencián rezeg. A lélek és a magasabb tudat hordozója.
FERTŐZŐHÁZ-SZINDRÓMA: egy sor tünetegyüttes, mint például a fejfájás, a szédülés, a hányinger, a mellkasi problémák és az általános fáradság, amely olyan épületekhez kötődik, amelyek tényleges környezetszennyezésének vagy negatív környezeti energiáknak vannak kitéve.
FINOM ENERGIAMEZŐ: az a láthatatlan, de érzékelhető energiamező, amely minden élőlényt körülvesz.
FINOMTEST: a biomágneses köpeny rétegei, amelyek kapcsolódnak a fizikai, érzelmi, mentális és spirituális létezési szintekhez.
FÖLDCSAKRA: az a csakra, amelyik a két lábfej között és kissé alattuk helyezkedik el. Ez felelős azért, hogy a lélek az inkarnációban maradjon, a fizikai testet köti össze a Földdel. Lásd még Földelés, Földelő zsinór.
FÖLDELÉS: a személy és a Föld között létrehozott biztos kapcsolat, amely biztosítja a túlzott vagy nem odavaló energiák elvezetését a testből.
FÖLDELŐ ZSINÓR: vibráló energiazsinór, amely belekapcsolódik a Földbe, és a lelket az éteri testekkel együtt az inkarnációban tartja.
FÖLDGYÓGYÍTÁS: a Föld energiamezőjében bekövetkezett torzulás gyógyítására tett kísérlet. Ezt a torzulást a környezetszennyeződés és az ásványkincsek tönkretétele okozza.
FÜSTÖLÉS: egyfajta tisztítótechnika, az amerikai indiánok módszere. Ezzel készítették fel önmagukat és a teret különböző spirituális gyakorlatok során. Lassan égő gyógynövényeket füstöltek.
GEOPATIKUS STRESSZ: olyan stresszhatás, amelyet a finom energia kiáradása és energiazavar okoz. Forrásai lehetnek föld alatti vízerek, negatív földsugárzások, energiavonalak és elektromos távvezetékek. Mindenütt megtalálható a Földön, hatást gyakorol az emberekre, illetve beszennyezi őket és a környezetüket is. Sokfajta rendellenesség okozója. Lásd még Ley-vonalak.
GONDOLATFORMÁK: azok a formák, amelyeket erős pozitív vagy negatív gondolatok hoznak létre. Az éteri vagy spirituális szinten léteznek, és befolyásolják egy személy mentális képességeit.
GYÓGYULÁSI KRÍZIS: pozitív jele annak, hogy a tünetek hamarosan megszűnnek, amit egy rövid, intenzív szakasz előz meg, amikor ugyanezek a tünetek erősödnek.
HARMADIK SZEM: az a csakra, amelyik a két szemöldök között és kicsivel fölöttük található. A belső látás és az intuíció helye. Lásd még Csakrák.
HÁRMAS MELEGÍTŐ MERIDIÁN: a test egyik meridiánja, amelyet a hagyományos kínai medicina használ. Lásd még Meridián.
HIPNOTIKUS HATÁSÚ UTASÍTÁSOK: külső forrásból származó tudattalan programok, amelyek hatására az ember automatikusan működik.
HOMEOPÁTIA: egyfajta gyógymódrendszer, amelyet először a görög orvos Hippokratész (Kr. E. 460–377) alkalmazott. A test öngyógyító erejét serkenti azáltal, hogy a tüneteket okozó anyagot rendkívül felhígított formában juttatja a szervezetbe. A modern homeopátia alapítója a német orvos. Samuel Hahnemann (1755–1843).
JÓSLÓ HANGOK: olyan jóslás, amelyik hangjelzések által jön létre.
KARMIKUS: az előző inkarnációból származó vagy ahhoz kapcsolódó dolgok. Adósságok, hitek és olyan érzelmek, mint például a bűntudat, áthozhatók az előző életből a mostaniba (a csakrákról bővebben a "Tudástár/Általános fogalmak/Karma" találhatunk.
KARMIKUS MAGOK: az előző életben keletkezett traumák, viselkedésminták vagy betegségek maradványai, amelyek az éteri testben rakódnak le. Ezekből rendellenességek vagy betegségek fejlődhetnek ki a mostani életben.
KIRLIAN-KAMERA: orosz találmány, amely a testet körülvevő biomágnese mezőt, az aurát képes lefotózni. A módszert 1939-ben Szemjon Kirlian fedezte fel.
KOPTATOTT: kőcsiszolási technika, amely során a köveket egy nagy csiszolódobba helyezik. Az eredmény sima felületű és gyakran fényes kő.
KOZMIKUS TUDAT: nagyon magas szintű tudat, amelyben az alany részévé válik a nem fizikai, isteni energiának.
KÖZTES LÉTÁLLAPOT: az ezotermikus tudomány szerint, amikor egy lélek kilép a fizikai inkarnációjából (meghal a Földön), akkor ebbe a létállapotba kerül. A lelket ilyenkor egy finom energiatest veszi körül, amely hordozza azoknak az információknak a lenyomatát, amelyek az előző életekben történt vele. A lélek ekkor tervezi meg a következő életét. A köztes létállapotot fizikai inkarnációban is képes a lélek megtapasztalni. Ilyenkor gyógyíthatók az előző életekben szerzett sebek, illetve információt kaphatunk a jelenlegi életről, annak céljairól, feladatairól.
KRISTÁLYJÓSLÁS: a kristály belsejében lévő alakok megfigyelése, ami segít a jövőbe, a jelen vagy múlt titkait felfedni.
KRISTÁLYRÁCS: kristályok elhelyezése épületek, személyek vagy szobák körül, abból a célból, hogy védelmet nyújtson vagy meglévő energiák javítását.
KRISZTUS-TUDAT: a keresztény gondolkodásban a saját istenségünkben való hit (hasonló ahhoz, amelyik Krisztusban megnyilvánult); az, ami összekapcsol bennünket az univerzum minden élő létformájával. Az ezoterikus gondolkodásban a legmagasabb tudatot jelképezi, az isteni energia megnyilvánulását. Lásd még Kozmikus tudat.
KRÓNIKUSFÁRADSÁG-SZINDRÓMA: vírushoz kötődő rossz fizikai állapot, amely súlyos fáradtság, izomfájdalom, koncentrációhiány, emlékezetvesztés és depresszió jellemez. Jelenleg nincs ismert hagyományos gyógymódja.
KUNDALINÍ: belső spirituális és szexuális energia, amely a gerincoszlop alján található, és stimulálás hatására egészen a koronacsakráig képes emelkedni.
KÜLSŐ SZINTEK: a létezésnek azok a szintjei, amelyek fizikailag és környezetileg meghatározottak. Lásd Belső szintek.
LÉLEKCSOPORT: olyan lelkek csoportja, akik közösen együtt vannak az inkarnációban.
LÉLEKKAPCSOLAT: a lélekcsoport tagjai közötti kapcsolat.
LÉLEKKÍSÉRŐK: olyan lelkek, akik nincsenek fizikai testben inkarnálódva, és a köztes létből segítik azokat, akik a Földön vannak. Lásd még Köztes lét.
LÉLEKRÉSZEK VISSZAHOZÁSA: előző életekbeli trauma, sokk és gyötrődés miatt lélekrészek ott maradhatnak a köztes létben. A sámán vagy a lélekgyógyító megmenti ezeket a lélekrészeket, és visszahozza a fizikai testbe, vagy ideiglenesen egy kristályba.
LEMURIA: az ezotermikus gondolkodás szerint az Atlantisz előtti ősi civilizáció.
LEY-VONALAK: finom energiavonalak, amelyek egyenesek vagy spirituálisak. Ősi helyszíneket vagy a táj kiemelkedő pontjait kötik össze.
MÁTRIX: az anyakőzet, amelyből a kristályok természetes állapotukban kinőttek.
MEGVILÁGOSODÁST KERESŐ ÚT: amerikai indián sámángyakorlat, amely során a személy elvonul, és vad természetes környezetben él, hogy képes legyen a természettel együtt létezni és legyőzni a félelmeket. Ezt a gyakorlatot csak megfelelő segítséggel lehet elvégezni.
MERIDIÁN: a kínai medicinában használt finom energiacsatornák, amelyek a bőr alatt futnak, és tartalmazzák az akupunktúrás pontokat.
MESTERTANÍTÓK: nagyon magas szintű fejlődési fokot elért spirituális lények, akik a Föld spirituális fejlődését irányítják. Mindazok, akik a Földön a saját spirituális és fizikai rezgéseiket emelni kívánják, a mestertanítók útmutatását követik.
MIAZMA: egy múltbeli fertőző rendellenesség finom lenyomata, mint például a tbc vagy a szifilisz, amely családi örökség, vagy helyhez kötődik. A kifejezést a homeopátia atyja, Samuel Hahnemmann alkotta meg. Lásd még Homeopátia.
NEGATÍV ÉRZELMI PROGRAMOZÁS: olyan kötelezettségek, kötelességek és bűntudatok, amelyek vagy az előző életekben gyökereznek, és megmaradnak a tudattalan pszichében, ezáltal a jelenlegi viselkedést befolyásolják. Hátráltatják a lélek evolúciós folyamatát, hacsak nem engedjük el, vagy nem programozzuk át ezeket.
PLEOKKOIKUS: a kristály belsejében két vagy három szín vagy színárnyalat jelenik meg, attól függően, hogy melyik oldalról nézzük a kristályt.
PRÁNAENERGIA: az az energia, amelyik mindent áthat. Különösen hasznos a gyógyító munkában, mivel energiával tölti fel és revitalizál. A prána szanszkrit eredetű szóból ered, amely azt jelenti, lélegzet.
RADIONIKA: diagnosztikai és terápiás módszer, amely távolról, speciális műszerek segítségével történik, és azon alapul, hogy minden rendellenesség a testet körülvevő elektromágneses mező elváltozásain alapul. A módszer dr. Albert Abrams XIX. századbi amerikai orvos kutatásain alapul.
REIKI: természetes, kézrátétes technikát alkalmazó gyógymód, amelyben a gyógyító a kezein keresztül magas rezgésű energiát ad át a páciensnek. A szó a rei (jelentése természetfeletti erő vagy spirituális intelligencia) és a csi (jelentése életenergia) szavából ered. A technikát először 1922-ben használta a japán Mikao Usui.
RENDELLENESSÉG: az az állapot, amelyik fizikai egyensúlyhiány, blokkolt érzések, az elnyomott érzelmek vagy a negatív gondolkodás hatására alakul ki.
SZELLEMI HATÁS: mások gondolatai és véleményei, amelyek erőteljesen hatnak egy másik személy gondolkodásmódjára.
SZÜLETÉS ELŐTTI ÁLLAPOT: az a dimenzió, amelyet az emberi lények a születés előtt elfoglalnak. Lásd még Köztes létállapot.
TAPADÓ ENTITÁSOK: lélek formában létező entitások rátapadnak egy élő ember aurájára.
TISZTÁNÉRZÉKELÉS: tiszta extraszensz érzékelés: fizikailag észlelhetetlen dolgok észlelésének a képessége.
TISZTÁNHALLÁS: tiszta extraszensz hallás: a fizikai érzékszervek által nem halható dolgok érzékelésének a képessége.
TISZTÁNLÁTÁS: tiszta extraszensz látás: a fizikai világban nem látható dolgok látásának a képessége.
TÖNKREMENT CSAKRA: olyan csakra, amelyik drogok, ostoba extraszensz tevékenységek vagy a túl hosszú ideig tartó meditáció miatt károsodott. A csakra nyitva marad, és képtelen elvégezni energiaszűrő feladatát.
TÖRÉSVONAL: egy kristály belsejében található repedések vagy törés, amely megtöri a fényt, és látszólag két részre osztja a kristályt.
TÜNDÉRVILÁG: a dévák vagy természetszellemek otthona. Az ezoterikus gondolkodás szerint a természeti tárgyak (fák, folyók, hegyek) lakói és uralkodói. Habár a dévák általában láthatatlanok, a tisztánlátók képesek velük kommunikálni, vagy intuitív módon bejutni a birodalmukba, arra az energetikai szintre, ahol ezek a lények léteznek.
ÚJRAGONDOLÁS: egy múltbeli esemény más színben való újragondolása, annak érdekében, hogy a jelen életben okozott negatív hatást meggyógyítsuk.
ÜZENETKÖZVETÍTÉS: az a folyamat, amely során fizikai testben nem inkarnálódott lények információt közvetítenek egy inkarnációban lévő személy hangján és gondolatain keresztül.
ZÁRVÁNY: a kristályon belül ásványlerakat, amely rendszerint zavaros foltként vagy szellem alakként jelenik meg a kristály színétől függően. Lásd tibeti kvarc.

Vissza a lap tetejére