Hang, fényterápia

Hanggyógyászat Fény– és színterápia


Hanggyógyászat

Hangtálak eredete
Az elképzelések szerint kétféle céllal készülhettek. Az egyik megközelítés szerint hétköznapi használati tárgyak, amelyeket ételkészítésre és tárolásra használtak. A másik szerint szakrális célokra készültek, vallási rituálék, mágikus szertartások és a gyógyítás fontos eszközei voltak. Mivel a buddhizmusban nincsenek dogmák, kötelező érvényű hittételek, ezért a buddhista szerzetesek életében nem választódott szét olyan élesen a vallási és az úgynevezett világi tevékenység, mint más vallási kultúrákban. Így nem elképzelhetetlen az sem, hogy a tálak egyszerre több funkciót is betöltöttek. Az a tény, hogy a hangtálak gondos munkával, 7-12 fémből készülnek, amelyek között megtalálható ezüst és az arany is, szintén azt valószínűsíti, hogy nem csak egyszerű, hétköznapokra készülhettek.
A hanggyógyászat egy nagyon ősi gyógymód. A Védák a kozmikus OM hang óta eredeztetik a hang megnyilvánulását a létezésben. Ez a kozmikus hang, amelynek csak közelítő ejtése az OM valójában az univerzum állandóan lüktető ritmikus rezgése. Amikor valaki ebben a kozmikus lüktetésben él akkor számára minden tiszta szinten válik megtapasztalhatóvá. A szeretet és a béke érzései és legfőképp az egységérzet az, ami jelzi, hogy kapcsolatba kerültünk lényünk eme ősi alapjával. Az OM a megnyilvánulatlan létbirodalom szimbóluma is egyben. Ezt követi ebből fejlik ki, az AH mint a megnyilvánulás hangja. Amikor a csecsemő megszületik megnyilvánítja létét az ÁH hanggal. Ez az ÁH hang utána az egész életünket végigkiséri és amikor megvalósítjuk az OM–hoz (Istenhez, Allahhoz, Buddhához, Krisnához, Taohoz...stb.) való visszatérés visszaemlékezés lépését akkor létrejön a HUNG mint az egységhez visszafordító kozmikus jel. Ekkor mindaz, amit jónak rossznak láttunk a világban valójában tanító vagy tisztító tapasztalattá alakul és tiszta szinten mutatja meg az arcát. A hanggyógyászat arról szól, hogyan valósíthatjuk meg a testünk sejtszerkezetében a zavaró érzelmeink és gondolataink miatt elhangolódott rezgések újbóli tisztaságát. Majd hogyan hozhatjuk egyensúlyba a megtisztított részeket, hogy visszanyerhessük eredeti tiszta energetikai és fizikai alaprajzunkat és ezáltal az Egészséges létünket. Olyan módszerek alkalmazásáról van szó, amelyek képesek a hang által átmosatni újrarendezni sejtszinten az egész Fizikai, mentális, emocionális és spirituális testünket.
A buddhista gyógyító, szerzetesek évszázadok óta használják a tibeti hangtálakat, és gondosan rögzítették a velük kapcsolatos tapasztalataikat. A hangokat egy átlagember a 15 és 20 kHz közötti hangtartományban érzékeli, ezek a speciális tálak nagyon gazdagok felhangokban a hallható és a nem hallható tartományban. Miután 3–4 ilyen felhanggal rendelkeznek, képesek "alpha", "théta" és "delta" hullámokat előidézni az agyban. A 8–14 Hz–ig terjedő "alpha" hullámok egy mély meditációs állapotot idéznek elő, míg a 4–8 Hz–es "théta" hullámok közel azonosak a Földforgási sebességének (7,49 Hz), valamint a DNS–nek rezonanciafrekvenciájával. Ez azt jelenti, hogy amikor megközelítőleg együtt rezonálunk, vagyis összhangban vagyunk a Földdel, akkor kerülhetünk a már említett ősbizalmi, abszolút nyugalmi állapotba. A "delta" hullámok a fizikai és az energetikai megtisztulás után, az ún. "testnélküliség" állapotát idézhetik elő, és a test határainak megszűnésével megtapasztalhatjuk az univerzális egységet.
A tibeti hangtál masszázs alapját a meridián elmélet adja, vagyis, hogy az egészséget a testet behálózó energiarendszerben futó akadálytalan energiaáramlás biztosítja. Ennek elapadása, vagy felhalmozódása akadály vagy más zavar esetén betegséget és diszharmóniát idéz elő. Ennek a gyógymódnak is az a célja, hogy megszüntesse ezt az egyensúlyhiányos állapotot.

Hol és hogyan készültenek
Készítésük és használatuk a korai időkben az ázsiai kontinenshez köthető. Ebben a térségben a fémből készült hangadó eszközök és hangszerek használata már az időszámításunk előtti harmadik évezredben fejlett volt. A tibeti hangtál elnevezés ma már csak részben fedi valóságosan az eredetet, ugyan is azokat a Tibetből Indiába és Nepálba menekült emberek készítik, akik lakóhelyük elhagyására kényszerülve magukkal vitték a tudást. Azonban, mivel a valós eredet Tibetbe vezethető vissza, ezért készítőik továbbra is tibeti hangtálaknak nevezik őket, még ha más országokban készültek is.

Hangtál készítése
Minden egyes hangtál kézi munka eredménye, és a hangtálkészítő műhelyekben szinte ma is olyan eszközökkel, szerszámokkal és technológiával készülnek, mint az ókorban.A készítés a tál méretőtől függően 5–6 ember együttes, pontosan összehangolt munkáját igényli. Egy nagyobb méretű tál 1–5 napon keresztül készül.

A mögöttes keleti filozófia
A hangmasszázs a hangok hatására vonatkozó azon ősi tudásra épül, amelyet az indiai gyógyítók alkalmaztak több, mint 5000 évvel ezelőtt. A távol–keleti népek szerint a Kozmosz és az Ember hangokból lett megformálva, vagyis az ember maga is hang, rezgés. Ezért is mondják, hogy ha valaki összhangban van önmagával és környezetével, harmonikus rezggésben él, akkor egészséges, kéőes az életét is szabadon és kreatívan irányítani, hisz harmónikusan együtt rezeg a Mindenséggel.
Tibetben azt mondják, hogy a harmónikus hangok a testből és a lélekből elűzik a rossz szellemeket (mint stressz, negatív érzelmeket, gondolatokat, stb.). Ezáltal a testnek és a léleknek újra megvan a lehetősége, hogy harmóniába kerüljenek, és egészségessé váljanak. A hangmasszázs tulajdonképpen az eredeti rendbe hoz vissza bennünket, emlékezteti a test sejtjeit a harmonikus, vagyis egészséges működésre. Elképzelésük szerint a diszharmonikus hangok pedig beteggé teszi az embert. Ezen felül a tibeti mesterek szemében a hangtálak hangjában megmutatkozó szabályosság a szentség megnyilatkozása.

Mi történik a tálak hatására a testben
A tibeti hangtál több fém ötvözetéből készült hangadó eszköz, amelyet a keleti (és mostanában már a nyugati alternatív) gyógyászatban használnak. A különböző típusok közös jellemzőja, hogy megszólaltatva erős, felharmónikusokban gazdag hangzásukkal a testre és a pszichére egyaránt hatással vannak. Ezek a hatások egyfajta harmonizáló, gyógyító, relaxáló következményekkel járnak. Tulajdonképpen kétféle módon fejti ki hatásukat. Egyrész lágy, monoton, hosszan bugó hangjuk kikapcsolja az elmét, ezáltal egy nagyon mály relaxált állapotot hoznak létre. Ennek köszenhető, hogy sokan elalszanak a kezelések, csoportos meditációk alatt. Másrészt az általuk kibocsátott hangrezgés és fizikális rezgés a bőrön keresztül bejut a testbe, és ott a sejtekhez eljutva fejtik ki hatását.

Hatásmechanizmusáról
Mindannyian tudjuk, hogy ha a tóba bedobunk egy kavicsot, akkor azon a helyen, ahol a kavics beleesett a vízbe, koncentrikus körök jelennek meg, amelyek mozgásba hozzák a víz minden egyes molekuláját. Valami hasonló történik a testben is hangmasszás során, hiszen a testünk 70%-a is víz. A rezgés bejut a testbe, és ott koncentrikus hullámok formályában szétárad, kellemes "sejtmasszázst" adva a testben lévő több mint 100 trilió sejtnek. A hangtálak hangrezgései tovaterjednek a szöveteken, csontokon, szerveken, testfolyadékokon, testüregeken, a test minden egyes sejtjét megérintik.
Peter Hess®módszerének alapjául a hangok hatásával kapcsolatos olyan ősrégi felismerések szolgálnak, melyeket már több, mint 5000 évvel ezelőtt alkalmaztak Indiában, hogy helyreállítsák a szellem, a test és a lélek harmóniáját. Közel 20 éves kutatómunkája során a hagyományos keleti zene emberi szervezetre gyakorolt gyógyító hatásával foglalkozott. Számos kutatóutat tett Nepálba, Tibetbe és Indiába. Éveken át tartó kutatás és gyakorlat során fejlesztette ki a Hangmasszázs Terápiát, mely hozzásegít a test energiamezejében keletkezett zavarok helyreállításához, támogatja az immunrendszer felerősödését.
Amennyiben a szervek és szövetek blokk–mentesek, akkor a hanghullámok akadálytalanul szétáradnak a testben, és a lábujjakon, kézujjakon, valamint a hajszálakon keresztül kilépnek. Azonban általában a testünk nem mentes az energetikai, fizikai blokkoktól, hiszen a megoldatlan problémák, a stressz, az aggodalmak, a helytelen életmód mind-mind blokkokat hoznak létre a szervezetben. Megjelenthetnek például az ízületekben, az izmokban, és a szervekben, mirigyekben. A hangmasszázs vagy a csoportos meditációk során a testbe jutó hangok és rezgések ezeket a blokkokat oldják fel, és ezáltal hozzájárulnak a sejtek harmónikus müködésükhöz.

Technikai menete a következőképpen történik
A test különböző pontjaira különböző méretű tálakat helyeznek, melyeket filcütővel megütnek. Az így keletkezett rezgések a testbe jutnak, és koncentrikus körökben végighaladnak az egész testen, megmozgatva valamennyi, közel 100 billióra becsült sejtet. Ha a test energiarendszere akadálymentes, akkor a rezgések könnyedén áthaladnak és kilépnek a lábujjaknál, valamint a hajszálak végeinél. Ezeket a rezgéseket a páciens azonnal érzékeli, és a folyamatos hang és rezgés hatására kellemesen ellazul. Ez az állapot a felfrissülésre és a szellemi megtisztulásra teremt lehetőséget, és ezáltal a fizikai állapot is javul. Mivel testünk 75 százaléka víz, a hangrezgések kiválóan továbbítódnak, és gyakorlatilag minden sejtünk egy egyszerű masszázst kap. A folyamatos és egyenletes rezgésszámok összehangolják a szervezet energetikai rendszerét, egy azonos rezgéshullámra állítva.
Masaru Emoto évekkel ezelőtt tudományos kísérleteivel bizonyította be, hogy a víz információközvetítő és hordozó. Mikroszkóp alatt készült felvételekkel támasztotta alá, hogy a víz kristályszerkezete hogyan változik meg különböző információk hatására, mint például a zene, képek, érzelmek vagy szavak. A terápia testünkre gyakorolt hatását könnyen meg tudjuk érteni, ha elképzelünk egy tükörsima tavat, és ebbe beledobunk egy követ. A hullámok az egész testet megmozgatják.

A hangtál anyagának az összetétele
Egy valódi tibeti hangtál a készítés és vallási hatásoktól függően 5–12 féle fémet tartalmaz. A hagyomány szerint 7 fémet mindenképp tartalmaznia kell, ezek mindegyike egy bolygót szimbolizál. Ezek mellett még ötöt kevernek bele, a cinket, ami a feszültségek oldására hat, meteorfémet, ami fokozza a tettvágyat és az aktivitást, bizmutot, mely az emésztőrendszer működését javítja, galenitet, ami az ízületi gyulladások ellen nyújt védelmet, és piritet, ami a tüdőt erősíti. Különös gyógymód, de még ha nem is szánjuk rá magunkat egy hangterápiára, egy kisebb tál a lakásban, időnként szertartásszerűen megütve kellemes hangjával és meditatív hatásával megújulást vihet egy fáradt napba.
A tálak müködtetéséhez ütőt, dörzsbotok használnak. Az eszközök megszólaltatására használatosak, ütéssel, kongatással, dörzsöléssel. Anyaguk lehet bőr, gumi, filc, kender, puha és keményfa. Nem alábecsülendő a fontosságuk, hiszen ezen eszközök alkalmazásával szólaltatható meg a hangok, hangrezonanciák széles spektruma.

Milyen esetekben érdemes alkalmazni a módszert
A hangterápiának számos speciális területe alakult ki, és egyre szélesebb körben alkalmazzák. Ez a pár ezer éve használt eszköz gyakorlatilag mindent tud, amit a modern biorezonancián alapuló eszközök. Alkalmas arra, hogy végigkísérje életünket a magzati léttől a halálunkig. A gyerekek nagyon nyitottak a hangokra, a rezgésekre, ami segíti a motorikus fejlődést, mozgásterápiával együtt a mozgáskoordinációt, csökkenti a meglévő mozgásszervi zavarokat, a beszéd–, írás– és olvasási problémákat. Jó hatással van a túlmozgásos gyerekekre is, és elősegíti az összpontosítást.
A hangmasszázs fontosabb hatásai: Bizonyos területeken természetesen fontos a specialistákkal, szakorvosokkal történő együttműködés.
Vissza a lap tetejére


Fény– és színterápia

A fénnyel és színekkel történő terápia egyike a gyógyászat legrégebbi természetes kezelési eljárásainak, amely több ezer éves tapasztalatra tekinthet vissza. A modern fényterápia lehetőséget nyújt a napfény (teljes spektrum) természetes gyógyító erejének utánzására – ami különösen fényhiány, és annak következményei esetén vált be. A fényterápia kezdeteinél hamar felülkerekedett az a felismerés, hogy az egyes színek – azaz a látható spektrum részei – mindig speciális hatást fejtenek ki a szervekre, a testrendszerre és a testfunkciókra. Ez volt a színterápia születésének pillanata. Meghatározott színek célzott alkalmazása révén sok panasz és betegség esetén lényegesen jobb terápiás eredményt sikerült elérni, mint általános fényterápia alkalmazásával. Amennyiben a terápia során különböző színekre volt szükség, akkor egymást követően alkalmazták azokat.

Színek gyógyhatásai:
(Forrás: http://anke-ragyogas.blogspot.hu/2008/09/gygyt-fny-s-sznterpia.html#!/2008/09/gygyt-fny-s-sznterpia.html)


A fényterápia elsősorban a következő problémák esetén segít
Vissza a lap tetejére