Masszázs

Masszázs fogalma
Masszázsról általában
Masszázs története
Masszázskor szemelőtt tartandók
Aromaterápiás masszázs
Ayurvédikus masszázs
Gyógymasszázs
Idiai masszázs
Kínai gyógymasszázs
Lávaköves masszázs
Nyirokmasszázs
Shiatsu masszázs
Sportmasszázs
Svédmasszázs
Thai masszázs
Tibeti masszázs
Yumeiho masszázs

Masszázs fogalma

A masszírozás minden kétséget kizáróan a legrégibb kezelési módok közé tartozik. Ösztönös művelet, melyet őseink is alkalmaztak a testi fájdalmaik megszüntetésére simogató, nyomkodó mozdulatokkal. Az emberiség gyógyító eljárásainak egyik legősibb módja a gyógymasszázs. A gyógymasszázs mechanikai tevékenység. A test szöveteinek kézzel történő megdolgozása. A test felületén meghatározott fogásokkal, a fogások meghatározott sorrendjében, kezelési céllal alkalmazott mechanikai inger, melyre a kialakuló válaszreakció a fizikális gyógyhatás.
A masszázs a test felületen, meghatározott fogásokkal, kezelési céllal alkalmazott mechanikus és bioelektromos inger, melyre kialakuló válaszreakció a fizikai gyógyulás. Az ember testét érő manuális mechanikai behatások részben közvetlenül, részben közvetve (neurohormonalis úton) befolyásolják a sejtek és szövetek működését, elsősorban lokálisan (nedvkeringés, izomtónus), de távol a szervekben is (zsigerek, központi idegrendszer).
Egészségünk és lelki harmóniánk megteremtése a cél. Serkenti a vérkeringést, ezáltal befolyásolja a szívritmust és a vérnyomást. Hatással van az idegrendszerre, oldja a stresszt és az izmok feszültségét, továbbá elsimítja az idegpályákon felhalmozódott energiatorlódásokat.
Vissza a lap tetejére


Masszázsról általában

Jelen társadalmunkban egyre növekvő elvárásoknak kell megfelelnünk munkánkban és magánéletünkben egyaránt. Rohanó életmódunk folyamán elhanyagoljuk az egészséges étkezést, a testmozgást és a pihenést. Ezáltal egyre fiatalabb korban tapasztalhatunk egészség romlást, folyamatos feszültséget. Az idegesség és a türelmetlenség szinte napi rutinná válik a mindennapok folyamán. A masszázs nagyon sok esetben segít. Természetesen nem pótolja a normális étkezést és a többi összetevőjét a normális életnek, de jótékony hatása igen jelentősen megmutatkozik teljesítményünkben és közérzetünkben egyaránt. Rengeteg féle masszázs létezik. Vannak gyógyító masszázsok, melyek egy–egy betegség kezelésének kiegészítéseként a gyógyulást segítik elő, továbbá a tüneteket, fájdalmakat enyhítik. Vannak olyan masszázsok, melyek kifejezetten az izmok lazítására vannak kidolgozva, valamint léteznek kifejezetten stresszoldó masszázsok. A masszázs technológiák tárháza szinte kimeríthetetlen. Ezek a technológiák megkönnyíthetik életünket, kellemessé tehetik a hétköznapokat.
Vissza a lap tetejére


A masszázs története

A masszázs a legrégebbi gyógyeljárások közé tartozik. A francia massage szó, görög eredetű, s gyúrást jelent, massein (dörzsölni) szóból ered. Az arab mass (nyomni), vagy a héber mases szó is lehet az eredete.
Valószínűleg az emberek önmagukon már ősidők óta ösztönösen alkalmazták a masszázst. A primitívtől a kulturált népekig szinte mindenütt megtalálhatjuk a használatát.

A masszázs világtörténete
I.e. 4000.-ben Indiában léteztek már fürdők, melyeknél masszázskezeléseket is alkalmaztak a jóga mellett. Indiában a masszázst egészségügyi és rituális célból is végezték. Végtagokon a műveleteket a széli részek felé végezték, mintha ki akarták volna a gonoszt nyomni a testből. I.e. 1800 táján keletkezett az ajurvédikus kezelési mód, mely gyógykezelések elmaradhatatlan részét képezi a masszázs.

Egyiptomi birodalom
Az egyiptomi Birodalomban a múmiakészítések során alaposan megismerték az emberi test felépítését, ami fejlett orvostudomány kialakulását eredményezte.
A talpon keresztüli gyógyítás alkalmazásának első bizonyítéka egy egyiptomi orvos sírkamrájában talált közel 5000 éves falfestmény volt, de zen kívül is számos lelet adat bizonyítja, hogy a masszázs elterjedt gyógymód volt.
I.e. 500 körül az egyiptomi herbalistákat tekintették a legjobbaknak, Rómától Babilonig az uralkodók orvosai voltak (a tudásra vágyó orvosok is - pl. Galenus - Pergamonban és Alexandriában tanultak).
Egyiptomban minden testrésznek külön szakorvosa volt. A masszázst sebek és betegségek gyógyítására egyaránt használták, mágikus erőt tulajdonítottak neki.

Kína
Az i.e. 3. századból származik az egyik legősibb orvosi könyv: a Sárga Császár Belgyógyászati Könyve (Huang Ti Nei Ching), mely máig kiindulási alapként szolgál a keleti orvoslással foglalkozók számára. A Yin-Yang elven és az öt elem tanon kívül pontos leírást ad anatómiai dolgokról, de légzéstechnikákkal, masszázzsal is foglalkozik. A könyv második része leírja a meridián rendszert (az akupunktúrás csatornák rendszerét.
A masszázst orvos papok végezték, és a test aktív és passzív tornájával (Qi gung) kombinálták. Innen ered az akupresszúra tudománya.
A masszázs tehát a hagyományos kínai orvoslás része, filozófiai alapja a taoizmus. Az akupunktúrás pontokon keresztül harmonizálja a belső szervek közötti (Qi) egyensúlyát.

Görögország
A testkultúrának, a mozgásnak és az egészségnek nagy a szerepe. Ügyeltek a mozgásra, a táplálkozásra, sokat voltak friss levegőn, fürdőztek és masszázsra jártak, ivókúrát tartottak. (Ókori wellness)
A görögök a masszázst alkalmazták a sportolók edzésével kapcsolatban, de gyógyító célzattal is.)
Herodikosz-tól (i.e. 482-347) tanulta a masszázs módszereit és az Officina Medici c. munkájában ír a masszázs élettani hatásairól. Krónikus betegeknek mozgást, gyógyfürdőt és masszázst javasolt. Ekkor még a mozgás messze megelőzte fontosságban az egyéb kezeléseket! Ő ismerte fel először a masszázs legfőbb ellenjavallatát, mely szerint "lázas beteget masszírozni nem szabad."

A Római Birodalom
A Görög kultúrát a Római Birodalom magába szívta és alkalmazta. Gelenus (i.sz. 131-201) átvette Hippokratesz tanait, és "Tripsis c. (Egészség megóvásáról) művében javallatokat és utasításokat adott a masszázs fogásait illetően. Pl. már reumás betegeknél is alkalmazta és bővítette az addig alkalmazott masszázsfogások repertoárját. A természet maga gyógyít, de az orvosnak kell segítenie a felismerésben és a természetes gyógyhatások adagolásában. (Általánosan elterjedt a rabszolgák által végeztetett masszázs.)
Oribasius Aszklepiosz (i.e. 128-56) orvos a római udvarban Julianus császárnál a sportolók (gladiátorok) masszírozásával foglalkozott, és enciklopédikus munkájában összefoglalta máig is érvényes észrevételeit, javaslatait és gyakorlatát. "Julius Caesart idegzsábája miatt naponta masszírozták."
Celsius a legnagyobb római orvosok egyike, reumás betegek és sérült katonák kezelésére használta a masszázst. Az impérium nagy városaiban, termákban (meleg fürdő) és közfürdőkben végezték javarészt.

Középkor
A Római Birodalom bukása után a természettudományok hanyatlásnak indultak. Visszaesés következett be az orvostudományban, csökkent a testkultusz is. Európában a masszázs feledésbe merült. Ebben a káoszban az egyház átvette az uralmat a tudományok felett és az oktatás és a tanulás egyaránt kizárólagos joga lett.ontosságban az egyéb kezeléseket! Ő ismerte fel először a masszázs legfőbb ellenjavallatát, mely szerint "lázas beteget masszírozni nem szabad."

Arab világ
Itt csak a 11. században emelkedik meg az egyház túlsúlya, így a korai középkorban itt a legmagasabb színvonalú a kultúra, és ezzel együtt az orvostudományuk is a leghaladóbb volt.
Aviecenna (i.sz. 980-1037.) arab orvos tovább vitte Galenus tanait.
Az "Orvosi törvények könyvé"-ben részletesen ismerteti többek között a masszázst, valamint a hidroterápiával és a diétával összekapcsolt masszázsformákat.

Magyarország
A táltosok, akik a törzsközösségben élő magyarok papjai voltak, egyben gyógyítással is foglalkoztak. A kereszténység elterjedése után a papi gyógyítás vált uralkodóvá, a táltosokat üldözték.
A kolostorok mellett betegápolás céljára ispotályokat rendeztek be. A gyógyító papok és apácák sokat átvettek a pogány tapasztalatokból.
Mátyás király (1443-1490) udvarában ún. dögönyözők végeztek masszázshoz hasonló módszeres gyakorlatokat. A török megszállás idején terjedt el a fürdő kultúra, és vele együtt a masszázs gyakorlata is.

Anglia
12. sz. Francis Fuller brit orvos sürgette, hogy a masszázst orvosok végezzék, mert azzal az anatómiai ismerettel, amivel ők orvosként rendelkeznek, kifejezetten gyógyító hatású, míg ha ismeretekben szegényebbek végzik, kontármunka.
A masszázst elkezdik tanítani az orvosi egyetemen. Európában az 1500-as évektől kezdték gyógyító célzattal használni a masszázst!
Ambroise Pare fiziológiai és anatómiai ismeretekre alapozza a masszázst.
A XVII. sz. angol W. Harvey felfedezte a vérkeringést, ami ésszerű indoklását adta a masszírozás irányának, mely egybeesik a keringés irányával.
Angliában az 1800-as években megalakul az első masszírozó magánintézet, alapítója W. Beveridga, aki maga is masszírozó volt. Az intézetben dolgoztak gyúrók, (rubber), akik a bőrben tapintott lerakódásokat célzott dörzsölő fogásokkal dörzsölték szét. Úgy vélték, hogy ezek a legtöbb betegség okozói.
Cook (XVIII. sz..) írásai arról tudósítanak bennünket, hogy Ausztráliában és tahiti szigetén az őslakosok dörzsöléssel enyhítették a fáradtságot.
Jáva szigetén pedig egy speciális masszázstechnikát fogamzásgátlásra használtak. 1779-es beszámolója szerint fájdalmas isiászából azután gyógyult meg, hogy tizenkét tahiti nő a feje búbjától a talpáig alaposan megmasszírozta.

A felvilágosodás
Az első modern tudományos alapokra épülő feljegyzéseket egy svéd vívómester, Per Henrik Ling (1776-1839) írta, mellyel megteremtette a modern torna és masszázs alapjait. Ismertette a masszázs technikáját, fogásait, hatásait és javallatait. Innen ered a "svéd masszázs" elnevezés.
A svéd masszázsiskolának számos angol, német, orosz, francia képviselője volt. Így terjedhetett el a masszázs Európában, majd Amerikában is átvették.
"Ezzel közel egy időben, Finnországban is kialakult egy sajátos, egyszerű, regeneráló, frissítő, gyógyító módszer a finn masszázs, amit ötvöztek az ottani szauna kultúrával."

XIX. század
A német Mosengeil és a holland IG Metzger (1839-1901), aki Ling tanítványa volt, összegyűjtötték az addigi tapasztalatokat, és 1867-ben egy könyvet adtak ki a masszázsról, melyben felvetették, hogy a masszázsnak a mechanikus hatásokon kívül reflexiós hatásai is lehetnek.
Hoffa, Németországban Ling módszerét tovább fejlesztette, tapasztalatai alapján leírta, a masszázs helyi és távolhatásait. Ő vezette be a masszázs melletti ízületi mobilizációt.
1893-ban megírt "Masszázs kézikönyve" című munkájában összefoglalta a legújabb technikákat, benne az öt alapfogást, mely ma is meghatározó tanulmányainkban: simítás, gyúrás, dörzsölés, ütögetés, rezegtetés.

XX. század
Head és Mackenzie az ideg reflektorikus összefüggéseket is kihasználták. 1898-ban Head felfedezte, hogy a belső szervek megbetegedéseinél a bőrfelület bizonyos helyein érzékeny zónák alakulnak ki. Ezt a felismert szegmentális összefüggést 1917-ben Mackenzie továbbfejlesztette és bebizonyította, hogy a megbetegedett belső szervekhez tartozó izmokban is elváltozások keletkeznek.
1929-ben Ruhman bevezette az ujjbegyes dörzsölő, valamint a bőreltoló masszázsfogásokat.
(1929-ben) Elisabeth Dicke német gyógytornász, saját tapasztalatain keresztül (érszűkület) jutott az általa megfogalmazott és gyakorolt kötőszöveti masszázshoz.
H. Teirich Leube és W. Kholrausch tíz év alatt kidolgozta a teljes testre kiható kötőszöveti masszázs technikai végrehajtás módszerét.
1952-ben Galser és Dalicho kutatásaikkal továbbfejlesztették, egyszerűsítették a Mackenzie féle szegment-masszázst.
Elméletét és gyakorlatát szakirodalomban foglalták össze.
Vogler 1928-as évben kezdte "periostealis kezelés" néven a csonthártyakezelést alkalmazni.
1953-ban P. Vogler és H. Krauss német orvosok Lipcsében kiadták a periostealis masszázsról szóló könyvüket.
A tudomány fejlődése mellett, ez a terápia is egyre változik, megtartva alapjait.
A masszázs eljárásokat két külön álló vonal fémjelzi, az ázsiai és az európai stílus, melynek vannak találkozási pontjai, de "dogmatikus filozófiájuk" más és más.

(Forrás: http://levendulamasszazs.com/levendulamassza7.html)
Vissza a lap tetejére


Masszázskor szemelőtt tartandók

A kezelés végrehajtásának módja
Masszázsetika
Vissza a lap tetejére


Aromaterápiás masszázs

Az aromaterápia nagyon összetett hatással van a szervezetre. Hatásmechanizmusuk a következő. Az illóolajok igen könnyen felszívódnak bőrön keresztül, gyorsan átjutnak a bőr rétegein, elérik a véráramot, majd a véráram segítségével elérik a különböző szerveket. Továbbá nem elhanyagolható, hogy belégzés során, a különféle illatok, lelki és érzelmi reakciókat váltanak ki, ezért nagyon jól alkalmazható szorongásoldásra és egyéb lelki problémák kezelésére. Leghatékonyabb az aromaterápia és a masszázs együttes alkalmazása, az ilyen típusú problémák kezelése során. Az illóolajok véráramba jutását a masszázs még meg is gyorsítja és élénkíti annak hatását. Különösen fájdalomcsillapításra igen alkalmas az aromaterápiás masszázs, továbbá a krónikus fájdalmak kezelésében. Gyakran használják ezt a kombinációt rákos megbetegedések kiegészítő kezeléseként és fájdalomcsillapításként. A masszázs közben felhasznált masszázsolaj mennyisége nagyon sok mindentől függ. Elsősorban a bőrfelület nagyságától és tulajdonságától. Száraz bőr esetén sokkal több olaj felhasználására van szükség, mint normál vagy zsíros bőr esetén. A masszázsolajakat és illóolajokat általában felvivő anyaggal keverik, amik különböző növényi olajok lehetnek, leggyakoribb a paraffin, mint általános kozmetikai síkosító anyag. Az illatterápia a természetes gyógymódok közé tartozik igen régóta, igazoltan hatékony a gyógyereje nagyon sok szervi rendellenességgel kapcsolatban. Az illóolajoknak fertőtlenítő hatásuk van, ebből következően baktériumölő és gombaölő. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását már említettük, ezen túl görcsoldó hatása is közismert. Valamint nyugtató, stressz oldó és relaxációs hatása is van. A leggyakrabban használt illatok a narancs, levendula, geránium, majoránna, eukaliptusz, rozmaring és még sok más.

Amit az illóolajok hatásáról tudni kell
Levendulaolaj: Főként antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van. Enyhíti az izomfájdalmakat és izomgörcsöket is.
Narancsolaj: Nyugtató, bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, gyulladásgátló, idegerősítő, hangulat- és közérzetjavító. Alkalmas feszültség, stressz, kezelésére.
Fahéjolaj: Nyugtató, közérzetjavító, agyműködést serkentő, izomgörcs-oldó, izomlazító hatású illóolaj.
Fenyőolaj: Frissítő hatású illóolaj, stimulálja az agykéreg működését, megnyugtat.
Borókaolaj: Frissítő hatású illóolaj, alkalmas stressz, bőrápolás, narancsbőr, ízületi fájdalmak kezelésére.
Citromolaj: Agyműködést serkentő, élénkítő, általános erősítő, frissítő, gyulladáscsökkentő, gyulladás-gátló, idegerősítő, nyugtató, relaxáló hatású. Feszültség, szellemi fáradtság, fejfájás, visszérpanaszok kezelésére alkalmas.
Rozmaringolaj: Izomlazító, fájdalomcsillapító, gyulladásgátló. Kedvetlenség és memóriazavarok esetén is alkalmazható. Javítja a koncentráló képességet, stresszoldó hatású.
Borsmentaolaj: Izomlazító, fájdalomcsillapító, fejfájás és megfázás ellen javallott.
Borsmenta-rozmaring masszázsolaj (mozgásszervi problémákra): A borsmentaolaj ellazítja a feszült izmokat, enyhíti az izomfájdalmakat, megnyugtatja a napon leégett bőrt. A rozmaringolaj élénkíti a vérkeringést, enyhíti az ízületi gyulladások fájdalmát és duzzanatait, oldja az izomgörcsöket, jót tesz a megrándult ízületeknek és a sebeknek. Használatát ajánljuk fizikoterápiás kezelések időszakában, fizikai munka és testedzés után.
Levendula masszázsolaj (relaxációs): A levendulaolaj enyhíti az izomfájdalmakat és az izomgörcsöket, segíti a horzsolások, zúzódások gyógyulását. Megnyugtatja a gyulladásos bőrt. Sokféle gyermekbetegség kezelésére alkalmas, enyhén és kíméletesen gyógyít. Használatát ajánljuk a bőrproblémák leküzdésére, de relexációhoz is nagyon alkalmas.
Citromfű-körömvirág masszázsolaj (nyugtató/tisztító): A citromfűolajnak frissítő, élénkítő és nyugtató hatása van. Sokan azt tartják róla, hogy segít megőrizni a fiatalságot. A körömvirágot már őseink is úgy ismerték, mint erős fertőtlenítő, gombaölő hatású szert. Az A-vitamin előanyagát nagy mennyiségben tartalmazza. Használatát ajánljuk frissítőmasszázshoz és mindenféle bőrproblémára.
Vissza a lap tetejére


Ayurvédikus masszázs

Az ayurvéda története igen hosszú, kialakulásának folyamata az Indus-Szaraszvatí időkbe nyúlik vissza és kb. 5000 éves fejlődésen ment át. Írott formájának megjelenése i.e. első évezredben történt. A három szöveggyujtemény a Csaraka Szamhitá, Súshruta Szamhitá és az Asthánga Hridayam ma a klasszikus művek közé sorolódnak és az ayurvéda orvosképzésben ma is elsőrendű szerepet töltenek be.

Az ayurvéda nem csupán egy masszázs technológia. Az ayurvéda India holisztikus gyógyászati rendszere, mely egyénenként személyre szabott gyógyászatot jelent, elsősorban az egészség megőrzésére irányul, de a betegségek kezelésében is igen hatékony. Fő irányvonala a masszázs, de hozzátartozik a táplálkozás tudomány és még sok más, mely az egészségre irányul. Az ayurvéda szó jelentése, a hosszú élet titkának ismerete. Ez az orvoslási technológia jelentősen különbözik a nyugati orvostudománytól, így az ayurvéda masszázs is nagy különbségeket mutat az európai irányvonallal szemben. Az ayurvéda több masszázs technológiát foglal magába, de még így is teljesen különbözőek a masszázsok, mivel minden egyes masszázs egyénre szabottan történik. Csak a sorrend állandó, a mozdulatok és elemek minden embernél egyénre szabottan történnek. Érdekessége, hogy az ayurvéda masszázst általában két masszőr végzi egy időben a páciensen. Az ayurvéda néhány masszázs fajtája a sportmasszázs, a gyógynövényes masszázs, a csorgatásos kezelés, a gyógynövényben főzött rizzsel való kezelés, a szépítő masszázs. Külön testrészekre is korlátozódik egy–két ayurvéda masszázs, ilyen például az arcüreg tisztítás, a lábmasszázs, a fejmasszázs vagy a királyi kezelés. Magyarországon leginkább a meleg olajjal történő testmasszázs az elterjedt, de vannak olyan masszázs központok, ahol az ayurvédikus masszázsok összes válfaja közül lehet választani. Az ayurvédikus masszázs serkenti a vér és nyirokkeringést, ezáltal méregtelenít, valamint erősíti az immunrendszert. Tulajdonképpen, minden problémára megoldást nyújt az ayurvéda valamelyik formája, hiszen éppen ez a célja, továbbá az egészség megőrzés. Az ayurvéda nem csupán a testre korlátozódik, mint ahogy ez általában az összes keleti irányzatnál szokásos. Igen gyakran alkalmazzák meditatív állapot elérésére, ezáltal relaxációra, amellett, hogy a testi funkciókat javítja. A technológia mellett, nagyon fontos szerep jut az olajoknak, azok összeállításának.

A modern orvostudomány felismerte, hogy figyelembe kell venni az egyén sajátságos természetét úgy az egészség fenntartásában, mint a gyógyászatban. E felé haladnak a legújabb genetikai kutatások is. Felismerte, hogy ugyanaz a kezelési módszer nem egyformán eredményes ugyanannak a problémának a kezelésében, és hogy valójában eredményes gyógyítást úgy lehet elérni, ha minden egyes ember egyediségét figyelembe vesszük, és ahhoz szabjuk a kezelési módszereket és gyógyszereket. A sznéha-sweda-kriyas (olajozó/ keno/ izzasztó kezelések) az egészség fenntartásában, a betegségek kezelésében és a szépségápolásban alkalmazzák. Az ayurvédikus masszázskezelések akkor fejtik ki hatásukat, ha azokat a megfelelő, ayurvédikus gyógyanyagokkal és megfelelő szakértelemmel végezzük. A masszázsok lényege a gyógyolajok bevitele a test mélyebb rétegeibe.

Az ayurvédikus masszázskezelések céljai
A test méregtelenítése, prevenció, mély fizikai és szellemi relaxáció, a feszültségek oldása, a vér és nyirokkeringés serkentése, a testi funkciók javítása, az erőnlét fokozása, a szervezet megifjítása, egyes krónikus betegségek kezelése, a bőr állagának, minőségének javítása, az izomzat erősítése, az ízületek rugalmasságának javítása, stb.
Vissza a lap tetejére


Gyógymasszázs

A gyógymasszázst gyógyító jelleggel végzik, általában orvosi utasításra. A gyógymasszázs alapja a svédmasszázs, tehát az európai irányzathoz tartozik. A gyógymasszázs kifejezetten a nem teljes értékűen működő testrészekre irányul. A kezelés időtartama teljes mértékben a panasz mennyiségétől és erősségétől függ. A gyógymasszázs, amellett, hogy enyhíti a panaszokat, serkenti a vérkeringést és az anyagcserét, ellazítja az izmokat, növeli a teljesítményt, továbbá az immunrendszerre is pozitív hatással van. Fájdalomcsillapító hatása kettős. Elsősorban az idegvégződésekre gyakorolt behatás által gátolja az fájdalmas ingerek eljutását az agyba, tehát hasonlóképpen csillapítja a fájdalmat, mint a fájdalomcsillapító tabletták. Továbbá speciális területeken való mechanikus behatás által az agyat fokozott endorfin termelésre készteti, amely szintén fájdalomcsillapítóként hat a szervezetre. A gyógymasszázs nyugtató hatása is közismert, hiszen az izmok ellazítása stressz oldó hatással bír. A gyógymasszázs igen hasznos vérkeringési problémák és anyagcsere, illetve emésztési problémák esetén. Mivel erős stressz oldó hatása van, ezért stresszből eredő fejfájás, illetve alvás zavarok esetén is pozitív hatással van a páciensre. Izomlazító hatása miatt, izomgörcsök, húzódásos panaszok, továbbá váll, nyak és hátfájás esetén is alkalmazható. Az ülőmunkából adódó összes ortopéd problémát, ami rossz tartásból ered, hatékonyan javítja a gyógymasszázs. Leginkább azok élvezhetik ezeket az előnyöket, akik erős fizikai vagy szellemi megterhelésnek vannak kitéve huzamosabb időn keresztül. A gyógymasszázst nem lehet túladagolni, minden helyzetben, minden emberre pozitív hatással bír. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a gyógymasszázs nem minden esetben elegendő és nem helyettesíti az orvosi kezelést. Ezért legtöbbször kiegészítő kezelésként alkalmazzák. Amennyiben gyógymasszázsra van szükségünk, általában az orvos javasol masszőrt. Abban az esetben, ha magunknak kell keresni szakembert, mindenképpen képzett, jó hírű, nagy gyakorlattal rendelkező masszőr mellett döntsünk, hiszen nagymértékben függ a javulás sebessége a masszázst végző személy profizmusától.
Vissza a lap tetejére


Indiai masszázs
Az ázsiai masszázs illóolaj központú változata. A végtagok test-távoli része felé dolgoznak, de nem gátolják a véráram útját. A meridiánokra nyomást gyakorolnak, lassan komótosan, nyugtatólag. Lassan haladnak a végtagok távoli része felé. Lényeges univerzális fogása a szeretetteljes, erőteljes simítás a keringés irányába, és a hangsúlytalan, de testérintő simítás ellentétes irányban, mellyel a "rontó energiákat leveszik". Az illóolajok aromájukkal és diffundálásukkal hatnak a test élettanára. A kezelés közbeni meditáció és a mély relaxáció itt az igazi siker titka.
Vissza a lap tetejére


Kínai gyógymasszázs

A Kínai masszázs a legősibb masszázs terápia. A sárga császár orvosi könyvében maradt először írásos nyoma.
Energetikai elven működik. YIN és JANG (Föld - energia és kozmikus - energia egyensúlya.) egyensúlyra épül, ugyanúgy, mint az akupunktúra, vagy szelídebb megoldású akupresszúra.
Fogásai, csak hasonlóak a nyugati technikához, de mégis mások. Meridiánok nyomkodásával dolgoznak a végtagok testtávoli vége felé, de mégis figyelembe veszik a keringés irányát. Ez a különleges és nehéz ebben a technikában, hazánkban itt tévednek igen sokan a végrehajtásban, tanításában.
A kínai gyógymasszázs több ezer éves hagyományokon alapuló ősi, távol–keleti gyógymasszázs. Ez a masszázs egyéb technikákkal ellentétben nem használ olajat, krémet. Nem csak az izmokat, hanem az akupresszúrás pontokat is ingerli ujjnyomásos technikával, masszázsruhán keresztül. A kínai gyógymasszázs különbözik a thai masszázstól.
A módszer hatása:
Vissza a lap tetejére


Lávaköves masszázs

A lávaköves masszázs, forró kövek által történik, melyek gyógyító hatását már évezredekkel ezelőtt ismerte az orvoslás tudománya. Ez a masszázsfajta a Shiatsu terápia továbbfejlesztett változata. A masszírozás nem kézzel, hanem vulkáni eredetű kövekkel történik. Sima, lapos köveket helyeznek a testfelületre, melyet előzőleg felhevítettek 50–60 fokos hőmérsékletűre, majd óvatosan az izmokba nyomják a köveket. Jótékony hatása mellett, már az élmény maga is felemelő. A lávaköves masszázs speciális illóolajokkal történik, ezáltal kombinálva a masszázst és az aromaterápiát. Ebből adódóan az illóolajok keverése egyénre szabottan történik, attól függően, hogy mit szeretnénk kezelni a masszázzsal. A lávaköves masszázs és az aromaterápia kombinációjának hatékonysága azon alapul, hogy a kövek sokáig megtartják magas hőmérsékletüket, ezáltal az illóolajok a felhevített bőrbe sokkal könnyebben és sokkal mélyebbre hatolnak. A terápia erőteljes hatása miatt, van néhány eset, amikor nem ajánlott a lávaköves masszázs, vagy legalább szakorvos véleménye szükséges előtte. Többek között légzésproblémák és tüdőbetegségek esetén, az aromaterápia esetleges mellékhatásai miatt. A felhevített lávakövek miatt mindenképpen kérjünk véleményt szív és érrendszeri panaszok, valamint magas vérnyomás esetén. Továbbá, nem ajánlott menstruáció és terhesség ideje alatt. A magas hőmérséklet miatt különböző gyulladásos betegségek mellett is lehetnek mellékhatásai a masszázsnak. A lávaköves masszázs mindenkinek ajánlott, aki nem tartozik a fenti kategóriák valamelyikébe, vagy külön az orvos nem tiltotta el tőle. A masszázs célja nem a gyógyítás, elsősorban életenergiával tölt fel, harmonizálja a testet és a lelket, kiváló stressz oldó hatása van. Pozitív hatásai leginkább a vérkeringésben érzékelhetők. Javítja a nyirokkeringést is, ezáltal meggyorsítja a méregtelenítő folyamatokat. A masszázsnak köszönhetően fellazítja az izmokat. Mivel a nagyobb kövek az energia központok mentén kerülnek elhelyezésre, ezért az energiaáramlásokat elsimítja, a blokkokat feloldja. A lávaköves masszázs az egészséges ember számára is hatékony felüdülést nyújt, megújítja a testet és a lelket egyaránt.
Vissza a lap tetejére


Nyirokmasszázs

Bár valamennyi masszázsról elmondható, hogy az egészségre nagy mértékben pozitív befolyással van, technikájukban lényegesen különbözhetnek. Az európai gyógymasszázsok, mint például a kötőszövet vagy a szegment masszázs pontos anatómiai és a vegetatív idegrendszeri ismeretekre épülő masszázsfajták. A keleti masszázsoknál, mint a thai masszázs vagy a mauri, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a test energiaáramlatainak harmonizálására, energiaközpontok szabályozására. A nyirokmasszázs, ha lehet élni egy ilyen 21. századi kifejezéssel, egy ritka hibrid, mely a dán Dr. Emil Vodder biológus tapasztalataira és orvosi tudására épül, valamint a Kínai meridián masszázs alapvető technikáit ötvözi és foglalja magába. Az 1930–as években fejlesztette ki, és az európai orvosi körök sokáig nem voltak hajlandóak elfogadni, mert azokban az időkben nem volt engedélyezett a nyirokcsomók masszírozása. A nyirokmasszázs másik neve a nyirokdrenázs. A drenázs szó jelentése víztelenítés, váladék és folyadék elvezetés, mely pontosan tükrözi a masszázs lényegét. Az évek múltán a nyirokmasszázs vagy nyirokdrenázs tudománya bebizonyított és elismert kezeléssé vált, mely azóta komoly terápiává fejlődött. Alkalmazható testsúlycsökkentésre, belgyógyászati, ízületi problémák gyógyítására, de a legfontosabb hatása az immunrendszer erősítése és a méregtelenítés. A nyirokmasszázs lényege, hogy technikája megfelelő használatával megszünteti a szöveti nyirokpangást, aktiválja az immunrendszert, beindítja a méreganyagok eltávolítását, ezáltal támogatva a sejtek és szövetek regenerálódását. Csökkenti a gyulladásra való hajlamosságot, a meglévő gyulladások gyógyulását támogatja. Nyiroknedv keletkezik, mikor a kisartériákból folyadék kerül a szövetek közé. Ilyen például ha megégetjük a bőrünket, és helyén kis, szalmasárga színű folyadékkal teli hólyag keletkezik. Ennél sokkal súlyosabb módon halmozódik ez fel, ha gátolva van az elfolyás, traumák vagy gyulladások miatt. Ilyenkor a terület megduzzad, a bőr megfeszül. A nyirokcsomók (csecsemőmirigy, mandula, lép, vakbél stb.) feladata többek között hogy az immunrendszer védekezőképességéhez elengedhetetlen sejteket faktorokat termeljenek, ezért helyes működésük rendkívül fontos. A nyirokdrenázs eredményeként a nyiroknedv visszakerül a keringésbe, a pangás és a duzzanat megszűnik. Az érpályára visszakerült nyiroknedv szállítja el a méreganyagokat is, majd később ez eljut a májhoz és a veséhez, ahol vagy átalakulnak vagy kiválasztódnak. Tehát a helyes alkalmazása sokrétű. Javítja az immunrendszert, aktiválja az anyagcsere folyamatokat, és közvetett módon javítja a keringést, a sejtek táplálék ellátását is. A masszázs technikája körkörös, nyomó–simító mozdulatok. Az alapfogások a szív felé haladó, pumpáló jellegű fogások, melyek a nyirok elfolyását segítik elő a kulcscsont feletti részeken. A nyiroknedv gyűjtőterületeket (nyirokcsomókat) mindig az oda tartozó területek előtt kezdik kezelni. Ez azért fontos, hogy a perifériáról érkező elfolyás ne ütközzön akadályba. A nyirokcsomók masszírozása rendkívüli óvatosságot igényel. A kezelés időtartam egy–másfél óra is lehet. Látható és érezhető hatás érdekében nem elég egy kezelés, folyamatos kezelésre van szükség.
Vissza a lap tetejére


Shiatsu masszázs

A Shiatsu (ejtsd: siacu) masszázs egy érdekes ágazata a tradicionális japán masszázskultúrának. Keletkezéséről annyit érdemes tudni, hogy egy Toru Namikoshi úr nevéhez fűződik, aki egyesítette a hagyományos ázsiai masszázst a nyugaton kialakult szegment és kötőszöveti masszázzsal. Úgyszólván ez a technika egyesíti az ősi japán orvoslást a modern, új nyugati módszerekkel. Iskolát hozott létre, de tanítványai egy része elfordult tőle, mert megtagadták a nyugati vonalat, és csak az ázsiai módokhoz ragaszkodtak. A shiatsu módszere azonban megállt a lábán, és megvetette gyökereit a világ számos pontján. A shiatsu szó ujjnyomást jelent, amely jól tükrözi az eljárás technikai részét. A meridián pontokon alkalmazott akupresszúra a kezelés egyik fontos pontja. Az erősebb nyomásokhoz azonban a kezelő használja a tenyerét, könyökét, térdét és a talpát is. A kezelés részét képezik bizonyos nyújtó fogások is, melyek a jóga egyes testtartásaival teremt kapcsolatot. A masszázs holisztikus szemléletű, tehát az egész testre kiterjed, és minden testrészt átdolgoz. A többi masszázstechnikához hasonlóan ez a módszer is alkalmas a mozgásszervi panaszok kezelésére, belső szervi problémák orvoslására. Ez a módszer nagy hangsúlyt fektet a vér, kezelés közbeni oxigén telítettségére, így biztosítva a maximális tápanyag ellátást a szervezet egészére. Fontos a kezelés közbeni relaxáció, a káros reflexkörök megszakítása. A pácienst rá kell vezetni a helyes légzés módszerére, relaxációra, és masszázs közbeni tudatos együttműködésre. A shiatsu masszázst is ruhában végzik, fontos a kényelmes laza ruha. Földön történik a kezelés rendszerint matracon. Az általános állapotfelmérés után a masszőr tenyerével, ujjával, könyökével, térdével és talpával 3–5 másodpercig erős nyomást gyakorol a meridián pontokra, majd következnek a jóga szerű nyújtó pozíciók. A kezelés ideje 60–90 perc általában. Namikoshi úr azon ritka úttörők egyike, aki a megfelelő mértékben egyesítette a világ különböző pontjain kialakult manuál terápiák előnyeit és létrehozta a legkomplexebb kezelést a masszázs világában.
Vissza a lap tetejére


Sportmasszázs

A sportmasszázs a fizikai erőnlét javítására, az izmok lazítására és erősítésére szolgál elsősorban, férfiak és nők részére egyaránt. Ez a masszázs technológia a mélyizmokat célozza meg, erős, gyúró fogások által. A legelterjedtebb alkalmazása sportolás előtti és utáni időszak. A sportmasszázs sportolás előtt fellazítja a letapadt izmokat, mely által terhelhetőbb lesz az egész izomzat, erőteljes teljesítménynövelő hatása van. Továbbá az izomhúzódás, gyulladás és egyéb sérülések sokkal kisebb eséllyel fordulnak elő, ha sportolás előtt sportmasszázst alkalmazunk. Sportolás után a sportmasszázs célja a felgyülemlett salakanyag és tejsav eloszlatása a szövetek közül, hogy az hamarabb kiürülhessen, ezáltal regeneráló hatása van, továbbá ezáltal elkerülhető az izomláz. Sportmasszázs alkalmával a masszőr használhat izomlazító krémeket, olajokat, melyek segítik az izomzat bemelegedését, illetve ellazulását, felgyorsíthatják az oxigén ellátást és a vérkeringésre gyakorolt hatása sem elhanyagolható. A sportmasszázst nem csak sportolás alkalmával érdemes alkalmazni, hanem akkor is, ha merev, feszült az izomzat, vagy ha szervezetünket folyamatos fizikai munka terheli le, de ellenkező esetben is nagyon hatékony ez a masszázsfajta, ha valaki igen mozgáshiányos életet él és ettől merevek az izmok. Továbbá sérülések után meggyorsíthatja a gyógyulási időt. A sportmasszázs igen erőteljes mechanikus behatással bír a szervezetre, ezért nem javasolt kismamáknak, lázas betegeknek, érrendszeri betegségek esetén, továbbá friss sérülések és vérzékenység esetén. Akkut ízületi problémák esetében is károkat okozhat ez az erőteljes masszázs, ezért nem javasolt. Ezekben az esetekben inkább egy enyhébb gyógymasszázs, vagy valamilyen fájdalomcsillapító masszázs a megfelelő eljárás. Bármilyen betegség esetén orvos véleménye szükséges a masszázsok alkalmazása előtt, hogy azt kiegészítő kezelésként lehessen alkalmazni.
Vissza a lap tetejére


Svédmasszázs

A svédmasszázs megalkotója Pehr Henrik Ling, stockholmi svéd vívómester volt a XIX. században. Ő foglalkozott először a masszázs és a torna kombinálásával, ebből alakította ki a svédmasszázst. Azóta a svédmasszázs a legelterjedtebb a nyugati irányzatok közül. Európában minden masszázs szalonban és a legtöbb fürdőben igénybe lehet venni. A svédmasszázs egy igen erőteljes, gyúró technológián alapul. Közismert tény, hogy a svédmasszázs akkor hatékony, ha már fáj. Fellazítja az izmokat, és nagyon hatékony az alvászavarok leküzdésében. Minden ember, akinek mozgás szegény az életmódja, kötelező lenne igénybe venni ezt a szolgáltatást, mivel átmozgatja a nem használt izmokat, megelőzve azoknak sorvadását. Ez a masszázsfajta kifejezetten a testre korlátozódik, mint az európai masszázs fajták legtöbbje. Ennek ellenére hatékony a stressz oldó hatása. Hasonló a gyógymasszázshoz, azzal a kivétellel, hogy az egész testfelület átmozgatásra kerül, míg a gyógymasszázs célzottan a fájdalmas területekre irányul. A svédmasszázs során a páciensnek is aktívan részt kell vennie az eljárásban, meghatározott tornagyakorlatok formájában. A masszázs olajok használatát is igényli, de akinek kifejezetten zsíros a bőre, abban az esetben púdert vagy kukoricakeményítőt alkalmaznak. A svédmasszázs a következő problémák kezeléseként igen erősen javasolt. Bármilyen izom merevség, vagy mozgásszervi probléma, továbbá ízületi problémák esetén. Nagyon hatékony gerincproblémák tekintetében, továbbá reumás megbetegedésekkor. Ezen kívül, mivel erősen javítja a vérkeringést, ezért szívelégtelenség és keringési problémák esetén is javasolt a kezelés. Gyakran alkalmazzák alvászavar és erős stresszes állapot megoldására, továbbá egyéb pszichoszomatikus problémák esetén, úgy mint légzészavar. Izomgörcsök és húzódás esetén is hatékony, bár ez esetben inkább a sportmasszázs a legoptimálisabb technológia. A svédmasszázs nem minden esetben a legjobb választás, ezért bármilyen megbetegedés esetén orvos javaslata szükséges. Nem helyettesíti az orvosi kezelést, általában kiegészítő kezelésként alkalmazzák.
Vissza a lap tetejére


Thai masszázs

A thai masszázs jelenleg a legismertebb keleti masszázsfajta, ezáltal a legelterjedtebb. A thai masszázs teljesen eltérő a többi masszázstól. A technikája nem gyúró és nyomó fogásokból áll, ennél a masszázsnál a masszőr nyújtja és kifeszíti az izmokat és az ízületieket, ehhez a könyökét, térdét és a talpát is használja. Elsőre elég durvának tűnhet, ahogy az izmokat kifeszítik, de a kifeszítés sorrendje igen kötött, a meridián vonalakon halad végig, ezzel tulajdonképpen egyben egy meditációs kezelést is kapunk. A masszázs érinti a reflexpontokat és az akupresszúrás pontokat is, igen erősen kidolgozott technológia. Fő vonásaiban eltér a hagyományos masszázsoktól, mint például kemikáliák tekintetében. A thai masszőr nem használ sem masszázs olajat, sem krémeket. A thai masszázs elsősorban a vegetatív idegrendszert stimulálja, így serkenti a belső szervek optimális működését. Mivel az energiavonalakon halad végig, így egyszerre van energetizáló és nyugtató hatása. Az izmok kifeszítése során a testet is kezeli, ellazítja az izmokat, növeli a rugalmasságot, oldja a feszültséget. Ebből következően ajánlott mindazok számára, akik fizikailag erősen meg vannak terhelve a hétköznapokban, vagy éppen ellenkezőleg, mozgásszegény életmóddal bírnak, ezért izomzatuk nincs kihasználva. Az ízületi és reumás panaszokat is kezeli a masszázs. Mivel a meridián vonalakon lévő végig haladás oldja a feszültséget és energetizál, ezért azokra is kifejezetten jótékony hatással van, akik súlyos szellemi megterhelés közepette élnek, oldja a stresszt és megszünteti az alvászavarokat. A thai masszázs eljárása nem egy simogató masszázs, sokszor durvának tűnnek a fogások, ezért nem ajánlott terhesség esetén, továbbá csonttörés vagy csontritkulás esetén, valamint protézis viselésekor. Nyirokrendszeri elváltozások és szívelégtelenség esetén sem kifejezetten javasolt. Bármilyen hasonló probléma fennállásakor érdemes a szakorvos véleményét kikérni, mielőtt a thai masszázst igénybe vennénk. A fent leírtak alapján látszik, hogy a thai masszázs, a keleti irányzathoz híven, a testet és a lelket egyaránt kezeli, a nyugati stílussal szemben nem csupán a testre korlátozódik. Aki szellemi vagy lelki felfrissülésre vágyik, mindenképpen a keleti vonulatok között tájékozódjon, és ezek közül válassza ki magának a megfelelő masszázs fajtát.
Vissza a lap tetejére


Tibeti Masszázs (Pránanadi Masszázs)

Kb 4000 évvel ezelőtt tibeti szerzetesek fejlesztették ki a módszert, melyet hívnak prananadi masszázsnak is.

Masszázsról pár szóban
A masszázs az érintés kölcsönhatása – a kéz kapcsolata a testtel, a fejjel, a kézzel vagy a lábbal. Ugyanakkor a masszázs nemcsak a bőrfelületet érinti, hanem az izmoknál és a csontoknál is mélyebbre hatol, hiszen a gondos, alapos masszázs az ember egész lényét áthatja. Azt a fajta masszázst, amelyet itt bemutatunk, gyakran holisztikus vagy intuitív masszázsnak nevezik, hogy egyéb masszázstól megkülönböztessék. A holisztikus masszázs az egyént teljes egészként kezeli, nemcsak a fizikai állapotára fordít figyelmet, s a mozdulatai általában lassúbbak, meditatívabbak. Holisztikus masszázs esetén a masszőr és a páciens hozzáállása, a kettejük közötti kommunikáció rendkívül fontos a kezelés hatása szempontjából. A páciens dolga az, hogy lazítson, de a figyelme ne kalandozzon el, hanem a masszőr érintésére összpontosítson, miközben a masszőrnek is összpontosítania kell, s őszinte figyelemmel kell kísérnie a masszázs folyamatát.
A partnernek a folytonosságot kell éreznie, amelynek során a simogató mozdulatok ritmikusan áramolnak egyik testből a másikba. A kezdőt ne riassza el a sok elsajátítanivaló – gyakoroljon csak apránként, s hamarosan rá fog ébredni, hogy mihelyt a keze lazán dolgozik, a mozdulatok maguktól, természetesen jönnek. Kellő tapasztalat birtokában új mozdulatok vezethetők be, saját technika fejleszthető ki, ha a kéz alatt fekvő test ezt sugallja. A folyamatosságot tekintse ábécének, amelyből a partner szükségleteinek megfelelően alkotja meg a saját "nyelvét". Masszírozás közben kérdezze meg, hogy melyik mozdulat esik jól a páciensnek, de egyébként ne csevegjen, mert a beszélgetés eltereli kézmozdulatairól a figyelmet. Minél lassúbbak és ritmikusabbak a mozdulatai, annál lazább és biztonságosabb a partner közérzete. Miközben tanulja a masszázst, magát is masszíroztassa meg, hogy megtapasztalhassa a mozdulatok eltérő sebességét és nyomáserősségét. A jól kivitelezett masszázs minden téren befolyásolja az embert. Testi szempontból az ellazulásból és az izmok tonizálásából származik haszon, de elősegíti a vénás vér áramlását, növeli a hemoglobinszintet, pezsdíti a nyirokáramlást, s nyújtja az ízületek kötőszöveti elemeit. A holisztikus masszázs az "egész test" energiaközpontjaira, a csakrákra is hat Lelki vonatkozásban a masszázs nemcsak a feszültséget és a szorongást szünteti meg, hanem abban is segít, hogy jobban tudatosuljon bennünk a testünk egésze, azok a részei is, amelyeket érintünk, s azok is, amelyektől "elvágva" érezzük magunkat. Mihelyt rájövünk, hogy hol gátlódik az energiánk, hozzáláthatunk testünk integrálásához, pozitívabb önképünk megteremtéséhez, s kezünkbe vehetjük boldogságunk és egészségünk irányítását. A szakszerű masszázs jó közérzetet, bizalmat és örömérzést teremt. Ugyanakkor rengeteg energiát szabadíthat fel, amelyet addig feszültség kötött le, átalakíthatja a rossz beidegződéseket, megváltoztathatja a testtartást és az arckifejezést. A masszázsnak rendkívül fontos az érzelmi töltete. A masszázsból származó szellemi haszon nehezen megfogható, mert ez olyasmi, aminek a lényege nem meghatározható – a lényegre, az "életerőre", az egészre vonatkozik, amely több a részek összegénél. Egy biztos: a holisztikus masszázzsal mind a masszőr, mind a partner magas fokú tudati szintre, a "percben való jelenlét" állapotába jut, ami a meditációs tapasztaláshoz hasonló. A fentebb említett masszázs egy komplex kezelésnek felel meg, tartalmaz energetikai, meridián, nyirok, zsírtalanító, méregtelenítő, frissítő elemet. Egy teljes testet érintő masszázsban ez mind benne van. (Forrás: http://prananadi.hu)

A masszázs ruhában történik, időtartama kb. 90 perc. A módszer lényege: a test energiavezetékein (meridiánokon) haladunk végig, a lábtól a fejtetőig. Mindig az energiaáramlással és forgással megegyező irányban. A masszázs egy csodálatos spirituális élményt is ad. Célszerű a masszázs idejére halk tibeti kolostori zenét, gyertyát, füstölőt használni. A masszázs nem elsősorban az izmok gyúrásáról szól, sokkal inkább egy teljes energetikai kezelés, melynek hatásai a következők:
Vissza a lap tetejére


Yumeiho masszázs

A japán masszázsok közül a Yumeiho újszerű lehet Európában, noha a szigetországban már évezredes technikáról van szó, hivatalos rendszerezése csak 1978–ban történt meg Masayuki Saionji által. Ezt a manuál terápiát a saolin harcos papok alkalmazták egymáson és másokon. Hazánkban 1990 óta alkalmazzák, miután a gyógymód mai formájának megalkotója Magyarországra látogatott, és átadta tudását. A távol–keleti masszázsok alapját és lényegét a meridián rendszer törvényszerűségei adják. Ez az elmélet arról szól, hogy a testben a csatornákban (nadi) áramló energia (prana) akadálytalan áramlása jelenti az egészséges életet. Ha a test szimmetrikus és az izmok, kötőszövetek lazák, a test vér, nyirok és energiaáramlása tökéletes, betegség nem alakulhat ki. Azonban ha valahol bármilyen okból elakad az energiaáramlás, és asszimetria lép fel, ott betegség tűnik fel. A yumeiho masszázs célja, hogy a testben kialakult asszimetriákat állítsa vissza az eredeti állapotra legyen az egy izom lazítás, ízületi blokk feloldása, vagy más kötőszöveti diszharmónia. A yumeiho nem nevezhető kizárólag masszázsnak, mert tulajdonképpen három technikát foglal magába, mely valamennyi távol–keleti masszázsra jellemző. A masszázs, amelyet izomlazításra, vérkeringés javításra és anyagcsere – méregtelenítés fokozásra használnak. Az akupresszúra, melyben a test azon pontjait stimulálják, melyekkel belső szervekre gyakorolnak gyógyító hatást, és a manuál terápiás fogások, melyekkel az ízületieket igazítják helyre. A yumeiho masszázs gyakorlatában kiemelt szerepe van az SI ízületinek, és a gerinc nyaki, háti és lumbális szakaszainak helyreigazításának, mivel ezt tartják a fő energiaoszlopnak. Az emberi testre két egymással ellentétes irányú erő hat. A gerincre ható lefele húzó gravitációs erő, és a két lábon ható alátámasztó erő, melyek a medence területén a keresztcsont és a medencelapátok közti feszes ízületiben találkoznak és erős nyíróerő alakul ki. A nagy igénybevétel miatt gyakran valamelyik oldali ízületi elmozdul helyzetéből, ami az egész medence elfordulását eredményezi, de ehhez a megváltozott statikai helyzethez a törzsnek és a végtagoknak is alkalmazkodniuk kell, így jön létre az asszimetria. Külföldi kutatások szerint az SI ízületi deformitása már a születés pillanatától is fennállhat, ami a gyermek anyaméhben felvett helyzetéből vagy a szülés folyamán alakul ki. Ezt a masszázsfajtát ruhában végzik, a páciens és a kezelő is könnyű laza ruhát visel, a terápia a földön egy padlóra helyezett szivacson történik. A kezelés időtartama 45–60 perc, melynek során a kezelő az egész testet végigmasszírozza. Érdekes, hogy míg a nyugati orvostudomány csak az utóbbi évtizedekben jött arra rá, hogy az SI ízületi milyen mértékben van kihatással az egész test statikájára és mozgásszervi betegségek kialakulására, addig a japán orvoslás már majd 5000 évvel ezelőtt tisztában volt ennek fontosságával.
Vissza a lap tetejére