Reflexológia
(Felhasznált irodalom: Dr. Palágyi Jolanda - Kézreflexológia)

Reflexológia fogalma A láb és a kéz reflexzónái Reflexzónák más testrészeken Reflexológia mellékhatása

Reflexológia fogalma

Több ezer éve ismert, hogy testünkön több száz aktív pont és aktív zóna található. Az elnevezés arra utal, hogy ezek ingerlésekor - nyomás, tűszúrás, masszírozás - az ingerre reflex, visszahatás keletkezik a hozzá tartozó szervben, testrészben. Ezt a jelenséget évezredek óta gyógyításra alkalmazzák. Az ilyen gyógymódot reflexterápiának nevezzük.
Az aktív zónák, pontok általában igen távol helyezkednek el az illető szervtől.
Ez a távolhatás az alapja az akupunktúrás kezelésnek, a fülcimpaterápiának, az íriszdiagnosztikának és a talp- és tenyérzóna-masszázsnak. Minél pontosabban és szervspecifikusabban ingereljük a megfelelő reflexzónát (pontot), annál kifejezetebb lesz ennek a hatása az illető szervre.
A reflexterápiás kezelések gyógyító hatása azon a felismerésen alapul, hogy a reflexzónák, reflexpontok energiapályák révén kölcsönhatásban állnak a szervezet különböző részeivel. Ez lehetővé teszi, hogy az energiaegyensúlyt helyreállítsuk, az energiaáramlási akadályt elhárítsuk és az energiát a megfelelő helyre irányítsuk.
Ismeretes az a tény is, hogy a lábon több mint 70 000 idegvégződés van. Ezeknek az ingerlésével a velük kapcsolatban álló szervekre hatást tudunk gyakorolni. Walter Froneberg német ideggyógyásznak a nyolcvanas években sikerült kimutatnia a lábreflexzónák és az idegrendszer közötti kapcsolatot.
A hagyományos orvostudomány is ismer, és a gyógyításban fel is használ számos reflexjelenséget. A Haed-zónák a gerincvelő által beidegzett belső szerveinkhez (gyomor, szív, vese stb.) tartozó bőrfelületek (ún. dermatómák). Ha ilyen szervünk megbetegszik, a hozzátartozó bőrfelület érzékennyé válik. Pl. epehólyag-betegség esetén a jobb váll bőrén erős fájdalom jelentkezik.
Reflexhatás az alapja a gyógyításnak akkor, amikor az orvos a kórosan szapora szívműködés lassítása céljából a szemgolyót vagy a nyaki verőértájékot megnyomja, vagy a nyelvet meghúzza. A laikusoknak ezek furcsán hangzó, de orvosilag ismert reflexjelenségek, amelyek idegpályája anatómiailag kimutatott (Dr. Ormos).
Vissza a lap tetejére


A láb és a kéz reflexzónái

A két lábfej egymás mellé téve egész szervezetünk tükörképének felel meg. Ha tanulmányozzuk az 1. ábrát ez érthetővé válik számunkra. A fejünkön (fejünkben) lévő szervek (pl. az agy, a szem, a fül, az orr) zónáit a lábujjakon találjuk meg. A mellkasi szervek (pl. tüdő) zónái is megfelelnek anatómiai elhelyezkedésüknek. A derékvonaltól lefelé pedig a hasüregben található szervek (a belek, az ivarszervek, a vese, a húgyvezeték, a hólyag) zónái találhatók, éppen olyan elrendezésben, mint a szervezetben. A két lábfej belső oldalán, mely a test középvonalának felel meg, a gerincoszlop zónája húzódik. Ezek tehát anatómiai elhelyezkedésű zónák.
A szerveknek ez a tükörképe a lábon azt is megkönnyíti számunkra, hogy a reflexzónák helyét megtaláljuk és megjegyezzük.
Hiszen ha pl. a szem zónáját keressük, csak arra kell gondolnunk, hogy az a fej mely részén található, ebből máris tudjuk, hogy a középső lábujjaknál találjuk meg. A lábfejen rajta van a fej és a törzs, de nincsenek rajta a végtagok zónái. A gyógymód kutatói azonban felfedezték azt, hogy a karnak, a könyöknek, a combnak és a térdnek is vannak zónái a lábfejen. Azt is megállapították, hogy egyes szerveknek (pl. a szívnek) nemcsak az anatómiailag megfelelő helyen, hanem a lábfej egyéb területén is van zónája. Ezeket kiegészítő zónáknak nevezzük.
Fontos a gyógymód kutatóinak azon megállapítása, hogy a lábfejnek a kéz a tükörképe. Ezért a láb reflexzónáit a kézen is megtaláljuk. A kéz még könnyebben hozzáférhető mint a láb, a zónák kezelését bármikor, bárhol végezhetjük, a masszírozás nem kíván erőfeszítést sem.
Nemcsak a lábfej és a kéz, hanem az egész láb és és az egész kar tükörképe egymásnak. A bokának megfelel a csukló, a térdnek a könyök, a vállnak a csípő. Ennek az a gyakorlati haszna, hogy nem kell feltétlenül a fájó testrészhez hozzányúlni, hanem a vele reflexkapcsolatban levő testrész zónáját is lehet kezelni. (Pl. térdpanasz esetén a könyököt masszírozzuk.)
Megkönnyíti a zónatérképeken való eligazodásunkat, ha figyelembe vesszük azt, hogy azoknak a szerveknek, amelyek párosak (pl. a vese), vagy mindkét testfélben helyezkednek el (pl. a belek) mindkét kézen van zónája. A páratlan szervek (pl. a máj, lép) zónái azon a kézen vannak, amelyik oldalon a szerv. (Tehát a májzóna a jobb, a lépzóna a bal kézen.)
Egyes reflexzónák a különböző szakkönyvekben nem mindig ugyanott vannak feltüntetve. Ennek az az oka, hogy egyes szerveknek több kiegészítő zónája is lehet (pl. szív). Az általam megadott zónák elhelyezkedését a saját gyakorlati tapasztalataim igazolták. Csak olyan zónákat adok meg, melyek hatásosságáról magam is meggyőződtem.
Vissza a lap tetejére


Reflexzónák más testrészeken

A test tükörképe megjelenik a lábhoz és kézhez hasonlóan a nyelven és az ajkakon is. Ezeket inkább diagnózisra, mint kezelésre lehet alkalmazni. Valamennyi szervünk összeköttetésben áll afüllell is. A fül alakja fordított embrióra emlékeztet. A reflexpontok is ennek megfelelően helyezkednek el. Például a fej szervei a fülcimpán találhatók. A fülcimpa-terápia a fül aktív pontjainak ingerlésével gyógyít.
A szivárványhártyán, az íriszen is megtalálhatók a szervek reflexpontjai. Betegségek esetén jellegzetes elváltozások jönnek létre a szivárványhártyán. Ezen alapul az íriszdiagnosztika.
Vissza a lap tetejére


Reflexzóna-masszázs

A gyógymód - "reflexológia", "talp- és tenyérmasszázs", "zónaterápia" néven - ma már hazánkban is sokak által ismert és alkalmazott, s a láb és kéz reflexzónáinak masszírozásán - nyomásán alapul.
Én magam amerikai tanulmányutamon, egy clevelandi orvosprofesszor, Dr. J. Leonards révén ismerkedtem meg e gyógymóddal. De eltökélt hívévé csak akkor váltam, miután alkalmazása révén szinte minden krónikus panaszomtól (hólyaghurut, egyensúlyzavar, hőhullámok, fogínygyulladás, reumás panaszok, pajzsmirigytúlműködés) meg tudtam szabadulni.
Ajánlom mindenkinek, hogy mielőtt másokat gyógyítana ezzel az eljárással, előbb saját magán győződjék meg a gyógymód hatásosságáról.
A gyakorlat azt mutatja, hogy a masszázsnak a következő hatásai vannak: Előbbi hatások lehetővé teszik, hogy súlyos betegségek - (Bechterew-kór, sclerosis multiplex, Parkinson kór, mucoviscidosis, bénulás) esetén a kísérő tünetek egész sorát enyhíteni lehet a reflexzónák masszírozásával.
Frissen műtött betegek vizeletpangásánál katéter helyett ezt a masszázst alkalmazzák Németország több kórházában.
Ha a gyógyszerszedés teljességgel nem is küszöbölhető ki minden esetben, e gyógymód alkalmazásával a gyógyszeradag jelentős csökkentése többnyire elérhető.
Meg lehet akadályozni e terápiával bizonyos örökletes betegségek kifejlődését is. Például megelőzhető, hogy a szülője révén cukorbajra hajlamos gyerek megbetegedjék. (A hasnyálmirigyzóna az ilyen gyerekeknél érzékeny szokott lenni.)
A gyógymód általában akkor hatásos, ha a betegség még megváltoztatható szakaszában van. (Pl.: ha a hallóideg elsorvadt, nem lehet a hallást javítani.)
Vissza a lap tetejére


Reflexológia mellékhatása

A terápia során mellékhatások, kísérő tünetek jelentkezhetnek. Ezek függnek a betegségtől, a beteg személyétől, de ugyanazon betegségben szenvedő két személynél sem feltétlenül azonosak. És bár néha kellemetlenek, jelenthetik a gyógyulás kezdetét.
Általános rosszullét, hidegrázás, fáradtságérzet, émelygés, hányás, szájszárazság gyakran jelentkezik.
A fájdalmak felerősödhetnek. (Fejfájás, reumás panaszok, idegfájdalmak stb.) Felléphet néhány napig tartó hőemelkedés, amely magától elmúlik. (Különösen légzőszervi betegeknél fordul elő, s együtt szokott járni a hörgőben letapadt váladék ürülésével. Ezután a beteg állapota jelentős mértékben javulni szokott.)
Bokadagadás jelentkezhet, amely nem kielégítő nyirokkeringésre utal. Fellobbanhatnak régi, meg nem gyógyult betegségek.
Fogaknál jelentkező erős fájdalom gócokra hívja fel a figyelmet (Ilyenkor forduljunk fogorvoshoz!)
Kék foltok megjelenése a testen a kalcium anyagcserezavarára utal.
Megváltozhat a vizelet. Színe sötétebb lesz, sokszor bűzössé, zavarossá válik.
A zónák kisebesedhetnek. (Különösen nyirokzónáknál tapasztaltam ezt.)
Megjelenhetnek a bőrön hólyagok, kiütések, néha furunkulusok.
Előfordulhat hasmenés is.
Megváltozhat a széklet színe. Májbetegeknél rendkívül bűzös, fekete, zöld, nyálkás széklet is előfordulhat.
Felléphet erős, bűzös izzadás is.
Ezek a folyamatok azt jelzik, hogy működésbe lépett a szervezet homeosztázisa, a gyógyulásra való törekvés.
A kísérő tünetek a kezelés megkezdése után szinte azonnal felléphetnek, de van amikor csak hetek múlva jelentkeznek. A tünetek időtartama is változó. Tarthatnak 1-2 napig, de hetekig is.
A beteget előre fel kell világosítanunk, hogy ezekre felkészüljön. A fellépő tüneteket a kezelésnél figyelembe kell venni. Célszerű ilyenkor csökkenteni a kezelés intenzitását, időtartamát. Adjunk időt a szervezetnek a gyógyító ingerek feldolgozására.
Vissza a lap tetejére